Kontakta oss 031 - 51 57 77

Kyazo Ri

Kyazo Ri

Ett underbart vackert berg att klättra.

Kyazo Ri eller Kyajo Ri som det också kan heta är en härlig teknisk klättring upp till 6186 meter. Berget klättrades för första gången 2002 via den sydvästra kammen och har inte haft särskilt många bestigningar sen dess. Ett amerikanskt team toppade 2006 efter en fin och svår klättring via den sydöstra kammen med ännu svårare mixad klättring än du får via sydvästra kammen. (Foto: Hajo Netzer)

Prisbelönt som ”Årets Äventyrsresa 2014″ av världens största äventyrstidning Outside!

OA 2014ny

Vi tar oss in via Lukla och vandrar till Sherpafolkets egen lilla huvudstad Namche där vi efter några dagars acklimatisering tar oss vidare upp till de turkosblåa Gokyosjöarna. Vi gör här ett besök upp till Gokyo Ri för att förbättra vår acklimatisering på högre höjder och du får dessutom en vidunderlig utsikt från denna topp. Vi är nu redo att ta oss över Renjo La-passet på 5388 meter vilket är ungefär lika högt som Gokyo Ri. Vi tar oss in till Base Camp på 4500 meter genom den vackra och lite bortglömda Kyajo Drangka-dalen. Det är dags att börja bygga på vårt läger och göra de nödvändiga förberedelserna inför våra dagar högre upp på berget.

Rutten

Vi kommer att använda oss av två läger ovanför BC. Camp 1 ligger på 5350 meter och är beläget vid foten av glaciären. Camp 2 ligger på 5700 meter och vägen dit går via en del scrambling på stora stenar. Toppdagen klättras på brant och exponerad snö eller blåis beroende på vilka förhållanden som råder på berget. Det kan vara riktigt kallt och blåsigt här. Det är dock den södra sidan vi klättrar så högst troligt så klättrar du i solsken under större delen av dagen på berget.

Svårighet

Kyazo Ri är en större utmaning än att klättra de lättare Island Peak och Lobuche Peak. Du får uppleva camping på snö, brant och exponerad klättring i 10-12 replängder. Utsikten från toppen är självklart magnifik med vyer över hela Khumbudalen. Kyazo Ri är ett fint alternativ till Ama Dablam, då du får en liknande expedition, med ca 700 lägre klättring och ett attraktivt pris gör att denna expedition vänder sig till en större grupp av klättrare som har chansen till att få klättra ett riktigt spännande och utmanande berg.

Vi gör resan i expeditionsstil med fasta rep som sätts av våra duktiga Sherpas. Är du en skicklig isklättrare så kan du klättra Kyazo i alpin stil med dubbla yxor istället.

Du kommer inte att bli besviken på denna härliga bergsbestigning.

Vill du klättra berget i alpin stil med dubbla isverktyg går det bra om övriga i gruppen är med på det. pris 45 290 kr

Svårighetsgrad: D Läs mer om graderingssystem

 

Program

Kyazo Ri eller Kyajo Ri som det också kan heta är en härlig teknisk klättring upp till 6186 meter. Berget klättrades för första gången 2002 via den sydvästra kammen och har inte haft särskilt många bestigningar sen dess. Ett amerikanskt team toppade 2006 efter en fin och svår klättring via den sydöstra kammen med ännu svårare mixad klättring än du får via sydvästra kammen.

Notera att vi försöker följa vårt program för din vandring/klättring i största möjliga mån, men ibland styr vädrets makter våra schemalagda dagar och vi får helt enkelt anpassa oss till moders jords vilja.

OBS: Om programmet ändras på ett sådant sätt att det blir färre tältnätter än inplanerat och fler tehus- och/eller hotellnätter tillkommer det kostnader för övernattningar samt eventuell beställd mat och dryck.

Dag 1 – Avfärd från Stockholm/Göteborg

KatmanduDag 2 – Anländer till Katmandu

Vi hämtar dig på flygplatsen och kör dig till ditt hotell. En av våra guider möter dig på hotellet och ser till att du har vad du behöver. De kommer att visa dig staden och framför allt Thamel, denna smältdegel med myllrande affärsliv och restauranger och barer i varje gathörn. Ett härligt inslag i en helt annan kultur än vad vi är vana vid hemma i Europa.

 

Dag 3 -  Flyg till Lukla (2830 m), trek till Phakding (2650m)

Vi tar oss ut till inrikesflygplatsen i Katmandu för att ta ett tidigt plan upp till Lukla. Efter denna spännande färd på ca 35 minuter till porten av Khumbudalen, så ser vi till att arrangera väskor och utrustning tillsammans med vårare bärare och övrig personal. Den första dagen uppe i bergen ska vi faktiskt ägna oss åt att vandra nedåt till den lilla pittoreska byn Phakding.

Dag 4 - Trek till Namche Bazaar(3440m)

Vi ska idag vandra upp till sherpabyn Namche, du kommer att vinna många höjdmeter på vägen upp till Namche. Vi går över flera spektakulära hängbroar denna dag då vi korsar floden vid ett antal tillfällen på väg till Namche. Utsikten på vägen är magnifik och har du tur och vädret är klart så finns det ett litet titthål på ett ställe för att se Mount Everests skönhet som en första aptitretare. I Namche som är en vibrerande liten stad har du många tehus, internetbutiker, skön shopping med bl a suveränt sköna stickade jakullsmössor. (5-7h)

Khumbudalen

Dag 5 - Vila i Namche Bazaar, acklimatiseringstur under dagen

Idag är det vildag för din kropp ska hinna med att anspassa sig till den höga höjden på bästa sätt. En vildag i namche innebär dock inte ryggläge om du verkligen inte känner att du måste vila ordentligt. Vi använder dagen till att gå upp till en trevlig utkiksplats som heter Everest View Hotel där vi tar en kopp te och njuter av utsikten av Everest, Lhotse och Ama Dablam bland annat. Vi går sedan vidare till den trevliga byn Khumjung där vi går bort till klostret och du kan bland annat få se den ända återstående skalpen av en Yeti eller snömannen som vi kallar honom i Sverige. Vi tar en lunch här och går även bort till Hillary School och tittar. Edmund Hillary som är hjälteförklarad i Nepal inte bara för sin bedrift att som förste man tillsammans med Tenzing Norgay bestiga världens högsta berg utan kanske snarare för all den hjälp han har gett Nepal i form av skolor och sjukhus, han var också med och bidrog till att Lukla flygstrip blev vad den är idag. Vi går sedan ned till Namche igen för en ledig skön eftermiddag och sen middag på vårt tehus.

KhumbuDag 6 - Trek till Phortse Tenga (3680m)

Stigen startar på den berömda vägen mot Everest som Hillarys expedition tog 1953. När vi passerar Kyangjum så kommer vi se en skylt där det står Gokyo som visar att vi ska ta stigen till vänster. Du kommer att se vackra Ama Dablam, Lhotse och Nuptse på vägen. Det blir lite upp och ner på stigen innan vi når Mong för lunch. Kort efter detta når vi Phortse Tenga. Här kan man ta en acklimatiseringstur på eftermiddagen om man vill. (4h)

 

Dag 7 – Trek till Dole 4084 möh

Dagen börjar med en brantare uppförsbacke ut från Phortse Tenga. Kort dag och vi når Dole runt lunch. Övernattning i Dole. (3h)

Dag 8 - Trek till Machhermo (4410m)

Det finns en sandig plats på vägen till Machhermo där en Sherpa år 1974 rapporterades bli attackerad av Yetin och tre jakar dödades i anfallet. (3-4 h)

Dag 9 - Trek till Gokyosjöarna (4750m)Kyazo Ri

Det är dags att ta oss fram till de turkosblåa Gokyosjöarna, vi börjar dagen med att ta oss på en kam mot Kangtaiga, du kommer också att kunna se världens sjätte högsta berg Cho Oyu idag (8201m). Dalen kommer att bli bredare och du passerar Pangkha innan du går ned mot flodbanken. Efter detta så är det dags för en brant trek upp mot moränen av Ngozumpo glaciären. Du kommer först att se den mindre sjön där en del änder brukar hushålla. Vi fortsätter att följa stigen för att komma fram till byn Gokyo som ligger belägen precis bredvid den stora sjön. Det finns ett litet internetställe här för dig som vill skicka en snabb hälsning hem. (3-4 h)

 

Kyazo RiDag 10 - Acklimatiseringstur till Gokyo Ri (5360m)

Vi startar tidigt denna dag då vi ska ta oss upp på det lilla berget Gokyo Ri, där du kommer att få en svårslagen utsikt över en mängd berg som t ex Everest, Lhotse, Makalu och Cho Oyu. Nedanför oss har vi den längsta glaciären i Nepal, Ngozumpo, som startar vid Cho Oyu. Du har 360 graders utsikt här och den anses tillhöra bland de bättre i Nepal så det är väl värt mödan att ta sig upp hela vägen.

Dag 11 – Vi korsar Renjo La (5388m) och vidare till Lungden (4380m)

Det är dags för att korsa Renjo La-passet och vi tar oss västerut från Gokyo för att nå upp hit. Vi följer en kam som leder in på en stenig stig som tar oss upp till passet. Mycket fin utsikt härifrån på Everest, Cho Oyu, Ama Dablam med flera. Vi tar oss ned på andra sidan och vandrar fram till vårt mål för dagen som är Lungden.

Dag 12 – Trek till Thame (3800m)IMG_1069

Vi vandrar idag vidare nedåt och hittar ett trevligt lunchställe i Monjo. Härifrån har du fin utsikt över Ama Dablam. Vi gör sista biten till Thame efter lunchen.

Dag 13 – Trek till Mende (3740m)Kyazo Ri

Lite tuffare vandring denna dag då vi ska ta oss över de branta dalsidorna så vi kommer fram till Mende där vi slår läger. Du har eftermiddagen till att ta det lugnt och vila upp dig inför nästa dag som blir tuffare.

Kyazo Ri BCDag 14 – Trek till Kyazo Ri Base Camp (4550m)

Det som har varit en bra trekking-stig går nu över till jakarnas stigar och då förstår du att här går inte särskilt mycket folk. Vi ska ta oss in i den vackra Kyazo Drangka-dalen. Du har enorma klippsidor runt dalen som inramning.

Vi sätter läger i BC och du kan börja förbereda dig för din huvuduppgift.

 

Dag 15 – Vildag i Base Camp och uppbyggnad

Vi tar en lugn dag och passar även på att bygga upp vårt läger och se till utrustning och annat viktigt inför klättringen.

Dag 16 – Klättring till Camp 1 (5350m). Ner till BCKyazo Ri Camp 1

Vi ska idag bära upp utrustning till foten av glaciären som också innebär vårt Camp 1. Vägen hit är bitvis tuff. Vi lastar av våra prylar och klättrar försiktigt ner till vårt BC igen.

 

Dag 17 – Klättring till Camp 1

Återigen tar vi den tuffa vägen upp till C1 och nu gäller det att ladda för nu börjar själva klättringsdelen på allvar. Du kommer att kunna se rutten upp till toppen härifrån.

Dag 18 – Vildag i C1

Dags för toppladdning inför toppförsöket. Våra Sherpas förbereder rutten med fasta rep där det behövs.

Kyazo Ri Camp 2Dag 19 – Klättring till Camp 2 (5700m)

Vägen upp mot C2 är lite knölig och det blir en del scrambling över stora stenar innan vi kommer upp på glaciären som leder till Col. Vi slår läger på denna öppna yta.

 

Dag 20 – Toppförsök på Kyazo Ri (6186m). Ned till C2

Klättringen startar på det öppna snöfältet och kommer gradvis att öka i branthet till vi når den riktigt branta delen som leder upp till toppen av berget. Det kommer att bli runt 500 meter brant och exponerad klättring upp till toppen. I alla fall 10 replängder som ska klättras. Det kan råda olika förhållanden här vilket innebär allt från perfekt snö att klättra i till blåis och starka vindar vilket gör väggen kall och utsatt för vindarna. Själva toppen är en liten yta på en klassisk pyramidtopp och du kommer att få riktigt fina vyer över Khumbu-dalen. Som du förstår så blir det mycket repellering innan vi till slut når C2 och får vila, äta och dricka.

 

Kyazo Ri 3

Kyazo Ri

Kyazo Ri 2

 

Kyazo RiDag 21 – Extra dag i händelse av dåligt väder

Extra dag i händelse av dåligt väder eller om vi av en annan anledning behöver en extra dag till toppförsöket.

Kyazo RiDag 22 – Klättring ned till Base Camp

Vi tar oss försiktigt ner till BC där vi kan fira ditt toppbesök med en härlig middag tillagad av vår eminenta kock. Vi packar ihop och förbereder för trekken nedåt mot Lukla.

Namche BazaarDag 23 – Trek till Namche (3440m)

Vi packar ihop det sista och tar farväl av BC och beger oss mot Namche.(5,5-6h)

Dag 24 – Trek till Lukla (2800m)

Den sista biten att vandra innan vi når till Lukla, det går uppåt den sista biten in till Lukla. Här kan du gå till Starbucks eller spela ett parti biljard.

Dag 25 – Flyg till Katmandu

Vi tar ett så tidigt plan som möjligt så du får komma ned till ditt hotell i Katmandu för dusch och vila.

 

Dag 26 – I Katmandu

Spendera dagen som du känner, köp presenter hem, gör sightseeing eller bara sätt dig på en trevlig restaurang och njut. Vi hittar en trevlig restaurang för en härlig avslutningsmiddag tillsammans och självklart prata om våra upplevelser på Kyazo Ri.

Dag 27 – Avfärd hem

Det är tyvärr dags att ta farväl till Nepal för den här gången, men du kommer att ha en skön återförening med nära och kära och massvis att berätta och bilder och kanske filmer att visa. Välkommen tillbaka!

 

 

OBS! : Om du skulle vilja stanna några dagar längre i Nepal, kan vi erbjuda dig en mängd trevliga aktiviteter. Däribland; resa till Bhaktapur eller Pokhara. Du kan också åka till Fort Hotell i Nagarkot. Du kan åka söderut och besöka djungeln i Chitwan. Vill du ha mer äventyr så kan vi ordna mountainbiking i Katmandudalen eller forspaddling i någon av floderna i närheten. Det finns mycket spännande att göra och det är endast du som bestämmer gränserna. Låt oss veta

OBS; Adventure Lovers förbehåller sig eventuella förändringar i programmet på grund av, Bergets skick, väderförhållanden, storlek på gruppen etc.

 

Pris från: 57 590 kr

Vill du klättra berget i alpin stil med dubbla isverktyg går det bra om övriga i gruppen är med på det. pris 45 290 kr

 

Inkluderat i resan

 • Alla transfers i Nepal, till och från flygplatsen.
 • Flyg Lukla tur och retur.
 • Halvdags sightseeing i Katmandu inklusive transport till och från hotellet. (Entréavgifter tillkommer).
 • Välkomstmiddag.
 • Hotelnätter i Kathmandu. Fyra nätter på hotell. Rummen delas två och två.
 • All övernattning under vandringen, rum delas två och två. Tält delas
 • Samtliga måltider under vandringen och klättringen.
 • Guider, kockar, sherpas och bärare.
 • Samtliga klätter- och vandringstillstånd.
 • Officiell avgift till Nepalesiska staten.
 • Samtlig utrustning i Base Camp såsom, tält, mässtält och köksutrustning
 • Avslutning på ett riktigt trevligt hotell.

Ej inkluderat i resan

 • Flyg Stockholm/Göteborg-Katmandu tur och retur.
 • Måltider i Katmandu.
 • Tillägg för boende i singelrum.
 • Dryck (exempelvis mineralvatten, läsk och öl) under vistelsen.
 • Personlig utrustning.
 • Visum (kostnad för vistelse i Nepal, USD 40 för 30 dagar).
 • Försäkring. Helikoptertransport vid händelse av olycka eller sjukdom. Vi kan hjälpa till här, se avsnittet försäkring.
 • Dricks till personal, guider och bärare.

OBS: Adventure Lovers förbehåller sig eventuella förändringar i programmet på grund av, bergets skick, väderförhållanden, storlek på gruppen etc.

Sista Puchen mot toppen

Väder i Nepal

Nepal har ett monsunklimat med två säsonger.

Monsunen ligger normalt från början av juni till slutet av september. Den torra säsongen är från oktober till början av juni.

Det lämpar sig bäst för trekking och klättring under mars-maj under vårsäsongen och från oktober till slutet av november under höstsäsongen.

Våren bjuder på varmare dagar, med oftast klara vackra förmiddagar, där eftermiddagen ofta kan ge moln och ibland även regn. Denna period är särskilt för dig som även tycker om att se blomstrande dalar med enorma rhododendronskogar och andra vildblommor. Det kan bli varmt och dammigt på en del treks från början av maj och framåt. Nattemperaturen på hög höjd runt 5000 meter ligger på ca minus 10 C.

Höstsäsongen som börjar i slutet av september fram till slutet av november bjuder på klara vackra dagar ofta till sen eftermiddag. Monsunen är över och luften är frisk och kristallklar. Skogarna står i vacker grönska och hösten har oftast flest besökare uppe i Himalaya. Det är många fina och spännande festivaler under hösten. Nattemperaturen på hög höjd runt 5000 meter ligger på ca minus 10-15 C.

Vintersäsongen är från december till februari och är för många besökare lite för kall för att vara njutbar i Himalaya.  Klara vackra dagar men kallt som sagt. Nattemperaturen på hög höjd runt 5000 meter ligger på ca minus 20-30 C.

Nepalesisk mat

Nepalesisk mat 

Det Nepalesiska köket är influerat av det Indiska vilket inte är särskilt konstigt då Indien är lite som ett storebrorsland för Nepal.

Ris är en viktigt del i köket tillsammans med en mängd kryddor vilket gör rätterna mycket goda och smakrika. Nationalrätten kallas Dal Bhat och är en risrätt (Bhat) med en kryddig linssoppa till (Dal) som varje tehus har sitt speciella recept på hur de vill tillaga. I Katmandu hittar du all möjlig slags mat med västerländsk inspiration så som pizzerior och rena steakhouses mm men också mat från andra delar av Asien så som Thailändsk mat.

I bergen är mycket av maten kolhydratrik för att ge kraft till kroppen i den tunna luften. Allt tillagas färskt från tehusens trädgårdar och att en måltid ibland kan ta lite tid innan du har den framför dig är väl värt att vänta på då alla råvaror är tagna från trädgårdslandet. För dig som gillar kött så är Jak specialiteten och det går fint att äta kött upp till Namche Bazaar, men efter det är det tillrådigt att hålla dig till de vegetariska rätterna då köttet ofta färdas på bärarnas ryggar eller på jakar och är då många gångar exponerat direkt i solen, vilket självklart ökar risken för att köttet blir dåligt.

För dig med allergier och eller laktosbesvär så meddela oss om detta innan avresa så ser vi till att du får den mat du vill ha.

För dig som är med på våra expeditioner så har vi tillgång till våra egna kockar, de är mycket skickliga och du kommer högst sannolikt att älska denna mat. Här kan du gärna äta en jakburgare till middag på 5300 meter för de vet exakt hur kött ska fraktas och skyddas.

Utrustning

Utrustningslista 

Vi skickar dig en komplett utrustningslista efter din bokning.

Everest klättring

Kvalifikationer

Kyazo Ri är en trekking peak med ett brant parti hela vägen från C2 upp till toppen i hela 10-12 replängder. Repellering ner sker på samma rutt så du ska vara van vid mycket exponerad klättring.

Du måste ha tidigare erfarenhet av alpinklättring och vi efterfrågar dokumentation på att du har alpinklättrat tidigare med svårighetsgrad PD+/AD. Du ska ha vana av att använda jumar på fast rep, repellera med din ryggsäck på samt ha en bra stegjärnsteknik. Din fysiska och mentala hälsa måste vara hög.

Antal dagar: 27
Pris från: 57 590 kr
Avresedatum
 • 2024-10-11 - 2024-11-06
 • 2025-10-10 - 2025-11-05
Svårighetsgradering: AD Läs mer om svårighetsgraderingar
Kundomdömen:
”Jag har gjort flera resor med detta professionella företag. Måste rekommendera denna firma om man vill ha ut det bästa och mesta av resan. Det känns så otroligt tryggt och härligt att resa med Adventure Lovers. Allt som dom arrangerar innan och under resorna är så fantastiskt bra. Alltid riktiga guider som vet hur man agerar i direktsändning om det händer under skarpt läge. Adventure Lovers fick upp mig på Kyazo Ri som förste Svensk. Är evigt tacksam för detta förtroende”
Magnus
Läs fler kundomdömen

Intresseanmälan

 • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Kundomdömen