Kontakta oss 031 - 51 57 77

Mount Everest – Syd

Klättra Everest med adventurelovers.se

Mount Everest klätterexpedition- sydsidan i Nepal 8849 möh

Adventure Lovers har med flera svenska toppbestigningar i ryggen den erfarenhet du behöver som stöd om du vill göra ett försök på världens högsta berg. Vi klättrar från den sydöstra sidan, det vill säga från Nepal.

Det diskuteras ofta nu förtiden vilken sida som är den mest lämpliga för en toppklättring och för- respektive nackdelar varierar. Den sida som har flest toppbestigningar är standardleden från Nepal som användes av Sir Edmund Hillary och Tenzing Norgay när de som de första människorna på jorden besteg Mount Everest 1953.

Fördelarna här är framför allt att du inte behöver tillbringa så lång tid över 8000 meter vilket är hårt för kroppen. Högsta lägret, South Col läger 4, ligger runt 8000 meter och då det är dags för toppförsök så klättrar vi från 8000 meter till toppen och tillbaka till läger 4 och helst hela vägen ner till läger 2 under samma dag. Våra bergsguider på Everest har flera toppbestigningar på berget.

 

Den svåraste och farligaste passagen om du väljer Mount Everest syd är, Khumbu-isfallet som ligger direkt ovanför Base Camp. Denna plats bestående av isblock, istorn och enorma glaciärsprickor är ständigt i rörelse. Detta gör att rutten genom isfallet förändras något varje år då istorn plötsligt kan kollapsa och sprickor kan öppna sig. Det gäller att ha starta tidigt på morgonen då kyla håller isen på plats samt att ha en så hög fart som möjligt genom isfallet för att minimera tiden du tillbringar på detta ställe.

De som väljer att klättra den norra leden via Tibet slipper isfallet men har som svåraste passage vad som kallas ’second step’. En 30 meter hög klippa där det svåraste partiet har en aluminiumstege fastsatt som underlättar klättringen på denna passage. Du tillbringar även en natt uppe på 8400 meter, vilket är hårt för kroppen och även kylan tär kraftigt på kroppen.

Trots detta tycker vi att det känns som du har en större chans att nå toppen från den södra leden.

Den södra leden, Mount Everest syd, delas in i fyra olika sektioner efter Base Camp.

Khumbu Isfallet

Denna gigantiska islabyrint, bestående av höga istorn är en plats som inger mycket stor respekt. Varje år så pressas ny is uppe från Western Cvm ner i isfallet och möter den gamla isen. Detta gör att isfallet hela tiden förändras och varje år måste man hitta en ny väg genom denna farliga passage.

Det är nödvändigt att ha en så hög fart som möjligt genom isfallet för att minimera tiden att befinna sig på denna opålitliga plats. Varje år byggs en ny rutt av de så kallade ”Ice doctors” med hjälp av långa aluminiumstegar som sammanbinds med varandra. Vi startar dagarna då vi ska upp genom isfallet mycket tidigt då kylan håller all is på sin plats bättre än under senare på dagen. Precis ovanför isfallet ligger läger 1 som är beläget på 6065 meter.

Western Cvm

Denna plats ser ut som en enorm sal med gigantiska bergsväggar som sluter runt om oss. Du kommer att ha västra sidan av Everest på den ena sidan och norra sidan av Nuptse relativt nära varandra. Här kommer det att finnas enorma glaciärsprickor som passeras antingen med hjälp av aluminiumstegar eller att gå runt sprickan för att kunna klättra vidare uppåt.

Innan du når läger 2 som ligger på 6500 meters höjd kommer en sista svårighet att stå mellan dig och lägret. En vertikal isvägg på ca 30 meter som ska forceras innan du kan vila ut och dricka i ditt tält. Lägret ligger precis innan foten till den sydvästra väggen av Everest. Western Cvm kallas också Stillhetens Dal då de enorma bergsväggarna runt omkring dig ger ett vindskydd och det kan bli riktigt varmt i denna dal mitt på dagen.

Lhotseväggen

Du startar tidigt från läger 2 och går genom sista biten av Western Cvm innan du når den enorma Lhotseväggen som reser sig framför dig. Ibland snöklädd, ibland bestående av stenhård blåis. Det kan blåsa hårt här och snön yr runt om dig när du försiktigt klättrar uppåt för att nå läger 3. Du når läger 3 på 7470 meters höjd och här kommer du att få känna en fantastisk känsla vad det vill säga med att vara riktigt högt uppe på ett berg. Plattformerna som våra Sherpas har huggt ut för tälten är precis så stora att de ryms. Du kommer att ha sagolika vyer ner över dalen Western Cvm och utöver Himalayas vyer. Du kommer nu att klättra in i vad som kallas ’dödens zon’, där luften är så tunn att den sakta förtär människokroppen.

Du sover en natt i läger 3 och använder extra syrgas för en bättre sömn och kommer sedan att börja klättra nedåt hela vägen till Base Camp för att berika din kropp med extra syrerik luft. Många väljer att förtsatt ner ytterligare en bra bit till Dingboche eller i alla fall Lobuche för att ge kroppen en chans att återhämta sig. Nästa gång du befinner dig i läger 3 är då du är på väg upp på ditt toppförsök på Mount Everest.

När vi klättrar vidare uppåt efter läger 3 fortsätter du upp på den branta Lhotseväggen och kommer att svänga av vänster och upp mot Yellow Band, som består av blandat kalksten och marmor. Du kommer sen att klättra vidare mot Geneva Spur som fick namnet av en Scweizisk expedition 1952, här kommer det att bli en utmanande scramble och mixklättring. Nu är det inte långt kvar till läger 4 och South Col vilket ser ut som en stor fotbollsplan. South Col ligger 7920 möh

South Col och vägen upp mot toppen

Du kommer här att försöka äta och dricka så mycket du klarar av för att fylla på dina energidepåer inför toppförsöket. Du startar din toppklättring innan midnatt då det toppdagen är en mycket lång klättring innan du är nere i läger 4 igen. Du når Balkongen eller The Balcony som är beläget på 8400 meter, detta är en liten plattform där det finns utrymme för en paus och dricka och ta en energikaka. Vi byter också syrgastub.

Nu har soluppgången troligen nått dig och du kommer få enorma vyer över hela Himalaya. Du fortsätter uppför kammen mot toppen och möts av en serie klippor som tvingar ut dig i sidan av klipporna, oftast österut i ibland midjedjup snö. Här kan det uppstå stor lavinfara. Du når sedan fram till Sydtoppen på 8750 meter.

Från Sydtoppen så följer du den vassa sydväst-kammen. Här är det mycket exponerad klättring och väggen sluttar 2500 meter rakt ned till foten av sydväst-sidan på din vänstra sida och till höger är det mer än 3000 meter ner till foten av Kangshung. Så det gäller att ha totalkontroll på var du sätter dina fötter. Efter denna travers kommer du fram till det sista hindret mellan dig och toppen, The Hillary Step, en dryg 15 meter någorlunda vertikal bergvägg. Vi kommer att använda oss av fasta rep hela väggen upp mot toppen.

Du fortsätter här på en smal kam som har fortsatt de branta stupen på båda dina sidor, framför dig har du nu bara några meter bort ”Top of the world”. Mount Everest topp, 8849 meter över havet.

Du kommer att bestämma ett klockslag med din klättringsguide för att vända om nedåt mot läger 4 oavsett om du har nått toppen eller inte. Detta klockslag är bergsfast och är inte förhandlingsbart. Detta framför allt för att klättringen ned mot läger 4 är lång och besvärlig och eftermiddagsvädret är oftast ogästvänligt, då vinden tilltar och molnen kommer in mycket snabbt.

Vi kommer att använda oss av fasta rep. Walkie-Takie kommer att delas ut till samtliga klättrare för att ha full kommunikation med varandra ovanför Base Camp.

Extra syrgas kommer att användas från läger 3.

Svårighetsgrad: 4E. Läs mer om graderingssystem

Program

Notera att vi försöker följa vårt program för din vandring/klättring i största möjliga mån, men ibland styr vädrets makter våra schemalagda dagar och vi får helt enkelt anpassa oss till moders jords vilja.

OBS: Om programmet ändras på ett sådant sätt att det blir färre tältnätter än inplanerat och fler tehus- och/eller hotellnätter tillkommer det kostnader för övernattningar samt eventuell beställd mat och dryck.

Program Everest

Mount Everest klättringsexpedition från sydsidan i Nepal

Dag 1 - Avresa Stockholm

Dag 2 - Ankomst Katmandu

Dag 3 - Halvdags rundtur till hindutempel och buddistkloster och under eftermiddagen genomgång av klättringen och kontroll av utrustning. Gruppmiddag.

Dag 4 - Flyg till Lukla (2800m).

Dag 5 - Trek till Phakding (2600m)

Dag 5 - Trek till Namche (3440m).

Dag 6  - I Namche. Vila och acklimatisering.

Dag 7  - Trek till Tengboche på 3800m. Vi besöker klostret.

Dag 9 - Vi fortsätter till Dingboche (4400m)

Dag 10 - Vila och acklimatisering.

Dag 11 - Trek till Dzongla (5000m)

OBS: Här följer ett frivilligt program, om du istället föredrar att fortsätta till Mount Everest Base Camp så följer du med vår personal.

Dag 12 - När vi konstaterat att alla mår bra och har anpassat sig till höjden på ett bra sätt så fortsätter vi till Cho La Base camp där vi börjar vår träning. Från frukost till eftermiddagen.

Dag 13-14 - Träning på Cho La glaciären.

Dag 15 - Vila och förberedelser för nästa dags trek Lobuche BC 5000m

Dag 16 - Vila och acklimatisering runt BC (5000m).

Dag 17 - Vi klättrar till Advanced Base Camp (5400m).Vi sätter läger och delar ut kök och gas så du kan tillreda din egen middag och tillreda vatten från snön. Genomgång inför toppklättringen.

Dag 18 - Vi börjar klättra vid 04.00 mot Lobuche topp (6119m). Efter toppen så klättrar vi ner till Base Camp där kökspersonalen har varm lunch och dryck färdig till dig. Vi stannar i Base Camp över natten eller vidare till Lobuche.

Dag 19 - Trek till Lobuche, där vi stannar på en lodge (4930m)

Dag 20 - Trek mot Mount Everest Base Camp. Vår personal har redan satt läger och väntar på dig med varm lunch.

Dag 21-36 - Vi anländer till Mount Everest Base Camp. De närmaste tre veckorna kommer vi att använda till till att klättra och bekanta oss med det beryktade isfallet som nu kräver en runda färre då du troligen redan acklimatiserat dig på Lobuche Peak, samt att klättra och acklimatisera hos hela vägen upp till läger 3.

Dag 37-39 - Vi är nere i Base Camp igen för att vila och hämta krafter inför toppförsöket. Alternativt kan du förtsätta ner till Dingboche för att syresätta dig ordentligt inför klättringen.

Dag 40-50 - Vi klättrar genom isfallet upp till läger 1 och senare genom Western Cwm och läger 2. Nu väntar Lhotseväggen upp till c# och ca 7100m.Vi klättrar sedan vidare upp mot South Col (ca 8000m). Där sätter vi vårt högsta läger. Våra toppförsöksdagar är relativt ofta runt 12-22 maj men kan självklart variera beroende på väder och hälsa. Härifrån blir det toppförsök. Vi kan behöva klättra ner till Base Camp om det är dåligt väder i väntan på ett väderfönster.

C1: ca 6000m

C2: ca 6400m

C3: ca 7150m

C4: ca 8000m

Dag 50 - Alla samlas i Base Camp

Dag 51-53 - Trek till Namche via Dingboche/Pangboche. alt helikopter ner.

Dag 54 - Trek till Lukla.

Dag 55 - Flyg till Katmandu

Dag 56 - Katmandu

Dag 57 - Avresa hem

OBS; Adventure Lovers förbehåller sig eventuella förändringar i programmet på grund av; bergets skick, väderförhållanden, storlek på gruppen etc.

 

Pris från: 489 000 kr

Inkluderat i resan

- Alla transfers i Nepal, till och från flygplatsen.

- Halvdags sighseeing i Katmandu inklusive transport till och från hotellet. (Entréavgifter tillkommer).

- Flyg Lukla tur och retur.

- Välkomstmiddag.

- Hotelnätter i Katmandu. Fyra nätter på hotell. Rummen delas två och två.

- All övernattning under vandringen, rum delas två och två.

- Samtliga måltider under vandringen och klättringen.

- Guider, kockar, sherpas och bärare.

- Samtliga klättrings- och vandringstillstånd.

- Officiell avgift till Nepalesiska staten.

- Samtlig utrustning i Base Camp såsom, tält, mässtält och köksutrustning.

- Syrgastuber 5 st, plus lån av mask och regulator.

- Klättrings-Sherpa ratio 1:1.

- Walkie-Talkie ovanför Base Camp.

- Medicin, Gamowbag (portabel tryckkammare), Extra syrgas i medicinskt syfte.

- Avslutning på ett riktigt trevligt hotell.

 

Ej inkluderat i resan       

- Flyg Stockholm/Göteborg-Katmandu tur och retur.

- Måltider i Katmandu.

- Tillägg för boende i singelrum.

- Dryck (exempelvis mineralvatten, läsk och öl) under vistelsen.

- Personlig utrustning.

- Visum (kostnad för vistelse i Nepal, USD 60 för 60 dagar, samt förlängning USD 30 för 30 dagar).

- Försäkring. Helikoptertransport vid händelse av olycka eller sjukdom (se även Försäkring). Vi kan hjälpa till här, se avsnittet försäkring.

- Dricks till personal, guider och bärare.

- Pengar till Puja ceremonin.

Sista Puchen mot toppen

Väder i Nepal

Nepal har ett monsunklimat med två säsonger.

Monsunen ligger normalt från början av juni till slutet av september. Den torra säsongen är från oktober till början av juni.

Det lämpar sig bäst för trekking och klättring under mars-maj under vårsäsongen och från oktober till slutet av november under höstsäsongen.

Våren bjuder på varmare dagar, med oftast klara vackra förmiddagar, där eftermiddagen ofta kan ge moln och ibland även regn. Denna period är särskilt för dig som även tycker om att se blomstrande dalar med enorma rhododendronskogar och andra vildblommor. Det kan bli varmt och dammigt på en del treks från början av maj och framåt. Nattemperaturen på hög höjd runt 5000 meter ligger på ca minus 10 C.

Höstsäsongen som börjar i slutet av september fram till slutet av november bjuder på klara vackra dagar ofta till seneftermiddag. Monsunen är över och luften är frisk och kristallklar. Skogarna står i vacker grönska och hösten har oftast flest besökare uppe i Himalaya. Det är många fina och spännande festivaler under hösten. Nattemperaturen på hög höjd runt 5000 meter ligger på ca minus 10 C.

Vintersäsongen är från december till februari och är för många besökare lite för kall för att vara njutbar i Himalaya.  Klara vackra dagar men kallt som sagt. Nattemperaturen på hög höjd runt 5000 meter ligger på ca minus 20 C.

Nepalesisk mat

Nepalesisk mat 

Det Nepalesiska köket är influerat av det Indiska vilket inte är särskilt konstigt då Indien är lite som ett storebrorsland för Nepal.

Ris är en viktigt del i köket tillsammans med en mängd kryddor vilket gör rätterna mycket goda och smakrika. Nationalrätten kallas Dal Bhat och är en risrätt (Bhat) med en kryddig linssoppa till (Dal) som varje tehus har sitt speciella recept på hur de vill tillaga. I Katmandu hittar du all möjlig slags mat med västerländsk inspiration så som pizzerior och rena steakhouses mm men också mat från andra delar av Asien så som Thailändsk mat.

I bergen är mycket av maten kolhydratrik för att ge kraft till kroppen i den tunna luften. Allt tillagas färskt från tehusens trädgårdar och att en måltid ibland kan ta lite tid innan du har den framför dig är väl värt att vänta på då alla råvaror är tagna från trädgårdslandet. För dig som gillar kött så är Jak specialiteten och det går fint att äta kött upp till Namche Bazaar, men efter det är det tillrådigt att hålla dig till de vegetariska rätterna då köttet ofta färdas på bärarnas ryggar eller på jakar och är då många gångar exponerat direkt i solen, vilket självklart ökar risken för att köttet blir dåligt.

För dig med allergier och eller laktosbesvär så meddela oss om detta innan avresa så ser vi till att du får den mat du vill ha.

För dig som är med på våra expeditioner så har vi tillgång till våra egna kockar, de är mycket skickliga och du kommer högst sannolikt att älska denna mat. Här kan du gärna äta en jakburgare till middag på 5300 meter för de vet exakt hur kött ska fraktas och skyddas.

Utrustning

Utrustningslista 

Vi skickar dig en komplett utrustningslista efter din bokning.

Everest klättring

Kvalifikationer

Mount Everest är världens högsta berg. Det är inte det mest tekniska klättringen, men höjden gör att det kan knäcka den starkaste om du inte är minutiöst förberedd för denna klättring.

Du måste ha tidigare erfarenhet av alpinklättring och vi efterfrågar dokumentation på att du har klättrat runt 7000 meter  tidigare. Det är att föredra att du även har gjort åtminstone en 8000-meters expedition

Du ska ha vana av att använda jumar på fast rep, repellera med din ryggsäck på samt ha en bra stegjärnsteknik. Din fysiska och mentala hälsa måste vara mycket hög.

Antal dagar: 55
Pris från: 489 000 kr
Avresedatum
  • 2025-04-06 - 2025-05-25
  • 2026-04-03 - 2026-05-22
Svårighetsgradering: 4E Läs mer om svårighetsgraderingar
Kundomdömen:
I samband med att jag började utreda möjligheterna för att klättra Everest i apr-maj 2022 kontaktade jag flera olika researrangörer med ett mail med ett batteri med frågor. Michael på Adventure Lovers var den som var klart mest hjälpsam i denna initiala fas av intresseanmälan. Michael var mycket hjälpsam genom hela resan, såväl före under som efter, och jag kände aldrig att en fråga var för dum eller att jag var tvungen att sitta inne på någon fundering. Jag fick sedan en mycket detaljerad utrustningslista som var oumbärlig för mig i mina inköp inför resan, samt ett hjälpsamt träningsschema och annat nödvändigt material att läsa inför resan. Toppen alltihop. Väl i Nepal blev jag varmt omhändertagen av personer som Michael utsett och fick förträfflig assistans av en sherpa som Michael fixat genom sina kontakter i Nepal. Själva expeditionen på plats var en sagolik upplevelse. Landskapen man får se och alla andra erfarenheter man får vid en höghöjdsbestigning är oförglömliga. Jag nådde toppen av Everest 06:45 den 13 maj 2022. Tyckte förvisso inte att det var så värst jobbigt ändå. Syrgasen gör ju livet enkelt och det går ju inte särskilt snabbt upp heller.
Richard
Läs fler kundomdömen

Intresseanmälan

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Kundomdömen

Jag besteg våren 2011 Mount Everest med Adventure Lovers. Ett äventyr och en dröm som kunde gå i uppfyllelse, med hjälp av stenhård träning och ett bra upplägg från Adventure Lovers och deras professionella samarbetspartner i Nepal. Vi fick en utomordenligt bra acklimatiseringsfas genom att vi efter att ha varit upp i Camp 3, gå hela vägen ner till Pangboche och stanna där flera dagar för att få fylla på med ordentligt med mat och andas syrerikare luft. Vi var redo när vi gick upp till Base Camp igen. Vårt första försök misslyckades då vi vände ovanför C3 i extremt hårda vindar och vände hela vägen ned till BC. Vi samlade oss, väntade på nästa tillfälle och tog chansen och hela vårt team klarade att bestiga toppen. Helt fantastiskt och ett garanterat minne för livet. För dig som verkligen vill nå toppen av Everest krävs, hårt arbete, ett grymt pannben men också en bra organisation med starka och välutbildade guider, det står Adventure Lovers för. Jag har även varit på Cho Oyu med samma gäng.
Raul
2017 bestämde jag mig för att fira min 40-årsdag med ett riktigt häftigt äventyr - ett försök att bestiga Everest. Eftersom jag sedan innan hade bra erfarenheter av Adventure Lovers (lyckade bestigningar av Aconcagua och Elbrus), så kändes valet att anlita Adventure Lovers igen naturligt. Jag visste att det skulle krävas en seriös och stenhård satsning, både mentalt och fysiskt och hade en bra dialog med företaget runt alla förberedelser som krävdes. Jag fick ett underbart mottagande i Nepal och hade ett team som verkligen brydde sig och månade om mitt välbefinnande och min säkerhet. Approachen upp till Everest Base Camp bjöd på fantastiska vyer och den 23/4 stod jag på toppen av Lobuche East 6119m som en del av träningen och acklimatiseringen för Everest. Äventyret fortsatte upp genom den riskfyllda och spännande klättringen genom det berömda isfallet, något av det häftigaste jag upplevt, men vid camp 2 på Everest blev jag sjuk och fick avbryta äventyret med en lunginflammation som hade brutit ut. Även här visade sig Adventure Lovers och den lokala samarbetspartnern vara professionella och såg till att jag snabbt och säkert kom till ett bra sjukhus i Kathmandu och tog väl hand om mig. Alla äventyr går inte alltid vägen t.ex. pga otur med vädret eller som i detta fall sjukdom, men berget står kvar och förutom att få födelsedagstårta i Everest Basecamp, så fick jag mitt livs största äventyr. Jag skulle inte tveka att anlita samma företag igen för ett andra Everestförsök.
Peter