Kontakta oss 031 - 51 57 77

10 oumbärliga tips för din vandring

Island Peak

 

Vandringssäsongen är inte speciellt långt bort och om bara 2 månader så är bland annat Nepal fullt av vandrare och klättrare. Det finns en del som du bör tänka på innan du ger dig ut på din vandring, speciellt för dig som är lite mer ovan.

Vi har dragit ihop 10 punkter som vi tycker du ska ha koll på innan du snörar på kängorna.

1. Vandringskängor, det finns oändligt mycket att välja på. Gå till en butik som är inriktade på dessa aktiviter. Det är bra för dig att veta hur du tror att du kommer att vandra för det mesta. Tung packning – mer stabila kängor. Lättare dagsturer – finns riktigt bra lättviktsskor/kängor.

I butiken får du hjälp att hitta en känga som passar din läst och helt rätt storlek.

2. Strumporna, kanske lätt att förbise. Strumpor är väl strumpor, eller? Nix det finns två skolor här, en del föredrar att ha endast en tjockare strumpa direkt mot foten och inget annat. Den andra är att ha en tunnare strumpa underst och en tjockare utanpå. Detta för att friktionen då blir strumpa mot strumpa och inte direkt mot foten. Tycke och smak styr, det viktiga i det hela är att strumporna är tillverkade av ull. De värmer fast det är fuktigt/blött, de luktar inte mycket och de är också ett väldigt sköna.

3. Kondition. Se till att ha varit duktig med din träning långt innan det är dags för vandringen. Det kommer att bli så fantastiskt mycket roligare.

4. Benstyrka. Häng på gymet och kör olika basträningar för fram- och baksida ben glöm inte vaderna som tar mycket belastning i uppförsbackarna.

5. Backträning. Hitta terräng som påminner om den vandring du tränar för. Du kanske inte har en runda hemma som liknar vägen in mot Everest, men hitta en rejäl och bra backe att gå i. Gärna en slalombacke eller liknande.

6. Ryggsäcken. Ta på ryggsäcken och fyll den med 10-12 kg inledningsvis och öka gärna gradvis vikten. Du kan fylla PET-flaskor, lägga i böcker, hantlar eller liknande. Du anar inte hur mycket din kropp kommer att tacka dig för att du har förberett dig och att rätt muskler kopplas in med lite vikt på ryggen. På t ex våra vandringar i Nepal har du sällan mer än 5-6 kg på ryggen, men när du tränar så är du på havsnivå eller en bit över så fega inte ur utan lägg i ordentligt i ryggan, det fixar du.

7. Vandringsstavar. Bara för pensionärer säger du? Njaee när du har en vandring på mellan 14 till 20 dagar med massvis av upp- och nedförsbackar så kommer dina knän att tacka dig för alla framtid. I en kraftig nedförsbacke tar ett par stavar bort belastningen på knäet med upp till 60%, tänkvärt. Gå inte och dutta med stavarna som damerna gör på Karlavägen, det hjälper föga. Sätt i staven ordentligt både uppför och nedför, det är därför du har med dem.

8. Vätska. Se till att alltid ha ordentligt med vatten/sportdryck med dig på vandringen. Drick så mycket dina möjligheter till påfyllnad av vatten tillåter under dagen. Tänk på att dricka innan du känner stark törst, har du nått till den punkten har redan din kropp börjat tappa ordentligt i ork.

9. Energi. Ta alltid med energi på dina vandringar, även träningspasset som är lite längre. Energibars, gel, ost och korv. Jägarblandningar ex hackad blandning av choklad/nötter/mandlar eller vad du gillar, torkar frukt eller annat. Fyll på med jämna mellanrum under dagen. Perfekt mellan de större målen.

10. Du kan aldrig vara för vältränad. Om du har kört punkterna ovan och förberett dig väl inför din resa/semester så kommer du njuta från dag 1 till att du är tillbaka. kroppen har svarat fint på alla din förberedelser och du kommer högst troligt vara taggad för att inom kort hitta en ny utmaning.

 

Lycka till med dina förberedelser så syns vi på trekken!

Om bloggaren:

Michael Zettergren bloggar om det du behöver veta för att få en säker och rolig vistelse i naturen, föreläser gärna och är grundare till äventyrsresebolaget Adventure Lovers.