Kontakta en expert 031 - 51 57 77

Vårt ansvar inom ekoturism - Adventure Lovers

LNTLogo

Leave No Trace, principer för ekoturism

Intresset för vandring och klättring runt om i världen har ständigt ökat under många års tid nu, vilket är fantastiskt roligt tycker vi som jobbar med detta. Det ökar dock även medvetenheten hos oss att trycket på naturen blir än större än tidigare.

Vår arbetsplats är naturen, det innebär för vår del, berg och vandringsleder, savanner och stränder. Vi älskar vår natur som också kan sägas vara vårt hem.

Vi vill göra allt som är möjligt för att behålla denna underbara natur i bästa möjliga skick och genom att praktisera Leave No Trace och dess regler ser vi till att dra vårt strå till stacken. Vi vill också upplysa andra om hur du bäst kan ta vara på vår natur så vi blir verkligen glada om du vill ta några få minuter av din tid och läsa igenom texten nedan. Tack för din förståelse och vi hoppas att vi ses på en av våra resor framöver. //Adventure Lovers personal

 

Planera i förväg och förbered dig

– Titta på ditt reseprogram för den resa du valt. Läs på om vägval, lokala tillstånd och regler. Läs på om hur väder kan påverka i det område du har valt att resa till.

– Förbered dig för extremt väder, faror och eventuell evakuering från bergen.

– Bestäm dig för den strategi ditt team ska använda sig av gällande mat, bränsle och sophantering.

– Välj en lämlig rutt som överensstämmer med ditt teams storlek, erfarenhet. Lämna en kopia på ert reseprogram till familj och vänner.

– Packa er mat i återanvändbara burkar/påsar.

– Bär med er en karta, kompass, altimeter och förstå hur de används. Ha med ruttmarkeringar (vid behov) och gärna en global positionsangivare (t ex SPOT).

 

Res och campa i tålig terräng

– Fokusera på att lägga dina vandringar i en terräng som är tålig, detta innebär etablerade stigar, djup snö, klippa eller oorganisk jordart. Undvik vegetation, tunna snötäcken och organisk jordart.

– Etablera en lämplig rutt för er resa, tänk på ert teams säkerhet och praktisera ”Leave No Trace” principer. Planera er trip med vetskapen om att andra kommer att följa efter.

– När det är möjligt och säkert så ta bort ruttmarkeringar efter er.

Vid läger:

– I populära områden med hög omsättning på lägerplatserna, så använd redan etablerade lägerplatser.

– Använd tillverkade snöankare som, isyxor, isskruvar, stavar etc. när det är möjligt. Återställ stenar och annat som du har använt som tillfälliga ankare.

 

Arrangera din sophantering på ett bra sätt

– Det du tar med dig in tar du med dig ut. Ta med dig allt tillbaka som du tog med dig in på din resa, inklusive sopor och överblivet bränsle. Sopor som lämnas på hög höjd och i lavinsprickor bryts inte ned av naturen. När och om du har möjlighet så ta även med dig andras avfall och skräp bort från berget.

– I områden med hög omsättning på folk så använd i högsta möjliga mån etablerade toaletter. Ta annars om möjligt tillbaka mänskligt avfall i s k ”blue bags” eller liknande teknik. Om det inte är möjligt på grund av längden av vistelsen så lär dig hur de lokala reglerna lyder för hantering av mänskligt avfall.

– Avdela en ”ren” snöyta ovanför din lägerplats (högre upp på sluttningen ovanför ert BC) som vattenkälla. Håll all aktivitet och sophantering borta från denna yta.

– Tilldela en särskild plats där ni kan kissa, bort från vattenkällan och även en bit bort från ert läger. När ni vandrar på göaciär eller snöklädd stig så gå bort en bit från stigen om du måste kissa, om det inte är risk för glaciärsprickor så klart. Det är inte trevligt för gänget bakom att behöva vandra genom gul snö.

– Arrangera att diskvatten kastas i ett särskilt hål i marken en bit bort från lägret och bort från vattenkällan.

 

Lämna det du hittar ifred

– Lämna alla stenar, växter, blommor, djur, historiska- och kulturella föremål precis som du hittat dem.

 

Minimalisera er lägereldsyta

– Se till att alltid ha med lättviktskök och använd alltid dem för att inte behöva använda er av ved och träd för att göra upp en eld.

 

Respektera vildmarkslivet

– Titta och följ djurlivet på avstånd, försök inte närma dig djuren eller jaga efter dem.

– Mata inte djuren och lämna inte efter er mat till djuren, det skadar mer än det hjälper.

– Skydda vildmarken och dina proviantförråd genom att säkerhetsställa dem i skyddade förråd. Anta stora väderomställningar när du är på ett högt berg och se till att markera era proviantförråd så de kan hittas efter oväder.

 

Var omtänksam mot andra besökare

– Kommunicera och samarbeta med andra team.

– Hjälp klättrare som kommer uppifrån berget genom att stiga av stigen på säker terräng.

– Undvik överetablerade lägerområden när det är möjligt.

– Ta raster bort från stigen och lägerplatser. Stanna på säker terräng.

– Låt naturen var det som låter, skrik och gapa inte när du är ute på dessa resor.