Kontakta oss 031 - 51 57 77

Cho Oyu

Cho Oyu är världens sjätte högsta berg och sträcker sig 8201 meter över havet. Denna klätterexpedition är ett perfekt berg för dig som är redo att klättra +8000 meter. Det är även många som förbereder sig för en Mount Everest klättring på detta berg. Så har du en dröm om Mount Everest i huvudet så är Cho Oyu ett bra berg att testa vad du går för innan du ger dig på världens högsta berg. Vi har med våra mest erfarna bergsguider på denna expedition för din högsta säkerhet.

Efter att ha samlats i Katmandu för att ordna med Kinesiska visum, gått igenom utrustning och eventuellt kompletterat en del så beger vi oss av från den pulserande huvudstaden och kör mot den tibetanska gränsstaden Kodari. Vi kommer över på den tibetanska platån och du får se hur varierad terrängen är på de olika delarna av berget när det gäller en så här hög bergskedja. Vi kör vidare mot Chinese BC där vi ska slå upp tälten för första gången. Vägen går via Nyalam och Tingri.

Standardrutten via den nordvästra leden

Vi klättrar standardrutten från 1954 från Tibet vilket är den nordvästra leden. Cho Oyu är vad vi kallar ett ”straight forward” berg. Det är otekniskt på de flesta ställen, men det finns ett kort parti mellan läger 1 och läger 2 som innehåller nästan lodrätt isklättring. Det är en serac som vi kommer att klättra över på ca 6600 meters höjd. Så du måste ha en mycket bra stegjärnsteknik. Det finns även ett ställe ovanför C3 upp mot toppen när du ska passera vad som kallas ett ”rock band” som behöver extra försiktighet. Självklart sitter det fasta rep på alla utsatta och exponerade ställen. Vi tycker att Cho Oyu är ett utmärkt första val för dig som vill klättra ett 8000 meters berg. Vi vill dock understryka att det prat som förekommer om att Cho Oyu är ett ’lätt’ 8000 meters berg ska inte tas på allvar. Alla berg som är 8000 meter och högre är en mycket seriös klättring.

Tidigare erfarenhet av alpinklättring på hög höjd krävs

Vi kommer att kräva dokumenterad information om att du har klättrat åtminstone 6000 meter höga berg tidigare, men helst 7000 meter för att bli antagen till denna expedition. Du ska ha full kontroll på klättring av fasta rep med hjälp av jumar, du ska kunna repellera med din ryggsäck på. Du måste ha en mycket bra fysik och du måste även vara stark mentalt då detta berg kommer att kräva stort fokus från början till det att vi är nere i Base Camp igen.

Vi kommer att använda oss av walkie-talkie på berget och kommer att ge en till varje klättrare i vårt team. Detta gör att vi kommer att ha full kommunikation med alla klättrare när vi befinner oss ovanför Base Camp. Vi kan välja att sova med extra syrgas vid C3 på 7500 meter och använder oss av det hela vägen upp till toppen då vi gör toppförsöket.

Syrgas och mask med regulator

Det finns en del team som försöker klättra Cho Oyu utan syrgas och en del har klarat av det strålande. Många har dock behövt tänja sina gränser till det yttersta och i sin strävan att nå toppen utan extra syrgas och det har gjort att en hel del har missat sitt toppförsök på grund av detta. Du kommer även att frysa mer om du inte använder extra syrgas. Vi på Adventure Lovers anser att det säkraste sättet att försöka nå toppen av Cho Oyu är att använda extra syrgas från 7500 meter.

Pris: 256.000 kr per person vid minst 4 personer.

OBS: Boka alltid flygbiljett med ombokningsbar möjlighet då man aldrig vet om vi vill stanna på berget lite längre i händelse av fördröjningar.

Vi kommer att använda oss av 5 läger totalt ovanför Base Camp.

ABC - 5700 meter

Camp 1 – 6400 meter

Camp 1.5 - 6850 meter

Camp 2 – 7150 meter

Camp 3 – 7550 meter

Ratio för bergsguide 1:1, du har alltså en egen klättersherpa vid din sida.

Svårighetsgrad: 4E.  Läs mer om graderingssystem

Pris (p g a priset på klättertillståndet till Kina):

2-3 personer - 339 000 kr/pers

4 pers och mer - kr/pers

Program

Notera att vi försöker följa vårt program för din vandring/klättring i största möjliga mån, men ibland styr vädrets makter våra schemalagda dagar och vi får helt enkelt anpassa oss till moders jords vilja.

OBS: Om programmet ändras på ett sådant sätt att det blir färre tältnätter än inplanerat och fler tehus- och/eller hotellnätter tillkommer det kostnader för övernattningar samt eventuell beställd mat och dryck.

Dag 1 - Avresa Stockholm/Göteborg

Dag 2 - Ankomst Katmandu

Vi hämtar dig på flygplatsen och kör dig till ditt hotell. En av våra guider möter dig på hotellet och ser till att du har vad du behöver. De kommer att visa dig staden och framför allt Thamel, denna smältdegel med myllrande affärsliv och restauranger och barer i varje gathörn. Ett härligt inslag i en helt annan kultur än vad vi är vana vid hemma i Europa.

Katmandu

 

boudhanath

Dag 3 - Genomgång av klättringen och kontroll av utrustning. Kinesiskt Visum.

Upptäck Katmandus kultur tillsammans med oss. Efter frukost tar vi dig på en halvdag sightseeing där får se kultur och religion på närmre håll. Vi varierar en del vad vi åker och tittar på då vi bara har fram till lunch som vi brukar äta tillsammans i Thamel. Du kan också välja att se mer kultur när du kommer tillbaka till Katmandu från din vandring i bergen. Bland det bästa att se tillhör Swayambhunath eller the monkey temple som det oftare kallas, säkert om inte annat på grund av uttalet. Du får härifrån en otrolig utsikt over Katmandu och du kommer att få se små vita stupor, apor i träden och munkar lite överallt. Ett annat sevärt mål är Boudhanath Stupa som är en av världens största stupor med Buddhas vakande ögon i varje väderstreck. Hit vallfärdar Pilgrimmer från hela det buddhistiska Himalaya. För att få en inblick i det Hinduiska livet så besöker du Pashupatinath och dess heliga tempel. Detta ligger beläget på flodbankarna till den heliga floden Bagmati. Här finns mediterande hinduer, likbränningsplatser och apor som kilar mellan husen.

På eftermiddagen efter lunch finns det tid för shopping. Du kanske behöver komplettera din utrustning med någonting från alla de billiga affärerna i Thamel.  På kvällen blir det sista chansen för en god hamburgare eller pizza för ett tag på något trevligt ställe innan det bär av morgonen där på till ditt riktiga äventyr.

Vi ser till att alla i gruppen har sina Kinesiska Visum o ordning innan avfärd.

Dag 4 - Vi kör till gränsbyn Kodari.

Expeditionen drar igång på allvar och vi tar en privat buss mot gränsen till Tibet och Kina. Vi sover i Kodari.

Dag 5 - Vi går över gränsen in till Tibet/Kina och byn Zhangmu. Vi kör till Nyalam (3800m).

Vi går genom gränsövervakningen och kommer in i byn på andra sidan gränsen som heter Zhangmu. Vi kör direkt vidare mot Nyalam där vi stannar resten av dagen och hittar en trivsam restaurang på kvällen.

P1010256

Dag 6 - Acklimatiseringsdag i Nyalam (3800m).

Vi stannar över dagen i byn för att låta kroppen acklimatisera sig.

Dag 7 - Vi kör till Tingri (4300m)

Nu börjar vi komma upp på högre höjder och samtidigt närma oss första delmålet som är Chinese BC. Vi ägnar resten av dagen till sevärdheter och shopping

P1010082

 

P1010084

P1010089

Dag 8 - Vila och acklimatisering i Tingri.

Ännu en dag i Tingri och samma sak här som i Nyalam, en extra dag för att få kroppen i bra skick inför din klättring. Det finns möjligheter till en del sevärdheter och annat här.

Dag 9 - Vi kör till Cho Oyu Chinese Base Camp (4700m).

Det är dags att slå upp tälten och öppna dina expeditionslådor med all utrustning. Vi ser till att bygga upp lägret och komma i ordning med förberedelser.

P1010130

Dag 10 - Acklimatiseringsdag med trek i området.

Idag tar vi en acklimatiseringstrek efter frukost där vi ser till att få 300-400 höjdmeter i kroppen innan vå går ner och äter lunch. Resten av eftermiddagen kan du vila eller träffa klättrare från andra expeditioner.

Dag 11-12 - Trek upp till Advanced Base Camp. En 2-dagars trek där vi korsar floden Ra Chhu och sätter läger för natten. Följande dag når vi ABC på 5700m.

Vi börjar vår vandring upp mot ABC på den väg som numer är en bilväg upp mot ABC. Det är morän och kanske inte den roligaste väg du gått bland all grus som är arrangerad till vägen. Det finns dock fina vyer över berg och glaciärer som får dig att känna spänning inför fortsättningen. Vi stannar ungefär halvvägs upp mot ABC i ett litet nomadläger där mest jakförare håller till.

Dagen därpå går vi resten av vägen upp mot Advanced Base Camp på 5700 möh.

P1010136

Dag 13 - Organisera och bygga ABC

Dag 14 - Vi tar en acklimatiseringsdag och bygger vårt ABC-läger.

Det kommer att vara en del tält som redan är på plats när vi kommer upp som, mässtält och toatält. Det finns en del annat som ska upp som kommunikationstält, duschtält och så vidare.

P1010160

Dag 15 - Vildag

Dag 16-35 - Klättringsdagar enligt program

Dag 16 - Klättring till C1, 6400 m

En lång anmarsch innan vi når backen som leder upp till glaciären där vi också vinner mycket av höjden för dagen. Vi tar det lugnt i C1 äter och dricker innan vi går ner till ABC igen för övernattning

Dag 17 - Vilodag

Dag 18 - Vilodag

Dag 19 - Klättra till C1, 6400m och övernattning

Samma rutt och nu bär vi med oss utrustning som vi ska ha med oss upp på berget. Övernattning i tälten uppe i C1.

Dag 20 - Klättring till isklippan som ligger halvvägs till C2 och ner till C1

Idag klättrar vi upp ungefär halvvägs upp mot C2 där det finns ett av 2 krux på Cho Oyu. en isklippa där vi använder oss av fasta rep.

Vi repellerar nedför isklippan och tillbaka till C1

Dag 21 - Vilodag i C1

Dag 22 - Upp med utrustning till C1,5, 6850m

För att dela upp bördan i kortare avstånd på berget så bygger vi ett läger 1,5 och övernattar här.

Dag 23 - Upp med utrustning till C2, 7150m

Vi fortsätter upp med vår utrustning till C2 på 7150m. Övernattning här uppe

Dag 24 - Ner till ABC, 5700m

Vila nere i ABC.

Dag 25 - Vila i ABC

Dag 26 - Vilodag i ABC

Dag 27 - Vilodag i ABC

Dag 28 - Klättra till C1

Denna dag tar du med övrig utrustning som du behöver för toppförsöket, övernattning.

Dag 29 - Klättra till C2

Fortsätt med utrustning upp till C2, övernattning

Dag 30 - Klättra till C3, 7550m

Klättring upp till sista lägret innan toppförsök

Dag 31 - Toppförsök av Cho Oyu, 8201m

Dag 32 - Extradag

Dag 33 - Extradag

Dag 34 - Extradag

Dag 35 - Ner till ABC

Klättra ner till 5700 meter och vila i ABC

 

En lång och hård dag där det sista kruxet dyker upp innan den enorma toppen. Ett "rockband" där vi använder fasta rep.

Vår strategi är att sätta läger på 6400 meter och 7200 meter under tiden vi acklimatiserar oss för vårt toppförsök. Sedan går vi ner till Advanced Base camp för vila och återhämtning. Från ABC börjar vårt toppförsök och vi klättrar via våra redan satta läger i camp 1 och 2. Vi kommer att etablera ett läger 3 på 7550 meters höjd. Du börjar ditt toppförsök från läger 3 runt kl 01.00. Du bör nå toppen någon gång mellan 09.00-11.00. Efter underbara vyer beger vi oss sen ner till läger 3 eller 2 beroende på väder och hälsa. Följande dag går vi ner till ABC.

Cho Oyu, early cold morning in c1

 

Jangbu at 6700 m

 

Cho Oyu towards C2

 

Cho Oyu crux before C2

 

Cho Oyu C2, 7200m

 

Cho Oyu C1

 

Cho Oyu lower C1

 

Cho Oyu puja in ABC

 

crux on Cho Oyu

 

ABC

Dag 36 - Gå ner till Intermediate Camp och avresa mot Tingri.

Här packar vi över på mindre bilar som ska ta oss mot Tingri där vi också övernattar.

Dag 37 - Vi kör till Zhangmu (Nepalesiska gränsen).

Vi kör sista biten i Tibet ner mot gränsbyn Zhangmu innan det är dags för att komma tillbaka in på Nepalesiskt land igen.

Dag 38 - Vi kör till Katmandu.

En ganska lång dag i bussen, där vi äter lunch på ett härligt ställe med fantastisk utsikt över dalen innan vi når det pulserande Katmandu igen för vårt hotell.

Dag 39 - Avresa hem.

Det är tyvärr dags att ta farväl till Nepal för den här gången, men du kommer att ha en skön återförening med nära och kära och massvis att berätta och bilder och kanske filmer att visa. Välkommen tillbaka!

OBS; Adventure Lovers förbehåller sig eventuella förändringar i programmet på grund av, bergets skick, väderförhållanden, st

 

Pris från: 339 000 kr

Pris (p g a priset på klättertillståndet till Kina):

2-3 personer - 339 000 kr/pers

4 pers och mer - kr/pers

Ratio för bergsguide 1:1, du har alltså en egen klättersherpa vid din sida.

Inkluderat i resan 

 • Alla transfers i Nepal, till och från flygplatsen.
 • Halvdags sightseeing i Katmandu inklusive transport till och från hotellet. (Entréavgifter tillkommer).
 • Välkomstmiddag.
 • Hotelnätter i Katmandu. Fyra nätter på hotell. Rummen delas två och två.
 • Transport med jeep/buss till Tibet
 • All övernattning under vandringen.
 • Samtliga måltider under vandringen och klättringen.
 • Bergsguider, kockar, sherpas och bärare.
 • Samtliga klättrings- och vandringstillstånd.
 • Officiell avgift till Nepalesiska staten.
 • Samtlig utrustning i Base Camp såsom, tält, mässtält, kommunikationstält och köksutrustning.
 • All extra syrgas från C3 samt lån av mask och regulator.
 • Sherpa Ratio 1:1
 • Avslutning på ett riktigt trevligt hotell.

Ej inkluderat                       

 • Flyg Stockholm/Göteborg-Katmandu tur och retur.
 • Måltider i Katmandu.
 • Tillägg för boende i singelrum.
 • Dryck (exempelvis mineralvatten, läsk och öl) under vistelsen.
 • Personlig utrustning.
 • Visum (kostnad för vistelse i Nepal, USD 100 för 90 dagar).
 • Visum (kostnad för vistelse i Tibet, USD 50 för 40 dagar).
 • Försäkring. Jeeptransport vid händelse av olycka eller sjukdom (se även Försäkring).

Här måste du ha lagt undan USD 800 som betalas på plats. (Det går inte att använda helikoptertransport i Tibet). Vi kan hjälpa till här, se avsnittet försäkring.

 • Dricks till personal, guider och bärare.

Sista Puchen mot toppen

Väder i Nepal

Nepal har ett monsunklimat med två säsonger.

Monsunen ligger normalt från början av juni till slutet av september. Den torra säsongen är från oktober till början av juni.

Det lämpar sig bäst för trekking och klättring under mars-maj under vårsäsongen och från oktober till slutet av november under höstsäsongen.

Våren bjuder på varmare dagar, med oftast klara vackra förmiddagar, där eftermiddagen ofta kan ge moln och ibland även regn. Denna period är särskilt för dig som även tycker om att se blomstrande dalar med enorma rhododendronskogar och andra vildblommor. Det kan bli varmt och dammigt på en del treks från början av maj och framåt. Nattemperaturen på hög höjd runt 5000 meter ligger på ca minus 10 C.

Höstsäsongen som börjar i slutet av september fram till slutet av november bjuder på klara vackra dagar ofta till seneftermiddag. Monsunen är över och luften är frisk och kristallklar. Skogarna står i vacker grönska och hösten har oftast flest besökare uppe i Himalaya. Det är många fina och spännande festivaler under hösten. Nattemperaturen på hög höjd runt 5000 meter ligger på ca minus 10-15 C.

Vintersäsongen är från december till februari och är för många besökare lite för kall för att vara njutbar i Himalaya.  Klara vackra dagar men kallt som sagt. Nattemperaturen på hög höjd runt 5000 meter ligger på ca minus 20-30 C.

Nepalesisk mat

Nepalesisk mat 

Det Nepalesiska köket är influerat av det Indiska vilket inte är särskilt konstigt då Indien är lite som ett storebrorsland för Nepal.

Ris är en viktigt del i köket tillsammans med en mängd kryddor vilket gör rätterna mycket goda och smakrika. Nationalrätten kallas Dal Bhat och är en risrätt (Bhat) med en kryddig linssoppa till (Dal) som varje tehus har sitt speciella recept på hur de vill tillaga. I Katmandu hittar du all möjlig slags mat med västerländsk inspiration så som pizzerior och rena steakhouses mm men också mat från andra delar av Asien så som Thailändsk mat.

I bergen är mycket av maten kolhydratrik för att ge kraft till kroppen i den tunna luften. Allt tillagas färskt från tehusens trädgårdar och att en måltid ibland kan ta lite tid innan du har den framför dig är väl värt att vänta på då alla råvaror är tagna från trädgårdslandet. För dig som gillar kött så är Jak specialiteten och det går fint att äta kött upp till Namche Bazaar, men efter det är det tillrådigt att hålla dig till de vegetariska rätterna då köttet ofta färdas på bärarnas ryggar eller på jakar och är då många gångar exponerat direkt i solen, vilket självklart ökar risken för att köttet blir dåligt.

För dig med allergier och eller laktosbesvär så meddela oss om detta innan avresa så ser vi till att du får den mat du vill ha.

För dig som är med på våra expeditioner så har vi tillgång till våra egna kockar, de är mycket skickliga och du kommer högst sannolikt att älska denna mat. Här kan du gärna äta en jakburgare till middag på 5300 meter för de vet exakt hur kött ska fraktas och skyddas.

Utrustning

Utrustningslista 

Vi skickar dig en komplett utrustningslista efter din bokning.

Everest klättring

Kvalifikationer

Cho Oyu är ett perfekt berg för dig som har bestämt dig för ditt första 8000 meters berg. Det kan också ses som ett bra försteg till dig som vill göra ett försök att bestiga världens högsta berg, Mount Everest.

Du måste ha tidigare erfarenhet av alpin klättring och vi efterfrågar dokumentation på att du har klättrat på minst 6000 meter höjd tidigare. Du ska ha vana av att använda jumar på fast rep, repellera med din ryggsäck på samt ha en bra stegjärnsteknik. Vi utgår från att du har vintercampat i starkare kyla tidigare. Din fysiska och mentala hälsa måste vara mycket hög.

Antal dagar: 39
Pris från: 339 000 kr
Avresedatum
 • 2024-08-24 - 2024-10-03
 • 2025-08-22 - 2024-10-01
Svårighetsgradering: 4E Läs mer om svårighetsgraderingar
Kundomdömen:
"Stort plus för guider, upplägg, säkerhetstänkande och mycket bra klass på vårt läger. Berget och hela expeditionen var ett otroligt äventyr! Jag kommer tillbaka för nya höga utmaningar!”
Raul
Läs fler kundomdömen

Intresseanmälan

 • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Kundomdömen