Kontakta oss 031 - 51 57 77

Alpinkurs

Vår alpinkurs vänder sig till dig som vill fördjupa dina kunskaper i alpin klättring. Fokus kommer att ligga på klättrings- och säkringstekniker, olika räddningsmetoder mm. Detta är en fortsättningskurs på vår glaciärkurs.

För 2024 med anslutning direkt till sista datumet på glaciärkursen den 21 juni. Alpinkursen startar onsdagen den 27 juni så man får en vilodag mellan kurserna om man välja att köra båda. Ett fint tillfälle att gå både grundkurs och fördjupning för att göra dig till en mycket skicklig alpinklättrare på 10 dagar. Du som går 3-dagar får hänga runt Jostedalen i väntan på kursstart för Alpinkursen.

Adventure Lovers håller denna fina utbildning uppe i Jostedalen i Norge som har Europas näst största glaciär.

Du tar dig upp till Jostedalen där du möter upp våra instruktörer dagen innan du ska ut på glaciären. Det blir genomgång av utbildningen, presentationer av varandra och så vidare.

Antal dagar

Alpinkursen sträcker sig över 5 dagar, vi vill dock att du ska vara på plats redan på tisdagen senast 20.00 för briefing om utbildningen. Kursdagar är onsdag till söndagkväll. Har du precis gått vår glaciärkurs 17-21 juni så stannar du kvar i Bretun och hoppar på Alpinkursen direkt följande dag.

Kursens innehåll

Du har en gedigen vecka framför dig med massvis med tekniker att träna på och lära dig så de sitter inför framtida expeditioner.

Du kommer bland annat få träna på säkrings- och räddningstekniker. Isklättring på blåis med dubbla isverktyg, placering av isskruvar, olika klättringstekniker på glaciär. Bygga ståndplatser med mera.

Du avslutar veckan med ett par styrkeprov där du får klättra på Mannen i Jostedalen (grad 3-4) samt alpinklättring på Sognefjället och Böverglaciären.

Hur tar du dig till Jostedalen

Det enklaste är att åka bil upp, men beroende på var du ska resa ifrån och hur lång färd du har framför dig så kan du även flyga till Sogndal flygplats och ta bussen upp till Jostedalen alternativt hyra bil på flygplatsen. Du kan också ta flyga till Oslo för att här hyra en bil här och köra resterande sträcka.

Alla deltagare på en kurs får kontakt med varandra i god tid innan kursstart för att bekanta sig och om möjligen hitta möjligheter till samåkning och/eller resesällskap på t ex flyg.

Boende

Du bor gratis i Bretun som huset som du får nyttja helt fritt heter. Dubbelsängar/våningsängar i sovrum, kök med självhushåll, kyl/frys, torkrum, Wi-Fi, matsal, uteplats, torkrum, samlingsrum med öppen spis. Gemensam toa och dusch separat för kille och tjej.

Boendet är enkelt och huset är från 50-talet. Ditt bond är som sagt gratis och man ska inte ha förväntan av hotellkvalitet utan mer ett bra och funktionsdugligt alternativ till hotellet ner i byn.

Det går också bra att checka in på Jostedalen hotell om du letar efter lite mer bekvämlighet.

Hyra av utrustning

Det finns mer eller mindre allt du behöver på glaciären att hyra i Jostedalen. Pris för komplett utrustning NOK 500

Du ansvarar för klätterkängor och slingor.

Klätterkängor:

Du ska ha en klätterkänga som är stegjärnsfast.

Instruktörer:

UIAGM-licens eller motsvarande

Privat grupp:

För privatgrupp så krävs det 3 deltagare på 1 instruktör. Pris 9 450 kr

Rabatt om du bokar upp både glaciärkurs och alpinkurs.

500 kr om du bokar 5-dagar glaciärkurs + alpinkurs och 300 kr om du bokar 3-dagar glaciärkurs + alpinkurs

Notera att vi försöker följa vårt program för din utbildning i största möjliga mån, men ibland styr vädrets makter våra schemalagda dagar och vi får helt enkelt anpassa oss till moders jords vilja. Om det t ex har kommit för mycket nysnö upp vid Hurrungane så kan toppturen bli lagd till annan bättre lämpad plats.

Kursen

Du ska vara på plats i Bretun senast kl 20.00 på tisdagen som är dagen innan kursstart,

Dag 1 - Onsdag Nigardsglaciären

Första dagen på kursen så blir det utbildning i användning av stegjärn, isyxa och säkringar.

Du kommer också lära dig säkringtekniker. repetition av räddning av person i glaciärspricka. Vi repeterar också olika metoder för att göra upp räddningssystem.

Teori: Dagens övningar, replagsrutiner, ståndplatser. Första hjälpen och räddningsaktioner  Briefing om nästa dag.

Dag 2 - Torsdag Klättring runt Jostedalen

På förmiddagen tränar du olika moment i den alpina klättringen. Du får öva på olika klättertekniker och titta på replagsrutienr.

Teori: Dagens övningar. Klättertekniker. Räddningsaktioner Briefing om nästa dag.

Dag 3 - Fredag Klippklättring på Mannen i Jostedalen

Du övar klätterteknik, kommunikation mellan parter. Du kommer också att träna på att bygga ståndplatser, och repellera. Träning på att sätta säkringar och olika replagsrutiner du ska känna till vid klättring.

Teori: Säkringar. Planera en fjälltur. Briefing för nästa dag.

Dag 4 - Lördag Böverglaciären och Sognefjället

Du ska via Krossbu på Sognefjället upp på Böverglaciären. Förhoppningsvis på både is och snö. Efter detta vidare upp på Skeia (2118m). Klättringen är graderad 3+.

Vidare från fjällryggen som går vidare mot Veslebjörn (2150m) så repellerar du ner till Leirglaciären och tillbaka igen till Krossbu

Det är en lång och krävande dag där du får bekänna färg. Vandring sker på både snö och is samt klättring på delar av Smörstabglaciären.

Teori: Dagens övningar,  Briefing för nästa dag.

Dag 5 - Söndag Topptur till Store Austabotntind (2204m)

Grad 2-3. träning på vandrings och klättermetoder. Löpande säkringar och ståndplatser. Replagsrutiner. Olika säkringstekniker.

Inlämning av eventuell hyrd utrustning.

Kursen avslutas.

Teori: Summering av veckans övningar. Kursutvärdering.

Du får gärna stanna över natten i Bretun och köra utvilad påföljande dag om du så önskar. Meddela oss gärna om du vill stanna en natt extra i huset.

Pris från: 9 250 kr

5-dagars utbildning i privat grupp, 3 kunder per guide. 9 190,00 kr

 

Ingår i priset

 • Boende med dubbelsängar/våningssängar i flerbäddsrum, kök med egen matlagning, kyl och frys finns. Wi-Fi, torkrum. gemensam toa och dusch, sep. dam & herr. Uteplats. Enkelt boende.
 • UIAGM-guide eller motsvarande
 • Utbildning enligt program eller så likt det går

Ingår ej i priset

 • Transport till Jostedalen och Bretun (huset där du bor) tur och retur
 • Boende på Jostedalens hotell om du föredrar det som boende
 • Personlig utrustning
 • Hyra av utrustning
 • Transport mellan Bretun och glaciären tur och retur. OBS Bomavgift kan förekomma innan parkeringen inför anmarschen upp mot glaciären.
 • Mat och dryck
 • Eventuell bomavgift innan parkering till glaciären
 • Försäkring

Utrustningslista klättring

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Utrustningslista

Vi skickar en utrustningslista vid bokning av denna kurs samt en hyrlista med priser för dig som eventuellt önskar hyra hela eller del av utrustningen till kursen

Krav för att medverka på kursen

För att få delta vill vi att du har deltagit i vår glaciärutbildning på minst 3 dagar. Har du motsvarande kunskaper från annat håll med klätter- och säkerhetstekniker, kamraträddning ur glaciärspricka, hantering av replag samt stegjärn- och isyxteknik så är du självklart också välkommen att delta.

Antal dagar: 5
Pris från: 9 250 kr
Avresedatum
 • 2024-06-27 - 2024-07-01

Intresseanmälan

 • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Kundomdömen