Kontakta oss 031 - 51 57 77

Bli en bättre klippklättrare

Bli en bättre klippklättrare.

 

Det är inomhussäsong för de som gillar klippklättring och har man inte bokat en biljett till varmare breddgrader så fungerar våra inomhushallar alldeles utmärkt.

 

Nedan följer några bra punkter där vintern passar förträffligt som förberedelse till kommande klippklättringssäsong.

 

1. Gymet

Det finns inga genvägar här så ta dig till gymet/eller hemma. Du måste vara stark och Core-träning är väldigt viktigt. En stark nedre rygg tillsammans med starka magmuskler hjälper dig långt på traven. Att bli starkare genom armhävningar är också en utmärkt övning som involverar många muskler. Lägg därtill pull-ups, som är en övning som hjälper klättrare mycket. Hela övre ryggpartiet tillsammans med axlar och triceps involveras.

 

2. Träna teknik

Du vill bli en duktig teknisk klättrare då muskler snabbt drar på sig syra om du klättrar på endast muskelstyrka. Att endast använda styrka gör att du snart är rökt på väggen.

Träna på att använda benen mycket på ett bra sätt då det är våra starkaste muskler. Träna tekniker som bl a drop knees, backsteps och heel hooks, det är lätt att lära sig och kommer garanterat att ta din klättring till en helt annan nivå i din klättring när du bemästrar dessa.

 

3. Vila mellan dina klättringar på väggen.

Det är viktigt att låta muskler och ledband vila mellan dina försök på väggen.

En enkel regel är att vila dubbelt så länge som du varit på väggen och klättrat. Har du klättrat i 3 minuter så vilar du i 6 minuter.

Är du på en klättringsresa och kämpar på en vägg större delen av dagen så mår du och din kropp bra av att lägga in en vildag ibland.

 

4. Klättringsskor

Du kanske har köpt dig ett par skor redan när du började träna klippklättring. Då kan du avvakta med nya skor men har du hyrt så här långt så gå och köp dig ett par bra skor. Du behöver absolut inte gå och köpa de dyraste skorna, men i takt med att du blir bättre så vill du ha ett par skor som ger dig en god hjälp på väggen. Tänk på att de ska sitta tajt på foten men för den skull inte vara obehagliga. Blånaglar gör ingen glad. Gå till din klättringsbutik och prova olika modeller, det finns både snörade och med kardborreband. Har du ett par enklare skor idag så kan du ju ha dem inomhus och köpa dig dig ett par mer avancerade att ha på klippväggen till våren.

 

5. Läs/Lyssna/Titta

Utveckla gärna din praktik genom att kombinera den med att läsa/titta på instruktions-DVD om tekniker, rephantering med mera. Det finns mycket bra material att införskaffa. Ett annat alternativ kan vara att titta på YouTube för olika tekniker. Det finns massvis med bra klipp att se gratis.

 

Lycka till med vinterträning för din klättring. Ett perfekt sätt att förbereda sig inför andra uppgifter som alpinklättring och isklättring. Då har du grunderna, tekniker, repellering, rephantering och känsla för hur det känns att ibland vara exponerad.