Kontakta oss 031 - 51 57 77

Mont Blanc

Klättra Mont Blanc 2024 med adventurelovers.se

Mt Blanc

Mont Blanc eller det vita berget. Berget är det högsta i Alperna och västra Europa med sina 4810 meter är det definitivt ett av de mest populära bergen att bestiga i Europa. Bergsguiderna som vi jobbar med har alla en UIAGM-licens och du ska känna dig komfortabel med en mycket kompetent guide vid din sida.

Gouter Route eller Cosmique Route är vanligast

Det finns flera vägar uppför detta magnifika berg. Den vanligaste vägen är Gouter Route, men även Cosmique Route är en vanlig om dock något mer avancerad väg att klättra upp till toppen.

Vi kan också använda oss av den italienska sidan via Gonela refuge.

Mont Blancs vanligaste rutt (Gouter) anses inte tekniskt svår, med detta sagt ska du som funderar på en bestigning ha i åtanke att det krävs god fysik och en bra mental förberedelse med en lång toppdag på 10-14 timmar, beroende på start från Tete Rousse eller Gouter.

Vår ursprungsplan brukar vara att starta från Tete Rousse på toppförsöket och på vägen ner från berget sover vi i Gouter och tar oss sedan ner under fredagen till Chamonix.

Vi har möjlighet att träna stegjärnsteknik några dagar innan toppdagen för dig som inte har tidigare erfarenhet. Det är en fördel dock att ha alpinklättrat tidigare. Du kommer att bli acklimatiserad inför din toppbestigning dagarna innan då vi tränar och anpassar oss till hög höjd.

Vi kör en ratio kund/guide på 2:1 under toppdagen på Gouter.

För Cosmique om vi kommer köra även den så är ratio 1:1 - pris avvaktade just nu med tanke på omständigheten runt klättersäkerhet på rutten.

Svårighetsgrad: Gouter Route PD-, Cosmique PD+. Läs mer om graderingssystem.

OBS: För dig med djupare klätterkunskaper som letar efter en svårare rutt upp till toppen på Mt Blanc så hör av dig så försöker vi hjälpa dig.

Priset är baserat på att minimum 2 kunder är med på resan (Gouter/Via Gonela). Priset är per person (du kan självklart boka en resa som ensam klättrare med din guide mot en högre kostnad).

Program

Notera att vi försöker följa vårt program för din vandring/klättring i största möjliga mån, men ibland styr vädrets makter våra schemalagda dagar och vi får helt enkelt anpassa oss till moders jords vilja.

Mt Blanc

Det finns flera olika leder uppför berget, här är ett program över Gouter-rutten. Väder och förutsättningar på glaciär styr helt.

Därav är det absolut lättaste och smidigaste att boka lägenhet/hostel/hotel en hel vecka. Kan även göras i lite större grupper med upp till 6 klättrare.

Dag 1 – Anländer Chamonix/Les Houches OBS: Denna dag är dagen innan kursstart!

Du anländer till ditt hotell/lägenhet i Chamonix eller Les Houches.

Dag 2 – Aiguille du Midi - Övernattning i Refuge Torino 3375 m

Efter frukost så kommer din bergsguide att gå igenom din utrustning med dig för att kontrollera att du har det som behövs om det inte hanns med under söndag eftermiddag/kväll. Du kan komplettera i Chamonix om du skulle sakna något. Äventyret börjar med en klättring upp mot vackra Aiguille du Midi 3860 meter, här ifrån går du ner mot giant's glacier och vidare upp mot Lachenal point. Nu ska du korsa Blanche Valley till Helbronner.  Övernattning i Refuge Torino på 3375 m alltså italienska sidan. Du får en härlig acklimatisering och fina möjligheter till stegjärnsträning och användning av din isyxa redan första dagen.

Dag 3 – Travesia del arete des Marbre via Aiguilee du Midi och ner till Chamonix.

Kort-rep med guiden över travesia del arete des Marbre ovh vidare till Aiguille du Midi med hjälp av gondol-liftarna. Ner till Chamonix.

Dag 4 – Upp till Tete Rousse 3167 meter

Lättare dag då du tar dig upp till Tete Rousse, hyttan vi startar ifrån på toppförsöket. Först tar du liften upp till tåget och sen tåget upp till Nid'Aigle på 2372 meter. Här ifrån så går du upp till refugen (ca 2,5h) där vi spenderar eftermiddag och kväll. Det blir en tidig start nästa morgon.

Dag 5 – Toppförsök på Mont Blanc 4810 meter.

Den stora dagen har kommit och det är dags för ett toppförsök av Mont Blanc.

Vi klättrar upp mot toppen och snart kommer du till traversen och couloiren som vi vill passera tidigt på morgonen när allt är kallt och fastfruset. Du ska sedan ta dig upp upp på klipporna mot Refuge Gouter. Här blir det en del scrambling men inga större svårigheter. Skönt att pusta ut en del när du nått upp till Gouter-hyttan på 3815m, ca 2,5h)

1000 höjdmeter kvar till toppen och vägen kan kännas lång med några falska toppar men med envishet och beslutsamhet att nå toppen så kommer du greja det. Se till att sköt din träning ordentligt inför din klätterresa med oss. Det är inte ett tekniskt berg via Gouter men n lång och kämpig väg. Det gäller att förbreda sig även mentalt på en lång dag. Från Refug Gouter sä ligger genomsnittlig tid till toppen på ca 4,30-5h.

Från toppen får du såklart en fantastisk utsikt över Alperna, med bland annat toppar som Monte Rosa och Matterhorn.

Klättring ner mot refuge du Gouter vilket tar runt 2-2,5h. Nu ska du bara njuta, äta gott och dricka ordentligt. Det är din kväll.

Dag 6 – Ner mot Chamonix via Tete Rousse

Du är ju inte riktigt ner ännu och du behöver fokusera ordentligt ett tag till. Du börjar ju direkt med väggen som leder ner till Tete Rousse, scrambling på en del ställen. Räkna runt 2 timmar ner. Vi vill återigen passera traversen tidigt när det är kallt. Pusta ut lite grann vid Tete Rousse och sen ner mot Nid'Aigle där vi hoppas att tåget funkar, för det kan man inte räkna med. Ner mot liftarna och Les Houches. Nu är du snart nere i Chamonix och kan gå ut och göra stan med en härlig middag tillsammans med något gott att dricka.

Dag 7 - Extra dag

En extra dag som kan användas vid händelse av dåligt väder på fredagen. Detta är en extradag som måste bokas upp med guiden, avgift tillkommer. Annars finns det mycket kul shopping och god mat i Chamonix.

Är guiden ledig kan du alltid kolla om det finns sug efter lite klippklättring i området.

Dag 8 – Hemresa

Det är dags att bege dig hemåt igen, troligen via Geneves flygplats.

Pris från: 28 290 kr

Priset är baserat på att minimum 2 kunder är med på resan. Priset är per person (du kan självklart boka en resa ensam mot en högre kostnad).

Inkluderat i resan

 • Lift och tåg för Tete Rousse.
 • 3 nätter i refuge inklusive halvpension.
 • Klätter- och gemensam säkerhetsutrustning.
 • UIAGM utbildad bergsguide i 5 dagar.
 • Alla transporter under veckan (Ej transfer Geneve – Chamonix t&r).

Ej inkluderat        

 • Flyg Geneve t & r.
 • Transfer till Chamonix från Geneve t&r.
 • Extradag med din UIAGM-guide 2 790 kr/2 p.
 • Personlig utrustning: klätterutrustning, klädsel och klätterkängor.
 • Liftar på andra ställen än upp till Tete Rousse.
 • Hotellnätter i Chamonix alt lägenhet.
 • Extra mat och dryck i hyttorna.
 • Lunchpaket i bergen.
 • Försäkring.
 • Dricks

Utrustning

Utrustningslista

Vi skickar en komplett utrustningslista efter din bokning.

Nepal 2013 533

Kvalifikationer

Det är inte ovanligt att höra att Mont Blanc är väldigt enkelt att bestiga och det krävs inga speciella förberedelser. Detta är helt felaktigt och vi anser att det är otroligt viktigt att du kommer förberedd till berget, både fysiskt och mentalt. De vanligaste lederna över Gouter eller Cosmique är inte tekniskt svåra men innehåller tunga partier, kamklättring, scrambling och passager som kräver stor försiktighet.

Toppbestigningen är en lång dag som oftast tar 10-14 timmar av hård fysisk ansträngning.

Du behöver inte ha tidigare erfarenhet av alpinklättring för att bestiga Mont Blanc men vi ser det som ett plus.

Vi kommer att träna på stegjärns- och isyxteknik dagarna innan toppbestigningen.

Antal dagar: 7
Pris från: 28 290 kr
Avresedatum
 • 2024-06-23 - 2024-06-30
 • 2024-06-30 - 2024-07-07
 • 2024-07-21 - 2024-07-28
 • 2024-07-28 - 2024-08-04
 • 2024-08-04 - 2024-08-11
 • 2024-08-11 - 2024-08-18
 • 2024-08-18 - 2024-08-25
 • 2024-08-25 - 2024-09-01
 • 2024-09-01 - 2024-09-08
Svårighetsgradering: PD Läs mer om svårighetsgraderingar
Kundomdömen:
Det här var min tredje resa med Adventure Lovers och den var minst lika bra som mina andra om inte bättre. Jag har vid samtliga resor känt att Adventure Lovers har anlitat de bästa guiderna, satt ihop ett perfekt program och därmed gett mig möjlighet att få uppleva äventyr som jag inte kunnat på egen hand. Jag rekommenderar alla att använda Adventure Lovers när de vill uppleva ett äventyr."
Fredrik
Läs fler kundomdömen

Intresseanmälan

 • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Kundomdömen

Adventure Lovers rekommenderar vi starkt, mycket professionell organisation, bra info/ kontakt innan vår resa. Vårt mål var Mont Blanc, men vi fick dessvärre problem med höjden på test turen till Aiguille du Tour, vilket slet hårt under turen och dagen efter. Vi kom överens med vår guide Pablo att planera om, Pablo löste omplanering på allra bästa sätt, vi fick vara med om flera turer, fantastiska vyer och ändå mycket kämpande varje dag, sista turen tog vi oss till Zermatt och en topp på 4169 meter, kändes fint att komma upp, fantastiska vyer och nu inga problem med höjden längre. Michael på Adventure Lovers höll oss informerade och var intresserad av hur det gick för oss, mycket proffsigt. Med risk för att bli tjatig, Adventure Lovers ger vi högsta betyg och vår guide får 11av 10 möjliga.
Chrille & Nina
En extremt intensiv och häftig vecka är nu avklarad. Efter en natt i Refuge Albert och en otrolig klättring dagen efter av Aiguille du Tour med sina imponerande 3542m var man redo för det stora äventyret. En dröm för både mig och min dotter i många år har varit att komma upp på Mt Blanc, en topp vi tittat på och drömt om många gånger under alla våra resor till Chamonix. Till sist blev det av, en galet skön känsla att äntligen få stå på toppen, och det bästa av allt att få göra det med sin dotter var helt obeskrivbart. Det var väldigt tufft bitvis, både höjden och att vi hamnade i en storm de sista 500m gjorde det till en rätt extrem utmaning för oss och det var nära vi fick bryta p.ga säkerheten, men vi lyckades till sist och vår dröm var nu uppfylld. Ett galet stort tack till Pablo, världens bästa guide som lyckades få upp oss trots att oddsen blev tuffa i slutet. Dagen efter avslutade vi vår vecka med en hederlig sommarklippklättring helt utan snö och is genom att bestiga Index, en ca 2500m klipptopp med en magnifik utsikt. Detta var verkligen pricken över i:et och ett passande avslut på en helt galen och underbar vecka som vi alltid kommer bära med oss i våra minnen.
Wilma & Sebastian Krausche
Jag hade en härlig vecka i Mt Blanc-massivet med ett toppförsök på Mont Blanc som pricken över i:et. Vi hade några tränings- och acklimatiseringsdagar innan toppförsöket som en utmärkt förberedelse . Jag fick tyvärr vissa känningar av höjden och vi bestämde oss för att inte klättra högre än toppen av Tacul denna gång, men vilken otrolig dag jag fick med ett fantastiskt väder. Det glömmer jag aldrig =) Guiden Lori var jättetrevlig och ansvarsfull. Han hade ett högt säkerhetstänkande och det kändes tryggt att klättra med honom. Bra betyg och överlag är jag mycket nöjd med min Mt Blanc-vecka! Jag har redan börjat planera inför nästa år då jag kommer att boka en ny resa med Adventure Lovers.
Henke
Det var en fantastisk upplevelse och riktigt kul att vi nådde toppen! Pablo är en grymt bra person, positiv och duktig på det han gör. Även Marcos som var med under toppdagarna är riktigt bra. Stort tack till honom för att han peppade på när jag var på väg att ge upp i stigningen efter Vallot. I allt väldigt nöjd med resan och skulle inte tveka på att vända mig till er igen för fler äventyr!
Andreas