Kontakta oss 031 - 51 57 77

Lhotse

Magnifika Lhotse på 8516 meter är det fjärde högsta berget i världen och vägen upp mot toppen startar på samma led som klättrarna använder till Everest när man klättrar från Nepal och södra hållet. Vid Lhotse-väggen och ca 7300 meter fortsätter du upp mot "yellow band". Ovanför detta klättar Everest-folket vidare mot Geneva Spur och Lhotse-klättrarna drar mot höger och vidare upp mot Turtle Shell.

Vid 7900 meter finns det klippskärvor som fungerar som tältplattformar och i och med det så går det fint att etablera C4 häruppe.

Så gott som direkt efter C4 kommer den största utmaningen i form av en smal och brant couloir som leder dig upp mot kammen som tar dig vidare mot toppen. Ravinen är ca 500 meter lång innan du får andas ut innan du fortsätter på kammen upp mot toppen. Innan du kan sätta fötterna på toppen så blir det även en del klurig scrambling på extrem höjd.

Fantastisk utsikter över Himalaya med bland annat Everest, Nuptse, Cho Oyu, Makalu, Ama Dablam med många fler.

Det blir totalt 4 läger varav de tre första delas med Everest-klättrarna.

Dina bergsguider är Sherpas med massor med toppar på sitt CV, på Lhotse använder vi bara de som har toppat flera gånger på 8000 meter.

Lhotse klättrades första gången 1956 av schweizaren Ernest Reiss.

Lhotse har upp till idag ca 600 toppbestigningar medan Everest har ca 10000 bestigningar. Lhotse är endast 334 meter lägre och nästan halva priset.

Minimum 2 st.

 

Notera att vi försöker följa vårt program för din vandring/klättring i största möjliga mån, men ibland styr vädrets makter våra schemalagda dagar och vi får helt enkelt anpassa oss till moders jords vilja.

Dag 1 - Avfärd Sverige

Du tar dig till Arlanda, Landvetter eller Köpenhamns flygplats för avfärd mot Nepal

Dag 2 - Ankomst Nepal

Vi hämtar dig på flygplatsen i Katmandu och kör dig till hotellet.

Dag 3 - Sightseeing och utrustningskontroll

Halvdags rundtur till hindutempel och buddistkloster och under eftermiddagen genomgång av klättringen och kontroll av utrustning. Gruppmiddag.

Dag 4 - Flyg till Lukla (2800m)

Dag 5 - Trek till Phakding (2600m)

Dag 6 - Trek till Namche (3440m).

Dag 7 - I Namche. Vila och acklimatisering.

Dag 8 - Trek till Tengboche (3800m). Vi stannar här och besöker bl a klostret.

Dag 9 -  Vi fortsätter till Dingboche (4400m).

Dag 10 - Acklimatisering ovanför Dingboche. Övernattning i Dingboche

Dag 11 - Trek till Lobuche 4930m.

OBS: Här följer ett frivilligt program, om du istället föredrar att fortsätta till Mount Everest Base Camp så följer du med vår personal.

Dag 12 - När vi konstaterat att alla mår bra och har anpassat sig till höjden på ett bra sätt så fortsätter vi upp till Lobuche High Camp där vi börjar vår träning. 

Dag 13 - 14 - Klättring Lobuche East, (6119m)

Dag 15 - Trek till Gorakshep (5180m)

Den sista utposten innan du når Everest BC. Har du bra ben så får du gärna gå uppför Kala Pathar för vackra kvällsbilder av Everest och Pumori med flera.

Dag 16 - Trek mot Mount Everest Base Camp (5340m)

Vår personal har redan satt läger och väntar på dig med varm lunch.

Dag 17 - Vildag i BC

Välförtjänt vila i Base Camp. Organisera din utrustning och kom tillrätta i det tält.

Dag 18-38 - Klättring och acklimatisering på Mount Everest upp till C3

Vi anländer till Mount Everest Base Camp. De närmaste tre veckorna kommer vi att använda till till att klättra och bekanta oss med det farliga isfallet, samt att klättra och acklimatisera hos hela vägen upp till C3.

Efter att ha varit nere och vilat i EBC och hittat ett väderfönster så klättrar vi upp till C3 igen. Härifrån så kopplar vi på extra syrgas och påbörjar toppförsöket med att klättra vidare upp på den branta Lhotseväggen. Vidare mot Turtle Shell och C4 på 7900 meter.

Här gäller det att vila, äta och dricka för att förbereda sig på en toppattack.

Runt klockan 22.00 startar ditt toppförsök mot toppen av Lhotse. Upp mot Lhotse couloir som är som en brant isklyfta. När du kommit upp ovanför denna leder vägen mot den slutliga toppkammen. Tanken är att du når toppen tidigt på morgonen.

Du klättrar sedan ner till C4 för en natt här, innan nästa övernattning sker i C2 för att sedan med piggare ben ta dig igenom isfallet och ner till EBC.

C1: toppen av isfallet, 6000m

C2: ABC, 6400m

C3: Halvvägs upp på Lhotseväggen, 7300m

C4: The Turtle Shell, 7900m

Dag - 39-42 Trek ner till Lukla

En skön vandring ner till mer syrerik luft och gofika.

Dag - 43 Flyg till Katmandu

Dag 44 - I Katmandu

Dag 45 - Flyg hem

OBS; Adventure Lovers förbehåller sig eventuella förändringar i programmet på grund av; bergets skick, väderförhållanden, storlek på gruppen etc.

Pris från: 299 000 kr

Ingår i priset

 • Alla transfers i Nepal, till och från flygplatsen.
 • Halvdags sightseeing i Katmandu inklusive transport till och från hotellet. (Entréavgifter tillkommer).
 • Hotelnätter i Katmandu. Fyra nätter på hotell. Rummen delas två och två.
 • Välkomstmiddag.
 • Flyg till Lukla t&r
 • All övernattning under vandringen.
 • Personligt tält i Base Camp.
 • Samtliga måltider under vandringen och klättringen.
 • Guider, kockar, sherpas och bärare.
 • Samtliga klättrings- och vandringstillstånd.
 • Officiell avgift till Nepalesiska staten.
 • Samtlig utrustning i Base Camp såsom, tält, mässtält, kommunikationstält och köksutrustning.
 • Sherpa Ratio 1:2.
 • Kostnad för montering av alla fasta rep på rutten.
 • Personlig Walkie-Talkie.

Ingår ej i priset

 • Flyg Stockholm/Göteborg/Köpenhamn-Katmandu tur och retur.
 • Måltider och i Katmandu.
 • Tillägg för boende i singelrum.
 • All extra syrgas från C3 samt lån av mask och regulator. (ca 4000 kr)
 • Egen Sherpa 1:1, 10.000 kr.
 • Dryck (exempelvis mineralvatten, läsk och öl) under vistelsen.
 • Personlig utrustning.
 • Visum (kostnad för vistelse i Nepal, USD 100 för 90 dagar).
 • Försäkring som inkluderar eventuell helikopterevakuering. Vi kan hjälpa till här, se avsnittet försäkring.
 • Dricks till personal, guider och bärare.

Everest-klättring

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kvaifikationer

För att följa med och klättra Lhotse vill vi att du har tidigare erfarenhet från åtminstone tidigare 7000-meters klättringar på snö/is.

Som t ex Peak Lenin, Himal Himlung, Mount Kun, Lhakpa Ri, Puta Hiunchuli. Aconcagua kvalar inte in till Lhotse då vi önskar att du har gjort mycket klättring på snö/is och glaciärer.

Du ska ha vana av att använda jumar på fast rep, repellera med din ryggsäck på samt ha en bra stegjärnsteknik. Din fysiska och mentala hälsa måste vara mycket hög.

Utrustning med adventurelovers.se

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Utrustningslista

Vi skickar dig en komplett utrustningslista efter din bokning.

 

Sista-Puchen-mot-toppen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vädret i Nepal

Nepal har ett monsunklimat med två säsonger.

Monsunen ligger normalt från början av juni till slutet av september. Den torra säsongen är från oktober till början av juni.

Det lämpar sig bäst för trekking och klättring under mars-maj under vårsäsongen och från oktober till slutet av november under höstsäsongen.

Våren bjuder på varmare dagar, med oftast klara vackra förmiddagar, där eftermiddagen ofta kan ge moln och ibland även regn. Denna period är särskilt för dig som även tycker om att se blomstrande dalar med enorma rhododendronskogar och andra vildblommor. Det kan bli varmt och dammigt på en del treks från början av maj och framåt. Nattemperaturen på hög höjd runt 5000 meter ligger på ca minus 10 C.

Höstsäsongen som börjar i slutet av september fram till slutet av november bjuder på klara vackra dagar ofta till seneftermiddag. Monsunen är över och luften är frisk och kristallklar. Skogarna står i vacker grönska och hösten har oftast flest besökare uppe i Himalaya. Det är många fina och spännande festivaler under hösten. Nattemperaturen på hög höjd runt 5000 meter ligger på ca minus 10-15 C.
Nepalesisk-mat

 

 

 

 

 

 

 

Nepalesisk mat

Det Nepalesiska köket är influerat av det Indiska vilket inte är särskilt konstigt då Indien är lite som ett storebrorsland för Nepal.

Ris är en viktigt del i köket tillsammans med en mängd kryddor vilket gör rätterna mycket goda och smakrika. Nationalrätten kallas Dal Bhat och är en risrätt (Bhat) med en kryddig linssoppa till (Dal) som varje tehus har sitt speciella recept på hur de vill tillaga. I Katmandu hittar du all möjlig slags mat med västerländsk inspiration så som pizzerior och rena steakhouses mm men också mat från andra delar av Asien så som Thailändsk mat.

I bergen är mycket av maten kolhydratrik för att ge kraft till kroppen i den tunna luften. Allt tillagas färskt från tehusens trädgårdar och att en måltid ibland kan ta lite tid innan du har den framför dig är väl värt att vänta på då alla råvaror är tagna från trädgårdslandet. För dig som gillar kött så är Jak specialiteten och det går fint att äta kött upp till Namche Bazaar, men efter det är det tillrådigt att hålla dig till de vegetariska rätterna då köttet ofta färdas på bärarnas ryggar eller på jakar och är då många gångar exponerat direkt i solen, vilket självklart ökar risken för att köttet blir dåligt.

För dig med allergier och eller laktosbesvär så meddela oss om detta innan avresa så ser vi till att du får den mat du vill ha.

För dig som är med på våra expeditioner så har vi tillgång till våra egna kockar, de är mycket skickliga och du kommer högst sannolikt att älska denna mat. Här kan du gärna äta en jakburgare till middag på 5300 meter för de vet exakt hur kött ska fraktas och skyddas.

 

 

 

 

Antal dagar: 45
Pris från: 299 000 kr
Svårighetsgrad:
Avancerad
Avresedatum
 • 2025-04-04 - 2025-05-19
 • 2026-04-03 - 2026-05-18
Svårighetsgradering: 5E Läs mer om svårighetsgraderingar

Intresseanmälan

 • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Kundomdömen