Kontakta oss 031 - 51 57 77

Manaslu

Manaslu

Manaslu Expeditionsklättring

Manaslu står ståtligt och ganska isolerat i centrala delarna av Nepal. Berget är det åttonde högsta i världen och är 8156 möh och precis som Cho Oyu lämpar det sig för dig som vill prova på ett 8000-meters berg.

Berget är relativt otekniskt jämfört med många av de andra 8000-meters topparna men har områden som kan ha lavinrisk. Dessa områden kräver extra stor försiktighet i klättringen.

Adventure Lovers har stor erfarenhet av bestigningar på +8000 meter och våra duktiga och mycket erfarna bergsguider har mängder med toppbestigningar på 8000-meters berg i bagaget.

Vägen in mot BC

Första biten blir bil/minibuss till Dharapani på 2300 meter. Härifrån trevar vi upp till Samagaon på 3540 meter. Härifrån är det endast 3 timmars trek till Manaslu BC.

Vägen vi klättrar på Manaslu går via nordvästra kammen och innehåller fyra läger ovanför Manaslu Base Camp. Den tekniska biten på rutten är isfallet mellan C1 och C2. Det krävs alltid extra försiktighet i isfallen då det finns risker för sammanfallande istorn när det värms upp under dagen. Därför klättras dessa tidigt på morgonen. De andra delarna på rutten är inga problem. Efter C3 så blir det brantare hela vägen upp till toppen.

Manaslu Base Camp

Vi bygger vårt läger i Base Camp som blir vårt tillfälliga hem under några veckor. Här kommer vi också att hålla en Puja-ceremoni som är en tradition på de höga bergen. Vi ber till bergsgudarna om en säker vistelse på berget upp och ner. Du kommer bara att bära din personliga utrustning mellan lägerna. Våra Sherpas tar hand om allt annat som tält, kök, proviant med mera.

Camp 1

Vägen upp mot C1 går över grässluttningar, stensluttningar och morän. När vi närmar oss C1 på 5700 meter kommer det att finnas små issektioner lite här och där. De säsonger som innehåller mer snö så kan det finnas snö både i och nedanför Base Camp. Du kommer att få en fin vy över hela klättringsrutten upp till C4 på vägen mot C1.

Camp 2

Här kommer den mer tekniska biten på rutten. Ett isfall som vi ska igenom och det kommer att finnas fasta rep på den brantare sektionerna. Sluttningarna ligger på ca 40-45 grader och är långa och tuffa. Det kommer också att bli några sektioner med vertikalt isklättring där vi använder oss av front-point cramponing. Du sparkar helt enkelt in fronttaggarna på dina stegjärn i isen och taggen håller hela dig plus ditt handgrepp i fasta rep och yxa. För dig som isklättrat tidigare har en fördel här. C2 är beläget på 6200 meter.

Camp 3

Graden på lutningen uppför berget lättar av och större delen av sträckan är vad som kallas ”straight forward”, inga konstigheter. Ett par sektioner med brantare klättring, fasta rep finns. När du är acklimatiserad så brukar denna rutt mellan C2 och C3 klaras på ca 3-4 timmar. Lägret ligger 6900 möh

Camp 4

Det är 550 meter upp till C4 på 7450 möh. Det är brant och tuff klättring med fasta rep. Du kommer att behöva vila och dricka och gärna få in dig ätbar energi inför ditt toppförsök som startar följande morgon.

Toppdagen på Manaslu

Vi startar mot toppen tidig morgon och i ljuset av våra pannlampor så tar vi oss uppför berget. Rutten innehåller i början några sänkor som binds ihop av korta bergsväggar. Det tar normalt sett 6-7 timmar att nå toppen. Vi klättrar förbi vad som kallas den falska toppen och når en exponerad kam som leder upp mot den riktiga toppen. Det här är en spännande bit av klättringen. Toppdagen på Manaslu är en härlig dag där du med stort stöd av dina guider som finns vid din sida, sätter rep, spårar med mera för att du ska få en bra chans att nå det åttonde högsta berget i världen. Vi tar oss sen ner till C2 där vi övernattar. Toppen ligger på 8156 meter.

Påföljande dag klättrar vi resten av vägen ner till BC där vi kan fira den mycket fina prestation ordentligt. Det är sen dags att plocka ihop vårt läger och bege oss ner mot varmare breddgrader.

Vi tar helikopter tillbaka till Arughat från Samagaon. Från Arughat till Katmandu tar vi dig med bil eller jeep, räkna med 7-10h beroende på trafik. Det går att flyga hela vägen till Katmandu mot tillägg.

Det brukar bli ett härligt firande i Katmandu med god middag och kanske några kalla öl.

Följ med på ett spännande och vackert äventyr upp till över 8000 meter.

OBS: Det kan vara en bra idé att boka en öppen returbiljett på ditt flyg då det är svårt att veta exakt när vi är tillbaka i Katmandu. Resan kan bli några dagar kortare än beräknat eller några dagar längre och då är det lätt att slå en signal till resebolaget och ändra returdatumet.

Svårighetsgrad: 4E Läs mer om graderingssystem

Program

 • Notera att vi försöker följa vårt program för din vandring/klättring i största möjliga mån, men ibland styr vädrets makter våra schemalagda dagar och vi får helt enkelt anpassa oss till moders jords vilja.
 • OBS: Om programmet ändras på ett sådant sätt att det blir färre tältnätter än inplanerat och fler tehus- och/eller hotellnätter tillkommer det kostnader för övernattningar samt eventuell beställd mat och dryck.
 • Innan du bokar flygbiljett så tänk på att det kan vara bra att boka en ombokningsbar hemresa. Det är omöjligt att förutse väder och det kan bli förseningar både under klättringen och helikopterresan tillbaka till Katmandu.

Dag 1 – Avfärd Sverige Stockholm/Göteborg

Dag 2 – Anländer Katmandu

Vi hämtar dig på flygplatsen och kör dig till ditt hotell. En av våra guider möter dig på hotellet och ser till att du har vad du behöver. De kommer att visa dig staden och framför allt Thamel, denna smältdegel med myllrande affärsliv och restauranger och barer i varje gathörn. Ett härligt inslag i en helt annan kultur än vad vi är vana vid hemma i Europa.

Dag 3 – I Katmandu

Det blir idag besök på Ministry of Tourism för briefing om expeditionen.

På eftermiddagen efter lunch finns det tid för shopping. Du kanske behöver komplettera din utrustning med någonting från alla de billiga affärerna i Thamel.  På kvällen blir det sista chansen för en god hamburgare eller pizza för ett tag på något trevligt ställe innan det bär av morgonen där på till ditt riktiga äventyr.

Dag 4 – Bil till Dharapani (1865 m)

Vi har en bilfärd på ca 6h ut ur Katmandudalen på vår väg till Dharapani. (6h)

Dag 5 – Trek till Tilje (2300 m)

Vi börjar vår trek upp mot Manaslu Base Camp. (5h)

Dag 6 – Trek till Bhimthang (3725 m)

Trekken fortsätter mot BC och idag vinner du många höjdmeter då du når Bhimthang på 3725 m. (6h)

Dag 7 – Vildag i Bhimtang

Ta igen dig, gå i området och njut av omgivningarna medan du acklimatiserar dig till höjden.

Dag 8 – Trek till Samdu (3875 m)

Trekken fortsätter upp mot Samdu och idag blir det en lång dag på stigarna, (9h)

Dag 9 – Trek till Samagaon (3540 m)

En kort skön dag efter gårdagens långa trek. Vi når Samagoan som är sista utposten innan det är dags för Manaslu Base Camp. (3 h)

Dag 10 – Vildag i Samagaon (3540 m)

Njut av fina Samagoan.

Dag 11 – Trek till Manaslu Base Camp (4750 m)

Stor dag då du äntligen når BC och kan börja anpassa dig till expeditionslivet under en hel månad. (3h)

Dag 12-14 – Förberedelser, Puja och träning

Det händer mycket de kommande dagarna. Vi gör förberedelser inför expeditionen. Härifrån kommer du tydligt att se klättringsrutten, medan själva toppen gömmer sig bakom den östra toppen. En lokal lama från Sama Gaon kommer upp till Base Camp för att genomföra den tradionella Pujaceremonin för en säker vistelse på berget samt välsignelse av klättringsutrustning.

Dag 15 – 35 - Klättring på Manaslu

Nu börjar själva klättringen och du har säkert längtat riktigt mycket efter denna del av resan.

Vi börjar med en vandring halva vägen upp mot C1 (5500m), För att sen gå till C1, sen övernatta i C1. Vidare fortsätter vi med att acklimatisera oss upp till C2 (6400m), sova i C2 och vidare till C3 och sen tillbaka ner. Mellan klättringarna går vi ner till BC för vila och lägre höjd. Detta ger kraft och styrka till din kropp inför toppklättringen. Vägen mellan BC och C1 kan bestå av lösa stenar och försiktighet krävs. Det kan också behövas sättas fasta rep på vissa partier av denna scrambling. Det svåraste partiet på berget är isfallet mellan C1 och C2, vägen går upp i en couloir och ett isfall med mycket seracer (ispelare) och glaciärsprickor. Vi rör oss snabbt genom denna sektion på grund av osäkerheten att röra sig med ispelare runt om. Vi kommer att vara inbundna som skydd mot eventuella fall i glaciärsprickor. Vi klättrar upp mot C3 (6800m) som ligger beläget precis under North Col. Både C1 och C3 är lavinfarliga platser.

Vi ser till att vila och samla kraft i BC innan det är dags för slutpushen på berget. Du kommer att fylla på med mycket dricka och mat från vår duktiga kock. Det är dags att ladda och fokusera på att det blir tufft och jobbigt. Se till att vara förberedd både fysiskt och mentalt inför din 8000-meters klättring för att nå toppen.

Vi sover i C1 och/eller C2 direkt om vi känner oss starka. Vägen mellan C3 och C4 (7450m) går på branta bergssluttningar till det når North Col som sammanbinder toppen. Det blir ännu brantare och klättringen kommer att gå långsamt mot toppplatån där vi har vårt läger. Vi vilar och förbereder oss för en tidig start nästa morgon. Vi klättrar i skenet av våra pannlampor uppför en lång platå fylld med glaciärsprickor till vår når branta bergssluttningar igen. Den sista biten mot toppen är både brant och exponerad. Utsikten är förstås mäktigare än det mesta och efter ett kort firande på toppen så siktar vi på att klättra ner hela vägen till C2 och senare vidare till BC.

Dag 36: Från Base Camp ner till Samagaon

Vi har rivit vårt läger och det är dags att vandra ner till Samagaon.

Dag 37- Helikopter till Katmandu

Vi tar en helikopter från Samagaon till Arughat och härifrån bil/jeep tillbaka till Katmandu. Det går att flyga hela vägen till Katmandu mot tillägg Njut av en lång dusch, kanske en massage och en härlig middag på kvällen.

Observera att väder styr möjligheten att flyga. Det kan bli förseningar.

Dag 38 – I Katmandu

Njut av Katmandu, shoppa prylar till familjen, njut av Durbar Square eller bara häng i Thamel på något skönt ställe.

Dag 39 - Hemresa

Det är dags att flyga hem till Sverige. Träffa familj och vänner och säkert ha hur mycket spännande berättelser som helst tillsammans med foton och filmer.

OBS: Se till att din hembiljett är ombokningsbar och att inte boka in några viktiga möten direkt efter normalt hemresedatum i fall det blir några dagars fördröjning.

OBS! Om du skulle vilja stanna några dagar längre i Nepal, kan vi erbjuda dig en mängd trevliga aktiviteter. Däribland; resa till Bhaktapur eller Pokhara. Du kan också åka till Fort Hotell i Nagarkot. Du kan åka söderut och besöka djungeln i Chitwan. Vill du ha mer äventyr så kan vi ordna mountainbiking i Katmandudalen eller forspaddling i någon av floderna i närheten. Det finns mycket spännande att göra och det är endast du som bestämmer gränserna. Låt oss veta

OBS; Adventure Lovers förbehåller sig eventuella förändringar i programmet på grund av, Bergets skick, väderförhållanden, storlek på gruppen etc.

Pris från: 209 900 kr

Inkluderat i resan 

 • Alla transfers i Nepal, till och från flygplatsen.
 • Halvdags sightseeing i Katmandu inklusive transport till och från hotellet. (Entréavgifter tillkommer).
 • Hotellnätter i Katmandu. Fyra nätter på hotell. Rummen delas två och två.
 • Välkomstmiddag.
 • Transport med bil till Dharapani.
 • Helikoptertransport från Samagaon tillbaka till Arughat och med privat jeep vidare till Katmandu.
 • All övernattning under vandringen.
 • Personligt tält i Base Camp.
 • Samtliga måltider under vandringen och klättringen.
 • Guider, kockar, sherpas och bärare.
 • Samtliga klättrings- och vandringstillstånd.
 • Officiell avgift till Nepalesiska staten.
 • Miljö- och sophantering.
 • Samtlig utrustning i Base Camp såsom, tält, mässtält, kommunikationstält och köksutrustning.
 • Sherpa Ratio 1:1, med tidigare erfarenhet från Manaslu.
 • Kostnad för montering av alla fasta rep på rutten.
 • Personlig Walkie-Talkie.
 • Liason officer
 • Transport av 30 kg utrustning + 15 kg under trekken upp med bärare.

Ej inkluderat                       

 • Flyg Stockholm/Göteborg-Katmandu tur och retur.
 • Måltider och i Katmandu.
 • Tillägg för boende i singelrum.
 • Extra syrgas utöver de 2 flaskor som ingår för varje kund
 • Dryck (exempelvis mineralvatten, läsk och öl) under vistelsen.
 • Personlig utrustning.
 • Visum (kostnad för vistelse i Nepal, USD 100 för 90 dagar).
 • Försäkring som inkluderar eventuell helikopterevakuering. Vi kan hjälpa till här, se avsnittet försäkring.
 • Dricks till personal, bergsguider och bärare, inklusive toppbonus.

 Sista Puchen mot toppen

Väder i Nepal

Nepal har ett monsunklimat med två säsonger.

Monsunen ligger normalt från början av juni till slutet av september. Den torra säsongen är från oktober till början av juni.

Det lämpar sig bäst för trekking och klättring under mars-maj under vårsäsongen och från oktober till slutet av november under höstsäsongen.

Våren bjuder på varmare dagar, med oftast klara vackra förmiddagar, där eftermiddagen ofta kan ge moln och ibland även regn. Denna period är särskilt för dig som även tycker om att se blomstrande dalar med enorma rhododendronskogar och andra vildblommor. Det kan bli varmt och dammigt på en del treks från början av maj och framåt. Nattemperaturen på hög höjd runt 5000 meter ligger på ca minus 10 C.

Höstsäsongen som börjar i slutet av september fram till slutet av november bjuder på klara vackra dagar ofta till seneftermiddag. Monsunen är över och luften är frisk och kristallklar. Skogarna står i vacker grönska och hösten har oftast flest besökare uppe i Himalaya. Det är många fina och spännande festivaler under hösten. Nattemperaturen på hög höjd runt 5000 meter ligger på ca minus 10-15 C.

Vintersäsongen är från december till februari och är för många besökare lite för kall för att vara njutbar i Himalaya.  Klara vackra dagar men kallt som sagt. Nattemperaturen på hög höjd runt 5000 meter ligger på ca minus 20-30 C.

Nepalesisk mat

Nepalesisk mat 

Det Nepalesiska köket är influerat av det Indiska vilket inte är särskilt konstigt då Indien är lite som ett storebrorsland för Nepal.

Ris är en viktigt del i köket tillsammans med en mängd kryddor vilket gör rätterna mycket goda och smakrika. Nationalrätten kallas Dal Bhat och är en risrätt (Bhat) med en kryddig linssoppa till (Dal) som varje tehus har sitt speciella recept på hur de vill tillaga. I Katmandu hittar du all möjlig slags mat med västerländsk inspiration så som pizzerior och rena steakhouses mm men också mat från andra delar av Asien så som Thailändsk mat.

I bergen är mycket av maten kolhydratrik för att ge kraft till kroppen i den tunna luften. Allt tillagas färskt från tehusens trädgårdar och att en måltid ibland kan ta lite tid innan du har den framför dig är väl värt att vänta på då alla råvaror är tagna från trädgårdslandet. För dig som gillar kött så är Jak specialiteten och det går fint att äta kött upp till Namche Bazaar, men efter det är det tillrådigt att hålla dig till de vegetariska rätterna då köttet ofta färdas på bärarnas ryggar eller på jakar och är då många gångar exponerat direkt i solen, vilket självklart ökar risken för att köttet blir dåligt.

För dig med allergier och eller laktosbesvär så meddela oss om detta innan avresa så ser vi till att du får den mat du vill ha.

För dig som är med på våra expeditioner så har vi tillgång till våra egna kockar, de är mycket skickliga och du kommer högst sannolikt att älska denna mat. Här kan du gärna äta en jakburgare till middag på 5300 meter för de vet exakt hur kött ska fraktas och skyddas.

Utrustning

Utrustningslista 

Vi skickar dig en komplett utrustningslista efter din bokning.

Everest klättring

Kvalifikationer

Manaslu är ett perfekt berg för dig som har bestämt dig för ditt första 8000 meters berg. Det kan också ses som ett bra försteg till dig som vill göra ett försök att bestiga världens högsta berg, Mount Everest.

Du måste ha tidigare erfarenhet av alpinklättring och vi efterfrågar dokumentation på att du har alpinklättrat på minst 6000 meters höjd tidigare. Du ska ha vana av att använda jumar på fast rep, repellera med din ryggsäck på samt ha en bra stegjärnsteknik. Din fysiska och mentala hälsa måste vara mycket hög.

 

Antal dagar: 39
Pris från: 209 900 kr
Svårighetsgrad:
Avancerad
Avresedatum
 • 2024-08-30 - 2024-10-07
 • 2025-08-29 - 2025-10-06
Svårighetsgradering: 4E Läs mer om svårighetsgraderingar

Intresseanmälan

 • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Kundomdömen