Kontakta oss 031 - 51 57 77

Alpinkurs

Vår alpinkurs vänder sig till dig som vill fördjupa dina kunskaper i alpin klättring. Fokus kommer att ligga på klättrings- och säkringstekniker, olika räddningsmetoder mm. Detta är en fortsättningskurs på vår glaciärkurs.

Adventure Lovers håller denna fina utbildning uppe i Jostedalen i Norge som har Europas näst största glaciär.

Du tar dig upp till Jostedalen där du möter upp våra instruktörer dagen innan du ska ut på glaciären. Det blir genomgång av utbildningen, presentationer av varandra och så vidare.

Antal dagar

Alpinkursen sträcker sig över 6 dagar, vi vill dock att du ska vara på plats redan på söndagen senast 20.00 för briefing om utbildningen. Kursdagar är måndag till lördagkväll.

Kursens innehåll

Du har en gedigen vecka framför dig med massvis med tekniker att träna på och lära dig så de sitter inför framtida expeditioner.

Du kommer bland annat få träna på säkrings- och räddningstekniker. Isklättring på blåis med dubbla isverktyg, placering av isskruvar, olika klättringstekniker på glaciär. Bygga ståndplatser med mera.

Du avslutar veckan med ett par styrkeprov där du får klättra på Mannen i Jostedalen (grad 3-4) samt alpinklättring från bandet upp till Söre Dyrhaugstind och ner till Turtagrö (grad 4).

Hur tar du dig till Jostedalen

Det enklaste är att åka bil upp, men beroende på var du ska resa ifrån och hur lång färd du har framför dig så kan du även flyga till Sogndal flygplats och ta bussen upp till Jostedalen alternativt hyra bil på flygplatsen. Du kan också ta flyga till Oslo för att här hyra en bil här och köra resterande sträcka.

Alla deltagare på en kurs får kontakt med varandra i god tid innan kursstart för att bekanta sig och om möjligen hitta möjligheter till samåkning och/eller resesällskap på t ex flyg.

Boende

Du bor gratis i Bretun som huset som du får nyttja helt fritt heter. Dubbelsängar/våningsängar i sovrum, kök med självhushåll, kyl/frys, torkrum, Wi-Fi, matsal, uteplats, torkrum, samlingsrum med öppen spis. Gemensam toa och dusch separat för kille och tjej.

Det går också bra att checka in på Jostedalen hotell om du letar efter lite mer bekvämlighet.

Hyra av utrustning

Det finns mer eller mindre allt du behöver på glaciären att hyra i Jostedalen. Pris för komplett utrustning NOK 370.

Du ansvarar för klätterkängor och slingor.

Klätterkängor:

Du ska ha en klätterkänga som är stegjärnsfast.

Instruktörer:

UIAGM-licens eller motsvarande

Privat grupp:

För privatgrupp så krävs det 3 deltagare på 1 instruktör. Pris 7 890 kr

Notera att vi försöker följa vårt program för din utbildning i största möjliga mån, men ibland styr vädrets makter våra schemalagda dagar och vi får helt enkelt anpassa oss till moders jords vilja. Om det t ex har kommit för mycket nysnö upp vid Hurrungane så kan toppturen bli lagd till annan bättre lämpad plats.

Kursen

Du ska vara på plats i Bretun senast kl 20.00 på söndagen som är dagen innan kursstart,

Dag 1 - Måndag Tufteglaciären

Du kommer inledningsvis att träna och repetera användning av stegjärns- och isyxetekniker samt olika säkringsmetoder.

Du får också träna och repetera kamraträddning ur glaciärspricka.

Teori: Dagens övningar, replagsrutiner och ståndplatser. Första-hjälpen och olika räddningsaktioner. Briefing om nästa dag.

Dag 2 - Tisdag Nigardsglaciären

Tisdagen börjar spännande med att du tränar på isklättring med dubbla isyxor. Du får också lära dig placering av isskruvar. Repellering i olika sammanhang mm. Vi försöker också hinna med ett besök på Breheimscentret.

Teori: Planera en glaciärtur, hantering av diverse situationer på glaciären. Briefing om nästa dag.

Dag 3 - Onsdag Nigardsglaciären

Ännu en lärorik dag då du ska klättra upp för hela Nigardsglaciären till hyttorna uppe vid Steinmannen. Du tar dig ner på stig via Krundalen och kommer åter tillbak till huset Bretun där du bor. Denna dag är krävande och du kommer att få fin klättring på blåis, vandring på glaciär och hantering av snöbryggor.

Teori: Hur du beter dig som ledare på ett replag.

Dag 4 - Torsdag Runt Jostedalen

Introduktion i alpin klättring. Olika klättertekniker och hantering av olika replagssituationer.. Du kommer också att få träna på flera säkerhetstekniker.

Teori: Dagens övningar, Säkerhets- och replagsteknik. Brifing för nästa dag.

Dag 5 - Fredag Alpin klättring på Mannen 

En spännande dag med klippklättring i grad 3-4. Replagsrutiner tillsammans med att bygga ståndplatser och rutiner runt detta.

Teori: Dagens övningar. Planering av vägval. Briefing om nästa dag

Dag 6 Lördag Topptur till Söre Dyrhaugstind

Din sista dag på utbildningen blir en spännande utmaning alpin klättring från Bandet upp till Söre Dyrhaugstind (grad 4). Härifrån bär det ner till Turtagrö via Dyrhaugsryggen. Du får också träna på olika klättrings- och vandringsmetoder. Inlämning av eventuell hyrutrustning.

Teori: Summering av utbildningen, kursutvärdering och lite skönt umgänge och prat om veckan som gått.

Du får gärna stanna över natten i Bretun och köra utvilad påföljande dag om du så önskar. Meddela oss gärna om du vill stanna en natt extra i huset.

Pris från: 8 130 kr

6-dagars utbildning i internationell grupp, 3 kunder per guide. 7 390,00 kr

6-dagars utbildning i privat grupp, 3 kunder per guide. 7 890,00 kr

 

Ingår i priset

 • Boende med dubbelsängar/våningssängar i flerbäddsrum, kök med egen matlagning, kyl och frys finns. Wi-Fi, torkrum. gemensam toa och dusch, sep. dam & herr. Uteplats
 • UIAGM-guide eller motsvarande
 • Utbildning enligt program eller så likt det går

Ingår ej i priset

 • Transport till Jostedalen och Bretun (huset där du bor) tur och retur
 • Boende på Jostedalens hotell om du föredrar det som boende
 • Personlig utrustning
 • Hyra av utrustning
 • Transport mellan Bretun och glaciären tur och retur. OBS Bomavgift kan förekomma innan parkeringen inför anmarschen upp mot glaciären.
 • Mat och dryck
 • Eventuell bomavgift innan parkering till glaciären
 • Försäkring

Utrustningslista klättring

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Utrustningslista

Vi skickar en utrustningslista vid bokning av denna kurs samt en hyrlista med priser för dig som eventuellt önskar hyra hela eller del av utrustningen till kursen

Krav för att medverka på kursen

För att få delta vill vi att du har deltagit i vår glaciärutbildning på minst 3 dagar. Har du motsvarande kunskaper från annat håll med klätter- och säkerhetstekniker, kamraträddning ur glaciärspricka, hantering av replag samt stegjärn- och isyxteknik så är du självklart också välkommen att delta.

Antal dagar: 6
Pris från: 8 130 kr
Avresedatum
 • 2021-07-04 - 2021-07-10
 • 2021-07-11 - 2021-07-17

Intresseanmälan

 • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Kundomdömen