Kontakta oss 031 - 51 57 77

Mont Blanc

Mt Blanc

Mont Blanc eller det vita berget. Berget är det högsta i Alperna och västra Europa med sina 4810 meter är det definitivt ett av de mest populära bergen att bestiga i Europa. Bergsguiderna som vi jobbar med har alla en UIAGM-licens och du ska känna dig komfortabel med en mycket kompetent guide vid din sida.

Gouter Route eller Cosmique Route är vanligast

Det finns flera vägar uppför detta magnifika berg. Den vanligaste vägen är Gouter Route, men även Cosmique Route är en vanlig om dock något mer avancerad väg att klättra upp till toppen.

Cosmique hade mycket fallande servare under 2020, p g a varmare väder vilket skapar en mycket besvärlig och farlig rutt för samtliga inblandade så helt beroende på det ser ut vädermässigt 2021 så kan vi skippa denna rutt helt som vi har gjort under 2020.

Vi kan också använda oss av den italienska sidan via Gonela refuge.

Mont Blancs vanligaste rutt (Gouter) anses inte tekniskt svår, med detta sagt ska du som funderar på en bestigning ha i åtanke att det krävs god fysik och en bra mental förberedelse med en lång toppdag på 10-14 timmar, beroende på start från Tete Rousse eller Gouter. Om det är start från Gouter så är själva toppdagen kortare upp till toppen, men du ska ta dig ner till Chamonix samma dag så fortfarande en relativt lång dag framför dig. Då har du haft en dag innan där du ändå har en bit upp till Gouter refuge.

Vi har möjlighet att träna stegjärnsteknik några dagar innan toppdagen för dig som inte har tidigare erfarenhet. Det är en fördel dock att ha alpinklättrat tidigare. Du kommer att bli acklimatiserad inför din toppbestigning dagarna innan då vi tränar och anpassar oss till hög höjd.

Vi kör en ratio kund/guide på 2:1 under toppdagen på Gouter.

För Cosmique om vi kommer köra även den så är ratio 1:1 - pris avvaktade just nu med tanke på omständigheten runt klättersäkerhet på rutten.

Svårighetsgrad: Gouter Route PD-, Cosmique PD+. Läs mer om graderingssystem.

OBS: För dig med djupare klätterkunskaper som letar efter en svårare rutt upp till toppen på Mt Blanc så hör av dig så försöker vi hjälpa dig.

Priset är baserat på att minimum 2 kunder är med på resan (Gouter/Via Gonela). Priset är per person (du kan självklart boka en resa som ensam klättrare med din guide mot en högre kostnad).

Program

Notera att vi försöker följa vårt program för din vandring/klättring i största möjliga mån, men ibland styr vädrets makter våra schemalagda dagar och vi får helt enkelt anpassa oss till moders jords vilja.

Mt Blanc

Det finns flera olika leder uppför berget, här är ett program över Gouter-rutten. Väder och förutsättningar på glaciär styr helt.

Därav är det absolut lättaste och smidigaste att boka lägenhet/hostel/hotel en hel vecka. Kan även göras i lite större grupper med upp till 6 klättrare.

Dag 1 – Anländer Chamonix/Les Houches OBS: Denna dag är dagen innan kursstart!

Du anländer till ditt hotell i Chamonix eller Les Houches.

Dag 2 – Orny-hyttan

Efter frukost så kommer din bergsguide att gå igenom din utrustning med dig för att kontrollera att du har det som behövs. Du kan komplettera i Chamonix om du skulle sakna något. Äventyret börjar med en trolig övernattning i Orny-hyttan eller refuge som de heter i Frankrike. Vid Orny som ligger på 2826 meters höjd har du fina möjligheter till stegjärnsträning och användning av din isyxa.

Dag 3 – Auguille du Tour/Portalet

En spännande dag då du skall bestiga din första topp. Vi siktar troligen på Aiguille du Tour eller Portalet. Vi bor i Trient-hyttan på 3170 m över natten.

Dag 4 – Ner till Chamonix

Det är dags att bege sig ner till Chamonix för vila och ompackning inför din toppbestigning av Mt Blanc.

Dag 5 – Tete Rousse eller Cosmique

Vi vandrar mot Tete Rousse eller Cosmique som första anhalt inför toppförsöket.

Dag 6 – Toppbestigning av Mont Blanc

Den stora dagen har kommit och det är dags för ett toppförsök av Mont Blanc. Vi gör en tidig start och i skenet av din pannlampa så kämpar du dig fram över den vita glaciären upp mot toppen, där du kommer att få en otroligt häftig utsikt över Alperna med bland annat, Matterhorn och Monte Rosa. Du är tillbaka i hyttan under eftermiddagen, vi vilar ett tag och fortsätter sedan ner till Chamonix.

Dag 7 - Extra dag

En extra dag som kan användas vid händelse av dåligt väder på fredagen. Detta är en extradag som måste bokas upp med guiden, avgift tillkommer. Annars finns det mycket kul shopping och god mat i Chamonix.

Dag 8 – Hemresa

Det är dags att bege dig hemåt igen, troligen via Geneves flygplats.

Pris från: 24 290 kr

Priset är baserat på att minimum 2 kunder är med på resan. Priset är per person (du kan självklart boka en resa ensam mot en högre kostnad).

Inkluderat i resan

 • Lift och tåg för Tete Rousse.
 • 3 nätter i refuge inklusive halvpension.
 • Klätter- och gemensam säkerhetsutrustning.
 • UIAGM utbildad bergsguide i 5 dagar.
 • Alla transporter under veckan (Ej transfer Geneve – Chamonix t&r).

Ej inkluderat        

 • Flyg Geneve t & r.
 • Transfer till Chamonix från Geneve t&r.
 • Extradag med din UIAGM-guide 2 790 kr/2 p.
 • Personlig utrustning: klätterutrustning, klädsel och klätterkängor.
 • Liftar på andra ställen än upp till Tete Rousse.
 • Hotellnätter i Chamonix alt lägenhet.
 • Extra mat och dryck i hyttorna.
 • Försäkring.
 • Dricks

Utrustning

Utrustningslista

Vi skickar en komplett utrustningslista efter din bokning.

Nepal 2013 533

Kvalifikationer

Det är inte ovanligt att höra att Mont Blanc är väldigt enkelt att bestiga och det krävs inga speciella förberedelser. Detta är helt felaktigt och vi anser att det är otroligt viktigt att du kommer förberedd till berget, både fysiskt och mentalt. De vanligaste lederna över Gouter eller Cosmique är inte tekniskt svåra men innehåller tunga partier, kamklättring, scrambling och passager som kräver stor försiktighet.

Toppbestigningen är en lång dag som oftast tar 10-14 timmar av hård fysisk ansträngning.

Du behöver inte ha tidigare erfarenhet av alpinklättring för att bestiga Mont Blanc men vi ser det som ett plus.

Vi kommer att träna på stegjärns- och isyxteknik dagarna innan toppbestigningen.

Antal dagar: 7
Pris från: 24 290 kr
Avresedatum
 • 2022-06-26 - 2022-07-03
 • 2022-07-03 - 2022-07-10
 • 2022-07-10 - 2022-07-17
 • 2022-07-17 - 2022-07-24
 • 2022-07-24 - 2022-07-31
 • 2022-07-31 - 2022-08-07
 • 2022-08-28 - 2022-09-04
 • 2022-09-04 - 2022-09-11
Svårighetsgradering: PD Läs mer om svårighetsgraderingar
Kundomdömen:
Det här var min tredje resa med Adventure Lovers och den var minst lika bra som mina andra om inte bättre. Jag har vid samtliga resor känt att Adventure Lovers har anlitat de bästa guiderna, satt ihop ett perfekt program och därmed gett mig möjlighet att få uppleva äventyr som jag inte kunnat på egen hand. Jag rekommenderar alla att använda Adventure Lovers när de vill uppleva ett äventyr."
Fredrik
Läs fler kundomdömen

Intresseanmälan

 • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Kundomdömen

Adventure Lovers rekommenderar vi starkt, mycket professionell organisation, bra info/ kontakt innan vår resa. Vårt mål var Mont Blanc, men vi fick dessvärre problem med höjden på test turen till Aiguille du Tour, vilket slet hårt under turen och dagen efter. Vi kom överens med vår guide Pablo att planera om, Pablo löste omplanering på allra bästa sätt, vi fick vara med om flera turer, fantastiska vyer och ändå mycket kämpande varje dag, sista turen tog vi oss till Zermatt och en topp på 4169 meter, kändes fint att komma upp, fantastiska vyer och nu inga problem med höjden längre. Michael på Adventure Lovers höll oss informerade och var intresserad av hur det gick för oss, mycket proffsigt. Med risk för att bli tjatig, Adventure Lovers ger vi högsta betyg och vår guide får 11av 10 möjliga.
Chrille & Nina
En extremt intensiv och häftig vecka är nu avklarad. Efter en natt i Refuge Albert och en otrolig klättring dagen efter av Aiguille du Tour med sina imponerande 3542m var man redo för det stora äventyret. En dröm för både mig och min dotter i många år har varit att komma upp på Mt Blanc, en topp vi tittat på och drömt om många gånger under alla våra resor till Chamonix. Till sist blev det av, en galet skön känsla att äntligen få stå på toppen, och det bästa av allt att få göra det med sin dotter var helt obeskrivbart. Det var väldigt tufft bitvis, både höjden och att vi hamnade i en storm de sista 500m gjorde det till en rätt extrem utmaning för oss och det var nära vi fick bryta p.ga säkerheten, men vi lyckades till sist och vår dröm var nu uppfylld. Ett galet stort tack till Pablo, världens bästa guide som lyckades få upp oss trots att oddsen blev tuffa i slutet. Dagen efter avslutade vi vår vecka med en hederlig sommarklippklättring helt utan snö och is genom att bestiga Index, en ca 2500m klipptopp med en magnifik utsikt. Detta var verkligen pricken över i:et och ett passande avslut på en helt galen och underbar vecka som vi alltid kommer bära med oss i våra minnen.
Wilma & Sebastian Krausche
Jag hade en härlig vecka i Mt Blanc-massivet med ett toppförsök på Mont Blanc som pricken över i:et. Vi hade några tränings- och acklimatiseringsdagar innan toppförsöket som en utmärkt förberedelse . Jag fick tyvärr vissa känningar av höjden och vi bestämde oss för att inte klättra högre än toppen av Tacul denna gång, men vilken otrolig dag jag fick med ett fantastiskt väder. Det glömmer jag aldrig =) Guiden Lori var jättetrevlig och ansvarsfull. Han hade ett högt säkerhetstänkande och det kändes tryggt att klättra med honom. Bra betyg och överlag är jag mycket nöjd med min Mt Blanc-vecka! Jag har redan börjat planera inför nästa år då jag kommer att boka en ny resa med Adventure Lovers.
Henke
Det var en fantastisk upplevelse och riktigt kul att vi nådde toppen! Pablo är en grymt bra person, positiv och duktig på det han gör. Även Marcos som var med under toppdagarna är riktigt bra. Stort tack till honom för att han peppade på när jag var på väg att ge upp i stigningen efter Vallot. I allt väldigt nöjd med resan och skulle inte tveka på att vända mig till er igen för fler äventyr!
Andreas