Kontakta oss 031 - 51 57 77

Manaslu

Manaslu

Manaslu Expeditionsklättring

Manaslu står ståtligt och ganska isolerat i centrala delarna av Nepal. Berget är det åttonde högsta i världen och är 8156 möh och precis som Cho Oyu lämpar det sig för dig som vill prova på ett 8000-meters berg.

Berget är relativt otekniskt jämfört med många av de andra 8000-meters topparna men har områden som kan ha lavinrisk. Dessa områden kräver extra stor försiktighet i klättringen.

Adventure Lovers har stor erfarenhet av bestigningar på +8000 meter och våra duktiga och mycket erfarna bergsguider har mängder med toppbestigningar på 8000-meters berg i bagaget.

Anmarschen börjar på endast 530 möh

Anmarschen till berget är lite speciell då du börjar på endast på 530 möh i Arughat och du ska ta dig upp till 8156 möh. Det råder subtropiskt klimat nere i Arughat och på toppen av Manaslu en något kyligare tillvaro. Vägen upp från Arughat följer floden Budhi Gandaki i Gurung-området och går genom pittoreska små byar, bambuskogar och vackra vattenfall kantar vägen. Efter ett tag så brantar stigen upp mot mer alpin miljö och Bhotia där du hittar Tibetanska invånare.

Vägen vi klättrar på Manaslu går via nordvästra kammen och innehåller fyra läger ovanför Manaslu Base Camp. Den tekniska biten på rutten är isfallet mellan C1 och C2. Det krävs alltid extra försiktighet i isfallen då det finns risker för sammanfallande istorn när det värms upp under dagen. Därför klättras dessa tidigt på morgonen. De andra delarna på rutten är inga problem. Efter C3 så blir det brantare hela vägen upp till toppen.

Manaslu Base Camp

Vi bygger vårt läger i Base Camp som blir vårt tillfälliga hem under några veckor. Här kommer vi också att hålla en Puja-ceremoni som är en tradition på de höga bergen. Vi ber bergsgudarna om en säker vistelse på berget upp och ner. Du kommer bara att bära din personliga utrustning mellan lägerna. Våra Sherpas tar hand om allt annat som tält, kök, proviant med mera.

Camp 1

Vägen upp mot C1 går över grässluttningar, stensluttningar och morän. När vi närmar oss C1 på 5700 meter kommer det att finnas små issektioner lite här och där. De säsonger som innehåller mer snö så kan det finnas snö både i och nedanför Base Camp. Du kommer att få en fin vy över hela klättringsrutten upp till C4 på vägen mot C1.

Camp 2

Här kommer den mer tekniska biten på rutten. Ett isfall som vi ska igenom och det kommer att finnas fasta rep på den brantare sektionerna. Sluttningarna ligger på ca 40-45 grader och är långa och tuffa. Det kommer också att bli några sektioner med vertikalt isklättring där vi använder oss av front-point cramponing. Du sparkar helt enkelt in fronttaggarna på dina stegjärn i isen och taggen håller hela dig plus ditt handgrepp i fasta rep och yxa. För dig som isklättrat tidigare har en fördel här. C2 är beläget på 6200 meter.

Camp 3

Graden på lutningen uppför berget lättar av och större delen av sträckan är vad som kallas ”straight forward”, inga konstigheter. Ett par sektioner med brantare klättring, fasta rep finns. När du är acklimatiserad så brukar denna rutt mellan C2 och C3 klaras på ca 3-4 timmar. Lägret ligger 6900 möh

Camp 4

Det är 550 meter upp till C4 på 7450 möh. Det är brant och tuff klättring med fasta rep. Du kommer att behöva vila och dricka och gärna få in dig ätbar energi inför ditt toppförsök som startar följande morgon.

Toppdagen på Manaslu

Vi startar mot toppen tidig morgon och i ljuset av våra pannlampor så tar vi oss uppför berget. Rutten innehåller i början några sänkor som binds ihop av korta bergsväggar. Det tar normalt sett 6-7 timmar att nå toppen. Vi klättrar förbi vad som kallas den falska toppen och når en exponerad kam som leder upp mot den riktiga toppen. Det här är en spännande bit av klättringen. Toppdagen på Manaslu är en härlig dag där du med stort stöd av dina guider som finns vid din sida, sätter rep, spårar med mera för att du ska få en bra chans att nå det åttonde högsta berget i världen. Vi tar oss sen ner till C2 där vi övernattar. Toppen ligger på 8156 meter.

Påföljande dag klättrar vi resten av vägen ner till BC där vi kan fira den mycket fina prestation ordentligt. Det är sen dags att plocka ihop vårt läger och bege oss ner mot varmare breddgrader.

Vi tar helikopter tillbaka till Katmandu från Sama Gaon. Det brukar bli ett härligt firande i Katmandu med god middag och kanske några kalla öl.

Följ med på ett spännande och vackert äventyr upp till över 8000 meter.

OBS: Det kan vara en bra idé att boka en öppen returbiljett på ditt flyg då det är svårt att veta exakt när vi är tillbaka i Katmandu. Resan kan bli några dagar kortare än beräknat eller några dagar längre och då är det lätt att slå en signal till resebolaget och ändra returdatumet.

Svårighetsgrad: 4E Läs mer om graderingssystem

Program

Notera att vi försöker följa vårt program för din vandring/klättring i största möjliga mån, men ibland styr vädrets makter våra schemalagda dagar och vi får helt enkelt anpassa oss till moders jords vilja.

OBS: Om programmet ändras på ett sådant sätt att det blir färre tältnätter än inplanerat och fler tehus- och/eller hotellnätter tillkommer det kostnader för övernattningar samt eventuell beställd mat och dryck.

Dag 1 – Avfärd Sverige Stockholm/Göteborg

Dag 2 – Anländer Katmandu

Vi hämtar dig på flygplatsen och kör dig till ditt hotell. En av våra guider möter dig på hotellet och ser till att du har vad du behöver. De kommer att visa dig staden och framför allt Thamel, denna smältdegel med myllrande affärsliv och restauranger och barer i varje gathörn. Ett härligt inslag i en helt annan kultur än vad vi är vana vid hemma i Europa.

Dag 3 – I Katmandu

Upptäck Katmandus kultur tillsammans med oss. Efter frukost tar vi dig på en halvdag sightseeing där får se kultur och religion på närmre håll. Vi varierar en del vad vi åker och tittar på då vi bara har fram till lunch som vi brukar äta tillsammans i Thamel. Du kan också välja att se mer kultur när du kommer tillbaka till Katmandu från din vandring i bergen. Bland det bästa att se tillhör Swayambhunath eller the monkey temple som det oftare kallas, säkert om inte annat på grund av uttalet. Du får härifrån en otrolig utsikt over Katmandu och du kommer att få se små vita stupor, apor i träden och munkar lite överallt. Ett annat sevärt mål är Boudhanath Stupa som är en av världens största stupor med Buddhas vakande ögon i varje väderstreck. Hit vallfärdar Pilgrimmer från hela det buddhistiska Himalaya. För att få en inblick i det Hinduiska livet så besöker du Pashupatinath och dess heliga tempel. Detta ligger beläget på flodbankarna till den heliga floden Bagmati. Här finns mediterande hinduer, likbränningsplatser och apor som kilar mellan husen.

På eftermiddagen efter lunch finns det tid för shopping. Du kanske behöver komplettera din utrustning med någonting från alla de billiga affärerna i Thamel.  På kvällen blir det sista chansen för en god hamburgare eller pizza för ett tag på något trevligt ställe innan det bär av morgonen där på till ditt riktiga äventyr.

Dag 4 – Bil till Arughat (530 m)

Vi har en bilfärd på ca 6h ut ut Katmandudalen på vår väg till Arughat. Du kommer att få fina vyer över Langtangs bergsmassiv. Vägen svänger så småningom av mot Gorkharegionen och vidare mot Arughat. Där vår vandring tar vid. Under eftermiddagen finns det gott om tid att stifta bekantskap med omgivningen. (6h)

Dag 5 – Trek till Khursani Bari/Liding (860m)

Vi börjar vår trek upp mot Manaslu Base Camp och följer inledningsvis floden Budh Gandaki norrut och passerar byarna Gurung och Magar. Vi kommer in i skogar där du kommer att höra och säkert se aporna uppe i trädtopparna. Under sommaren och hösten så kommer stora vattenfall att förse floden med smältvatten från bergen.(6h)

Dag 6 – Trek till Machhala Khola (930m)

Stigen fortsätter längs floden och genom skogar. Bergsklyftorna blir smalare och höga klippväggar ger en mäktig känsla, det breder sen ut sig igen med vackra flodbankar. Sista biten stiger brant upp mot Machha Khola där vi tar kväll (6h).

Dag 7 – Trek till Dobhan (1070m)

Idag får du en fin möjlighet att testa de heta källorna vid Tatopani (varmt vatten). Det är varmt och skönt och känns hälsosamt att få bada av sig dammet från trekken. Efter badet passerar vi en hängbro och sen vidare uppför stentrappor upp till Dobhan (5,5h).

Dag 8 – Trek till Philim (1570m)

Trekken fortsätter på flodens vänstra sida till vi når Thado Bharyang som ligger beläget precis under byn Jagat. Vi korsar floden igen och in till Jagat där vi hittar mer prominenta Buddistsamhällen med Mani-stenar mm. Vi korsar flogen ännu en gång och vidare in till Philim (6h).

Dag 9 – Trek till Deng (1860m)

PÅ vår väg upp mot Deng kommer du att kunna njuta av fler dundrade vattenfall och en spännande bergsklyfta högt ovanför floden. Trekken fortsätter genom tall- och bambuskogar till Gurungstaden Deng (6h).

Dag 10 – Trek till Namrung (2582m)

Nu börjar vi vinna höjd och floden smalnar av ytterligare. Vi vandrar parallellt med den Tibetanska gränsen som endast ligger 5 km från vår stig, till vår når Ghap. Här bor Bhotiastammar som är Tibetaner som har utvandrat till Nepal till Nupridalen. Vackra rhododendronskogar omsluter vår väg upp till Namrung (6h).

Dag 11 – Trek till Sama Goan (3525m)

Vi når nu allt djupare in i Nupridalen, i varje by vi går förbi ser vi Bhotiastammarnas liknande sätt att leva och buddistkulturen finns överallt.  Du kommer att kunna se Gompas (gamla kloster) högt ovanför vår stig. Tittar du sydväst här så får du din första blick över det magnifika Manaslu med sin tvillingtopp. Tittar du söderut så ser du Himal Chuli (7893m) som är nummer 18 i höjdmeter (6h).

Dag 12-13 – Acklimatiseringsdagar i Sama Gaon

Våra Sherpas som ska hjälpa till att bygga vårt läger traskar vidare mot BC medan vi tar några dagars vila och acklimatiseringsturer runt Sama Gaon. Du kommer att ha nytta av acklimatiseringen här då det är 1000 meter upp till BC om två dagar.

Dag 14 – Trek till Manaslu Base Camp (4460m)

Sista biten upp mot BC är brant och 1000 meter att vinna i höjd. Vi vandrar längs moränen och vid foten av glaciären hittar du en vacker glaciärsjö.

Dag 15-17 – Acklimatisering och Pujacermoni

Vi tar några dagar i BC för att komma tillrätta med allt, installera dig i ditt personliga tält och se till att kroppen anpassar sig till den högre höjden. Härifrån kommer du tydligt att se klättringsrutten, medan själva toppen gömmer sig bakom den östra toppen. En lokal lama från Sama Gaon kommer upp till Base Camp för att genomföra den tradionella Pujaceremonin för en säker vistelse på berget samt välsignelse av klättringsutrustning.

Dag 18-28 – Klättring på Manaslu upp till C3

Nu börjar själva klättringen och du har säkert längtat riktigt mycket efter denna del av resan. Vi börjar med en vandring halva vägen upp mot C1 (5500m), för att sen gå till C1, sen övernatta i C1. Vidare fortsätter vi med att acklimatisera oss upp till C2 (6400m), sova i C2 och vidare till C3 och sen tillbaka ner. Mellan klättringarna går vi ner till BC för vila och lägre höjd. Detta ger kraft och styrka till din kropp inför toppklättringen. Vägen mellan BC och C1 kan bestå av lösa stenar och försiktighet krävs. Det kan också behövas sättas fasta rep på vissa partier av denna scrambling. Det svåraste partiet på berget är isfallet mellan C1 och C2, vägen går upp i en couloir och ett isfall med mycket seracer (ispelare) och glaciärsprickor. Vi rör oss snabbt genom denna sektion på grund av osäkerheten att röra sig med ispelare runt om. Vi kommer att vara inbundna som skydd mot eventuella fall i glaciärsprickor. Vi klättrar upp mot C3 (6800m) som ligger beläget precis under North Col. Både C1 och C3 är lavinfarliga platser.

Dag 29-31 – Vila i Base Camp

Vi ser till att vila och samla kraft i BC innan det är dags för slutpushen på berget. Du kommer att fylla på med mycket dricka och mat från vår duktiga kock. Det är dags att ladda och fokusera på att det blir tufft och jobbigt. Se till att vara förberedd på fysikt och mentalt inför din 8000-meters klättring för att nå toppen.

Dag 32-42 – Klättring till C4 och toppförsök på Manaslu

Vi sover i C1 och/eller C2 direkt om vi känner oss starka. Vägen mellan C3 och C4 (7450m) går på branta bergssluttningar till det når North Col som sammanbinder toppen. Det blir ännu brantare och klättringen kommer att gå långsamt mot toppplatån där vi har vårt läger. Vi vilar och förbereder oss för en tidig start nästa morgon. Vi klättrar i skenet av våra pannlampor uppför en lång platå fylld med glaciärsprickor till vår når branta bergssluttningar igen. Den sista biten mot toppen är både brant och exponerad. Utsikten är förstås mäktigare än det mesta och efter ett kort firande på toppen så siktar vi på att klättra ner hela vägen till C2 och senare vidare till BC.

Dag 43-44 Vila i BC, packa ihop och trek till Sama Gaon

Du får en mycket välförtjänt vila efter din enorma prestation. Vi packar sen ihop vårt läger som varit vårt hem de senaste veckorna och börjar trekken ned till Sama Gaon och kall öl för firande.

Dag 45- Helikopter till Katmandu

Vi tar en helikopter härifrån och sparar både tid och ben den sista biten tillbaka till Katmandu. Njut av en lång dusch, kanske en massage och en härlig middag på kvällen.

Dag 46 – Avfärd hem

Det är tyvärr dags att ta farväl till Nepal för den här gången, men du kommer att ha en skön återförening med nära och kära och massvis att berätta och bilder och kanske filmer att visa. Välkommen tillbaka!

OBS! : Om du skulle vilja stanna några dagar längre i Nepal, kan vi erbjuda dig en mängd trevliga aktiviteter. Däribland; resa till Bhaktapur eller Pokhara. Du kan också åka till Fort Hotell i Nagarkot. Du kan åka söderut och besöka djungeln i Chitwan. Vill du ha mer äventyr så kan vi ordna mountainbiking i Katmandudalen eller forspaddling i någon av floderna i närheten. Det finns mycket spännande att göra och det är endast du som bestämmer gränserna. Låt oss veta

OBS; Adventure Lovers förbehåller sig eventuella förändringar i programmet på grund av, Bergets skick, väderförhållanden, storlek på gruppen etc.

Pris från: 158 400 kr

Inkluderat i resan 

- Alla transfers i Nepal, till och från flygplatsen.

- Halvdags sightseeing i Katmandu inklusive transport till och från hotellet. (Entréavgifter tillkommer).

- Hotelnätter i Katmandu. Tre nätter på hotell. Rummen delas två och två.

- Välkomstmiddag.

- Transport med bil till Arughat

- Helikoptertransport från Arughat tillbaka till Katmandu.

- All övernattning under vandringen.

- Personligt tält i Base Camp.

- Samtliga måltider under vandringen och klättringen.

- Guider, kockar, sherpas och bärare.

- Samtliga klättrings- och vandringstillstånd.

- Officiell avgift till Nepalesiska staten.

- Samtlig utrustning i Base Camp såsom, tält, mässtält, kommunikationstält och köksutrustning.

- All extra syrgas från C3 samt lån av mask och regulator.

- Sherpa Ratio 1:1 på toppdagen annars 1:2

- Kostnad för montering av alla fasta rep på rutten.

- Personlig Walkie-Talkie.

- Avslutning på ett riktigt trevligt hotell.

Ej inkluderat                       

- Flyg Stockholm/Göteborg-Katmandu tur och retur.

- Måltider i Katmandu.

- Tillägg för boende i singelrum.

- Dryck (exempelvis mineralvatten, läsk och öl) under vistelsen.

- Personlig utrustning.

- Visum (kostnad för vistelse i Nepal, USD 100 för 90 dagar).

- Försäkring som inkluderar eventuell helikopterevakuering. Vi kan hjälpa till här, se avsnittet försäkring.

- Dricks till personal, guider och bärare.

 Sista Puchen mot toppen

Väder i Nepal

Nepal har ett monsunklimat med två säsonger.

Monsunen ligger normalt från början av juni till slutet av september. Den torra säsongen är från oktober till början av juni.

Det lämpar sig bäst för trekking och klättring under mars-maj under vårsäsongen och från oktober till slutet av november under höstsäsongen.

Våren bjuder på varmare dagar, med oftast klara vackra förmiddagar, där eftermiddagen ofta kan ge moln och ibland även regn. Denna period är särskilt för dig som även tycker om att se blomstrande dalar med enorma rhododendronskogar och andra vildblommor. Det kan bli varmt och dammigt på en del treks från början av maj och framåt. Nattemperaturen på hög höjd runt 5000 meter ligger på ca minus 10 C.

Höstsäsongen som börjar i slutet av september fram till slutet av november bjuder på klara vackra dagar ofta till seneftermiddag. Monsunen är över och luften är frisk och kristallklar. Skogarna står i vacker grönska och hösten har oftast flest besökare uppe i Himalaya. Det är många fina och spännande festivaler under hösten. Nattemperaturen på hög höjd runt 5000 meter ligger på ca minus 10-15 C.

Vintersäsongen är från december till februari och är för många besökare lite för kall för att vara njutbar i Himalaya.  Klara vackra dagar men kallt som sagt. Nattemperaturen på hög höjd runt 5000 meter ligger på ca minus 20-30 C.

Nepalesisk mat

Nepalesisk mat 

Det Nepalesiska köket är influerat av det Indiska vilket inte är särskilt konstigt då Indien är lite som ett storebrorsland för Nepal.

Ris är en viktigt del i köket tillsammans med en mängd kryddor vilket gör rätterna mycket goda och smakrika. Nationalrätten kallas Dal Bhat och är en risrätt (Bhat) med en kryddig linssoppa till (Dal) som varje tehus har sitt speciella recept på hur de vill tillaga. I Katmandu hittar du all möjlig slags mat med västerländsk inspiration så som pizzerior och rena steakhouses mm men också mat från andra delar av Asien så som Thailändsk mat.

I bergen är mycket av maten kolhydratrik för att ge kraft till kroppen i den tunna luften. Allt tillagas färskt från tehusens trädgårdar och att en måltid ibland kan ta lite tid innan du har den framför dig är väl värt att vänta på då alla råvaror är tagna från trädgårdslandet. För dig som gillar kött så är Jak specialiteten och det går fint att äta kött upp till Namche Bazaar, men efter det är det tillrådigt att hålla dig till de vegetariska rätterna då köttet ofta färdas på bärarnas ryggar eller på jakar och är då många gångar exponerat direkt i solen, vilket självklart ökar risken för att köttet blir dåligt.

För dig med allergier och eller laktosbesvär så meddela oss om detta innan avresa så ser vi till att du får den mat du vill ha.

För dig som är med på våra expeditioner så har vi tillgång till våra egna kockar, de är mycket skickliga och du kommer högst sannolikt att älska denna mat. Här kan du gärna äta en jakburgare till middag på 5300 meter för de vet exakt hur kött ska fraktas och skyddas.

Utrustning

Utrustningslista 

Vi skickar dig en komplett utrustningslista efter din bokning.

Everest klättring

Kvalifikationer

Manaslu är ett perfekt berg för dig som har bestämt dig för ditt första 8000 meters berg. Det kan också ses som ett bra försteg till dig som vill göra ett försök att bestiga världens högsta berg, Mount Everest.

Du måste ha tidigare erfarenhet av alpinklättring och vi efterfrågar dokumentation på att du har alpinklättrat på minst 6000 meters höjd tidigare. Du ska ha vana av att använda jumar på fast rep, repellera med din ryggsäck på samt ha en bra stegjärnsteknik. Din fysiska och mentala hälsa måste vara mycket hög.

 

Antal dagar: 46
Pris från: 158 400 kr
Avresedatum
  • 2019-08-30 - 2019-10-14
  • 2020-08-28 - 2020-10-12
Svårighetsgradering: 4E Läs mer om svårighetsgraderingar
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on PinterestEmail to someone

Intresseanmälan

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Kundomdömen