Kontakta en expert 031 - 51 57 77

Jostedalen

Glaciärutbildning

För att känna sig trygg innan du ger dig upp på en glaciär är det otroligt viktigt att du känner att du kan allt grundläggande en alpinist bör kunna och vet hur du ska bete dig i många olika situationer.

Adventure Lovers håller denna fina utbildning uppe i Jostedalen i Norge som har Europas näst största glaciär.

Du tar dig upp till Jostedalen där du möter upp våra guider dagen innan du ska ut på glaciären. Det blir genomgång av kursen och indelning i replag.

Du väljer antalet dagar

Du kan välja att gå 2 dagar för grundläggande tekniker med stegjärn och isyxa, men desto fler dagar du väljer att stanna desto mer kommer du självklart att lära dig. Vi rekommenderar åtminstone 3 dagar för att du ska hinna lära dig allt grundläggande och även få repetera alla moment flera gånger. Du kan välja upp till 5 dagar och får då ett diplom och bekräftelse som säger at du är behörig att leda på glaciär.

Kursens innehåll

Du kommer bland annat att få lära dig tekniker för yxa och stegjärn. Sprickräddning om minst 3-dagars kurs. Hur du väljer väg på glaciären. Säkringstekniker, knopar. Inknytning i replag med mera.

Hur tar du dig till Jostedalen

Det enklaste är att åka bil upp, men beroende på var du ska resa ifrån och hur lång färd du har framför dig så kan du även flyga till Sogndal flygplats eller ta bussen upp till Gjerde.

Boende

Du bor gratis i Bretun som huset som du får nyttja helt fritt heter. Dubbelsängar i sovrum, kök med självhushåll, kyl/frys, torkrum, Wi-Fi, matsal, uteplats, torkrum, samlingsrum med öppen spis. Gemensam toa och dusch separat för kille och tjej.

Hyra av utrustning

Det finns mer eller mindre allt du behöver på glaciären att hyra i Jostedalen. Pris för komplett utrustning NOK 450.

Klätterkängor:

Det bästa är att använda en stegjärnsfast känga avsedd klättring. Det kan fungera med en rejäl vandringskänga även om den flexar en del i sulan när man vandrar på glaciären. Dock är det risk att stegjärnet faller av i brantare partier.

Guider:

UIAGM-licens

2/6 - FULLT

9/6 - FULLT

16/6 - FULLT

Ställ dig gärna i kö för en reservplats i händelse för avbokningar.

Exempel på kursdagar:

Samling 20.00 dagen innan kursstart för genomgång av kursen. Kontroll av utrustning, indelning av replag samt dela ut hyrgrejor.

IMG_2028

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

13332755_10154969880091110_2676784889080882136_nDag 1:

Nigardsglaciären med utbildning av användning av isyxa och stegjärnsteknik. Knopar och replagsvandring. Säkringstekniker. Genomgång efter dagen och repetition

 

 

 

 

Dag 2:IMG_2027

Nigardsglaciären eller annan glaciär. Ut på blåis. Säkringstekniker och eventuell sprickräddning om det hinns med. Vägval på glaciären. Genomgång efter dagen och repetition

 

 

 

 

IMG_2025Dag 3:

Nigardsglaciären med sprickräddning med olika system och taljor, bygga ståndplatser, nedfirning för vård av skadad klättrare i spricka, utbildning i repellering på bromsknop vid förlorad ATC/8:a mm. Genomgång efter dagen och repetition

 

 

 

 

 

Dag 4:

Den fjärde dagen byter du glaciär och går upp på Tufteglaciären.

Du klättrar/vandrar uppför hela Tufteglaciären upp till Stenmannen.

Det blir ny träning och repetitioner och du får även lära dig vägval på brant glaciär.

Övernattning sker på Stenmannen.

Genomgång på kvällen av dagens övningar.

Dag 5:

Sista dagen för dig som valt att gå full vecka. Troligen en ny glaciär igen och nu blir det Jostedalsglaciären. Vi hoppas det finns en del snö kvar så du kan träna på sprickräddning under snöiga förhållanden. Det blir nya tekniker hur du sätter ditt ankare med mera.

Innan avfärd hemmåt om du inte väljer att sova en natt till i Bretun innan resan hem till Sverige så blir det en genomgång av hela kursen, en del prat om orientering. Inlämning av eventuella hyrgrejor. Guiderna kommer också göra en utvärdering med dig om din vecka och allt du lärt dig. Certifikat till dig som fullföljt kursen.

OBS: Guiderna har rätt att avboka hela kursen vid för dåliga förhållanden på glaciären. Detta kan de göra senast 7 dagar innan kursstart. Då återbetalas hela kurssumman.

Pris från: 2 500 kr

 

2 dagar 2 820,00 kr minimi 3 st. För 4-5 personer i replag 2 500,00 kr. (2017)

3 dagar 3 650,00 kr minimi 3 st. För 4-5 personer i replag 3 390,00 kr. (2017)

5 dagar 5 620,00 kr minimi 3 st. För 4-5 personer i replag 4 950,00 kr. (2017)

 

Ingår i priset

 • Boende med dubbelsängar i flerbäddsrum, kök med egen matlagning, kyl och frys finns. Wi-Fi, torkrum. gemensam toa och dusch, sep dam & herr. Uteplats
 • UIAGM-guide eller motsvarande
 • Utbildning efter bokade dagar

Ingår ej i priset

 • Transport till Jostedalen och Bretun (huset där du bor) tur och retur.
 • Personlig utrustning
 • Hyra av utrustning
 • Transport mellan Bretun och glaciären tur och retur.
 • Mat och dryck
 • Försäkring
 • Breboka (glaciärbok skriven på norska) NOK 200 (OBS: SLUTSÅLD PÅ FÖRLAGET)

Utrustningslista klättring

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Utrustningslista

Vi skickar en utrustningslista vid bokning av denna kurs samt en hyrlista med priser för dig som eventuellt önskar hyra hela eller del av utrustningen till kursen

Pris från: 2 500 kr
Avresedatum
 • 2017-06-02 - 2017-06-04
 • 2017-06-09 - 2017-06-11
 • 2017-06-16 - 2017-06-18
Kundomdömen:
5 dagars glaciärkurs i Bretun. Bra upplägg. Superbra, kompetenta och pedagogiska instruktörer (Ina och Jan). Vi har fått med oss så mycket teoretiska och praktiska kunskaper från kursen. Rekommenderar starkt denna kurs. Bra förberedelse inför högalpina äventyr. Stort tack till Micke och Adventure Lovers för en mycket bra planerad och genomtänkt kurs. Toppen förberedelse inför vår resa med er till Elbrus.
Ann-Kristina & Leif
Läs fler kundomdömen
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on PinterestEmail to someone

Intresseanmälan

Kundomdömen

Dagarna blev betydligt bättre än vad jag vågat hoppas på, vi gick tredagars kurs. Vi lärde oss betydligt mer än vi trodde vi skulle lära oss under de tre dagarna, instruktörerna var alla duktiga och kunniga några var exceptionellt erfarna och kunniga dessutom var de alla trevliga. Tempot upplevde jag som lagom men min sambo tyckte att vissa moment gick lite fort första gången tex knoparna för inbindning av bröst och sittsele, pedagogiken var annars bra. De andra deltagarna i 3-dagars kursen bra, ingen försökte vara för mer än någon annan och vi hade roligt tillsammans. Vårt rep-lag med ett par i vår ålder fungerade jättebra med fullt förtroende och respekt för varandra och vi hade riktigt roligt och många fina bilder togs under tiden. Vi åkte från Jostedal med insikt om en ny värld som vi absolut vill återkomma till, vi har fått nya vänner samt ett stärkt självförtroende och betydligt kunnigare inför vår höstutmaning på Island Peak. Tiden gick alltför snabbt och vi önskade att vi hade kunnat stanna ytterligare några dagar men våra jobb krävde tyvärr närvaro på måndagsmorgonen.
Tomas
Glaciärkursen var fantastisk. Förväntningarna på själva kursen motsvarade väl vad jag hade tänkt mig medans upplevelsen i stort var långt över. Att kunna ge sig ut på löpturer under kvällarna och göra tusen höjdmeter utan att vända 10 gånger var otroligt kul. Joel Ormala som var vår guide på femdagars var suverän.
Mattias
Det blev en fantastisk helg på glaciären för vår del!
Johan och Sara