Kontakta oss 031 - 51 57 77

Mount Everest Base Camp Trek

Vandra till Mount Everest Base Camp

En av världens mest berömda vandringar går i Sir Edmund Hillarys fotspår från expeditionen 1953 mot världens högsta berg, en klassiker som måste besökas.
 Vi vandrar in i hjärtat av Nepal i Khumbudalen, omgiven av världsberömda snöklädda bergstoppar. Det är en härlig känsla att få besöka de många pittoreska bergsbyarna och träffa det underbara Sherpafolket.

Du besöker världens högst belägna munkkloster uppe i Tengboche. Du kommer självklart också att besöka det klassiska Everest Base Camp som används för klättrare som gör ett försök att bestiga Everest från sydsidan. Från Kala Pathar får du en svårslagen utsikt över bland annat Everest, Nuptse, Pumori och Ama Dablam.

Vår vandring mot Mount Everest Base Camp går genom Khumbudalen längs floden Dudh Kosi (mjölkfloden) namnet som floden fått av dess färg då den rinner ut från Khumbuglaciären. Khumbudalen i nordöstra Nepal är det fantastiska Sherpa-folkets landskap. Under denna äventyrsresa passerar du genom Namche Bazaar som är Sherpa-folkets egen lilla huvudstad.

Världens högst belägna kloster

När du anländer till Tengboche så är det rekommenderat att gå in i buddistklostret och se munkarnas ritualer. Det låter väldigt speciellt när de läser sina böner högt i kör som kallas chanting.

Träffa klättrarna som ska bestiga Mount Everest

I Base Camp som ligger på 5380 meters höjd får du under vårsäsongen möjlighet att prata med de klättrare som ska försöka bestiga Mount Everest. Dagen efter besöket i Base Camp klättrar du upp på Kala Pathar 5545 möh. Här får du en enastående vy över bland annat Mount Everest, Pumori, Lhotse och Nuptse.

Under denna upplevelseresa till Nepal kommer du att se några av världens högsta berg längs din vandring mot Mount Everest Base Camp.

Svårighetsgrad: T1. Läs mer om graderingssystem.

Detaljerat program.

En av världens mest berömda vandringar. Du kommer att vandra in i hjärtat av Nepal i Khumbudalen, omgiven av världsberömda snöklädda bergstoppar. Du kommer att besöka många små pittoreska bergsbyar, träffa det underbara Sherpafolket och vandra in samma väg som den legandariske Sir Edmund Hillary gjorde när de besteg Mount Everest under den engelska expeditione 1953. Du besöker världens högst belägna munkkloster uppe i Tengboche. Besöka det klassiska Everest Base Camp som används för klättrare som gör ett försök att bestiga Everest från sydsidan. Det blir även storslagen utsikt från toppen av Kala Pathar för en svårslagen utsikt över bland annat Everest, Nuptse, Pumori och Ama Dablam.

Du får först stifta bekantskap med det evigt vibrerande Katmandu och här har du chansen att både vara kulturell och shoppa billigt. Vi hittar klassiska restauranger som tillhör det absolut bästa Katmandu kan erbjuda. Du flyger sedan upp till den lilla bergsbyn Lukla som är porten in till Khumbudalen med Mount Everest och många fler spektakulära toppar. Här landar du på den lilla spektakulära landningsbanan. Härifrån börjar du din vandring upp mot Everest efter att ha mött resten av vår personal som kommer göra allt för din resa ska bli så trivsam som möjligt.                                                                                                      

Du vandrar på fina stigar hela vägen upp till Gorak Shep och dagen in till Everest Base Camp vandrar du på morän och eftersom det är stenigt är denna dag att bli lite tuffare. Du kommer att sova i tehus under hela trekken. Vi har lagt upp ett bra acklimatiseringsschema som bygger på mångårig erfarenhet av bergen för att du ska känna dig väl till mods och din kropp anpassa sig till höjden på bästa sätt. De flesta dagar vandrar vi 4-6 hrs och någon eller några dagar kan det bli 6-8 hrs.

Notera att vi försöker följa vårt program för din vandring i största möjliga mån, men ibland styr vädrets makter våra schemalagda dagar och vi får helt enkelt anpassa oss till moders jords vilja.

Dag 1 – Avresa från Sverige (Stockholm eller Göteborg)

Dag 2 – Ankomst till Katmandu, 1340 möh

Vi hämtar dig på flygplatsen och kör dig till ditt hotell. En av våra guider möter dig på hotellet och ser till att du har vad du behöver. De kommer att visa dig staden och framför allt Thamel, denna smältdegel med myllrande affärsliv och restauranger och barer i varje gathörn. Ett härligt inslag i en helt annan kultur än vad vi är vana vid hemma i Europa.

boudhanathDag 3 – I Katmandu

Upptäck Katmandus kultur tillsammans med oss. Efter frukost tar vi dig på en halvdags sightseeing där får se kultur och religion på närmare håll. Vi varierar en del vad vi åker och tittar på då vi bara har fram till lunch som vi brukar äta tillsammans i Thamel. Du kan också välja att se mer kultur när du kommer tillbaka till Katmandu från din vandring i bergen.

Bland det bästa att se tillhör Swayambhunath eller the monkey temple som det oftare kallas, säkert om inte annat på grund av uttalet. Du får härifrån en otrolig utsikt over Katmandu och du kommer att få se små vita stupor, apor i träden och munkar lite överallt.

Ett annat sevärt mål är Boudhanath Stupa som är en av världens största stupor med Buddhas vakande ögon i varje väderstreck. Hit vallfärdar Pilgrimmer från hela det buddhistiska Himalaya. För att få en inblick i det Hinduiska livet så besöker du Pashupatinath och dess heliga tempel. Detta ligger beläget på flodbankarna till den heliga floden Bagmati. Här finns mediterande hinduer, likbränningsplatser och apor som kilar mellan husen.

På eftermiddagen efter lunch finns det tid för shopping. Du kanske behöver komplettera din utrustning med någonting från alla de billiga affärerna i Thamel.  På kvällen blir det sista chansen för kanske en god hamburgare, pizza eller va du nu trånar efter för ett tag på någon trevligt restaurang innan det bär av morgonen där på till ditt riktiga äventyr.

Dag 4 – Flyg till Lukla och trek till Phakding (2650m)Lukla

Du flyger upp till den lilla bergsbyn Lukla där du kommer att starta din trek. Du träffar våra bärare och annan personal som kommer att vara med dig på din trek till Gokyo sjöarna och Everest Base Camp.  Du vandrar norrut och följer Dudh Kosi (mjölkfloden), stigen tar oss nedåt från platån som det lilla Lukla är uppbyggt på och in i skogsdalen via små pitoreska byar. Första natten sover du i den lilla byn Phakding. (3 h)

 

Dag 5 – Trek till Namche Bazaar (3440m)

Du ska idag vandra upp till sherpabyn Namche Bazaar och du kommer att vinna många höjdmeter på vägen upp till Namche. På vägen in mot Namche kommer du att korsa flera spektakulära hängbroar. Utsikten på vägen är magnifik och har du tur och vädret är klart så finns det ett litet titthål på ett ställe för att se Mount Everests skönhet som en första aptitretare. I Namche som är en vibrerande liten stad har du många tehus, internetbutiker, kul shopping med bland annat suveränt sköna stickade jakullsmössor. (5-7h)

Namche

Dag 6 – Acklimatiseringsdag runt Namche med utflykter

Idag är det vildag för att din kropp ska hinna med att anspassa sig till den höga höjden på bästa sätt. En vildag i Namche innebär dock inte ryggläge om du verkligen inte känner att du måste vila ordentligt. Du använder dagen till att gå upp till en trevlig utkiksplats som heter Everest View Hotel där vi tar en kopp te och njuter av utsikten av Everest, Lhotse och Ama Dablam bland annat. Du går sedan vidare till byn Khumjung där vi går bort till klostret och du kan bland annat få se vad som sägs vara den enda återstående skalpen av en Yeti eller snömannen som vi kallar honom i Sverige.

Du hinner med en lunch i byn och går kanske även bort till Hillary School och tittar. Edmund Hillary som är hjälteförklarad i Nepal inte bara för sin bedrift att som förste man tillsammans med Tenzing Norgay bestiga världens högsta berg utan kanske snarare för all den hjälp han har gett Nepal i form av skolor och sjukhus, han var också med och bidrog till att Lukla flygstrip blev vad den är idag.Dui går sedan ned till Namche igen för en ledig skön eftermiddag och senare middag i ditt tehus.

EBC-TrekDag 7 – Trek till Tengboche (3860m)

Du vandrar mot Tengboche på lätta stigar längs den ena sidan av dalgången och det går nedåt till du korsar floden, då börjar vår vandring upp till det vackra Tengboche med sitt gamla kloster. Munkklostret är världens högst belägna .  På vägen mot Tengboche passerar du genom flera små byar och du kommer att ha många av bergsgiganterna i sikte. Om det skulle vara alldeles för mycket folk här när vi kommer fram så kan vi vandra vidare till en liten mysig by som heter Deboche och spendera natten där istället. (4-6h)

 

 

 

Tengboche

 

 

 

 

 

 

 

Dag 8 – Trek till Dingboche (4360m)

Du börjar denna dag med vandring i härlig rhododendronskog och efter någon timme kommer vi fram till den fina byn Pangboche. Här har det funnits och finns fortfarande en hel del duktiga bergsklättrare som har vuxit upp i byn och under åren och bidragit stort till Everestklättrares framgångar.

Du kommer att få enastående utsikt över Ama Dablam. Berget anses som ett av de vackraste i Nepal och en del tycker till och med i världen. Så småningom når du fram till Dingboche. En by där folk äger jakar och odlar en hel del för att försörja sig. För dig som vill skicka en hälsning via mail hem så går det bra härifrån, teknikens under sprider ut sig även i lilla Nepal. (4-6 h)

Dag 9 – Acklimatiseringsdag runt Dingboche

Ännu en acklimatiseringsdag för att du ska få bästa möjliga chans till återhämtning. Dessa är till för att din kropp ska kunna bygga nya röda blodkroppar och på så sätt anpassa sig till höjden ännu bättre. Du gör en vandring uppåt på ett berg i närheten av Dingboche på runt 300-400 höjdmeter. Vi går sedan tillbaka till byn och äter lunch. Eftermiddagen får du slappa och läsa böcker, prata med andra vandrare eller vad du uppskattar bäst en lat eftermiddag.

IMG_0240Dag 10 – Trek till Lobuche (4930m)

Denna morgon börjar du vandringen på härliga breda gräsängar och du får en lätt vandring fram till lunch. Med energidepåerna påfyllda börjar en kraftigare stigning upp mot byn Lobuche. När vi kommit uppför den första stigningen så kommer vi till en minnesplats för förolyckade klättrare i Himalaya. Det är en lugn och fin plats där det har rests minnesstenar på många ställen. Du går härifrån i lugn takt mot Lobuche där vi tar kvällen. Många nybyggda tehus gör byn inbjudande. (3-4h)

 

 

 

IMG_0245

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_0247Dag 11 – Trek till Gorakshep och vidare till Mount Everest Base Camp (5380m)

Du går mot den sista utposten innan Everest Base Camp och siktar på byn Gorak Shep. Stigen sträcker sig fram på dalsidan upp till Gorak Shep på 5180m, detta tar runt 3 timmar. Du fortsätter efter lunch på morän och lite knixigare stig upp till Everest Base Camp. Gör du din Everestvandring på våren så kommer du få chansen att prata med flera av de klättrare som ska göra ett försök att klättra Everest. Vi brukar alltid ha någon eller några expeditioner där vi känner folk. Här finns det tid för te och klättringssnack. Vi går sen tillbaka till Gorak Shep där du äter middag och sover. (6-8h)

 

 

 

IMG_0255Dag 12 – Trek upp på Kala Pathar (5545m) och sedan vidare till Pangboche (3985m)

Att ta sig upp på Kala Pathar kan upplevas jobbigt och det tar 2-3h, men det är väl värt mödan då du kommer att få en sagolik utsikt över flera giganter som t ex Everest, Nuptse och Pumori. Härifrån ser du även Everest Base Camp och det beryktade isfallet. Vi går sedan ner till Gorak Shep för lunch och vandrar därifrån vidare ned mot Pangboche med en härlig utförslöpa. (6-8h totalt)

 

 

 

 

Dag 13 – Trek till Namche Bazaar (3445m)

En fin och lummig start bland rhododendron på väg mot Tengboche. Det blir nu en ordentlig nedförsbacke på 500-600 höjdmeter och vi korsar floden för att sedan jobba oss uppåt mot Namche. Sista biten in är lätt sandig stig på nästan helt plan mark. Det blir säkert ett kärt återbesök i den lilla vibrerande handelsstaden. Unna dig något gott från till exempel Everest Bakery med fri Wi-Fi för att uppdatera alla avundsjuka därhemma. (4-6h)

Dag 14 – Trek till Phakding (2650m)

En lätt dag som börjar med att du vandrar nedför Namchebacken och in mot Phakding där vi tar kväll. Återigen får du chansen till spektakulära bilder på hängbroarna. (2-3h)

Dag 15 – Lukla (2830m)

Det blir några hundra höghöjdsmeter upp den sista biten in mot mål och Lukla denna dag. Sätt dig på German Bakery för en Pizza eller något bakverk eller kanske en cappuccino på Starbucks och sen avslutar du dagen med en trevlig middag på vårt tehus. Det blir även lite extra festligt då det är sista kvällen med guider och bärare. (2-3h)

Dag 16 – Lukla - Katmandu

Efter tidigt morgonflyg (normalt sett) och flyg ner till Katmandu. Du blir mött på flygplatsen och transporterad till ditt hotell för en en säkert efterlängtad dusch. På med citykläder ut på stan för att hitta ett bra lunchställe. Du har äveneftermiddagen och kvällen till ditt förfogande där du har chansen till shopping och/eller sightseeing med det du inte hann med innan du flög upp till Lukla.

På kvällen hittar vi en mysig och trevlig restaurang där vi äter middag och säkert pratar mycket om våra veckor uppe i bergen.

Dag 17 – I Katmandu

För dig som vill fortsätta att upptäcka Katmandus myllrande liv och rörelse ställer klockan för en tidig frukost och sen iväg ut till utflyktsmål som kanske Durbar Square eller Bhaktapur eller stanna runt turistområdet Thamel med shopping av diverse presenter till de därhemma.

Dag 18– Avresa hem

Det är tyvärr dags att ta farväl av Nepal för den här gången, men du kommer att ha en skön återförening med nära och kära och massvis att berätta och bilder och kanske även filmer att visa.

Välkommen tillbaka!

OBS!: Om du skulle vilja stanna några dagar längre i Nepal, kan vi erbjuda dig en mängd trevliga aktiviteter. Däribland; resa till Bhaktapur eller Pokhara. Du kan också åka till Fort Hotell i Nagarkot. Du kan åka söderut och besöka djungeln i Chitwan. Vill du ha mer äventyr så kan vi ordna mountainbiking i Katmandudalen eller forspaddling i någon av floderna i närheten. Det finns mycket spännande att göra och det är endast du som bestämmer gränserna. Låt oss veta.

Pris från: 27 890 kr

Inkluderat i resan

- Alla transfers i Nepal, till och från flygplatsen.

- Halvdags sightseeing i Katmandu inklusive transport till och från hotellet. (Entréavgifter tillkommer)

- Välkomstmiddag.

- Flyg tur och retur Lukla.

- Hotellnätter i Katmandu. Fyra nätter på hotell. Rummen delas två och två.

- All övernattning under trekken, rum delas två och två.

- Samtliga måltider under trekken .

- Guider, kockar, sherpas och bärare.

- Samtliga trekkingtillstånd.

- Officiell avgift till Nepalesiska staten.

- Avslutning på ett riktigt trevligt hotell.

Ej inkluderat i resan

- Flyg Stockholm/Göteborg-Katmandu tur och retur.

- Måltider i Katmandu.

- Tillägg för boende i singelrum.

- Dryck (exempelvis mineralvatten, läsk och öl) under vistelsen.

- Personlig utrustning.

- Visum (kostnad för vistelse i Nepal, USD 40 för 30 dagar).

- Försäkring. Helikoptertransport vid händelse av olycka eller sjukdom (se Försäkring). Vi kan hjälpa till här, se avsnittet försäkring.

- Dricks till personal, guider och bärare.

Everest Circuit

Väder i Nepal

Nepal har ett monsunklimat med två säsonger.

Monsunen ligger normalt från början av juni till slutet av september. Den torra säsongen är från oktober till början av juni.

Det lämpar sig bäst för trekking och klättring under mars-maj under vårsäsongen och från oktober till slutet av november under höstsäsongen.

Våren bjuder på varmare dagar, med oftast klara vackra förmiddagar, där eftermiddagen ofta kan ge moln och ibland även regn. Denna period är särskilt för dig som även tycker om att se blomstrande dalar med enorma rhododendronskogar och andra vildblommor. Det kan bli varmt och dammigt på en del treks från början av maj och framåt. Nattemperaturen på hög höjd runt 5000 meter ligger på ca minus 10 C.

Höstsäsongen som börjar i slutet av september fram till slutet av november bjuder på klara vackra dagar ofta till seneftermiddag. Monsunen är över och luften är frisk och kristallklar. Skogarna står i vacker grönska och hösten har oftast flest besökare uppe i Himalaya. Det är många fina och spännande festivaler under hösten. Nattemperaturen på hög höjd runt 5000 meter ligger på ca minus 10-15 C.

Vintersäsongen är från december till februari och är för många besökare lite för kall för att vara njutbar i Himalaya. Klara vackra dagar men kallt som sagt. Nattemperaturen på hög höjd runt 5000 meter ligger på ca minus 20-30 C.

Nepalesisk mat

Nepalesisk mat 

Det Nepalesiska köket är influerat av det Indiska vilket inte är särskilt konstigt då Indien är lite som ett storebrorsland för Nepal.

Ris är en viktigt del i köket tillsammans med en mängd kryddor vilket gör rätterna mycket goda och smakrika. Nationalrätten kallas Dal Bhat och är en risrätt (Bhat) med en kryddig linssoppa till (Dal) som varje tehus har sitt speciella recept på hur de vill tillaga. I Katmandu hittar du all möjlig slags mat med västerländsk inspiration så som pizzerior och rena steakhouses mm men också mat från andra delar av Asien så som Thailändsk mat.

I bergen är mycket av maten kolhydratrik för att ge kraft till kroppen i den tunna luften. Allt tillagas färskt från tehusens trädgårdar och att en måltid ibland kan ta lite tid innan du har den framför dig är väl värt att vänta på då alla råvaror är tagna från trädgårdslandet. För dig som gillar kött så är Jak specialiteten och det går fint att äta kött upp till Namche Bazaar, men efter det är det tillrådigt att hålla dig till de vegetariska rätterna då köttet ofta färdas på bärarnas ryggar eller på jakar och är då många gångar exponerat direkt i solen, vilket självklart ökar risken för att köttet blir dåligt.

För dig med allergier och eller laktosbesvär så meddela oss om detta innan avresa så ser vi till att du får den mat du vill ha.

För dig som är med på våra expeditioner så har vi tillgång till våra egna kockar, de är mycket skickliga och du kommer högst sannolikt att älska denna mat. Här kan du gärna äta en jakburgare till middag på 5300 meter för de vet exakt hur kött ska fraktas och skyddas.

Utrustning                                                                                                                                                                         

Utrustningslista 

Vi skickar dig en komplett utrustningslista efter din bokning.

Vandring

Kvalifikationer

Du behöver inte ha tidigare erfarenhet av vandring för att klara av denna trek. Däremot är det viktigt att du tränar hemma som en förberedelse för trekken. En utmärkt träning är att ta på din ryggsäck och gå ut och gå i naturen. Gärna i bra backar då du tränar upp muskulaturen i de delar av kroppen som krävs för vandringen. Du bör räkna med 4-6 timmars vandring de flesta dagar och vissa dagar blir det 6-8 timmars vandring. Vi rekommenderar att du använder vandringsstavar under trekken så använd gärna dessa även under träningen.

Antal dagar: 18
Pris från: 27 890 kr
Svårighetsgrad:
Medel lätt
Avresedatum
  • 2024-10-11 - 2024-10-28
  • 2025-03-14 - 2025-03-31
  • 2025-10-10 - 2025-10-27
  • 2026-03-13 - 2026-03-30
Svårighetsgradering: T1 Läs mer om svårighetsgraderingar
Kundomdömen:
Det kan nog inte bli bättre… Förväntningarna var naturligtvis höga inför resan till Nepal och Everest BC och de överträffades varje dag under vår resa. Allt var mycket välorganiserat av Adventure Lovers och våra guider Jangbu och Maila tog på ett tryggt och säkert sätt hand om oss. Allt detta gjorde att vi kunde njuta av upplevelsen och naturen på fantastiskt sätt. Ett stort varmt tack till er alla!
Anders
Läs fler kundomdömen

Intresseanmälan

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Kundomdömen

Även den mest fantastiska resa jag har gjort måste ta ett slut någon gång. Den delen som Adventure Lovers ansvarade för överträffade alla förväntningar. Er personal, Jangbu, Pemba (guiden) och Maila (bäraren) är fantastiska människor och det finns inga adjektiv som kan beskriva hur väl de genomförde turen. Jag sa redan till Jangbu att Pemba är så mycket mer än en guide, han är en himla duktig coach som har en enastående förmåga att ‘lyssna på sina adepter’. ‘Bärare i all ära’ men Maila är också så mycket mer än bara en ‘bärare’. Icke att glömma Uttara, vår turistguide i Katmandu. Hon är en pärla. Allt fungerade till högsta belåtenhet med minnen som räcker till både det här livet och till nästa :))
Hans
Vi reste 1 maj, perfekt tid att gå in i Khumbudalen upp mot Base Camp. Det var inte allt för många där, vädret var vackert och temperaturen behaglig. Vi möttes på flygplatsen av våran guide Jangbu. Han var toppen, verkligen kunnig och han hade många äventyr att berätta om. Upplägget han hade gjort för oss var av högsta klass, han gav oss perfekt boende, gav oss info vad som var bra för oss att äta, etc. Han kollade hela tiden syresättningen på oss så vi inte skulle riskera något. Denna trekken var en stor upplevelse, att komma så nära expeditioner som var på Campen för att gå till toppen, samt även möta många av dem för att byta några ord. Kan varmt rekommendera Adventure Lovers om ni tänker er göra en tur som denna. Stort tack till Michael för hans vänliga bemötande samt Jangbu Sherpa som tog så väl hand om oss där nere i Kathmandu.
Pelle
Vi är mycket nöjda med resan till Gokyo och E.B.C. All logistik fungerade utmärkt i Katmandu, under transporterna och på trekken.  Våra guider under ledning av Tashi var mycket lyhörda och måna om hur vi mådde, de tog väl hand om oss hela vägen. Förutom den fantastiska naturen är en stor del av upplevelsen att träffa och lära känna Sherpa-folket. Det kändes som att tehusen där vi sov var väl utvalda, speciellt med tanke på att standarden i regionen är relativt enkel. Tack för en väl planerad och genomförd resa! Ola & Maria
Maria & Ola