Kontakta oss 031 - 51 57 77

På MTB i Mustang ”the forbidden kingdom”

Mustang

Cykla MTB i vackra och mytomspunna Mustang i Nepal.

Vi är framförallt kända för våra vandringar och klättringar i Nepal, men eftersom vi kan landet och har organisationen så kör vi nu även mountainbike här. Området finns på cyklisters to-do-lista för sina fantastiska områden.

Mustang är känt som ett område som kallas "the forbidden kingdom" och har en stark tibetansk kultur.En del säger att den till och med är starkare här än i Tibet då kineserna har ändrat om en del regelverk för Tibetanerna. Det är ett område som fortfarande är relativt lite besökt av turister. Varför är egentligen ett mysterium. Det är sagolikt vackert här och gamla traditioner och kulturer råder men du ser samtidigt en långsam anpassning till dagens värld.

Mustang var stängt för västerlänningar fram till 1992. Det ligger nordväst om Annapurna-området på den Tibetanska platån och nås numer på skapliga vägar.

Mustang är också del i Annapurna Conservation Area project (ACAP), som det största skyddade området för biologisk mångfald i Nepal. Detta kallas också Trans-Himalayan Eco system. De lägre områdena och dalarna med rik växtlighet linkas ihop med den Tibetanska platån. För att detta ska fungera så krävs en stor försiktighet med all natur här.

Det område vi har valt för våra cykelstigar är ostört och du lär knappast stöta på andra MTB-cyklister här, snarare då bärare eller åsnor.

Definitivt en resa för mountainbikeentusiasten.

OBS: Om du tycker att vissa cykelpass ser korta ut så tänk på att stora delar av cyklingen sker över 3000 meter och två dagar runt 4000 meter, vilket naturligtvis blir tuffare än på havsnivå. Den tunna luften kommer göra dig tröttare betydligt snabbare än du tror, speciellt om du inte vistats på denna höjd tidigare.

Din guide har full diskretion att ändra en del i programmet till följd av väder, gruppens storlek, fysik, erfarenhet mm.

Dag 1 - Avresa Sverige, Stockholm/Göteborg

Dag 2 - Ankomst till Nepal och Katmandu

Vi hämtar dig på flygplatsen och kör dig till ditt hotell. Sen är det bara att ge dig ut i den pulserande staden för att titta på sevärdheter och kanske komplettera en del inför resan.

Dag 3 - Pokhara

Vi kör till Pokhara med privat transport. Räkna med att resan tar runt 6-7 timmar. Du får härliga vyer över områdena och speciellt när vi tar oss upp mot Annapurnamassivet.

Dag 4 - Flyg från Pokhara till Jomsom - Cykel från Jomsom till Kagbeni

En tidig start på dagen för att ta oss ut till flygplatsen och flyg vidare ut till Jomsom (2730m) vilket inte tar mer än 20 minuter. Så snart vi har landat så är det dags att montera ihop cyklarna, innan vi ger oss iväg tar vi en stärkande frukost.

Äntligen är det dags för dig att hoppa upp på din mountainbike. Vi cyklar först till Kagbeni på 2800 meter. Vägen följer Kaligandaki-klyftan på en platt, lite klippig jeep-väg, längs en klassisk helig vandringsstig. Kagbeni är ingången till upper Mustang där vi övernattar på "röda huset-hotellet)

Distans: 12 km

Uppför: +50m

Dag 5 - Kagbeni till Muktinath

Det är rekommenderat att vakna tidigt idag då du får chansen att uppleva den spektakulära soluppgången för några svårslagna bilder att skryta med hemma. Det blir uppför mest hela dagen på jeep-vägar. Lunchen intar vi i Jharkot, där vi också besöker klostret och den lokala kulturen.

Distans: 20 km, 100% åkbart

Uppför: +1000 m

Dag 6 - Muktinath till Challe

Idag kommer du att cykla i det förbjudna landet, Upper Mustang. Vi börjar dagen med att cykla upp mot Gyu la-passet, härifrån är det nedför till Chusang där det blir lunch och vila. Under eftermiddagen så följer vi flodbankarna till Kali, vi korsar floden över en bro. Vi cyklar sedan uppför till du når Challe på 3050 meter. Det här är en liten mysig by där du får en härlig utsikt över mount Nilgiri och Kaligandakidalen där du kommer att se det från en helt annan vinkel än du gjorde från Jomsom. Här finns det fler kloster och antika byggnader att upptäcka.

Distans: 18 km

Uppför/Nedför: -750 m

Dag 7 - Challe till Syangboche

Du fortsätter mot norr upp mot Tibetanska gränsen och cyklar mer uppför och njuter av utförslöporna efter passen. Du kommer att passera hela fyra pass på din väg mot Syangboche. Du tar lunch i Samar och sedan är det upp på cykeln igen för att komma fram till Syangboche. Det brukar kunna hända en del spännande under vägen så håll utkik.

Distans: 20 km

Uppför: +750 m

Dag 8 - Syangboche till Charang

Dagen börjar med en liten uppförskörning mot dagens första pass. Från passet får du en svårslagen utsikt över Mt Nilgiri, Annapurna och Mustang. Du cyklar härifrån vidare på lugnare stigar och sen riktigt grym downhill till du når Gilling. Sen är det bara att bita ihop igen då du ska uppför igen på singelspår mot några högre belägna byar. Efter att du når dagens högsta punkt på 4000 meter så är det downhill igen hela vägen ner till Ghami. Här blir det lunch på ett lokalt tehus med mat från det tibetanska köket. Vi fortsätter nedåt genom en del lantbrukarområden, korsar en bro, cyklar längs med Mani walls och även en antik Ghompa (kloster). Det är dags för dagens sista pass och sen downhill ner till Charang där du får vila och äta något gott efter en lång dag på cykeln.

Distans: 22 km

Uppför/Nedför: -250m

Dag 9 - Charang - till Lo-Manthang

Denna dag når du fram till Lo-Manthang, som är omringad av en mur och är ett kulturarv för buddism. Dagen är relativt lättkokt med ett enda pass då du ska över Lo la-passet på 3810m. Du är nu mitt inne i det vackra Himalaya och vyerna är naturligtvis hänförande och måste egentligen upptäckas och uppskattas på plats för att förstå och ta in dem helt och hållet. Du kommer att få 360 graders vy från vissa ställen och det är bara låta kameran arbeta. Du cyklar på både jeep-vägar och trekking-stigar. Efter det att du har nått upp till passet så är det bara 30 minuter till Lo-Manthang. Vi tar lunchen på vårt tehus och resten av dagen är din för att bara slappa.

Distans: 20 km

Uppför/Nedför: -240m

Dag 10 - Lo-Manthang

Idag har du chansen att utforska staden i lung och ro. Här finns antika Ghompas, Kungligt palats, museum och ett mer antikt buddistiskt levnadssätt. Har du tur får du kanske träffa kungen och drottningen av området.

Dag 11 - Lo-Manthang till Ghami via Ghar Ghompa

Du lämnar Lo-Manthang bakom dig och vi beger oss tillbaka på nya singelspår. Du ska korsa två 4000-meters pass denna dag. Härifrån så kan du titta tillbaka upp mot Mustangdalen med som vanligt fantastisk utsikt. Du kommer att se Ghar Ghompa från det andra hållet och senare under kvällen kan du njuta av byn Ghami, där vi tog lunchen när vi var på väg upp mot Lo-Manthang.

Distans: 30km, 60% åkbart

Uppför: +800m

Dag 12 - Ghami till Samar

Du är tillbaka på samma spår nu som vi kom på, men självklart blir det en annan slags cykelåkning, medan vyerna är lika vackra som tidigare.Du äter din lunch i Syangboche och efter det får du en härlig uppförskörare till passet. Belöningen kommer nu då du får en downhill hela vägen till Samar.

Distans: 32 km

Uppför: +450m

Dag 13 - Samar till Kagbeni

Dagen börjar tidigt och du börjar med en liten klättring upp mot Da Jori la-passet (3737m), efter det downhill till Challe. Åter till flodbankarna på Kali Gandaki till Chhusang för lunch. Efter lunchen så är det längs Kali Ghandaki-klyftan som gäller, till du når Kagbeni. Övernattning här.

Distans: 20 km

Uppför: +400m

Dag 14 - Kagbeni till Marpha via Lupra

Det blir åter en tidig väckning men du är nu i betydligt mer syrerik luft och du sover säkert betydligt bättre än på den högre höjden. Denna dag är extra stor då du kommer att cykla på de bästa singelspåren som Nepal kan erbjuda. Du kan sen kommahem och berätta att du cyklat samma spår som de Europeiska mästarna har.gjort. För att nå detta spår måste du klättra upp en del eller hyra en jeep. Efter Lupradalen så cyklar vi mot Marpha längs Kali Gandaki-klyftan. Marpha är känd för sin skönhet med bland annat äppelodlingar.

Distans: 40km

Uppför: +250m

Dag 15 - Marpha till beni och sen biltur till Pokhara

Efter en god frukost så cyklar vi mot subtropiska områden längs Kali Gandaki-floden med både en del jeep-spår och singelspår. Det är downhill överallt med en grön och lummig natur samt mycket tjockare luft till dina lungor. Du kommer garanterat att känna en stor skillnad. Du når fram till tadapani (som betyder heta källor), stället är välkänt för sin Spa-känsla och du kommer säkert att må bra av att låta dina trötta ben får känna på de heta källorna. Vi lunchar även här. Efter lunchen cyklar du längs floden på jeep-väg till du når beni Bazaar, där du kommer att komma in på vägen mot Pokhara. Där väntar vår van och är redo att ta dig tillbaka till Pokahara.

Distans: 55km, 100% åkbart.

Uppför/Nedför: mestadels platt och en del nedför

Dag 16 - Pokara till Katmandu

Du flyger tillbaka till Katmandu, där du kan slappa eller passa på att shoppa till vänner och familjer där hemma.

Dag 17 Avfärd hem

Det är dags att ta farväl av Nepal, men det är garanterat många som vill se dina bilder och filmer och höra dina berättelser om din fantastiska resa.

Pris från: 35 190 kr

I priset ingå

 • Övernattning på hotell och tehus, delas två och två.
 • Mat under cyklingen.
 • Picnic-luncher.
 • Professionell cykelguide.
 • Bagagetransport till dagens destination.
 • Flyg från Pokhara till Jomsom.
 • ACAP-tillstånd och TIMS.
 • Upper Mustang-tillstånd ($500 nov 2015).
 • Bilturen från och till Katmandu.

I priset ingår ej

Minimiantal

4  och.max 8 deltagare

 

 

Antal dagar: 17
Pris från: 35 190 kr
Svårighetsgrad:
Medel lätt
Avresedatum
 • 2019-05-18 - 2019-06-01
 • 2019-09-21 - 2019-10-05
 • 2019-10-05 - 2019-10-21
 • 2019-11-02 - 2019-11-16
 • 2019-11-16 - 2019-11-30
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on PinterestEmail to someone

Intresseanmälan

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Kundomdömen