Kontakta en expert 031 - 51 57 77

Klassiska Haute Route på mountainbike

Mountainbike Haute Route

Från äventyrsälskarnas egen huvudstad, Chamonix till vackra Zermatt i Schweiz, då förstår många att vi pratar om en riktigt klassiker i form av Haute Route, den kanske mest berömda vandringen i Alperna och vi tar den på mountainbike.

Från Frankrike och Mont Blanc cyklar du mountainbike upp till Matterhorn och Schweiz. Denna vackra rutt som en gång i tiden skapades av alpinister. Tycker du om teknisk cykling med hänförande utsikt var du än kommer så har du hittat rätt.

Du cyklar i hjärtat av Alperna och kommer att vara omringad av de snötäckta alptopparna. Cykla över en rad alpina pass som till exempel, Pas de Lona, Basset de Lona och Illsee pass. De schweiziska lederna är riktigt välpreparerad stigcykling och i din närhet har du toppar och glaciärer som Weisshorn, Breithorn och Pigna d'Arolia för att nämna några.

Du kommer också att cykla genom små pittoreska schweiziska alpbyar med smala gator och vackra trähus. Det finns alltid tid för att stanna på en riktigt bra fika med läckerheter. Möt också herdarna på alpängarna som tittar till sina egna godingar, de berömda "black fighting cows".

Det här är mer än en vanlig mountainbikeresa, detta är ett äventyr in i klassisk alpmiljö på finaste sätt.

Fakta om resan:

Distans: 280 km

Uppför: 8300m

Nerför: 11000 m

Resans längd: 8d/7n. Lördag till lördag.

Terräng: Från enkla vägar till väldigt teknisk stigcykling. Klippiga stigar och en del med rötter. Det blir många ställen där du är på att bära cykeln.

Geografi: Startar i Chamonix, Frankrike och avslutas i Zermatt, Schweiz.

Boende: En mix av hotell som delas två och två.

Svårighetsgrad: Fysisk styrka 3/5= Du cyklar mountainbike 3-4 ggr/vecka, troligtvis minst 1 1/2h per gång.

Teknisk svårighet: 3/5–4/5= Du är en erfaren mountainbikecyklist. Du cyklar obehindrat på grus/jord, lera, klippa och lössten. Det är inga problem med brant stigcykling. Du gillar tekniska utmaningar och vill utvecklas på dessa. Du klarat tajta svängar och vill lära dig mer om hur du blir ännu bättre på dessa.

Program Chamonix - Zermatt 

Din guide har full diskretion att ändra en del i programmet till följd av väder, gruppens storlek, fysik, erfarenhet mm.

Dag 1 - Ankomst till Geneves flygplats/Chamonix

Våra guider möter upp dig på Geneves flygplats och kör dig till Chamonix. Denna härliga stad som är hjärtat för många äventyrare och skidåkare. Vi tar dig till ditt boende, ser till att bagaget kommer till rätta och guiderna kör en genomgång på kvällen om hur veckan kommer att se ut.

Du har utsikt över fina Mont Blanc från boendet. Fix med mountainbikes och sista-minuten komplettering av utrustning om så krävs.

tmb-3Dag 2 - Chamonix - Verbier

Du lämnar Chamonix och din äventyrsresa börjar på riktigt. Du cyklar "Le Tour" på toppen av Chamonix-dalen och tar härifrån gondolliften till Col de Balme. Härifrån så får du den första tekniska utförskörningen ner mot Schweiziska alpbyn Trient. Du kämpar från Trient upp till Col de la Forclaz och kör ner i Martigny-dalen och dess vackra vindistrikt och vinrankor. Du cyklar vidare mot Val de Bagne på både vägar och små leder för att avsluta med liften ner till klassiga skidorten Verbier.

Distans: 40 km

Dag 3 Verbier - Evolenechamzer-5

En tuff fysisk dag med avfärd från Verbier och siktet inställt på Evolene. Utsikten är bedövande vacker över Grand kombin och Mont Blanc-massivet. Du följer samma rutt som Grand Raid Cristalp Race.

Det blir hårda tag direkt upp över passet Croix de Couer och efter detta fantastisk utförskörning med fin stigcykling.

Resten av dagen bjuder på mängder av klättringar och utförskörningar, en del med hjälp av lift. Efter liften får du belöning i form av en lång utförskörning, lite svampig och täckt med granbar. En lång klättring på cirka en timme tar dig upp till Sex Pey och härifrån en sista utförskörning till du når pittoreska Evolene som ligger beläget i en ganska liten dal.

Distans: 65 km

chamzer-8Dag 4 - Evolene - Grimentz

Du lämnar Evolene för att ta sikte på de två högsta passen under resan, Pas de Lona 2787 meter och Basset de Lona 2792 meter. Du klättrar upp mot första passet som heter Pas de Lona på en jeep-stig som avslutas med att du bär din cykel på en del ställen under ca 30 minuter.

Rutten mellan de två passen är riktigt cool cykling och klättringen upp mot Basset de Lona är möjlig att cykla. Du får en riklig belöning efter ditt kämpade upp över passet i form av en lång fin utförskörning som bland annat passerar vackra alpsjön Moiry och avslutas med fin stigcykling ner till Grimentz.

Distans: 45 km

Dag 5 Grimentz - Eischolchamzer-10

Tidig start och det blir åter igen en lång dag på din mountainbike. Du tar sikte på Illsee och passet ligger beläget på 2544 meter. Härifrån ser du både Matterhorn och Mont Blanc och sträckan du har tillryggalagt så här långt och du ser även vad som komma skall.

Efter en kort utförskörning och en push uppför i 30 minuter följer riktigt fin downhill som är en mix av kanske de bästa leder du har kört. Snabba spår, coola leder, tekniska partier och riktigt snäva kurvor.

Efter din downhill blir det inga fler tunga uppförsbackar denna dag. Nu kan du njuta av enkel cykelåkning på väg/jeepväg till en ställe i närheten av Eischol för övernattning.

Distans: 55 km

chamzer-12Dag 6 - Eischol - Saint Niklaus

Idag har du en helt annan omgivning. Du kommer att cykla på kammen till Schweiziska Rhone-dalen och komma in på den tysktalande delen av Schweiz.

Du börjar med lättare cykling på jeep-spår för att ledas in på stigcykling och avsluta på "hike-n-bike", med andra ord en sektion där du får bära/leda cykeln en bit till du når dagens högsta punkt, the Moose på 2048 meter.

Vi utlovar enastående vyer över topparna runt om dig när du står i korsningen av dalarna Zermatt och Saas-Fé. Utförskörningen mot Sant Niklaus i Zermatt-dalen är riktigt spektakulär.

Du kommer att ta dig an stigcykling, större stigar, passera genom små alpbyar som ibland ser ut att hänga fast i bergssidan.

Distans: 40 km

Dag 7 -  Saint Niklaus - Zermatt

Det är sista dagen på denna fantastiska vecka och du kommer för alltid att komma ihåg den som något riktigt spännande och minnesvärt. Du lämnar Saint Niklaus bakom dig och styr mot Zermatt, den klassiska skidorten.

Njut av de riktigt coola lederna i Zermatt-dalen. Här finns ett ställe där gruppen får bestämma om ni ska ta hjälp upp av tåget, Gornergrat på 3016 meter eller Sunnegga funicular. Vilken det än blir så kan du se fram emot en magnifik utsikt över Matterhorn, Breithorn och Monte Rosa. Vägen ner mot Zermatt är spektakulär och dina diskbromsar lär brinna när du är framme.

Denna sista dag är verkligen en njutning för dig som älskar mountainbike.

Det är dags att plocka ihop cyklarna, packa dem för hemresan och gå ut i Zermatt för en god middag och några riktigt välförtjänta kalla öl.

Distans: 40 km

Dag 8 Hemfärd - Geneves flygplats/annat sätt

Veckan har nått sitt slut och efter frukost är det transport till Geneves flygplats.  Vill du ta dig hem på något annat sätt så ombesörjer du din egen hemtransport.

Se till att boka ett sent eftermiddagsflyg eller kanske till och med ett kvällsflyg. Det kan ta ett tag att ta sig från Zermatt till Geneves flygplats.

OBS: Programmet kan komma att ändras beroende på väderförhållanden, vilka exakta stigar som väljs och fysisk och teknisk förmåga hos kunderna.

Pris från: 13 570 kr

Inkluderat i priset

 • Cykeltröja
 • Organisk energidryck och energibars från Punch Power
 • 7 övernattningar (delat rum två och två)
 • Alla måltider från middag ankomstdagen (lördag) till frukost hemresedagen (lördag)
 • Professionella cykelguider
 • Liftar i Chamonix, Verbier och Siviez
 • Transport av bagaget till din övernattning
 • Transport från/till Geneves flygplats.

Ingår ej i priset

 •  Resa till Geneves flygplats t&r
 • Cykelreperationer
 • Liftar i Zermatt
 • Luncher lördagarna (ankomst- och avresedag)
 • Försäkring
 • Cykelhyra
 • Drycker
 • Allt som inte ingår under ”inkluderat i resan”
Antal dagar: 8
Pris från: 13 570 kr
Svårighetsgrad:
Medel svår
Avresedatum
 • 2017-08-26 - 2017-09-02
 • 2017-09-02 - 2017-09-09
 • 2017-09-09 - 2017-09-16
 • 2017-09-16 - 2017-09-23
 • 2017-09-23 - 2017-09-30
 • 2017-09-30 - 2017-10-07
 • 2017-10-07 - 2017-10-14
 • 2017-10-14 - 2017-10-21
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on PinterestEmail to someone

Intresseanmälan

Kundomdömen