Kontakta oss 031 - 51 57 77

Mera Peak

Mera Peak

Denna klätterexpedition är en lagom strapatsrik äventyrsresa till Mera Peak som är det högsta av alla så kallade ”trekking peaks” i Himalaya med sina 6476 meter. Berget är beläget söder om Mount Everest i Nepal.

Det är inget tekniskt svårt berg utan vad man kallar ”straight forward”. Vi kommer att klättra standardleden, den norra leden. Du behöver inte ha tidigare klättringserfarenhet för att klara av att klättra Mera Peak, det är dock ett plus. Samtliga våra bergsguider har stor erfarenhet av alpinklättring och kommer att stå vid din sida under hela klättringen.

 

Oexploaterad dal

När vi har landat i Lukla som är samma väg in som för de som bland annat vandrar till Mount Everest Base Camp, så tar vi istället till höger och går in i en dal som heter Hinkudalen. Här kommer du att se färre turister än du gör på Everestvandringen, det är betydligt mindre exploaterat, då dalen används nästan uteslutande till de som ska klättra Mera Peak. Dalen är mycket vacker och lummig, med enorma rhododendronskogar,urskog och fina vattenfall.

Mera Peak-glaciären

Med vår långa erfarenhet på berget brukar vi hoppa över att slå läger på Mera La, en ofta kall och ganska ogästvänlig plats. Vi tycker den suger energi från våra kunder och satsar istället på att i lugn takt gå uppför glaciären vidare upp mot Mera High Camp där vi slår upp våra tält. Här laddar vi med mat och dryck från vår duktiga kock så att du är fulladdad med energi inför din tidiga start morgonen därpå. Vi klättrar bergets norra del som är standardrutten på berget. Vägen är inte brant upp mot toppen och helt oteknisk. Precis innan vi når Meras toppsektion så brukar det normalt sett vara en något kraftigare lutning. Om den ser brant ut för säsongen så sätter vi upp fasta rep som vi knyter in dig i för högsta säkerhet. Denna sektion är normalt endast 15-25 meter.

Du bör vara i god fysisk form för att orka med denna trekking peak och få ut så mycket som möjligt av din äventyrsresa till Nepalesiska Himalaya.

Från Mera Peak kommer du att få en svåröverträffad utsikt över fem av världens sex högsta berg, Everest, Kangchenjunga, Lhotse, Makalu och Cho Oyu.

Mera är inte tekniskt men det ska dock kommas ihåg att det är ett kallt berg då vi klättrar norra sidan och även en relativt lång glaciärvandring.

Program

Mera Peak är det högsta av de så kallade trekking-peaks i Nepal. Det reser sig hela 6476 möh och ligger beläget i utkanten av den berömda Khumburegionen.

Mera Peak är ett berg för dig som saknar erfarenhet från alpinklättring, det är visserligen högt men är ett vad vi kallar ’straight-forward’ berg. Det är en lång glaciärvandring liknande Mont Blanc för er som vet hur det ser ut där.  Det finns inga tekniska svårigheter på berget. Det är bara precis innan toppen som lutningen ökar till ca 45 grader. Denna sista lutning är ca 20 meter innan du når toppen. Vi brukar sätta ett fast rep för din högsta säkerhet.  Berget klättras regelbundet av de som vill ha en första upplevelse av alpinklättring, men som saknar erfarenhet. Det behövs en bra fysik och suget av äventyrslusta, det räcker långt för att du ska få stå på toppen på detta vackra berg.

Har du ingen tidigare erfarenhet av stegjärn och isyx-teknik så är det ingen fara. Vi hjälper dig och utbildar dig innan det är dags för ett toppförsök. Normalt sett brukar vi göra detta runt Khare eller Mera La.

Vår rutt uppför glaciären är att vi gör en tidig start från Khare på 5000 meter och hoppar över Mera Base Camp, då det ofta är fuktigt och väldigt kallt här. Vår erfarenhet genom åren säger att vi har haft en betydligt större framgång när vi har gått direkt till Mera High Camp på 5800m. Vi klättrar sedan på toppdagen Mera Peaks norrsida i lugn takt upp mot toppen. Besegrar det sista lilla hindret precis innan toppen och du kommer sedan att få njuta av en otroligt häftig utsikt med fem utav de sex högsta bergen i världen. Everest, Lhotse, Kangchenjunga, Makalu och Cho Oyu. Andra vackra berg att njuta av är Ama Dablam och Kang Taiga.

Vi tar vägen in mot berget i den avlägsna Hinkudalen, denna är inte alls lika befolkad som Khumbudalen är vilken leder upp mot Everest. Det är en fin chans att uppleva det lite mer gammeldags sättet som folk lever under i Nepal.  Du kommer att få vackra bilder från Zatrwa la-passet på 4600 meter.

Notera att vi försöker följa vårt program för din vandring/klättring i största möjliga mån, men ibland styr vädrets makter våra schemalagda dagar och vi får helt enkelt anpassa oss till moders jords vilja.

OBS: Om programmet ändras på ett sådant sätt att det blir färre tältnätter än inplanerat och fler tehus- och/eller hotellnätter tillkommer det kostnader för övernattningar samt eventuell beställd mat och dryck.

Dag 1 – Avresa från Sverige (Stockholm eller Göteborg)

KatmanduDag 2 – Ankomst till Katmandu, 1340 möh

Vi hämtar dig på flygplatsen och kör dig till ditt hotell. En av våra guider möter dig på hotellet och ser till att du har vad du behöver. De kommer att visa dig staden och framför allt Thamel, denna smältdegel med myllrande affärsliv och restauranger och barer i varje gathörn. Ett härligt inslag i en helt annan kultur än vad vi är vana vid hemma i Europa.

 

 

 

Dag 3 – I Katmanduboudhanath

Upptäck Katmandus kultur tillsammans med oss. Efter frukost tar vi dig på en halvdags sightseeing där du får se kultur och religion på närmare håll. Vi varierar en del vad vi åker och tittar på då vi bara har tid fram till lunch, som vi brukar äta tillsammans i Thamel. Du kan också välja att se mer kultur när du kommer tillbaka till Katmandu från din vandring i bergen. Bland det bästa att se tillhör Swayambhunath eller the Monkey temple som det oftare kallas, säkert om inte annat på grund av att uttalet är lättare. Du får härifrån en otrolig utsikt över Katmandu och du kommer att få se små vita stupor, apor i träden och munkar lite överallt. Ett annat sevärt mål är Boudhanath Stupa som är en av världens största stupor med Buddhas vakande ögon i varje väderstreck. Hit vallfärdar Pilgrimmer från hela det buddhistiska Himalaya. För att få en inblick i det Hinduiska livet så besöker du Pashupatinath och dess heliga tempel. Detta ligger beläget på flodbankarna till den heliga floden Bagmati. Här finns mediterande hinduer, likbränningsplatser och apor som kilar mellan husen.

På eftermiddagen efter lunch finns det tid för shopping. Du kanske behöver komplettera din utrustning med någonting från alla de billiga affärerna i Thamel.  På kvällen blir det sista chansen för en god hamburgare eller pizza för ett tag på något trevligt ställe innan det bär av morgonen där på till ditt riktiga äventyr.

LuklaDag 4 – Flyg till Lukla och trek till Phakding

Vi beger oss tidigt till flygplatsen i Katmandu för vårt flygplan som ska ta oss upp till Lukla på 2800m. Detta är en spektakulär flygning och förhoppningsvis är det en klar dag, vilket gör att du kommer att se Everest och många av de andra giganterna. Vi träffar resten av personalen i Lukla och beger oss upp till Phakding (2650m) (3h).

 

 

Dag 5 – Trek till Namche (3450m)IMG_0324

Vi ska idag vandra upp till sherpabyn Namche, du kommer att vinna många höjdmeter på vägen upp till Namche. Utsikten på vägen är magnifik och har du tur och vädret är klart så finns det ett litet titthål på ett ställe för att se Mount Everests skönhet som en första aptitretare. I Namche som är en vibrerande liten stad har du många tehus, internetbutiker, skön shopping med bl a suveränt sköna stickade jakullsmössor. (5-7h).

Dag 6 – Acklimatiseringstur runt Namche

Idag är det vildag för din kropp ska hinna med att anspassa sig till den höga höjden på bästa sätt. En vildag i namche innebär dock inte ryggläge om du verkligen inte känner att du måste vila ordentligt. Vi använder dagen till att gå upp till en trevlig utkiksplats som heter Everest View Hotel där vi tar en kopp te och njuter av utsikten av Everest, Lhotse och Ama Dablam bland annat. Vi går sedan vidare till den trevliga byn Khumjung där vi går bort till klostret och du kan bland annat få se den ända återstående skalpen av en Yeti eller snömannen som vi kallar honom i Sverige. Vi tar en lunch här och går även bort till Hillary School och tittar. Edmund Hillary som är hjälteförklarad i Nepal inte bara för sin bedrift att som förste man tillsammans med Tenzing Norgay bestiga världens högsta berg utan kanske snarare för all den hjälp han har gett Nepal i form av skolor och sjukhus, han var också med och bidrog till att Lukla flygstrip blev vad den är idag. Vi går sedan ned till Namche igen för en ledig skön eftermiddag och sen middag på vårt tehus.

Bestiga BaruntseDag 7 – Trek till Lukla

Vi vandrar tillbaka till Lukla och stannr över natten innan det är dags för att vandra upp till Chutanga.

Dag 8 – Trek till Chutanga (3400m)

Vi vandrar genom subtropisk skog och passerar tre strida floder där vi tar oss över på små byggda träspångar. Vägen upp mot Chutanga är i sakta mak uppför till vi når övre delen av byn Chutanga på 3400 meter.

 

 

 

Dag 9 – Trek till Tuli Kharka via Zatrwa La-passetZatrwa la

Vi ska idag över det vackra och dramatiska Zatrwa la-passet (4600m). Du kommer att få en utsikt som heter duga här uppifrån, vi pustar ut oppe på passet, äter lite för att hålla energinivån hög och börjar sedan vandra ned mot byn Tuli Kharka (4300m). Det har byggts en del nya tehus i denna avlägsna dal de sista åren och det känns trevligt att mer moderna tehus får ersätta de gamla. (4-6h)

 

KotayDag 10 – Trek till Kotay

Vi börjar dagens trek längs de vackra dalsidorna och får sällskap av solen längs vår väg. Vi kommer efter några timmar fram till den rejäla nedförsbacke inne i rhododendronskogen som ska ta oss ned mot Kotay. Vi tar oss hela vägen ned till floden som vi följer längs flodbanken ett litet tag innan vi går in i skogen. Det finns ett litet trevligt tehus härinne där vi intar en lunch och stärkta av det vandrar vi sista biten in mot Kotay. Kotay är en något större by än de andra och du kommer att se många tehus och små butiker längs huvudgatan (3500m) (5-6h).

 

Dag 11 – Trek till Tagnag

Vi vandrar idag i lugn lutning uppför ett stenigt parti till att börja med. Detta övergår i en bred dal längs floden och det känns nästan som att vara uppe i våra Svenska fjäll med gräs och korta buskar. Det bor en munk i ett litet hus lite vid sidan om huvudstigen mot Tagnag, be din guide om ett besök. Är han hemma så får du en pratstund med honom. Vi kommer upp till Tagnag som ligger som i en gryta med stora berg runt om. Det brukar vara lä här och eftermiddagarna kan man ligga i solen och bara njuta (4246m) (3-4h).

 

Ovanför Tagnag

Dag 12 – Vildag och acklimatiseringstur runt Tagnag

Det är dags för en vildag för att din kropp ska acklimatisera sig på bästa sätt. Vi brukar dock inte vila hela dagen utan efter en frukost och inte alltför tidig morgonrevälj så tar vi oss upp på ett av bergen i närheten av Tagnag. Vi brukar se till att vi kommer upp 300-400 höjdmeter innan vi går ner igen för lunch i vårt tehus.

 

 

 

 

Dag 13 – Trek till Khare (5000m)DSC_0327

Vi tar nu av österut och går i dalen upp mot Khare i ett vackert landskap. Dalen öppnar upp sig och vi når Dig Kharkas gräsbeklädda ytor. Vi fortsätter uppför dalen och vinner nu höjd och kommer upp till Khare som är den sista byn innan det är dags för glaciären (5000m) (2-3h).

 

DSC_0338Dag 14 – Vildag och acklimatiseringstur runt Khare

Vi gör nu de sista förberedelserna inför din klättring. Vi börjar dagen med att gå uppför något av bergen runt Khare för att vinna höjd och att din kropp ska kunna anpassa sig till höjden. Vi tar en lunch nere i byn och på eftermiddagen kan vi träna klättringsteknik och gå igenom all utrustning så du tar med dig rätt grejor upp till High Camp, resten lämnar vi i byn till vi är tillbaka.

 

 

Bestig Mera PeakDag 15 – Trek och glaciärvandring upp till Mera High Camp

Nu börjar äventyret på allvar och efter några timmars vandring upp mot glaciären så får du äntligen komma upp på snö till Mera La-passet. Vi vandrar försiktigt förbi alla öppna glaciärsprickor som brukar finnas här och sätter av mot High Camp. Vi sätter upp våra tält bakom den enorma sten som markerar High Camp och skulle det visa sig vara klättrare här redan så kan vi enkelt gräva ut tältplatser i snön. Eftermiddagen och kvällen går till förberedelser till dig. Kolla av allt en sista gång, dags att sova tidigt då vi ska upp riktigt tidigt nästa morgon (5800m) (5-7h)

 

 

Dag 16 – Klättring mot Mera Peak topp, 6476m

Mera climbing

Vi gör en tidig start runt 03.00-04.00 och stigningen börjar gradvis lutning upp mot toppen. Hur det känns i benen beror en hel del på snöförhållandena, har det kommit nysnö så blir det lite mer pulsa i snön. Du kommer snart nog att se central summit på den breda glaciären omgiven av två kammar. Det kan finnas glaciärsprickor på vägen upp så vi klättrar försiktigt och har koll på vad som finns framför oss. Det finns tre toppar på Mera och vårt mål är den högsta av dem. Vi svänger av mot höger upp mot vår topp. Vi når en kam som vi måste ta oss över innan vi når instegsplatsen för den sista kraftansträngningen upp till toppen. Det är endast 50 meter upp till toppen nu och du kommer att bli rikligt belönad för din kraftansträngning då du i 360 grader uppe på toppen kan se sagolika berg över allt, bland annat fem av de sex högsta i världen. Ett fint pris. Vi går ner mot High Camp där du kan pusta ut, dricka och få i dig något energirikt. Vi vandrar nedför glaciären mot Mera La och bort från snön. Den sista biten ned mot Khare brukar kännas i benen men nu är du snart framme i byn och kan sträcka på dig och tänka tillbaka på din fina bedrift (6476m)(4-7h till toppen)

 

gustav-på-mera1

Dag 17 – Extra dag för toppbestigning

Vi har lagt in en extra dag utifall du skulle behöva utterligare en dag för att nå toppen. Den kan också vara bra att ha om vädret skulle bli sämre. Den kan också användas om vi vill dela upp rutten till HC med en natt i Mera La, men normalt sett så brukar vi hoppa över Mera La och gå direkt till High camp.

Dag 18 – Trek till Kotay

Vi går ner samma väg som vi vandrade uppför. Det är lätt och snabbt. Vi tar en bensträckare i Tagnag och en kopp te innan vi ‘klämmer’ sista biten ner till Kotay (3500m).

DSC_0384Dag 19 – Trek till Tuli Kharka

Vi ska nu upp genom rhododendronskogen och upp i dalarna mot Tuli Kharka där vi tar kväll (4300m).

 

Dag 20 – Trek till LuklaLukla

Vi är nu inne på sista dagen på din klättringsexpedition uppe i bergen. Njut och fotografera. Vi går över två pass varav det högsta är Zatrwa La som du vandrat över på din anmarsch mot Mera Peak. Eftermiddagen i Lukla kan du ägna åt att skicka något mail från någon av alla internet-caféer eller varför inte gå in på denna enda Starbucks som finns i hela Nepal. På kvällen äter vi en gemensam middag på vårt tehus och firar med hela gänget.

Dag 21 – Flyg till Katmandu

Efter tidigt morgonflyg (normalt sett) och tillbaka till ditt hotell för en dusch och citykläder har du eftermiddagen och kvällen till ditt förfogande där du har chansen till shopping och/eller sightseeing med det du inte hann med innan vi flög upp till Lukla. På kvällen hittar vi en mysig och trevlig restaurang där vi intar vår middag och kommer att reflektera över våra veckor uppe i bergen.


Dag 22 – I Katmandu

För dig som vill fortsätta att upptäcka Katmandus myllrande liv och rörelse ställer klockan för en tidig frukost och sen iväg ut till utflyktsmål eller Thamel.

Dag 23 – Avresa hem

Det är tyvärr dags att ta farväl av Nepal för den här gången, men du kommer att ha en skön återförening med nära och kära och massvis att berätta och bilder och kanske filmer att visa. Välkommen tillbaka!

 

OBS! : Om du skulle vilja stanna några dagar längre i Nepal, kan vi erbjuda dig en mängd trevliga aktiviteter. Däribland; resa till Bhaktapur eller Pokhara. Du kan också åka till Fort Hotell i Nagarkot. Du kan åka söderut och besöka djungeln i Chitwan. Vill du ha mer äventyr så kan vi ordna mountainbiking i Katmandudalen eller forspaddling i någon av floderna i närheten. Det finns mycket spännande att göra och det är endast du som bestämmer gränserna. Låt oss veta.

 

 

Pris från: 46 400 kr

Inkluderat i resan

- Alla transfers i Nepal, till och från flygplatsen.

- Halvdags sightseeing i Katmandu inklusive transport till och från hotellet. (Entréavgifter tillkommer).

- Välkomstmiddag

- Flyg Lukla tur och retur.

- Hotelnätter i Kathmandu. Fyra nätter på hotell. Rummen delas två och två.

- All övernattning under vandringen, rum delas två och två.

- Samtliga måltider under vandringen och klättringen.

- Guider, kockar, sherpas och bärare.

- Samtliga klättrings- och vandringstillstånd.

- Officiell avgift till Nepalesiska staten.

- Samtlig utrustning i Base Camp såsom, tält, mässtält och köksutrustning.

- Avslutning på ett riktigt trevligt hotell.

 

Ej inkluderat i resan          

- Flyg Stockholm/Göteborg-Katmandu tur och retur.

- Måltider i Katmandu.

- Tillägg för boende i singelrum.

- Dryck (exempelvis mineralvatten, läsk och öl) under vistelsen.

- Personlig utrustning

- Klätterutrustning (Sele, "8", karbiner, jumar, hjälm, stegjärn och yxa, finns att hyra hos oss)

- Visum (kostnad för vistelse i Nepal, USD 50 för 30 dagar).

- Försäkring.

- Dricks till personal, guider och bärare.

Sista Puchen mot toppen

Väder i Nepal

Nepal har ett monsunklimat med två säsonger.

Monsunen ligger normalt från början av juni till slutet av september. Den torra säsongen är från oktober till början av juni.

Det lämpar sig bäst för trekking och klättring under mars-maj under vårsäsongen och från oktober till slutet av november under höstsäsongen.

Våren bjuder på varmare dagar, med oftast klara vackra förmiddagar, där eftermiddagen ofta kan ge moln och ibland även regn. Denna period är särskilt för dig som även tycker om att se blomstrande dalar med enorma rhododendronskogar och andra vildblommor. Det kan bli varmt och dammigt på en del treks från början av maj och framåt. Nattemperaturen på hög höjd runt 5000 meter ligger på ca minus 10 C.

Höstsäsongen som börjar i slutet av september fram till slutet av november bjuder på klara vackra dagar ofta till seneftermiddag. Monsunen är över och luften är frisk och kristallklar. Skogarna står i vacker grönska och hösten har oftast flest besökare uppe i Himalaya. Det är många fina och spännande festivaler under hösten. Nattemperaturen på hög höjd runt 5000 meter ligger på ca minus 10-15 C.

Vintersäsongen är från december till februari och är för många besökare lite för kall för att vara njutbar i Himalaya.  Klara vackra dagar men kallt som sagt. Nattemperaturen på hög höjd runt 5000 meter ligger på ca minus 20-30 C.

Nepalesisk mat

Nepalesisk mat 

Det Nepalesiska köket är influerat av det Indiska vilket inte är särskilt konstigt då Indien är lite som ett storebrorsland för Nepal.

Ris är en viktigt del i köket tillsammans med en mängd kryddor vilket gör rätterna mycket goda och smakrika. Nationalrätten kallas Dal Bhat och är en risrätt (Bhat) med en kryddig linssoppa till (Dal) som varje tehus har sitt speciella recept på hur de vill tillaga. I Katmandu hittar du all möjlig slags mat med västerländsk inspiration så som pizzerior och rena steakhouses mm men också mat från andra delar av Asien så som Thailändsk mat.

I bergen är mycket av maten kolhydratrik för att ge kraft till kroppen i den tunna luften. Allt tillagas färskt från tehusens trädgårdar och att en måltid ibland kan ta lite tid innan du har den framför dig är väl värt att vänta på då alla råvaror är tagna från trädgårdslandet. För dig som gillar kött så är Jak specialiteten och det går fint att äta kött upp till Namche Bazaar, men efter det är det tillrådigt att hålla dig till de vegetariska rätterna då köttet ofta färdas på bärarnas ryggar eller på jakar och är då många gångar exponerat direkt i solen, vilket självklart ökar risken för att köttet blir dåligt.

För dig med allergier och eller laktosbesvär så meddela oss om detta innan avresa så ser vi till att du får den mat du vill ha.

För dig som är med på våra expeditioner så har vi tillgång till våra egna kockar, de är mycket skickliga och du kommer högst sannolikt att älska denna mat. Här kan du gärna äta en jakburgare till middag på 5300 meter för de vet exakt hur kött ska fraktas och skyddas.

Utrustning

Utrustningslista 

Vi skickar dig en komplett utrustningslista efter din bokning.

Everest klättring

Kvalifikationer

Mera Peak lämpar sig väl som ett första val för dig som vill testa höghöjdsklättring. Mera Peak är det av de berg vi erbjuder klättringar till som anses lättast att klättra. Det är en låg vinkel hela vägen upp mot toppen, med det sagt ska dock också sägas att vägen upp på glaciären är ganska lång och då normalleden går på den norra sidan av berget så är det ofta kallt. Du behöver inte ha tidigare alpin klättringserfarenhet men vi ser det som ett plus.

Din fysiska hälsa måste vara god.

Du ska vara förberedd på vandringsdagar på 4-6 timmar och ibland längre.

Svensk guide                                                                                                                                                                                                        Vid större grupper försöker vi alltid skicka med en svensk guide till gruppen som ett komplement till våra mycket skickliga och erfarna Sherpa-bergsguider. Det finns faktorer som när bokningar är oss tillhanda i förhållande till avgång osv som kan vara avgörande om vi har möjlighet att hitta en svensk som vi brukar jobba med och känner.

Antal dagar: 23
Pris från: 46 400 kr
Avresedatum
  • 2026-10-09 - 2025-10-31
Svårighetsgradering: PD Läs mer om svårighetsgraderingar
Kundomdömen:
Jag vill tacka både Adventure Lovers och deras lokala samarbetspartner som gjorde denna resan till ett oförglömligt äventyr. Vi syns på ett 8000-berg snart. Tack!
Gustav
Läs fler kundomdömen

Intresseanmälan

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Kundomdömen

En vandring i Nepals hjärta är inte bara en vandring bland världens högsta berg det är också en resa genom magisk kultur och en fantastiskt varierad miljö. Jagvaldekombinationen Mera Peak och Island Peak över Amphu Laptsa-passet samt Everest BC. Kombinationen av regnskog och två 6000-meters toppar, avlägsenhet och fridfullhet, det mäktiga Amphu Laptsepasset och det turistade Everest BC samt lugna dagar växlande med långa toppturer mitt i natten. Denna kombinationen gav så mycket intryck och upplevelser att jag varmt kan rekommendera det till alla intresserade. 30 000 kronor är mycket pengar, men för dom pengarna fick jag en obeskrivlig lyx på berget. Det enda man behöver fundera på är att uppleva naturen, fotografera och att vandra i sitt egna tempo. Härlig mat, 3-rätters middagar, vattenflaskan fylld och när du kommer till nästa läger är tältet uppställt, sovsäcken utrullad och man välkomnas med saft och kex. Vår Sherpa hade varit på Mount Everest topp fem gånger och genomfört flera andra 8000-meters toppar. Hur många västerländska bergsguider har den meritlistan? Jag vill tacka både Adventure Lovers och deras lokala samarbetspartner som gjorde denna resan till ett oförglömligt äventyr. Vi syns på ett 8000-berg snart.” Tack!
Gustav Cronhamn