Kontakta oss 031 - 51 57 77

Ama Dablam

Himalayas vackraste berg i alla fall ett av de vackrare. För den erfarne alpinklättraren väntar en härlig utmaning på Ama Dablam.

Ama Dablam är en av de de mest eftersökta topparna i världen. Berget är sagolikt vackert, det är ett av de mer tekniska bergen i Nepalesiska Himalaya vilket gör det väldigt åtråvärt på många sätt. Ama Dablam sträcker sig 6856 meter och är en riktig fjäder i hatten för många alpinklättrare.

Ama Dablam Base Camp

Base Camp är lättillgängligt och är endast några dagars vandring bort från Lukla i hjärtat av Khumbudalen.Här bygger vi vår bas för resan och har också vår Puja-ceremoni, som ska skydda dig och ge dig en säker vistelse och klättring upp och ner på berget.

Camp 1

Vi följer normalrutten, vilken går över sydvästra kammen av Ama Dablam. Ama Dablam Base Camp ligger på 4800 meter och är en av de mer vackra baslägerna i Himalaya med lummiga gräsängar. Vi följer kammen österut och når en sadel på ca 5100 meter. Vi fortsätter upp mot stora klippblock och vidare upp i en bergsklyfta, härifrån så går vi upp för den sydvästra kammen upp mot Camp 1 på 5700 meter. Det finns plats för 5-7 tält i Camp 1.

Camp 2

Klättringen vidare mot Camp 2 är från och till väldigt teknisk med klättring på hög svårighetsgrad, mixad och exponerad klättring och en del traverser, den sista leder upp mot Yellow Tower och Camp 2 på 6000 meter. Camp 2 är mycket exponerad och har inte särskilt många tältplatser.

Camp 3

Vägen upp mot Camp 3 innehåller den tuffaste och svåraste biten av klättringen på detta berg och har fortsatt traverser och en del väldigt exponerad klättring, vi klättrar förbi Grey Tower och kommer in på kammen som leder upp mot Mushroom ridge. Camp 3 ligger på 6400 meter. Ytan som vi sätter tälten på har förändrats sen kollapserna av is-seracen.  Det är en mer sluttande plats nu och vi sätter tälten högre upp mot berget på planare yta.

Mot toppen av Ama Dablam

Sista pushen upp mot toppen av Ama Dablam. Vi klättrar till höger om is-seracen (Dablam) upp mot en liten snöyta precis under en bergschrund, vi korsar den och följer rutten upp mot toppen på 6856 meter. Utsikten är magnifik härifrån och du kommer att få fina vyer över Everest, Lhotse, Makalu och Cho Oyu bland annat och du har definitivt lyckats med en stor bedrift att nå toppen. Efter detta följer en hel del repellering och försiktig klättring ned till Ama Dablam Base Camp.

Det är dags att packa ihop vårt läger och vandra ned mot Namche här vi tar en härlig middag och firar dina bedrifter på berget. Efter detta fortsätter vi ned mot Lukla innan vi återvänder ned till Katmandu för mer firande.

 

Program

Ama Dablam är en av de de mest eftersökta topparna i världen. Berget är sagolikt vackert, det är ett av de mer tekniska bergen i Nepalesiska Himalaya vilket gör det väldigt åtråvärt på många sätt.

Berget sträcker sig 6856 meter och är en riktig fjäder i hatten för många alpinklättrare.

Base Camp är lättillgängligt och är endast några dagars vandring bort från Lukla i hjärtat av Khumbudalen. Ett gräsbelagt ställe som tillhör de vackrare baslägren i Khumbudalen.

Notera att vi försöker följa vårt program för din vandring/klättring i största möjliga mån, men ibland styr vädrets makter våra schemalagda dagar och vi får helt enkelt anpassa oss till moder jords vilja.

OBS: Om programmet ändras på ett sådant sätt att det blir färre tältnätter än inplanerat och fler tehus- och/eller hotellnätter tillkommer det kostnader för övernattningar samt eventuell beställd mat och dryck.

Dag 1 – Avresa från Sverige (Stockholm eller Göteborg)

KatmanduDag 2 – Ankomst till Katmandu, (1340 m)

Vi hämtar dig på flygplatsen och kör dig till ditt hotell. En av våra guider möter dig på hotellet och ser till att du har vad du behöver. De kommer att visa dig staden och framför allt Thamel, denna smältdegel med myllrande affärsliv och restauranger och barer i varje gathörn. Ett härligt inslag i en helt annan kultur än vad vi är vana vid hemma i Europa.

boudhanath

Dag 3 – I Katmandu

Upptäck Katmandus kultur tillsammans med oss. Efter frukost tar vi dig på en halvdag sightseeing där får se kultur och religion på närmre håll. Vi varierar en del vad vi åker och tittar på då vi bara har fram till lunch som vi brukar äta tillsammans i Thamel. Du kan också välja att se mer kultur när du kommer tillbaka till Katmandu från din vandring i bergen. Bland det bästa att se tillhör Swayambhunath eller the monkey temple som det oftare kallas, säkert om inte annat på grund av uttalet. Du får härifrån en otrolig utsikt over Katmandu och du kommer att få se små vita stupor, apor i träden och munkar lite överallt. Ett annat sevärt mål är Boudhanath Stupa som är en av världens största stupor med Buddhas vakande ögon i varje väderstreck. Hit vallfärdar Pilgrimmer från hela det buddhistiska Himalaya. För att få en inblick i det Hinduiska livet så besöker du Pashupatinath och dess heliga tempel. Detta ligger beläget på flodbankarna till den heliga floden Bagmati. Här finns mediterande hinduer, likbränningsplatser och apor som kilar mellan husen.

På eftermiddagen efter lunch finns det tid för shopping. Du kanske behöver komplettera din utrustning med någonting från alla de billiga affärerna i Thamel.  På kvällen blir det sista chansen för en god hamburgare eller pizza för ett tag på något trevligt ställe innan det bär av morgonen där på till ditt riktiga äventyr.

LuklaDag 4 – Flyg till Lukla och trek till Monjo (2850m)

Vi flyger upp till den lilla bergsbyn Lukla där du kommer att starta din trek. Vi vandrar norrut och följer Dudh Kosi (mjölkfloden), stigen tar oss nedåt från platån som det lilla Lukla är uppbyggt på och in i skogsdalen via små pittoreska byar. Vi tillbringar första natten i den lilla byn Monjo (2850m) som ligger vid foten av Namchebacken. (5 h)

 

Dag 5 – Trek till Namche Bazaar (3440m)

Vi ska idag vandra upp till sherpabyn Namche, du kommer att vinna många höjdmeter på vägen upp till Namche. Vi går över flera spektakulära hängbroar denna dag då vi korsar floden vid ett antal tillfällen på väg till Namche. Utsikten på vägen är magnifik och har du tur och vädret är klart så finns det ett litet titthål på ett ställe för att se Mount Everests skönhet som en första aptitretare. I Namche som är en vibrerande liten stad har du många tehus, internetbutiker, skön shopping med bl a suveränt sköna stickade jakullsmössor. (5-7h)

Namche

Dag 6 – Acklimatiseringsdag runt Namche med utflykter

Idag är det vildag för din kropp ska hinna med att anspassa sig till den höga höjden på bästa sätt. En vildag i namche innebär dock inte ryggläge om du verkligen inte känner att du måste vila ordentligt. Vi använder dagen till att gå upp till en trevlig utkiksplats som heter Everest View Hotel där vi tar en kopp te och njuter av utsikten av Everest, Lhotse och Ama Dablam bland annat. Vi går sedan vidare till den trevliga byn Khumjung där vi går bort till klostret och du kan bland annat få se den ända återstående skalpen av en Yeti eller snömannen som vi kallar honom i Sverige. Vi tar en lunch här och går även bort till Hillary School och tittar. Edmund Hillary som är hjälteförklarad i Nepal inte bara för sin bedrift att som förste man tillsammans med Tenzing Norgay bestiga världens högsta berg utan kanske snarare för all den hjälp han har gett Nepal i form av skolor och sjukhus, han var också med och bidrog till att Lukla flygstrip blev vad den är idag. Vi går sedan ned till Namche igen för en ledig skön eftermiddag och sen middag på vårt tehus.

Tengboche EBC vandringDag 7 – Trek till Debuche (3710m)

Vi vandrar mot Tengboche på lätta stigar längs den ena sidan av dalgången och det går nedåt tills vi korsar floden, då börjar vår vandring upp till det vackra Tengboche med sitt gamla kloster, som är världens högst belägna munkkloster. Vi kommer att passera genom flera små byar och du kommer att ha många av bergsgiganterna i sikte under denna dag.  Vi vandrar vidare genom Tengboche och kort efter det når vi en liten mysig by som heter Deboche och spenderar natten där. (4-6h)

Dag 8 – Trek till Pheriche (4300m)

Du börjar denna dag med vandring i härlig rhododendronskog och efter någon timme kommer vi fram till den fina byn Pangboche, här finns det en hel del Sherpas som har vuxit upp och under åren och bidragit stort till Everestklättrares framgångar. Du kommer att få enastående utsikt över Ama Dablam härifrån. Härifrån tar vi oss vidare till Pheriche för en skön eftermiddag.

Dag 9 – Acklimatisering i Pheriche

Vi använder dagen till att göra en acklimatiseringstur på någon höjd i närheten. Vi är tillbaka till lunch som vi intar på vårt tehus. Eftermiddagen tar du för att slappa och kanske förbereda utrustningen till Ama BC.

Dag 10 – Trek till Ama Dablam Base Camp (4600m)

Vi går vidare och når Ama Base Camp där vi har nått dagen mål. Base Camp ligger beläget på gen gräsbeklädd slätt och tillhör definitivt en av de vackrare Base Camp i Khumbuområdet. Vi bygger upp vårt läger bestående av mässtält, kökstält, duschtält pch våra personliga tält. (4-5h)

During the Puja ceromony, Ama Dablam

Dag 11 – Vildag och acklimatiseringstur i Ama Dablam Base Camp

Vi tar en acklimatiseringstur i omnejden. Du kan också välja att bara vila och njuta av vår fina BC-service om du föredrar det. Du får härlig utsikt över Imjadalen- och Khumbudalen. Vi har också vår Puja, en ceremoni fär att tillbe bergsgudarna om en trygg och säker klättring på berget. En mycket fin del av den här expeditionen.

Dag 12 -  Träningsdag i Ama Dablam Base Camp (4600m)

Vi tar en praktisk och förberedande träningsdag i närheten av BC. Du får chansen att träna både klättring uppåt med fasta rep, repellering ner. Hur du beter dig i olika situationer, t ex vid repellering över knutar på ett rep. Du kommer att träna med full klättringsutrustning för att få så lika förutsättningar som möjligt till det är dags på riktigt om några dagar.

Dag 13 – Upp till 5800 meter för acklimatisering

Det är dags för att börja anspassa kroppen till högre höjder och vi tar en hike upp till foten av den sydvästra vägen. Från kammen kommer vi att se Mingbo La-passet som är en passage in till Hunkudalen. Vi vandrar vidare uppåt mot ett stenigt parti och vidare upp och förbi en bergskreva som tar oss upp till ett bra parti där du kommer att se den rutt vi senare ska klättra, den sydvästra vägen. Vi tar oss efter denna tur ned till BC igen för vila och mat.

Dag 14 – Vila och förberedelse inför klättringen

Idag gör vi förberedelser inför morgondages klättring. Vi kommer att klättra upp till Camp 2 och sova i Camp 1. Packa vad du behöver för två dagar på berget. Du kommer att bära med dig din sovsäck och liggunderlag. Det kan vara en idé att fundera på om du vill ta med två sovsäckar till berget. Då kan du ha en i BC och en uppe på berget i de olika lägerna.

Camp 1 and the Ama Dablam in the evening sun

Dag 15 – Klättring till Camp 1 på 5900m

Vi följer kammen österut och når en sadel på ca 5100 meter. Vi fortsätter upp mot de stora klippblocken som vi passerade häromdagen och vidare genom bergsklyftan. Vi scramblar sista biten upp mot plattformen på 5900m där vi sätter våra tält. Du möts av en kopp varmt te, sen kan du koppla av inför middagen.

 

 

 

 

 

 

Enjoying Camp 2 on Ama

Dag 16 – Klättring till Camp 2, 6100m  – Base Camp

Klättringen vidare mot Camp 2 är från och till väldigt teknisk med klättring på hög svårighetsgrad, mixad och exponerad klättring och en del luftiga traverser, den sista leder upp mot Yellow Tower och Camp 2 på 5900 meter. Camp 2 är mycket exponerad och har inte särskilt många tältplatser. När vi nått C2 så klättrar vi hela vägen ner till BC.

 

 

Dag 17 – Vil- och förberedelsedag

Vi har gjort den acklimatisering du behöver för att kunna nå toppen. Nu ska du vila, tagga upp, äta och dricka så mycket du bara kan så du är 100% redo för ditt kraftprov de närmaste dagarna..

Vi har lagt i en extra dag här som kan fungera som en extra vildag, alternativt att användas vid dåligt väder.

Dag 18 – Klättring till Camp 1, 5900m

Nu är det dags för din toppklättring och vi följer för tredje gången rutten upp mot C1 för att sova där.

Climber descending below grey tower on AmaDag 19 – Klättring upp till Camp 2, 6100m

Vi klättrar vidare upp mot Camp 2 och ”the eagles nest”. Återigen så har du spektakulär klättring med högre teknisk svårighetsgrad. Vi tar natten i det omtalade Camp 2 med Yellow Tower.

Abseiling pass the knotes

Climb between C1 and C2 passes through beautiful rock features

Dag 20 – Klättring upp till Camp 3, 6400m

Vägen upp mot Camp 3 anses som den hårdaste och svåraste på hela berget. Rutten innehåller fortsatta smala traverser och en del väldigt exponerad klättring, vi klättrar förbi Grey Tower och kommer in på kammen som leder upp mot Mushroom ridge. Camp 3 ligger på 6400 meter.  Ytan som vi sätter tälten på har förändrats sen kollapserna av is-seracen.  Det är en mer sluttande plats nu och vi sätter tälten högre upp mot berget på planare yta.

Approching mushroom ridge on Ama

Above grey tower, one of the most exposed section of this route

Climbing below the summit ridge on Ama

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dag 21 – Klättring mot toppen på 6856m

Sista pushen upp mot toppen av Ama Dablam. Vi klättrar till höger om isseracen (Dablam) upp mot en liten snöyta precis under en Bergschrund, vi korsar den och följer rutten upp mot toppen på 6856 meter. Utsikten är magnifik härifrån och du har definitivt lyckats med en stor bedrift att nå toppen. Du kommer att ha magnifik utsikt här med bland annat Everest, Lhotse, Cho Oyu och Makalu m fl. Efter detta följer en hel del repellering och försiktig klättring ned till Camp 2.

 

Climber happy to be at the top of Ama Dablam, sharing news back home by sattelite phone.

Dag 22 – Klättring ned till Base Camp

Vi tar en tidig frukost och repellerar/klättrar sedan ner till Base Camp, där en varm och skön dusch väntar på dig. Det blir en härlig middag med firande och säkert en hel del klättringssnack.

Dag 23 – Vildag i Base Camp

Pusta ut och njut av din prestation.

 

Dag 24 – Trek till Namche Bazaar (3445m)

Vi vandrar tillbaka via Tengboche som bjuder på en ordentlig nedförsbacke på 500-600 höjdmeter, vi korsar floden och jobbar oss sedan uppåt mot Namche. Sista biten in är lätt sandig stig på nästan helt plan mark. Det blir säkert ett kärt återbesök i den lilla vibrerande handelsstaden. Unna dig något gott från något café eller kanske sätt dig på något internetcafé och uppdatera familjen därhemma. (6-8h)

Dag 25 – Lukla (2830m)

Vi börjar med att vandra ner för Namchebacken, passera en rad hängbroar. Vi tar en lunch på något trevligt ställe utmed vägen. Det blir några hundra höghöjdsmeter upp till sista biten in mot mål och Lukla denna dag, där du kan se byn, ta en kaffe på Starbucks, spela biljard och sen avsluta med en trevlig middag på vårt tehus. (4-5h)

Dag 26 – Katmandu

Efter tidigt morgonflyg (normalt sett) och tillbaka till ditt hotell för en dusch och citykläder har du eftermiddagen och kvällen till ditt förfogande där du har chansen till shopping och/eller sightseeing med det du inte hann med innan vi flög upp till Lukla. På kvällen hittar vi en mysig och trevlig restaurang där vi intar vår middag och kommer att reflektera över våra veckor uppe i bergen.

 

Dag 27 – I Katmandu

För dig som vill fortsätta att upptäcka Katmandus myllrande liv och rörelse ställer klockan för en tidig frukost och sen iväg ut till utflyktsmål eller Thamel.

Dag 28 – Avresa hem

Det är tyvärr dags att ta farväl till Nepal för den här gången, men du kommer att ha en skön återförening med nära och kära och massvis att berätta och bilder och kanske filmer att visa. Välkommen tillbaka!

OBS! : Om du skulle vilja stanna några dagar längre i Nepal, kan vi erbjuda dig en mängd trevliga aktiviteter. Däribland; resa till Bhaktapur eller Pokhara. Du kan också åka till Fort Hotell i Nagarkot. Du kan åka söderut och besöka djungeln i Chitwan. Vill du ha mer äventyr så kan vi ordna mountainbiking i Katmandudalen eller forspaddling i någon av floderna i närheten. Det finns mycket spännande att göra och det är endast du som bestämmer gränserna. Låt oss veta.

Pris från: 93 900 kr

Inkluderat i resan  

- Alla transfers i Nepal, till och från flygplatsen.

- Halvdags sightseeing i Katmandu inklusive transport till och från hotellet. (Entréavgifter tillkommer).

- Välkomstmiddag.

- Flyg Lukla tur och retur.

- Hotelnätter i Katmandu. Fyra nätter på hotell. Rummen delas två och två.

- All övernattning under vandringen, rum delas två och två.

- Samtliga måltider under vandringen och klättringen.

- Guider, kockar, sherpas och bärare.

- Klättrings-Sherpa/kund ratio 1:1.

- Samtliga klättrings- och vandringstillstånd.

- Officiell avgift till Nepalesiska staten.

- Samtlig utrustning i Base Camp såsom, tält, mässtält och köksutrustning.

- Avslutning på ett riktigt trevligt hotell.

Ej inkluderat i resan             

- Flyg Stockholm/Göteborg-Katmandu tur och retur.

- Måltider i Katmandu.

- Tillägg för boende i singelrum.

- Dryck (exempelvis mineralvatten, läsk och öl) under vistelsen.

- Personlig utrustning.

- Visum (kostnad för vistelse i Nepal, USD 60 för 60 dagar).

- Försäkring. Helikoptertransport vid händelse av olycka eller sjukdom. Vi kan hjälpa till här, se avsnittet försäkring.

- Dricks till personal, guider och bärare.

Sista Puchen mot toppen

Väder i Nepal

Nepal har ett monsunklimat med två säsonger.

Monsunen ligger normalt från början av juni till slutet av september. Den torra säsongen är från oktober till början av juni.

Det lämpar sig bäst för trekking och klättring under mars-maj under vårsäsongen och från oktober till slutet av november under höstsäsongen.

Våren bjuder på varmare dagar, med oftast klara vackra förmiddagar, där eftermiddagen ofta kan ge moln och ibland även regn. Denna period är särskilt för dig som även tycker om att se blomstrande dalar med enorma rhododendronskogar och andra vildblommor. Det kan bli varmt och dammigt på en del treks från början av maj och framåt. Nattemperaturen på hög höjd runt 5000 meter ligger på ca minus 10 C.

Höstsäsongen som börjar i slutet av september fram till slutet av november bjuder på klara vackra dagar ofta till seneftermiddag. Monsunen är över och luften är frisk och kristallklar. Skogarna står i vacker grönska och hösten har oftast flest besökare uppe i Himalaya. Det är många fina och spännande festivaler under hösten. Nattemperaturen på hög höjd runt 5000 meter ligger på ca minus 10-15 C.

Vintersäsongen är från december till februari och är för många besökare lite för kall för att vara njutbar i Himalaya. Klara vackra dagar men kallt som sagt. Nattemperaturen på hög höjd runt 5000 meter ligger på ca minus 20-30 C.

Nepalesisk mat

Nepalesisk mat 

Det Nepalesiska köket är influerat av det Indiska vilket inte är särskilt konstigt då Indien är lite som ett storebrorsland för Nepal.

Ris är en viktigt del i köket tillsammans med en mängd kryddor vilket gör rätterna mycket goda och smakrika. Nationalrätten kallas Dal Bhat och är en risrätt (Bhat) med en kryddig linssoppa till (Dal) som varje tehus har sitt speciella recept på hur de vill tillaga. I Katmandu hittar du all möjlig slags mat med västerländsk inspiration så som pizzerior och rena steakhouses mm men också mat från andra delar av Asien så som Thailändsk mat.

I bergen är mycket av maten kolhydratrik för att ge kraft till kroppen i den tunna luften. Allt tillagas färskt från tehusens trädgårdar och att en måltid ibland kan ta lite tid innan du har den framför dig är väl värt att vänta på då alla råvaror är tagna från trädgårdslandet. För dig som gillar kött så är Jak specialiteten och det går fint att äta kött upp till Namche Bazaar, men efter det är det tillrådigt att hålla dig till de vegetariska rätterna då köttet ofta färdas på bärarnas ryggar eller på jakar och är då många gångar exponerat direkt i solen, vilket självklart ökar risken för att köttet blir dåligt.

För dig med allergier och eller laktosbesvär så meddela oss om detta innan avresa så ser vi till att du får den mat du vill ha.

För dig som är med på våra expeditioner så har vi tillgång till våra egna kockar, de är mycket skickliga och du kommer högst sannolikt att älska denna mat. Här kan du gärna äta en jakburgare till middag på 5300 meter för de vet exakt hur kött ska fraktas och skyddas.

Utrustning

Utrustningslista 

Vi skickar dig en komplett utrustningslista efter din bokning.

Everest klättring

Kvalifikationer

Ama Dablam tillhör de mer tekniskt svåra bergen som klättras i Himalaya. Klättringen innehåller mycket exponerad klättring (ett parti är lodrätt) och en del traverser på smala kammar. Toppen ligger på 6856 meter och du måste kämpa uppför många branta delar med en ryggsäck vägande 12-15 kg.

Du måste ha tidigare erfarenhet från minst ett 6000 meters berg och du bör ha klättrat en hel del klippa för att kunna känna dig bekväm på detta tekniskt svåra berg. Du ska utan problem kunna klättra klippa med svårighetsgrad runt 5.7-5.8 i klättringsskor.

Du ska vara van vid att klättra och repellera med en ryggsäck på runt 15kg på extrem höjd. Din stegjärns- och yxteknik måste vara mycket god. Din fysiska och mentala hälsa måste vara mycket god. Du ska vara förberedd på vandringsdagar på 4-6 timmar och ibland längre.

Antal dagar: 28
Pris från: 93 900 kr
Avresedatum
  • 2024-10-18 - 2024-11-14
  • 2025-10-17 - 2025-11-13
Svårighetsgradering: 5D Läs mer om svårighetsgraderingar
Kundomdömen:
Varför jag valde Adventure Lovers att organisera resan var för att det fungerade så bra förra gången jag reste och klättrade med dem och jag ville ha seriösa och meriterade guider som sätter säkerheten i första hand. Denna gång var inget undantag utan allt och jag menar precis allt fungerade väldigt bra. Klättringen var helt fantastisk och jag rekommenderar verkligen att klättra detta berg om du känner att du har tekniken, fysiken och erfarenheten att göra det. Det är en hisnande, rolig klättring där du får hela kittet med klipp, is och brant snöklättring i alpin miljö. Att klättra Ama Dablam är ett fantastiskt äventyr!
Magnus N
Läs fler kundomdömen

Intresseanmälan

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Kundomdömen