Ett enastående 7000-meters berg som ligger öster om Mount Everest. Baruntse som är 7129 meter passar perfekt för dig som har en del toppbestigningar på högre berg bakom dig. Du har kanske klättrat en eller flera 6000-meters toppar i Himalaya, Sydamerika eller Denali i Alaska och vill ta dig an ett högre berg för en större utmaning. Våra bergsguider står vid din sida under hela klättringen för din högsta säkerhet.
Rutten mot toppen av Baruntse
Den rutt vi väljer att klättra från sydost är vad vi kallar ”straight forward” och det var även denna väg som användes när berget bestegs för första gången 1954 av Geoff Harrow och Colin Todd i Hillary’s Nya Zeeland-expedition.
Vägen upp kommer mestadels vara klättring på snö, men vi kommer att klättra på is på några branta sektioner på högre höjder. På vägen upp till C1, på ca 6000 meter så klättrar vi uppför en isvägg på cirka 100 meter, lutningen ligger pa 70-80 grader. På runt 7000-meters höjd kommer vi att klättra upp och över en betydande isklippa som ger en extra utmaning till denna expedition.
Vi kommer även att få brottas med en del vinddrivor som ofta bildas på toppkammen under vår väg mot toppen. De partier där vi klättrar riktigt brant samt har vinddrivor som ser förrädiska ut ser vi till att ha fasta rep.
Vi har två alternativ för att nå Baruntse Base Camp och det är att antingen att komma in från Arundalen eller från Hinkudalen. Kommer vi vägen över Arundalen så kommer vi in via Makalu Base Camp där det kommer att vara fantastiska vyer över Baruntse. Här har vi också möjligheten att träna inför klättringen som finns framför oss.
Arundalen med värlsberömd fauna och flora
Arundalen är inte alls exploaterad och dess flora och fauna är världsberömd. Här råder det subtropiskt klimat. Så här finns det stora möjligheter att få fotografera en fantastisk natur med en flora som innehåller bl a örter, gräsängar, rhododendron, orkidéer och en massa olika slags bambu. För faunan så så har vi möjlighet att se musk deer, röd panda, Himalaya-svartbjörn, leopard, langur apor och t o m varg.
Hinkudalen och acklimatiseringsklättring på Mera Peak
Väljer vi vägen över Hinkudalen så kommer vi in via Tagnag och Khare och klättrar Mera Peak på 6476 meter som en mycket bra förberedelse inför toppklättringen på Baruntse.
Vi kommer att använda oss av två läger, C1 på ca 6100 meter och C2 på runt 6500-meters höjd, som vi kommer att utgå från vid vårt toppförsök.
Baruntse Base Camp
Baruntse Base Camp ligger mycket vacker beläget vid en sjö och vacker utsikt över Baruntse. Här kommer vi att bygga vårt basläger och även ha vår Puja-ceremoni som ska ge dig beskydd under din vistelse på berget upp och tillbaka ner.
Du har klättrat Mera Peak som acklimatiseringsberg så du kan gå direkt på ett toppförsök av Baruntse. Vi klättrar från BC upp till C1 inför din toppklättring.
Camp 1
Det är en ganska lång vandring innan vi når fram till väggen som gör att vi kommer upp på glaciären. Väggen är brant och detta är det första av två tuffare hinder som du ska kämpa dig igenom innan du når toppen av Baruntse. Väggen har en mycket brant grad och kan bestå av is eller snö beroende på hur säsongen har varit. Väl uppe över kanten har du endast en kortare bit att vandra på glaciären innan vi når fram till den plattform som är grund för C1.
Camp 2
Du ser vägen upp som vi ska klättra från C1. Detta område brukar innehålla mycket glaciärsprickor och vi knyter in oss i replag och klättrar med stor försiktighet upp mot C2. Vi markerar de glaciärsprickor vi måste hoppa över med bambupinnar för en säker klättring tillbaka i händelse av mycket snö. Camp 2 ligger precis intill en isvägg som vi ska ta oss an det första vi gör på toppdagen.
Toppdag
Vi börjar tidig morgon och i skenet av våra pannlampor börjar vi med isväggen och ett lite brantare parti. Vägen upp leder över kammar och brantare sluttningar. Vi kommer så småningom upp till en liten förtopp på 7000-meter och har snart det sista hindret innan vi når toppen en parti som består av mixad klättring med både snö och klippa. Toppen ligger på 7129 meter och du har milsvidd utsikt med bland annat Everest, Makalu, Lhotse med flera inom synhåll, helt magiskt. Vi har en lång nedstigning och beroende på tid och hur trött du är så kan vi hinna hela vägen ner till Base Camp för vila. I annat fall så vilar vi i Camp 1 innan vi klättrar ner till BC.
Minimi antal deltagare: 3 st
Program
Notera att vi försöker följa vårt program för din vandring/klättring i största möjliga mån, men ibland styr vädrets makter våra schemalagda dagar och vi får helt enkelt anpassa oss till moders jords vilja.
OBS: Om programmet ändras på ett sådant sätt att det blir färre tältnätter än inplanerat och fler tehus- och/eller hotellnätter tillkommer det kostnader för övernattningar samt eventuell beställd mat och dryck.
Dag 1 - Avresa Stockholm/Göteborg
Dag 2 - Ankomst Katmandu
Dag 3 - Ordnande av klättertillstånd och annan admin.
Dag 4 - Flyg till Lukla. Trek till Phakding 2600m
Dag 5 - Trek till Namche, 3500m
Dag 6 - Acklimatiseringstur runt Namche, 4000m
Dag 7 - Trek till Chutanga (3500m)
Dag 8 - Trek till Tuli Kharka (4300m) via Zatrwa La passet (4600m)
Dag 9 - Trek till Kotay (3500m)
Dag 10 - Trek till Tagnag (4250m)
Dag 11 - Vila och acklimatiseringsdag i Tagnag
Dag 12 - Trek till Khare (5000m)
Dag 13 - Vila och acklimatiseringsdag i Khare, repetition av klätterteknik.
Dag 14 - Anmarch till Mera High Camp och sätta läger på 5800 m,
Dag 15 - Toppförsök på Mera Peak (6476m) och därefter trek till Konge Dingma (4919m)
Dag 16 - Trek till Seto Pokhari, 5035m
Dag 17 - Trek till Baruntse Base Camp (5400m)
Dag 18 - Puja ceremoni och förberedelse inför klättringen
Dag 19-25 - Klättring på Baruntse 7129m. Vi kommer att sätta två läger över Base Camp.
Camp 1 på ca 6100m och Camp 2 på ca 6500 m
Det är en relativt lång vandring till foten av väggen som leder upp till glaciären och kort efter kommer C1.
Dag 26 - Lämna Baruntse BC - Konge Dingma
Dag 27-29 - Lukla
Dag 30 - Flyg till Katmandu
Dag 31 – Katmandu
Dag 32 - Avresa hem
Pris från: 101 900 kr
Inkluderat i resan
- Alla transfers i Nepal, till och från flygplatsen.
- Halvdags sightseeing i Katmandu inklusive transport till och från hotellet. (Entréavgifter tillkommer).
- Välkomstmiddag.
- Flyg Lukla t&r.
- Hotelnätter i Katmandu. Fyra nätter på hotell. Rummen delas två och två.
- All övernattning under vandringen, rum delas två och två. Vi kommer att tälta på flera ställen.
- Samtliga måltider under vandringen och klättringen.
- Guider, kockar, sherpas och bärare.
- Samtliga klättrings- och vandringstillstånd.
- Officiell avgift till Nepalesiska staten.
- Samtlig utrustning i Base Camp såsom, tält, mässtält och köksutrustning.
- Avslutning på ett riktigt trevligt hotell.
Ej inkluderat i resan
- Flyg Stockholm/Göteborg-Katmandu tur och retur.
- Måltider i Katmandu.
- Tillägg för boende i singelrum.
- Dryck (exempelvis mineralvatten, läsk och öl) under vistelsen.
- Personlig utrustning.
- Visum (kostnad för vistelse i Nepal, USD 100 för 90 dagar).
- Försäkring. Helikoptertransport vid händelse av olycka eller sjukdom.
- Dricks till personal, guider och bärare.
Väder i Nepal
Nepal har ett monsunklimat med två säsonger.
Monsunen ligger normalt från början av juni till slutet av september. Den torra säsongen är från oktober till början av juni.
Det lämpar sig bäst för trekking och klättring under mars-maj under vårsäsongen och från oktober till slutet av november under höstsäsongen.
Våren bjuder på varmare dagar, med oftast klara vackra förmiddagar, där eftermiddagen ofta kan ge moln och ibland även regn. Denna period är särskilt för dig som även tycker om att se blomstrande dalar med enorma rhododendronskogar och andra vildblommor. Det kan bli varmt och dammigt på en del treks från början av maj och framåt. Nattemperaturen på hög höjd runt 5000 meter ligger på ca minus 10 C.
Höstsäsongen som börjar i slutet av september fram till slutet av november bjuder på klara vackra dagar ofta till seneftermiddag. Monsunen är över och luften är frisk och kristallklar. Skogarna står i vacker grönska och hösten har oftast flest besökare uppe i Himalaya. Det är många fina och spännande festivaler under hösten. Nattemperaturen på hög höjd runt 5000 meter ligger på ca minus 10-15 C.
Vintersäsongen är från december till februari och är för många besökare lite för kall för att vara njutbar i Himalaya. Klara vackra dagar men kallt som sagt. Nattemperaturen på hög höjd runt 5000 meter ligger på ca minus 20-30 C.
Nepalesisk mat
Det Nepalesiska köket är influerat av det Indiska vilket inte är särskilt konstigt då Indien är lite som ett storebrorsland för Nepal.
Ris är en viktigt del i köket tillsammans med en mängd kryddor vilket gör rätterna mycket goda och smakrika. Nationalrätten kallas Dal Bhat och är en risrätt (Bhat) med en kryddig linssoppa till (Dal) som varje tehus har sitt speciella recept på hur de vill tillaga. I Katmandu hittar du all möjlig slags mat med västerländsk inspiration så som pizzerior och rena steakhouses mm men också mat från andra delar av Asien så som Thailändsk mat.
I bergen är mycket av maten kolhydratrik för att ge kraft till kroppen i den tunna luften. Allt tillagas färskt från tehusens trädgårdar och att en måltid ibland kan ta lite tid innan du har den framför dig är väl värt att vänta på då alla råvaror är tagna från trädgårdslandet. För dig som gillar kött så är Jak specialiteten och det går fint att äta kött upp till Namche Bazaar, men efter det är det tillrådigt att hålla dig till de vegetariska rätterna då köttet ofta färdas på bärarnas ryggar eller på jakar och är då många gångar exponerat direkt i solen, vilket självklart ökar risken för att köttet blir dåligt.
För dig med allergier och eller laktosbesvär så meddela oss om detta innan avresa så ser vi till att du får den mat du vill ha.
För dig som är med på våra expeditioner så har vi tillgång till våra egna kockar, de är mycket skickliga och du kommer högst sannolikt att älska denna mat. Här kan du gärna äta en jakburgare till middag på 5300 meter för de vet exakt hur kött ska fraktas och skyddas.
Utrustningslista
Vi skickar dig en komplett utrustningslista efter din bokning.
Kvalifikationer
Baruntse är vad vi kallar ett ’straightforward’ berg då vi tar vägen upp över den sydöstra kammen. Vi kommer att klättra på snö och på högre höjder blir det en del isklättring på en del brantare partier och runt 7000 meter i närheten av toppen så blir det mer utmanande klättring på en brant isklippa. Det finns även en del stora vinddrivor på högre höjder som vi kommer att tampas med.
Baruntse är ett utmärkt berg för dig som vill testa dina krafter ytterligare efter att ha klättrat 6000 meters berg i Himalaya, Sydamerika eller Denali i Alaska. Det kan också ses som en mycket bra förberedelse till ett 8000 meters berg, då du på allvar kommer att få testa vad din kropp går för när du når över 7000 meters höjd
Du måste ha tidigare erfarenhet av alpin klättring för att följa med på denna expedition och vi vill att du har alpinklättrat på åtminstone 6000 meter för att kvala in. Du kommer att klättra mellan de olika lägerna med en ganska tung ryggsäck (12-18 kg), vilket innebär både vertikal klättring och repellering.
Din fysiska och mentala hälsa måste vara god. Du ska vara förberedd på vandringsdagar på 4-6 timmar och ibland längre.