Kontakta oss 031 - 51 57 77

Himlung Himal 7126 meter

Klättra Himlung Himal med Adventure Lovers

Himlung Himal med sina ståtliga 7126 meter ligger i Nepal, precis intill gränsen till Tibet. Himlung ligger lite avsides från kända Khumbudalen med bland andra Mount Everest, mer västerut i Manaslu-regionen.

Berget klättrades första gången 1992 av en japansk expedition och har sedan dess klättrats relativt sparsamt. Det är ett berg utan tekniska svårigheter, men det klättras nordost och nordväst som normalrutt så du får räkna med en del skugga och en kallare klättring.

  • En fin biljett in till 8000-meters bergen
  • Expeditionsresa med klättring över 7000m
  • Himalaya med fantastiska vyer över massvis med berg över 7000/8000m
  • Vi kör träning inför klättringen med jumar och repellering

Himlung är ett berg utan några direkta tekniska partier, men alla berg över 7000 meter kräver en noggrann förberedelse och en del erfarenhet för att lyckas nå toppen. Ett brant parti upp mot C1 med rep och jumar, Ett brantare parti mellan C1 och C2. Det finns även ett ställe mellan C2 och C3 som kräver fasta rep och klättring med jumar och repellering på nedvägen. Vi tränar på fasta rep med jumar och repellering innan vi går högre på berget.

Berget är beläget i Manaslu-distriktet som ligger väster om Katmandu och Khumbudalen.

Utsikten från toppen är självklart magnifik med hela Annapurna-regionen framför dina fötter.

Vi klättrar nordvästra och nordöstra rutterna som är normalleden upp mot toppen så det kommer att vara kallare på sina ställen.

Vi behöver minst 3 deltagare för att genomföra en expedition.

Notera att vi försöker följa vårt program för din vandring/klättring i största möjliga mån, men ibland styr vädrets makter våra schemalagda dagar och vi får helt enkelt anpassa oss till moders jords vilja.

OBS: Om programmet ändras på ett sådant sätt att det blir färre tältnätter än inplanerat och fler tehus- och/eller hotellnätter tillkommer det kostnader för övernattningar samt eventuell beställd mat och dryck.

Dag 1 - Avresa Sverige

Dag 2 - Ankomst Katmandu 1340m

Vi hämtar dig på flygplatsen och kör dig till ditt hotell. En av våra guider möter dig på hotellet och ser till att du har vad du behöver. De kommer att visa dig staden och framför allt Thamel, denna smältdegel med myllrande affärsliv och restauranger och barer i varje gathörn. Ett härligt inslag i en helt annan kultur än vad vi är vana vid hemma i Europa.

Dag 3 - I Katmandu

Upptäck Katmandus kultur tillsammans med oss. Efter frukost tar vi dig på en halvdag sightseeing där får se kultur och religion på närmre håll. Vi varierar en del vad vi åker och tittar på då vi bara har fram till lunch som vi brukar äta tillsammans i Thamel. Du kan också välja att se mer kultur när du kommer tillbaka till Katmandu från din vandring i bergen. Bland det bästa att se tillhör Swayambhunath eller the monkey temple som det oftare kallas, säkert om inte annat på grund av uttalet. Du får härifrån en otrolig utsikt over Katmandu och du kommer att få se små vita stupor, apor i träden och munkar lite överallt. Ett annat sevärt mål är Boudhanath Stupa som är en av världens största stupor med Buddhas vakande ögon i varje väderstreck. Hit vallfärdar Pilgrimmer från hela det buddhistiska Himalaya. För att få en inblick i det Hinduiska livet så besöker du Pashupatinath och dess heliga tempel. Detta ligger beläget på flodbankarna till den heliga floden Bagmati. Här finns mediterande hinduer, likbränningsplatser och apor som kilar mellan husen.

På eftermiddagen efter lunch finns det tid för shopping. Du kanske behöver komplettera din utrustning med någonting från alla de billiga affärerna i Thamel.  På kvällen blir det sista chansen för en god hamburgare eller pizza för ett tag på något trevligt ställe innan det bär av morgonen där på till ditt riktiga äventyr.

Dag 4 - Vi kör till Koto 2600m

Bil upp till Koto, där du gärna får göra en kortare acklimatiseringstur uppåt och tillbaka igen till Koto.

Dag 5 - Vandring till Meta 3560m

Nu börjar du komma upp på lite höjd och det känns lite annorlunda i kroppen. En riktigt vacker dal leder dig upp mot Meta. (ca7h)

Dag 6 - Vandring till Kyang 3820m

En kortare vandring upp till Kyang som  tar runt 3h där du vinner knappa 300 höjdmeter. Under eftermiddagen så blir det en acklimatiseringstur upp mot 4200-4300 m för att förberedda din kropp för kommande dagar.

Dag 7 - Vandring till Phu 4080m

En liknande dag som gårdagen. vandring i 3 timmar och sen är du framme i Phu. Härifrån så tar vi en acklimatiseringstur upp till runt 4600-4800 meter och sen ner igen till Phu.

Dag 8 - Vandring till Himlung Base Camp 4850m

Du är acklimatiserad för en höjd som nu ska motsvara BC mer eller mindre och det kommer att göra det lättare för kroppen när du anländer till base Camp.

Dag 9 - Vildag i BC

En vilda på en klättring i Himalaya betyder egentligen så gott som alltid att det är dags för en acklimatiseringstur till högre höjder. Det är också troligen en Puja under dagen där du ber till bergsgudarna om tillåtelse att klättra på berget  samt be om en säker upp- och nedfärd. Det är också dags att packa ryggan med rätt utrustning för klättring uppe på berget.

Dag 10-26 - Klättring på Himlung Himal

Vi kommer att bygga 3 läger ovanför Base Camp där C1 hamnar runt 5500 m, C2 på ca 6050m och C3 på ca 6450m.

Acklimatisering kommer att skötas på bästa sätt med hjälp av vår erfarenhet på höga berg.

BC (4850m) - C1 (5550m), ca 6h

C1 - C2 (6050m), ca 2-3h

C2 - C3 (6450M), ca 4-5h

C3 - Summit, 7126m, ca 8h

Dag 27 - Vi har packat ihop vårt läger vid Base Camp går ner mot Phu

Vandring ner till Phu på 4080m

Day 28 - Vandring ner till Meta 3560m

Övernattning tehus.

Day 29 - Vandring ner till Koto, 2600m

Vidare ner mot Koto och betydligt lägre höjder.

Övernattning tehus.

Dag 30 - Bil tillbaka till Katmandu

Transport tillbaka till stan, hotell och lite lyx.

Dag 31 - Hemresa 

Det är dags att åka hem till Sverige för att återse nära och kära. Du har med dig massvis med erfarenhet och annat att dela med dig av, t ex en och annan bild och säkert filmer också.

Pris från: 101 900 kr

Inkluderat i resan           

- Alla transfers i Nepal, till och från flygplatsen.

- Halvdags sightseeing i Katmandu inklusive transport till och från hotellet. (Entréavgifter tillkommer)

- Välkomstmiddag.

- Transport Jagat. Transport från Koto till Besisihar och sen vidare till Katmandu.

- Hotelnätter i Kathmandu. Fyra nätter på hotell. Rummen delas två och två.

- All övernattning under vandringen, rum delas två och två.

- Samtliga måltider under vandringen och klättringen.

- Guider, kockar, sherpas och bärare.

- Samtliga klättrings och vandringstillstånd.

- Officiell avgift till Nepalesiska staten.

- Samtlig utrustning i Base Camp såsom, tält, mässtält och köksutrustning.

- Avslutning på ett enastående hotell med pool, gym, Spa mm

 

Ej inkluderat i resan          

- Flyg Stockholm/Göteborg-Katmandu tur och retur.

- Måltider i Katmandu.

- Tillägg för boende i singelrum.

- Dryck (exempelvis mineralvatten, läsk och öl) under vistelsen.

- Personlig utrustning.

- Klätterutrustning (Sele, "8", karbiner, jumar, hjälm, stegjärn och isyxa, finns att hyra hos oss)

- Visum (kostnad för vistelse i Nepal, USD 40 för 30 dagar).

- Försäkring. Helikoptertransport vid händelse av olycka eller sjukdom. Vi kan hjälpa till här, se avsnittet försäkring.

- Dricks till personal, guider och bärare.

Toppkammen på Island Peak

Väder i Nepal

Nepal har ett monsunklimat med två säsonger.

Monsunen ligger normalt från början av juni till slutet av september. Den torra säsongen är från oktober till början av juni.

Det lämpar sig bäst för trekking och klättring under mars-maj under vårsäsongen och från oktober till slutet av november under höstsäsongen.

Våren bjuder på varmare dagar, med oftast klara vackra förmiddagar, där eftermiddagen ofta kan ge moln och ibland även regn. Denna period är särskilt för dig som även tycker om att se blomstrande dalar med enorma rhododendronskogar och andra vildblommor. Det kan bli varmt och dammigt på en del treks från början av maj och framåt. Nattemperaturen på hög höjd runt 5000 meter ligger på ca minus 10 C.

Höstsäsongen som börjar i slutet av september fram till slutet av november bjuder på klara vackra dagar ofta till seneftermiddag. Monsunen är över och luften är frisk och kristallklar. Skogarna står i vacker grönska och hösten har oftast flest besökare uppe i Himalaya. Det är många fina och spännande festivaler under hösten. Nattemperaturen på hög höjd runt 5000 meter ligger på ca minus 10-15 C.

Vintersäsongen är från december till februari och är för många besökare lite för kall för att vara njutbar i Himalaya.  Klara vackra dagar men kallt som sagt. Nattemperaturen på hög höjd runt 5000 meter ligger på ca minus 20-20 C.

 

Nepalesisk mat

Nepalesisk mat 

Det Nepalesiska köket är influerat av det Indiska vilket inte är särskilt konstigt då Indien är lite som ett storebrorsland för Nepal.

Ris är en viktigt del i köket tillsammans med en mängd kryddor vilket gör rätterna mycket goda och smakrika. Nationalrätten kallas Dal Bhat och är en risrätt (Bhat) med en kryddig linssoppa till (Dal) som varje tehus har sitt speciella recept på hur de vill tillaga. I Katmandu hittar du all möjlig slags mat med västerländsk inspiration så som pizzerior och rena steakhouses mm men också mat från andra delar av Asien så som Thailändsk mat.

I bergen är mycket av maten kolhydratrik för att ge kraft till kroppen i den tunna luften. Allt tillagas färskt från tehusens trädgårdar och att en måltid ibland kan ta lite tid innan du har den framför dig är väl värt att vänta på då alla råvaror är tagna från trädgårdslandet. För dig som gillar kött så är Jak specialiteten och det går fint att äta kött upp till Namche Bazaar, men efter det är det tillrådigt att hålla dig till de vegetariska rätterna då köttet ofta färdas på bärarnas ryggar eller på jakar och är då många gångar exponerat direkt i solen, vilket självklart ökar risken för att köttet blir dåligt.

För dig med allergier och eller laktosbesvär så meddela oss om detta innan avresa så ser vi till att du får den mat du vill ha.

För dig som är med på våra expeditioner så har vi tillgång till våra egna kockar, de är mycket skickliga och du kommer högst sannolikt att älska denna mat. Här kan du gärna äta en jakburgare till middag på 5300 meter för de vet exakt hur kött ska fraktas och skyddas.

 

Utrustning med adventurelovers.se

Utrustningslista 

Vi skickar dig en komplett utrustningslista efter din bokning.

Kvalikfinaktion med adventurelovers.se

Kvalifikationer

Himlung Himal är ett utmärkt berg för att göra din kanske första 7000.meters bestigning. Du behöver tidigare alpin klätterserfarenhet med berg som t ex toppbestigning av Elbrus norra sida eller något 6000-meters berg med alpin klättring.

Vi har en genomgång och träning vid Himlung runt BC för din högsta säkerhet. Med träning på fasta rep med jumar och repellering.

Din fysiska hälsa måste vara mycket god. Du ska vara förberedd på vandringsdagar på 4-6 timmar och ibland längre.

 

Antal dagar: 31
Pris från: 101 900 kr
Avresedatum
  • 2024-10-11 - 2024-11-10
  • 2025-10-10 - 2025-11-09
Svårighetsgradering: 3D Läs mer om svårighetsgraderingar

Intresseanmälan

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Kundomdömen