Kontakta oss 031 - 51 57 77

Matterhorn

Matterhorn

Matterhorn med sina 4478 meter är ett av Europas mest populära och omtalade berg. Ett klassiskt berg som ser ut som ett perfekt vykort och en fjäder i hatten till alla som klarar toppen.

Berget är mycket vackert med sin nästan perfekta pyramidform ligger det beläget i de Schweiziska Alperna, en av de platser där klippklättring tog plats från första början. Berget inger respekt med sina fyra knivskarpa kammar och fyra nästan liksidiga bergsväggar där norrsidan vätter mot Schweiz och sydsidan mot Italien.

Matterhorn reser sig över staden Zermatt  och den omgivande naturen består av gröna ängar och typiskt Schweiziskt alplandskap. Bergsguiderna som jobbar med Adventure Lovers har alla UIAGM-licens och är mycket erfarna i området.

 

Hörnli Ridge eller Lion Ridge

Vi följer den klassiska Hörnli Ridge, den ligger bra belägen och det är en fin och exponerad väg upp mellan den branta norrväggen och ostväggen. Det är viktigt att hålla en jämn och någorlunda hög fart på kammen, så det gäller att ha god fysik och högt fokus under hela klättringen.  Vi kan också välja att klättra Lion Ridge beroende på när på säsongen du väljer att klättra. Vi vill inte hamna på en led som har för mycket bergsklättrare.

Bestigningen

Matterhorn kräver god fysik, hög beslutsamhet samt förkunskaper på både klippa och is för att kunna klättras på ett säkert sätt.

Själva toppdagen startar tidigt och långt innan gryningen når berget, runt klockan 04.00 är du på berget för att hinna både upp och ner. Beroende på skicket och vädret så räkna med att en bestigning tar 4 till 6 timmar och du får räkna med ungefär samma tid för din klättring tillbaka. På Hörnli är mestadels av klippan bra, dock är starten som börjar på östra väggen precis till vänster om kammen lös och lite lurig. Kammen är bredare än den ser ut på håll och vissa sektioner är scrambling medan vissa är riktigt branta och kräver hög koncentration. De 200 sista metrarna på toppen kräver stegjärn och isyxa.

Du får en härlig blandning av att bo i lyxiga hyttor, äta god mat och klättra ett av de mest eftersökta bergen i Europa under samma resa, kan det bli bättre. Du kommer att klättra andra toppar som en förberedelse inför din klättring av Matterhorn detta är gynnsamt ur både klättrings- och acklimatiseringssyfte.

Matterhorn bestegs första gången av Edward Whymper 1865.

Klättringssäsong: Början av juli till slutet av augusti, eventuellt mitten av september.

Svårighetsgrad: Du ska kunna klättra 5.8 i klättringskängor och på vissa ställen även med stegjärn. Läs mer om graderingssystem.

Priset är baserat på att minimum 2 kunder är med på resan. Priset är per person (du kan självklart boka en resa ensam som enda klättrare med din guide mot en högre kostnad).

Program

Notera att vi försöker följa vårt program för din vandring/klättring i största möjliga mån, men ibland styr vädrets makter våra schemalagda dagar och vi får helt enkelt anpassa oss till moders jords vilja.

Matterhorn

Program för klättring på Matterhorn. Klättring på Hörnli Ridge, det kan också finnas möjligheter på att klättra via Lion Ridge beroende på situation.

Denna klättringen kan också med fördel kombineras med klättring på Eiger.

Vi träffas på ditt hotell i Chamonix och går igenom din utrustning.

Anländer till Chamonix

Efter att ha anlänt till Chamonix så tar du dig till ditt hotell.

(Glöm inte din hotellbokning)

Dag 1 – i Chamonix

Du anländer till Chamonix under dagen så det finns tid till genomgång av utrustning och eventuell hyra av utrustning ller kompleteringsköp. Bergsguiden går igenom din utrustning och behöver du hyra något kan du få assistans med vad du ska välja av guiden.

Dag 2 – Acklimatisering i området

Vi tar liften från Aiguille du Midi och ner till glaciären des Cosmique. Härifrån klättring upp på Arete des Cosmique.

Härifrån så tar vi gondollift till Helbroner.

Övernattning i Torino-hyttan

Dag 3 – Vidare acklimatisering

Efter frukost så blir det bestigning av "the tooth" 4050 meter. Ner igen till Torino. Vidare med gondolliften till Aiguille du Midi och vidare ner till Chamonix.

Övernattning i Chamonix.

Dag 4 - Till Schweiz och vidare till Hörnli Hut

Tidigt tåg som tar oss till Zermatt. Runt lunch vidare med liften upp till Schwarzsee. För att sedan avsluta med en lättare vandring upp till Hörnli-hyttan (3260m). Sträckan är 4km och knappt 700 höjdmeter, brukar ta max 1,5h.

Dag 5 – Klättring av Matterhorn

Du har en lång dag framför dig med en klättring upp och ned på ca 12h. Vi tar oss sedan ner till Zermatt för att antingen övernatta i Zermatt eller Chamonix beroende på tiden.

Dag 6 - Extra dag

Dagen som kan användas vid händelse av dåligt väder eller bara en vilodag. För en viloldag så är den lämplig i Chamonix efter dag 3 uppe vid Torino så eg dag 4. Annars i händelse av dåligt väder

Pris från: 43 290 kr

Priset är baserat på att minimum 2 kunder är med på resan. Priset är per person (du kan självklart boka en resa ensam mot en högre kostnad).

Inkluderat i resan 

I Chamonix

 • Samtliga linbanor för både kund och guide (UIAGM)
 • Hytta i bergen för kund samt guide

Inkluderat i resan på Matterhorn

 • UIAGM-utbildad bergsguide
 • Gemensam säkerhetsutrustning.
 • T&R Chamonix-Zermatt för bergsguiden. INTE dig som kund

Ej inkluderat i resan                                   

I Chamonix

 • Boende
 • Mat
 • Dryck
 • Resan till Geneve T&R
 • Transfer från Geneve - Chamonix T&R
 • Försäkring

I Zermatt och runt Matterhorn

 • Eventuellt boende i Zermatt
 • Tåg Chamonix-Zermatt T&R för dig som kund
 • Personlig klätterutrustning
 • Guidens boende, lift mm
 • Boende i hyttor kund
 • Liftkostnader kund
 • Mat och dryck i hyttorna
 • Mat och dryck i Zermatt
 • Försäkring
 • Dricks

Utrustning

Utrustningslista

Vi skickar dig en komplett utrustningslista efter din bokning.

 

Everest klättring

Kvalifikationer

Matterhorn är ett berg avsett för erfarna alpinister.

Du kommer mestadels att klättra klippa, men det blir även en del mixad klättring på snö och is.

Du ska vara bekväm att klättra upp till 5.8, men då du gör det i dina stora klättringskängor så bör du vara bekväm med ytterligare svårighet än 5.8. Tänk på att du även har stegjärn på vissa sektioner.

Du bör förutom tidigare erfarenhet av alpinklättring vara i fysiskt mycket god form och även mentalt förberedd på exponerad klättring och svåra passager.

Antal dagar: 6
Pris från: 43 290 kr
Avresedatum
 • 2024-08-19 - 2024-08-24
 • 2024-08-26 - 2024-08-31
 • 2024-09-02 - 2024-09-07
Svårighetsgradering: Klara 5.8 Läs mer om svårighetsgraderingar

Intresseanmälan

 • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Kundomdömen