Kontakta en expert 031 - 51 57 77

Peak Lenin

Bestig Peak Lenin, 7134m

+7000 meter och en bra möjlighet för att nå toppen på otekniska Peak Lenin eller Pik Lenina eller det nyare men mer okända namnet Peak Independence. Berget ligger beläget i Trans-Alaykedjan och är det näst högsta berget i området med sin 7134 meter.

Peak Lenin ligger mer exakt i centralasien och på gränsen mellan Tadzjikistan och Kirgizistan. Lenin är ett av fem berg över 7000 meter i forna Sovjetunionen, de andra bergen är Ismoil Somoni (Peak Kommunism) 7495m, Korzhenevsky 7105m, Peak Pobeda 7439m samt Khan Tengri 7010m.

 

Peak Lenin är otekniskt men ett tufft berg att bestiga. Det kräver stor förberedelse med både tidigare erfarenhet av högre berg med isyxa och stegjärn samt hård fysisk träning. Det är också viktigt att ha en mental förberedelse när du klättrar högt. Det gäller att kunna växla mellan hårt arbete och ibland lång väntan kanske i ett litet tält.

Peak Lenins Base Camp ligger idylliskt beläget på en alpäng mellan två floddalar.

Normalrutten 

Vi klättrar berget från den Kirgiziska sidan och börjar denna äventyrsresa till Peak Lenin i byn Osh som du också kommer att flyga till. I Osh kan du hyra klätterutrustning, gå på basar eller bara hänga på stan.

Från Osh tar vi oss mot Base Camp med hjälp av offroad-fordon och färden tar runt 5 timmar. I Base Camp står tälten redo för dig och du kan göra dig hemmastadd.

Du kommer att använda tre läger ovanför Base Camp, C1 (ABC) på 4400m, C2 på 5400m och C3 på 6100m. Camp 1 ligger på toppen av moränen och erbjuder en bra plats med mässtält för trevliga middagar tillagade av en kock. Vägen upp mot Camp 2 har glaciärsprickor och du klättrar inknuten och på något ställe även på fasta rep. Camp 3 ligger beläget på en liten topp och de sista 300 meterna upp till lägret går på en ganska bred kam. Mot toppen börjar dagen i skenet av din pannlampa och du ska ner 80 vertikala meter innan du börjar en 400 meter lång ganska brant klättring upp på klippa och lösare sten. Detta parti är både fysiskt och även mentalt tuffast då du gör det i mörker. När du når en flatare parti så kommer vägen upp mot toppen gå på en lång kam. Det finns ett parti på ca 100 meter som är mer exponerat där använder du fasta rep.

Panoramavyn från toppen är så klart fantastisk med utsikt över Pamir, Muztagh Ata och även Karakoram med bl a K2 i väst. Målet är att nå tillbaka till C2 denna dag som är lång och hård.

Har du tidigare erfarenhet av alpina toppar runt 6000 meter där du åtminstone har klättrat grad PD, ser fram emot att klara +7000 meter till ett mycket attraktivt pris så är du hjärtligt välkommen att hänga med på denna fina klättring.

Notera att vi försöker följa vårt program för din vandring/klättring i största möjliga mån, men ibland styr vädrets makter våra schemalagda dagar och vi får helt enkelt anpassa oss till moder jords vilja.

Dag 1 - Avfärd Sverige

Du reser troligast från Stockholm eller Göteborg

Dag 2 - Anländer Osh i Kirgizistan

Din destination heter Osh och ligger på 1000 meters höjd. Här kan du gå på basar och köpa snacks inför din klättring eller bara passa på att upptäcka en helt annan kultur än hemma.

Dag 3 - Mot Base Camp, 3700 m

Vägen mot BC gör vi med offroad-fordon och är mestadels på ganska bra vägar, där sista timmen är på slätt men tuffare underlag. I Base Camp står tälten och väntar på dig. Här finns även mässtält och en kock som tillagar maten. Gör dig hemmastadd.Base Camp kallas också Achik-Tash och ligger på 3700 meter. 5-7h

Dag 4 - Acklimatisering runt BC

En dag med mer acklimatisering

Dag 5 - Acklimatiseringstur upp till Petrovsky Peak 

En bra dag där du ger kroppen den acklimatisering som krävs för att må bra uppe vid C1.

Dag 6 - Vandring upp till C1 (ABC), 4400m

Vägen upp går i en dal som leder fram till en travers som görs på lösare stenunderlag. Häst/mula kommer att hjälpa till att bära upp utrustning till ABC. Lägret ligger högst upp på moränen. En bra plats där tält som delas två och två väntar tillsammans med mässtält och en kock som tillagar maten. 6-8h

Dag 7 - Vildag C1

Dags för återhämtning och du passar på att repetera replag och annat som behövs uppe på glaciären.

Dag 8 - Acklimatiseringstur upp på Domashniy Peak, 4700m

En sista acklimatisering upp på Domashniy Peak. Sista förberedelserna innan vi klättrar upp till C2.

Dag 9 - Klättring upp till C2, 5300m

Nu börjar klättringen på riktigt när du går upp på glaciären. Vägen upp mot Camp 2 innefattar även ett isfall som vi försöker gå runt så gott det går, vägen är dock full av glaciärsprickor och du går inknuten med din guide. En del av klättring är på cirka 45 graders lutning och där klättrar du på fasta rep. Nu smälter du snö för dricka själv på små kök samt tillagar din egen mat. Övernattning i C2. 6-8h

Dag 10 - Klättring upp till Camp 3, 6100m

I dag blir det klättring upp till C3 och 6100 meter. Lägret ligger på en liten topp. De sista 300 meterna följer du en bred kam till du når lägret. Efter att ha vilat lite och anpassat oss till den högre höjden, så klättrar vi ner hela vägen till den tjockare luften i ABC. Du kan välja att avbryta denna acklimatisering tidigare än 6100 meter om du behöver spara krafter. 4-6h timmar upp till C3

Dag 11 - Ner till C1 

Du klättrar ner till C1. Återhämtning där du äter och dricker så mycket du kan.

Dag 12 - Klättring ner till BC, 3700m

Åter upp till Camp 2 där du tillbringar natten igen.

Dag 13 - Vildag i Base Camp

Dag 14 - Vandring upp till C1 (ABC), 4400m

Du inleder toppförsöket efter din vila och övernattar i C1 (ABC)

Dag 15 - Vildag i C1

Dag 16 - Klättring upp till C2, 5200m

Övernattning i C2

Dag 17 - Klättring upp till Camp 3, 6100m 

Övernattning i C3

Dag 18 - Toppförsök för Peak Lenin, 7134 meter

En lång hård dag. Den börjar i skenet av din pannlampa och du börjar med en klättring nedåt på runt 80 meter för att komma till insteget och runt 400 meter kraftig sluttning på stenigt/klippigt underlag. Du når efter denna upp på en liten platå och vinkeln på klättring blir mildare. Du klättrar nu på en bredare kam upp mot toppen. Ett parti på 100 meter är exponerat och här använder du fasta rep. Från andra sidan av detta parti så blir lutningen på klättringen mildare igen och du kommer att klättra över något klipparti samt en rad falska toppar innan du år den efterlängtade toppen. Vyerna är som du förstår riktigt magnifika med både utsikt över Muztagh Ata och Karakoram. Tanken är att du klättrar ner till C2 för att komma ner så långt som möjligt, det är också tänkbart att stanna i C3. En hård dag både fysiskt och mentalt, då den tuffaste delen av klättringen sker i mörker samt vägen till toppen är lång. 10-15h

Dag 19 - Reservdag för toppförsök

En reservdag vi använder i händelse av dåligt väder.

Dag 20 - Ner till Base Camp

Du vandrar ner till BC från C3 eller C2. Här är det dags att bryta upp lägret.

Dag 21 - Färd tillbaka till Osh

Bilfärd tillbaka till civilisationen

Övernattning på hotell.

Dag 22 - Hemresa

Dags att tar farväl av Kirgizistan och ett kärt återseende med nära och kära hemma. Du kommer att ha många spännande bilder och kanske filmer att dela med dig av.

Pris från: 31 690 kr

I priset ingår

- Bergsguide, engelsktalande

- Gränstillstånd

- Visumstöd om så krävs

- Transfer till och från flygplatsen i Osh

- Transporter enligt program

- Måltider på berget

- BC- och ABC-service, som WC, dusch, läkare, el 220v under kvällarna via generator

- 2 nätter på hotell i Osh, delas två och två.

- Gemensam klätterutrustning

- Tält (delas tre och tre i C2 och C3)

- Lunch på vägen till och från Base Camp

- Registrering med räddningsteamet på berget

- Miljöavgift

I priset ingår ej

- Internationell flyg t&r

- Visum om så behövs till Kirgizistan

- Alternativ som inte ingår i programmet

- Försäkring

- Dricks

- Bärhjälp på berget (se komplettering)

- Måltider och dryck som inte ingår i programmet

- Personlig utrustning

Lenin 4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Väder på Peak Lenin

Berget klättras normalt under juli och augusti. Det kan bli riktigt kallt på Lenin högre upp på berget och temperaturer runt -35 är inte ovanligt.

Utrustningslista klättring

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Utrustningslista

Vi skickar en komplett utrustningslista vid bokning

Kvalifikationer för klättring

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kvalifikationer

För att delta i den här expeditionen måste du ha tidigare erfarenhet av alpin klättring på minst +6000 meter. Har du gjort toppen av Elbrus så går det också bra.

Räkna med ett otekniskt men tufft berg att bestiga.

Din fysiska och mentala hälsa måste vara god. Du ska vara förberedd på vandringsdagar på 4-6 timmar och ibland längre.

Antal dagar: 22
Pris från: 31 690 kr
Avresedatum
  • 2017-07-07 - 2017-07-28
  • 2017-07-29 - 2017-08-19
  • 2018-07-06 - 2018-07-27
  • 2018-07-28 - 2018-08-18
Svårighetsgradering: 3C Läs mer om svårighetsgraderingar
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on PinterestEmail to someone

Intresseanmälan

Kundomdömen