Kontakta oss 031 - 51 57 77

Denali

Denali med Adventure Lovers

Denali ligger i Alaska och är med sina 6194 meter Nordamerikas högsta topp. Vi klättrar den mycket populära rutten West Buttress. Berget ingår i 7 Summits.

Vägen uppför West Buttress är tekniskt sett enkel, men här har du ingen hjälp av någon annan än dig själv för att få upp din personliga utrustning tillsammans med gruppens gemensamma utrustning. Räkna runt 50 kilo kombinerat i ryggsäcken och din pulka.

Du kommer att stöta på opålitligt väder och berget är känt för sina hårda stormar där det även kan bli riktigt kallt. Dessa motståndare skrämmer inte bort folk utan snarare tvärtom drar det till sig klättrare som vill testa sina krafter och samtidigt ta hand om sin egen utrustning.

Säsongen brukar sträcka sig från slutet av april till runt slutet av juni. Denali ingår i 7 summits som är den exklusiva gruppen av den högsta topparna på respektive kontinent runt om i världen. Berget brukar tillkännages som det näst svåraste av den samlingen med Everest som det tuffaste.

Resan börjar med internationellt flyg till Alaska i USA och Anchorage som din första anhalt.

Dagen därpå är det en biltur på ca 2.5h för att komma fram till Talkeetna där du bland annat får besöka kontoret för Nationalparken och fixa tillståndet (priserna för klättringstillstånd och entréavgiften till parken ingår i priset). I Talkeetna möter du också dina guider där du får en genomgång av resan och kontroll av din utrustning. Här finns det möjlighet att hyra eller kompletteringsköpa utrustning.

Påföljande dag börjar ditt äventyr på allvar.

Rutten

Du klättrar den klassiska normalleden på Denali som heter West Buttress. En spektakulär inflygning startar äventyret och du landar på isen. Här hjälper du till att lasta av utrustningen i Base Camp.

Du kommer att använda både pulka och en välfylld ryggsäck den första biten. Snöskor med stegjärn inbyggda krävs för att du ska få fäste. Dessa byts ut mot dina vanliga stegjärn högre upp på berget. Du hjälper till med att frakta gemensam utrustning som bränsle och mat högre upp på berget. Dessa förvaras i de olika lägrens på olika höjder och läger.

Följande dag klättrar du upp till Camp 1 och Ski Hill. Härifrån klättrar du upp vidare mot Kahiltna-passet och Camp 2.

Nästa steg är Camp 3 och 3350 meter.

Du har nu kommit ganska högt på Denali och här klättrar du mot klassiska och ibland tuffa Windy Corner som endast klaras av om vädret är någorlunda lugnt. Från Windy Corner har du siktet inställt på Camp 4 och 4200 meter där du helt klart kommer att känna av höjden.

Camp 5 hittar du på 4900 meter. Du klättrar nu upp till High Camp eller Camp 6 och 5300 meter. Härifrån laddar du mot toppen och har fyra dagar avsatta för detta.

Toppdagen är lång och tuff, där du efter flera timmars klättring når fram till en snökam som du följer upp mot den ganska smala toppen. Efter toppförsök bär det neråt med stopp i något läger innan du når Base Camp och kan flyga tillbaka till Talkeetna. Härifrån tar du dig enkelt till Anchorage och efter det vidare mot Sverige.

Vädret kan vara en rejäl motståndare och det är inte ovanligt att kvicksilvret kryper ner mot -40 grader C.

Endast 6 kunder på varje avresa. Ratio kund/guide 3:1. Var ute i mycket god tid för att vara säker på att få en bokad plats på den avgång som du föredrar.

Priserna kan vara föremål för vissa ändringar p g a av en volatil dollar.

Program

Notera att vi försöker följa vårt program för din klättring i största möjliga mån, men ibland styr vädrets makter våra schemalagda dagar och vi får helt enkelt anpassa oss till moders jords vilja.

 

Dag 1 - Avfärd Sverige Stockholm/Gbg

Du flyger från Sverige och har siktet inställt på Anchorage i Alaska, USA.

Dag 2 - Ankomst Anchorage

Checka in på ditt hotell och njut av staden. Det är en bra idé att stanna i Anchorage en natt och få ordning på jet lag och bara strosa omkring. Saknar du något i utrustningsväg så finns det perfekta möjligheter att fixa till det i Anchorage med många klätterbutiker.

Dag 3 - Ankomst till Talkeetna

Checka in på hotellet och ta dig sedan till mötesplatsen (15.00 lokal tid) där dina guider väntar på dig. Det blir genomgång av utrustning och mycket annat.

Klättra DenaliDag 4 - Flyg till Base Camp

Möte kl 08.00 vid guidernas kontor. Här blir det  först träning och sedan vidare till kontoret för Nationalparken där ditt klättertillstånd färdigställs. Vid 16.30 avgår ditt flyg mot isen och BC, spänningen borde ha höjts en del hos dig nu. Om vädret är klart kommer du få vackra vyer, bland annat på Denali.

 

Dag 5 - Base Camp och träning

Iordningställande av Base Camp och acklimatisering. Det blir även genomgång av hur du beter dig i ett replag samt träning på räddning ur glaciärsprickor.

Dag 6 - Ski Hill och Camp 1Denali 7

Vandring upp mot C1 och 2380 meter (7800ft).

 

 

 

 

Denali 3Dag 7 - Frakta utrustning upp till Kahiltna-passet och C2

Du hjälper till att frakta utrustning upp mot passet på ca 2950m (9700ft) och ner igen till C1 för att sova.

 

 

 

Dag 8 - C2 och möjligt högre

Du tar dig tillbaka upp på Kahiltna-passet och om vädret tillåter så kan du klättra hela vägen upp till 3350 meter. Hur som helst så sover du nere i C2.

Dag 9 - Camp 3 på 3350 meter

Tillbaka upp till C3 och var du inte där dagen innan p g a vädret så blir det första gången denna dag.

Dag 10 - Vildag

En välförtjänt vildag, rör på dig lite lagom och njut av omgivningen.

Denali 3Dag 11 - Windy Corner

Denna dag bär du utrustning upp och runt Windy Corner. Det går endast att ta sig runt här om vädret är fördelaktigt. Du har nu nått upp till ca 4100 meter (13500ft).

 

Dag 12 - Camp 4, 4330m (14200ft)

Du börjar komma upp på en bra höjd nu och den tunnare luften gör sig påmind när du sliter i backarna.

Dag 13 - Frakta utrustning från 4100 m upp till 4330m

Idag ska du ner och hämta utrustning som ligger och väntar vid 4100 meter. Allt ska upp till 4330 meter.

Dag 14 - Frakta utrustning till C5, 4930m (16200ft)

Du har en rejält tuff dag framför dig då du fraktar utrustning upp till nästan 5000 meter.

Dag 15 - Vildag nere vid Camp 4

Du vilar upp dig denna dag vid C4. Bra för återhämtningen.

Dag 16 - Klättring upp till 4930m eller 5240mDenali 5

Tillbaka upp till Camp 5 och tillåter vädret så klättrar du till 5240 meter.

 

 

Dag 17 - Vildag eller upp till 5240m och Camp 6

Kom du upp till 5240 meter (16200ft), Camp 6 under gårdagen kan du sträcka ut och vila upp dig. Kom du till 4930 meter och C5 så används denna dag till att komma upp till C6 på (17200ft) eller High Camp som det också kallas..

Denali Dag 18 - 21 - Dagar för toppförsök på Denali

Du ligger i beredskapsläge i C6 och laddar för ett bra väderfönster. Håll dig varm, ät och drick och se till att vara laddad när det bär av mot toppen. Toppdagen är lång och hård.

Du börjar med en travers mot Denali-passet på 5545m (18100ft). Härifrån går rutten mot högen på ganska branta sluttningar. Lutningen avtar när du når en lång sluttning som kan vara blandad snö/is, vid sidorna har du klippformationer. Du når Archdeacon's Tower. Klättring nedåt en liten bit till du kommer fram till "The Football Field".

Du har nu nått 6000 meter och den sista utmaningen tornar upp sig. På en brant snösluttning tar du dig upp mot toppkammen och efter cirka 20 minuter till så är du äntligen framme vid den lilla toppen. Njut av den fantastiska utsikten på toppen.

Dag 22 - 23 - Ned till Kahiltna Base Camp

Försiktig och fokuserad nedklättring till Base Camp.

Dag 24 Flyg tillbaka till Talkeetna

Du tar flyget tillbaka till Talkeetna där vi kommer att fira på bästa sätt.

Resan tar slut här.

Dag 25 - Transport tillbaka till Anchorage

Det brukar gå att ansluta till en gemensam transport tillbaka till Anchorage (ingår ej i priset).

Dag 26 - Hemfärd till Sverige

Pris från: 136 900 kr

I priset ingår

- 2 övernattningar i Talkeetna, camping.

- All övernattning i tält

- All kost under klättringen

- Gemensam klätterutrustning

- Flyget till glaciären t&r

- Bergsguidernas avgifter

Ingår ej i priset

- Internationellt flyg t&r

- Eventuella flygplatsskatter i USA (normalt med i priset för flygbiljetten)

- Avgift för ESTA (om du reser med Visa Waiver-programmet)

- Klättertillstånd( $350)

- Nationalparkens entréavgift ($10)

- Avgifter för att ändra datum på flyget

- Extranätter i Anchorage eller Talkeetna.

- Transport till och från Talkeetna via Anchorage.

- Måltider och dryck i Anchorage och Talkeetna

- Personlig utrustning

- Dricks

- Försäkring. Evakuering med flygplan vid händelse av olycka eller sjukdom. Vi kan hjälpa till här, se avsnittet försäkring.

Toppkammen på Island Peak

Väder på Denali

Vädret skiftar snabbt på Denali och det kan bli bistert med kraftiga vindar och sträng kyla. Det är inte ovanligt med temperaturer runt -40C.

 

Utrustning

Utrustningslista

Vi skickar dig en komplett utrustningslista efter din bokning.

Följ den noggrant och fråga om du är osäker. Guiderna kommer att göra en genomgång av din utrustning innan du flyger till Denali, det går att komplettera i Talkeetna, både med köp och hyra.

Unknown

Betalning

Observera: Betalningskraven för denna resa är annorlunda jämfört med våra övriga. Vår samarbetspartner jobbar efter amerikanska mått när det gäller reservation av resan.

Din reservationsavgift ligger på 12 750 kronor och betalas direkt du vill boka för att säkerhetsställa en plats till dig. Slutbetalningen ska vara oss tillhanda senast 4 månader innan avresa.

Kilroy logo

Ombokningsbar flygbiljett

För flyget så är det värt att kontrollera vad en ombokningsbar biljett kostar. Det kan ju vara så att vädret inte tillåter en toppbestigning, men om du har möjlighet att förlänga resan några dagar ökar du chansen till en toppbestigning. Det kan ju möjligtvis även gå fortare att komma upp på toppen och övriga toppdagar inte utnyttjas.

Vädret som är lynnigt på Denali kan också påverka ditt flyg in och ut från isen till berget. Det är sällan en fördröjning på mer än en eller två dagar innan flygen går igen. Om du inte har möjlighet eller vill betala extra för en flexibel biljett så ska du planera in 2-3 extra dagar i fall att vädret ställer in flyget till/från Denali. Du får om du inte behöver använda dagarna på berget använda dem i Talkeetna eller Anchorage.

pizza för Denali

Mat på Denali

All mat på klättringen ingår i ditt pris. Du kommer att få välja luncher på plats i vår samarbetspartners så kallade matrum. Övrig mat som frukostar, middagar och snacks är väl genomtänkta med mycket kolhydrater som alltid är bra på hög höjd. Upp till 4200 meter sevärdas det t ex pasta, burritos, english muffins, pizza, ris och bagels. Högre upp så blir det mer lättlagad mat som t ex hash browns, nudlar, tortellini, potatismos, couscous, soppa, torkade grönsaker mm. Alla måltider fungerar för vegetarianer. Du kommer inte bli serverad någon frystorkad mat över huvudtaget. Till detta så plockar du med varma och kalla drycker som du vill ha med på resan (sportpulver, portionspåsar med kaffe, varma koppen osv) Till detta tar du med energibars, energigel och favoritgodis/snacks.

Har du matrestriktioner eller allergier så låt oss veta i så god tid som möjligt.

Mountain Runner

Träning inför klättringen

Träning inför Denali. Vi tillhandahåller ett bra träningsprogram till dig efter din bokning.

 

phoca_thumb_l_P5151904

Kvalifikationer

Denali och West Buttress är en tuff uppgift. Tekniskt sett så är klättringen enkel. Vädret är högst ombytligt och det kan gå från strålande sol till snöstorm riktigt snabbt. Temperaturer runt -40 är inte ovanligt och det tar så klart en hel del energi att klättra under sådana förhållanden. Du ska till detta bära runt 25kg på ryggen samt dra 25 kg i pulkan som du har knutit till dig. Berget är 6194 meter men då det ligger så långt från ekvatorn så blir luften tunnare än t ex i Himalaya och Kilimanjaro. Det krävs gedigen tidigare erfarenhet för att ta dig an denna uppgift, dina uppgifter kommer att kontrolleras noggrant av våra amerikanska guider och anser de att du inte håller måttet så blir du inte antagen till klättringen. Du ska ha tidigare erfarenhet av alpin klättring med användning av isyxa och stegjärn, tidigare erfarenhet av replag på glaciär, vintercamping. Du ska klara av att ha 30 kg på ryggen ovanför 4800 meter och 35 graders lutning. Du ska helt enkelt vara i mycket god fysisk form för att vara rätt förberedd till denna klättring, (läs ditt livs form). Mental styrka är också viktigt då kylan starkt kan påverka humör och förmåga.

Antal dagar: 26
Pris från: 136 900 kr
Avresedatum
 • 2024-05-07 - 2022-06-01
 • 2024-05-11 - 2024-06-05
 • 2024-05-14 - 2024-06-08
 • 2024-05-21 - 2024-06-08
 • 2024-05-25 - 2024-06-19
 • 2024-05-28 - 2024-06-18
 • 2024-06-01 - 2024-06-26
 • 2024-06-04 - 2024-06-29
 • 2024-06-08 - 2024-06-31
 • 2024-06-11 - 2024-07-04
Svårighetsgradering: 3D Läs mer om svårighetsgraderingar
Kundomdömen:
”Återigen fick Adventure Lovers mitt förtroende då jag skulle klättra Denali. En riktigt tuff expedition med understundom extrema väderförhållande. Jag vill ge Adventure Lovers en guldstjärna för att återigen leverera förstklassig kompetens på Denali. Mycket kompetenta guider som såg till att hela expeditionen blev en utveckling av min alpinism. Tyvärr nådde vi inte toppen på grund av extrem kyla i kombination med extrema vindar. Jag har lärt mig massor!"
Kenneth Lövgren
Läs fler kundomdömen

Intresseanmälan

 • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Kundomdömen