Kontakta oss 031 - 51 57 77

Vandra i Alperna i sommar

French Alps

 

Våren är här och det kan vara hög tid att boka upp något spännande för sommaren.

Som ett riktigt fint och roligt tips vill vi berätta en del om hur du enklast kan ha en underbar vandring i Alperna.

Använd dig av hytta-till-hytta, så behöver du minimalt med utrustning med dig.

 

Varför använda hyttor

Alperna sträcker sig över 120 mil från Österike och Slovenien i öst via Schweiz, Lichtenstein, Tyskland till Frankrike i väst. För att hjälpa dig som vandrare så mycket som möjligt så finns det en uppsjö av hyttor på olika höjd för att du inte ska behöva vandra ner i dalarna för att tillbringa natten.  Du hittar olika standard på dessa hyttor och en del är otroligt lyxiga med gourmetmat medan andra har fyra väggar där du brassar mat själv på ditt eget kök. Det vanligaste är en hytta där det ingår en 3-rätters middag och frukost i priset.

Var ska jag gå

Har du aldrig delat hytta med en massa andra vandrare så vet du så klart inte om detta är något för dig. Vad du kan göra för att testa dig fram är att pröva en natt i en hytta i närheten av byn Chamonix. Du kan t ex testa Lac Blanc som är en trevlig hytta. Trivs du med detta finns det mycket spännande som utgår från Chamonix-området. T ex mycket fina Tour of Mont Blanc på 10-11 dagar där du hinner med både Franrike, Schweiz och Italien under samma vandring. Haute Route från Chamonix till Zermatt på 13 dagar är en annan fantastisk vandring. Skulle du inte uppskatta detta så har du några härliga dagar i Chamonix med omnejd där du kan återvända till ditt hotell på kvällarna.

Noggrann planering

Att planera dina resor för vandring eller klättring noggrant gör det så mycket roligare under hela resan. Du kan välja att göra din vandring organiserat eller fritt och oberoende av andra. Här spelar tidigare erfarenhet in en del, har du begränsad erfarenhet av vandring och hur du beter dig så kan det vara bra att göra en vandring organiserat första gångerna. Det organiserande företaget har tänkt på transporter, hotell, bokning av hyttor, kartläsning och inte minst har du en mycket erfaren guide vid din sida. Planerar du att köra själv så missa inte att boka framförallt hyttor flera månader i förväg, speciellt om du tänker gå i juli eller augusti.

TMB Balme

Vad kan du förvänta dig

För det mesta är lederna väl märkta men dock inte alltid. Vandrar du själv är det nödvändigt att du är duktig på karta för att inte irra bort dig uppe i bergen. Tänk på att ha det nödvändigaste i ryggsäcken och att vädret i bergen är lynnigt och kan förändras till det sämre blixtsnabbt. Kom väl förberedd så blir allt så mycket enklare. Det finns en del fastmonterad utrustning för att hjälpa dig att komma över en del svårigheter. Det kan vara stegar, kedjor eller stålkablar att hålla sig i. Om du reser redan i juni så tänk på att det fortfarande kan vara snö uppe på passen, speciellt när du kommer över 2500 meter. Det kan vara snö här uppe en bit in i juli faktiskt. Det gör att det inte behöver vara fel att ha med en isyxa på din vandring.

Hur du ska bete dig i hyttan

Varje hytta har sin egna skrivna regler hur du ska bete dig, men i ett mer generellt avseende så ställer du dina vandringskor/kängor i kängrummet. Använd sovsäckslakan och respektera när det är sagt att det ska vara släckt i rummet. Du får sällan ta med dig ryggsäcken in i sovsalen, får du det så ta bort isyxa och vandringsstavar. Det är respektfullt att packa din säck utanför sovsalen för att inte störa dina vandringskompisar som försöker sova. OBS: Glöm inte att vika ihop filten och lägga den vid foten av sängen innan du lämnar hyttan.

Vad ska du packa

Go light – packa inte för mycket saker, det är ändå du som ska bära allt och tro oss, du klarar dig fint med det nödvändigaste. Dagryggsäck, ett ombyte, lätta skalkläder, microfleece, sovsäckslakan, pannlampa, en pocketbok, Mp3, toalettsaker, öronproppar (missa inte detta, det kan vara ett förskräckligt snarkande och stånkande inne i sovsalen). Vill du så har du med dig ett par lätta flip-flops eller foppatofflor. Det finns även enklare innetofflor att låna om det funkar för dig. En del hyttor har dusch så en liten campinghandduk och lite duschtvål är inte fel.

refuge Sales 2

Vilka är fördelarna

Den riktigt stora fördelen med att göra hytta-till-hytta är att slippa släpa tung vikt som är betydligt vanligare i våra svenska fjäll. Du behöver inte tänka på sovsäck, tält, kök, mat mm. Tycker du om att ta ett glas vin till maten på semestern så är det bara att be din servitör istället för att bära med dig flaskorna i ryggan;) De flesta som sitter vid middagen är likasinnade till dig och det finns många historier att utbyta med våra europeiska grannar och säkert en och annan amerikan och asiat.

Bra idéer

Om du vill vandra i Alperna så försök komma iväg i juni eller september. Det kan vara en del snö kvar på högre höjder i juni som sagt tidigare men du slipper den stora tunga massan av folk som stormar in i juli och augusti. Plugga på om vilka hyttor som passar dig bäst, de flesta har en webbsida och det finns bra guideböcker att köpa med fina tips och råd. Vad gillar du? bra mat? vacker utsikt? Lite lyxigare känsla med t ex duschar? Anländer du till din hytta i god tid, så ”paxa” din sovplats med en gång. Nära ett fönster och så långt bort från dörren som möjligt.

Njut av din vandring i Alperna många återvänder varje år för att göra gamla favoriter i repris eller helt enkelt upptäcka nya leder och hyttor.

Adventure Lovers har 3 resor till Alperna:

Tour des Fiz

Tour du Mont Blanc

Tour du Pierra Menta

Lycka till!

Om bloggaren:

Michael Zettergren bloggar om det du behöver veta för att få en säker och rolig vistelse i naturen, föreläser gärna och är grundare till äventyrsresebolaget Adventure Lovers.