Kontakta oss 031 - 51 57 77

Några fina tips för att din Everestresa ska bli extra bra

IMG_0247_3

 

Några bra tips för att din Everestvandring ska bli riktigt kul       

 

Hur mycket ska jag ta med mig hemifrån i packningen?

Äger du en gedigen utrustning redan så tar du självklart och packar ner den. Det som är skrymmande även om du kanske använder kompressionsäckar, som t ex dunjacka och sovsäck köper du billigt i Katmandu om du vill frigöra plats och vikt i väskan.

För dig som behöver komplettera med mer utrustning, så är det fortfarande billigt i Katmandu, för byxor, handskar, vantar, pannlampor, dunkläder, sovsäckar etc.

Det finns både kopior (som inte är särskilt dåliga) billigt att köpa men du kan också välja att gå in i någon av konceptbutikerna som Mountain Hard Wear, The North Face, Sherpa Adventure Gear, där du hittar riktigt fin utrustning till många gånger bättre priser än hemma

 

Jag gillar mina energy bars och favoritgodis, finns det i Nepal?

Räkna inte med att hitta din favoritchoklad, Ahlgrens bilar eller vad du nu är extra sugen på. Det finns en hel del i livsmedelsbutikerna av amerikanska märken men för att att vara säker på att du får det du vill ha, så packa ner det hemifrån.

 

Jag har hört att man måste ha med sig vattenreningsdroppar/tabletter, stämmer det?

Nej, du behöver inte ta med sådant. I Katmandu dricker du flaskvatten till en väldigt låg kostnad. På trekken så kan du fortfarande köpa flaskvatten hela vägen upp till EBC, till en ökad kostnad då de bärs upp på jakar eller bärare. Du kan också med fördel välja att koka vatten och dricka. Det ordnar i tehusen. Det kan smaka lite underligt så ett annat tips här är att ta med sportdryckspulver hemifrån. Det ger inte bara en betydligt bättre smak till vattnet, det ger dig också bättre ork på trekken.

 

Kan jag använda min smartphone i Nepal?

Ja absolut, det finns flera ställen med fri wifi i Katmandu och numer även i både Lukla och Namche Bazaar.

I Lukla finns det en Starbucks Coffee, där hittar du fri wifi och i Namche finns det ett ställe som heter Everest Bakery, förrutom riktigt goda bakverk har även de fri wifi.

Du kommer även att hitta internet-ställen under din väg upp till Everest om du vill uppdatera din blog eller skicka familj och vänner ett mail. Du kan också hitta mottagning på din telefon lite här och där under trekken då mobilnätet ständigt byggs ut och förbättras.

 

Är det något vad gäller maten på trekken att tänka på?

Ja en sak som är väldigt viktig för att hålla din mage i topptrim är att inte äta kött ovanför Namche Bazaar. Det är risk för att köttet har legat för länge i solen under vägen upp till tehusen på högre höjd. Håll dig till det vegetariska, det finns mycket gott att välja på.

I Katmandu så undviker du naturligtvis sallader som kanske har sköljts i vatten, is i läsken, frukter med ätbart skal ex äpple, päron (du kan såklart skala dem) osv.

 

Får man besöka klostret i Tengboche?

Ja det går utmärkt. Du har möjlighet att gå dit kl 06.00 och 15.00. Det är en fin upplevelse att höra munkarnas “chant”. Du kommer säkert vilja fota, tänk då på att ta bort blixtfunktionen innan du fotograferar. De vill inte att du använder den.

 

Finns det batterier att köpa om mina tar slut under trekken?

Ja det kan du hitta men ofta till väldigt höga priser. Vad du istället gör är att hålla dina batterier varma, gärna genom att ha kameran nära intill kroppen och i sovsäcken på natten. Det gör att de räcker betydligt längre och du slipper köpa. Ta ändå med reservbatterier hemifrån. Energizer har ett lithiumbatteri som är mycket bra. Lite dyrare men både lättare och mer kyltåligt.

 

Om jag har uppladdningsbara batterier, hittar jag ström?

Ja du kan ladda i tehusen men det kostar en slant. Runt Namche så tar de ca NRP 100-150/h och högre upp ca NRP 300/h. Värt att nämna i detta sammanhang är också att tehusen driver sin ström med solenergi och det är inte samma kraft i laddning som när du pluggar in din laddare här hemma. Det kommar alltså att ta längre tid att fulladda och kosta dig mer. Det kan löna sig att ha med ett extra specialbatteri till din kamera/videokamera.

 

Hygien, hur sköter jag den bäst på trekken?

Det finns duschar på de flesta tehusen, det kostar lite olika men runt NRP 300-500 för en dusch. Alla som är ute och vandrar på lederna luktar mer eller mindre lite grann så ta det med ro att du inte har möjlighet att duscha var och varannan dag. Satsa på att ta med våtservetter för att hålla din hygien, enkelt men effektivt. Ta även med en alkogel att använda efter toabesök och alltid innan måltider.

 

Kommer jag att se Mount Everest när vi flyger till Lukla?

Om du har möjlighet att sätta dig på planets vänstra sida, långt bak eller långt fram så kommer du garanterat att se henne då det oftast är klart väder på morgonen.

 

Hur mycket kontanter behöver jag ha med på trekken?

Det finns inga bankomater när du kommer till Lukla eller högre så ta med dig det du behöver i NRP. Gäller det dricks till din guide med personal så går det också bra med USD. Däremot får du ingen bra växlingsvaluta om du vill betala för dusch, flaskvatten, internet etc i dollar.

Hur mycket du ska ta med beror så klart på hur mycket dricks du tänker ge men det kan väl vara bra att ha runt motsvarande $200 i alla fall.

 

Är jakar farliga?

Det kan bli en besvärlig situation om du inte flyttar på dig när det kommer en kolonn med jakar på en trång stig. Gå ordentligt åt sidan så skyddar du både dig själv och hjälper dessutom jakföraren på ett föredömligt sätt. Om du är på väg ut på en av de långa hängbroarna så titta så det inte kommer jakar gående på bron innan du går ut, för du förstår ju vem av er som kommer att vända om.

 

Jag har tränat i månader inför min trek till EBC, är det ok att trycka på i backarna upp till Everest?

Ett av våra Sherpas favorituttryck är “slowly, slowly” Ta det lugnt hela vägen, oavsett hur vältränad du än är. Det är inte ovanligt att vi blir passerade av ett gäng (ofta killar) som går förbi i hög hastighet. 19 gånger av 20 så hinner vi både ifatt och förbi sådana här gäng när det står en bit upp i nästa backe och hittar inte längre tillräckligt med syre i den tunna luften.

Det finns ingen anledning att pressa din kropp och eventuellt utsätta den för risk till en höghöjdssjuka. Det kommer inte finnas någon som någonsin kommer att fråga dig hur snabbt du gick in till Everest.

 

Behöver jag ta med någon slags medicin?

Våra guider har alltid med sig ett kit med Första hjälpen och även en del mediciner. Det kan dock kännas bra att ha sitt eget lilla “förråd” med några olika mediciner med sig. En bra huvdvärkstablett (Ibumetin funkar fint på höga höjder), Imodium för eventuella magproblem, några Compeed-skavsårsplåster, men köp gärna också med Diamox (motverkar AMS=Höghöjdssjuka) och hjälper kroppen att lättare anpassa sig till den höga höjden. Det är helt upp till var och en att välja denna medicin. Läkarna uppe i Periche förespråkar den som utmärkt, den döljer inga symptom som skulle kunna vara en början till höghöjdssjuka vilket är viktigt, de enda eventuella biverkningarna brukar vara, mer kissnödig och det kittlar lite i fingrarna och ibland i tårna, speciellt på mornarna. Du kan be din läkare i Sverige skriva ut recept eller så köper du dem billigt och receptfritt i Katmandu. OBS; om du är allergisk mot Sulfa så ska du undvika Diamox.

Köp gärna med en antibiotika som Ciprofloxacin, hjälper mot kraftig magsjuka och får stopp på allt. Eventuellt Amoxicillin som hjälper mot öroninflammation och tandinflammation. Båda hittar du billigt i Katmandu.

 

Några andra bra tips på vägen:

–       Glöm inte att ta med några pocketböcker, gärna på engelska då det ofta finns folk under trekken som vill byta bok med dig.

–       Fotografering: Det är oftare fint och klart väder på morgon och förmiddag än under eftermiddagen, så fota mer då. Fråga alltid om du får ta någons foto innan du tar bilden, alla uppskattar inte att bli fotograferade.

–       Köp en karta över din trek i Katmandu, det är kul och lärorikt att följa dina framsteg.

–       Gå alltid till vänster om bönestenar och böneflaggor. Det visar respekt till lokalbefolkningen och deras religion.

 

De flesta av dessa tips kan du självklart använda dig av på andra vandringar och klättringar