Kontakta oss 031 - 51 57 77

Tharpu Chuli

Tharpu Chuli reser sig 5663 meter och är beläget i Annapurna-regionen. Berget ligger mitt emot det enastående Machhapuchre som också kallas fish tail på grund av sin utformning. Ett heligt och mycket spektakulärt berg i Himalaya. Säkert ett av de mer kända.

Tharpa Chuli har en enkel anmarsch och på vägen in får du uppleva den vackra soluppgången vid världskända Poon Hill och även övernatta i både Machhapuchre BC samt Annapurna BC. Du har mycket njutning att se fram emot under vandringen in och det blir bara bättre och bättre desto närmare du kommer "ditt" berg.

             

Vi ger dig den träning du behöver inför klättringen i Tharpa Chuli BC eller HC. 

Tharpa är en enkel klättring och graderas till 2B. Vi klättrar den nordvästra kammen och det finns inga tekniska bitar. Självklart klättrar du på fasta rep där så krävs. Toppkammen är något exponerad de sista 50-60 meterna då den smalnar av upp mot toppen.

Du gör hela expeditionen på 3 veckor och kommer att få uppleva väldigt mycket. Vill du se och uppleva något annat än Khumbudalen där du kanske vandrat in till Everest BC och/eller klättrat Island Peak eller Lobuche Peak så är detta något annat.

Du får dessutom uppleva vackra Pokhara som är den andra största staden i Nepal. Stan ligger belägen vid en sjö och det finns mycket trevligt att titta på här.

Vill du se 8000-meters berg. inga problem, du har både Dhaulagiri och Annapurna att få njuta av på denna resa.

Resan går utmärkt även för dig som kanske vandrat en del men är redo för att testa en alpinklättring. Du behöver inga tidigare förkunskaper för att nå toppen. Vi hjälper dig självklart med träning på plats där vi visar hur du tar dig upp och ner på ett fast rep.

Notera att vi försöker följa vårt program för din vandring/klättring i största möjliga mån, men ibland styr vädrets makter våra schemalagda dagar och vi får helt enkelt anpassa oss till moder jords vilja.

OBS: Om programmet ändras på ett sådant sätt att det blir färre tältnätter än inplanerat och fler tehus- och/eller hotellnätter tillkommer det kostnader för övernattningar samt eventuell beställd mat och dryck.

Dag 1 - Avresa från Stockholm/Göteborg

Dag 2 - Ankomst Katmandu, 1340m

Vi hämtar dig på flygplatsen och kör dig till ditt hotell. En av våra guider möter dig på hotellet och ser till att du har vad du behöver. De kommer att visa dig staden och framför allt Thamel, denna smältdegel med myllrande affärsliv och restauranger och barer i varje gathörn. Ett härligt inslag i en helt annan kultur än vad vi är vana vid hemma i Europa.

Dag 3 - Flyg till Pokhara

Efter frukost på ditt hotell så tar vi dig på en sightseeing i Katmandu till både kloster och tempel. Under eftermiddagen tar inrikesflyg dig till vackra Pokhara. Flygresan tar drygt en halvtimma. Njut av stan och sjön.

Övernattning på hotell

Dag 4 - Bil/buss till Naya Pul och trek till Ulleri, 1960m

Efter frukost så är det transport till Naya Pul och resan dit tar runt 2 timmar. Här börjar vandringen och du kommer efter ett tag fram till Tirkendunga på 1460m och når sen ditt slutmål för dagen som är Ghandruk (5-6h).

Dag 5 - Vandring till Ghorepani, 2855m

Du vandrar idag längs floden Jaljale och vidare mot en kam som tar dig upp till 3230 meter. Härifrån beger du dig nedåt  för lunch i Fulbari. Du når fram till Ghorepani under eftermiddagen.

Dag 6 - Poon Hill och vandring till Tadopani, 2630m

Det är helt klart värt att gå upp till Poon Hill innan din frukost för att njuta av den klassiska soluppgången. Du kommer ser det heliga och mycket vackra berget Machhapuchre (fiskfenan), 8000-meters berget Dhaulagiri och hela Annapurna-kedjan. Storslaget var ordet.

Efter att du ätit din frukost så vandrar du genom djungel och rhododendronskogar. Från flodbanken ska du uppåt igen till du når Tadopani på 2630 meter.

Dag 7 - Vandring till Chhomrong , 2170m

Dagen börjar försiktigt nedåt till Kimrung Khola. Härifrån då du troligen också fått i dig lunch så siktar du på högre höjder över Modi Khola. Ditt slutmål som är Chhomrong ligger vid basen av Hiunchuli.

Dag 8 - Vandring till Dobhan 2600m

Du ska idag vidare upp mot Dobhan. Först ned till floden där du sen klättrar upp mot Sinuwa. Du går härifrån genom tät skog och omgiven av bland annat ormbunkar och orchidéer till du fram till Khuldi. Det är nu en lång nedförslöpa på en brant stentrappa. När du är nere ska du in i en ny rhododendronskog. Efter att ha vandrat genom en del bambuskog når du fram till Dobhan.(5-6h).

Dag 9 - Vandring till Deurali, 3230m

Vandringen kommer nu upp över 3000 meter när vi når dagens slutmål som är Deurali på 3230 meter. Här kommer du bland annat se söta langurer. Du kommer också ut från skogen och dalen öppnar upp sig framför dig. Självklart med vackra vyer över bergen. Deurali ligger vacker belägen vid foten av Modi Himla och Machhapuchre, som du också såg häromdagen uppe från Poon Hill. Dess skönhet går inte att ta fel på.

Dag 10 - Vandring till Machhapuchre Base Camp, 3700m

Stigen som leder dig till BC ökar stegvis höjden. Du är nu uppe på fina höjder och de vita snötopparna känns nära och deras skönhet är magisk, men det måste upplevas och kan inte riktigt beskrivas med ord. Du ser bland mycket, Hiunchuli, Annapurna Syd, Annapurna 1 och 3, Gangapurna och naturligtvis Machhapuchre.

Dag 11 -Vandring till Annapurna Base Camp, 4130 m

Det är en kort dag du ska göra och det brukar ta max 2,5 h att nå Annapurna BC. Stigen följer en liten flod och du borde se en del herdehyddor.

Ladda kameran på kvällen för en vacker solnedgång som brukar färga de vita topparna i guldfärg.

Dag 12 - Vildag och acklimatisering runt Annapurna Base Camp

Behöver du en heldag för vila så går det bra, men troligen har du lite spring i benen och hänger med på en bra acklimatiseringstur som kommer att hjälpa dig för morgondagen då du går in till Tharpa Chuli BC.

Dag 13 - Vandring till Tharpu Chuli Base Camp, 4130 m

Äntligen dags för ditt eget Base Camp när du idag går in mot Tharpa Chuli. Vägen in tar dig via Annapurnas glaciärer till västra sidan av Tharpu Chuli. En ravin leder dig upp till en slätare plats som lämpar sig väl för ett läger.

Dag 14 - Vandring upp till High Camp, 4450m

Du vandrar i kanten av en morän till du når en ravin. Du klättrar upp längs dalsidan till du kommer upp på slät mark vilket också är ditt High Camp.

Du får öva på en del olika tekniker för klättring på fasta rep samt repellering i lägret.

Här gör du dina förberedelser inför klättringen imorgon. Se till att äta och dricka mycket och sen är det bara att vila och ladda (4h).

Dag 15 -Toppförsök Tharpu Chuli, 5663m - Ner till Machhapuchre BC, 3700m

Du klättrar den nordvästra kammen och kommer in i en slags kanal som kallas fluted wall. En urgröpning i klippan som ligger mellan Tharpu Chuli och Fluted Peak. sakta upp mot Rakshi Peak. Du klättrar över några klippsteg och når upp till glaciären som du också ska gå över. Du är nu på 5335 meter. Du når fram till väggen som leder dig upp mot toppen, här klättrar du på fasta rep. När du nått över kanten så klättar du på bergssidor som är ca 45 graders lutning och kommer nå fram till toppkammen. Här är det något exponerat så lugn klättring till du når den fina toppen. Fira, fota och njut av utsikten.

Det är dags för att klättra ned hela vägen till Machhapuchre BC på 3700 meter. Vi river våra läger på vägen ned.

Dag 16 - Vandring till Bamboo, 2430m

Du kommer känna igen mycket av det du gick uppför för några dagar sen. Slutpunkt idag är byn Bamboo

Dag 17 - Vandring till Chhomrong, 2170m

Vidare vandring ner till Chhomrong.

Dag 18 - Vandring till Syauli Bajar

Den första biten av vandringen tar dig till Jhinudanda där du också äter din lunch. Efter lunchen tar du dig till floden och härifrån ner till Syauli Bajar.

Dag 19 - Vandring till Naya Pul - Transport till Pokhara och flyg till Katmandu

Den sista dagen i bergen och du ska ner till Naya Pul, där du tar bil/buss som för dig tillbaka till Pokhara, bilresan är ca 2h. Under eftermiddagen tar du ett inrikesflyg tillbaka till Katmandu.

Dag 20 - I Katmandu

Njut av staden och shoppa i Thamel inför hemresan. I värsta fall kan även dagen användas som en reserv om det mot alla odds skulle ske förseningar på flyget ner till Katmandu. Det blir en rejäl firarmiddag på kvällen.

Dag 21 - Hemfärd Sverige

Resan är över och det är dags att flyga hem till familjen. Vi vet att du har massvis att berätta och många bilder och filmer att få visa.

Pris från: 40 400 kr

Inkluderat i resan           

 • Alla transfers i Nepal, till och från flygplatsen.
 • Välkomstmiddag.
 • Flyg Pokhara tur och retur.
 • Hotelnätter i Katmandu. 3 nätter på hotell. Rummen delas två och två.
 • All övernattning under vandringen, rum delas två och två.
 • Samtliga måltider under vandringen och klättringen.
 • Guider, kockar, sherpas och bärare.
 • Samtliga klätter- och vandringstillstånd.
 • Officiell avgift till Nepalesiska staten.
 • Samtlig utrustning i Base Camp såsom, tält, mässtält och köksutrustning.

Ej inkluderat i resan          

 • Flyg Stockholm/Göteborg-Katmandu tur och retur.
 • Måltider i Katmandu.
 • Tillägg för boende i singelrum.
 • Dryck (exempelvis mineralvatten, läsk och öl) under vistelsen.
 • Personlig utrustning.
 • Klätterutrustning (Sele, "8", karbiner, jumar, hjälm, stegjärn och yxa, finns att hyra hos oss)
 • Visum (kostnad för vistelse i Nepal, USD 40 för 30 dagar).
 • Försäkring. Helikoptertransport vid händelse av olycka eller sjukdom. Vi kan hjälpa till här, se avsnittet försäkring.
 • Dricks till personal, guider och bärare.

Klättra i Nepal med adventurelovers.se

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Väder i Nepal

Nepal har ett monsunklimat med två säsonger.

Monsunen ligger normalt från början av juni till slutet av september. Den torra säsongen är från oktober till början av juni.

Det lämpar sig bäst för trekking och klättring under mars-maj under vårsäsongen och från oktober till slutet av november under höstsäsongen.

Våren bjuder på varmare dagar, med oftast klara vackra förmiddagar, där eftermiddagen ofta kan ge moln och ibland även regn. Denna period är särskilt för dig som även tycker om att se blomstrande dalar med enorma rhododendronskogar och andra vildblommor. Det kan bli varmt och dammigt på en del treks från början av maj och framåt. Nattemperaturen på hög höjd runt 5000 meter ligger på ca minus 10 C.

Höstsäsongen som börjar i slutet av september fram till slutet av november bjuder på klara vackra dagar ofta till seneftermiddag. Monsunen är över och luften är frisk och kristallklar. Skogarna står i vacker grönska och hösten har oftast flest besökare uppe i Himalaya. Det är många fina och spännande festivaler under hösten. Nattemperaturen på hög höjd runt 5000 meter ligger på ca minus 10-15 C.

Vintersäsongen är från december till februari och är för många besökare lite för kall för att vara njutbar i Himalaya.  Klara vackra dagar men kallt som sagt. Nattemperaturen på hög höjd runt 5000 meter ligger på ca minus 20-30 C.

 

Nepalesisk mat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nepalesisk mat 

Det Nepalesiska köket är influerat av det Indiska vilket inte är särskilt konstigt då Indien är lite som ett storebrorsland för Nepal.

Ris är en viktigt del i köket tillsammans med en mängd kryddor vilket gör rätterna mycket goda och smakrika. Nationalrätten kallas Dal Bhat och är en risrätt (Bhat) med en kryddig linssoppa till (Dal) som varje tehus har sitt speciella recept på hur de vill tillaga. I Katmandu hittar du all möjlig slags mat med västerländsk inspiration så som pizzerior och rena steakhouses mm men också mat från andra delar av Asien så som Thailändsk mat.

I bergen är mycket av maten kolhydratrik för att ge kraft till kroppen i den tunna luften. Allt tillagas färskt från tehusens trädgårdar och att en måltid ibland kan ta lite tid innan du har den framför dig är väl värt att vänta på då alla råvaror är tagna från trädgårdslandet. För dig som gillar kött så är Jak specialiteten och det går fint att äta kött upp till Namche Bazaar, men efter det är det tillrådigt att hålla dig till de vegetariska rätterna då köttet ofta färdas på bärarnas ryggar eller på jakar och är då många gångar exponerat direkt i solen, vilket självklart ökar risken för att köttet blir dåligt.

För dig med allergier och eller laktosbesvär så meddela oss om detta innan avresa så ser vi till att du får den mat du vill ha.

För dig som är med på våra expeditioner så har vi tillgång till våra egna kockar, de är mycket skickliga och du kommer högst sannolikt att älska denna mat. Här kan du gärna äta en jakburgare till middag på 5300 meter för de vet exakt hur kött ska fraktas och skyddas.

Utrustning med adventurelovers.se

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Utrustningslista 

Vi skickar dig en komplett utrustningslista efter din bokning.

Kvalikfinaktion med adventurelovers.se

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kvalifikationer

Tharpu Chuli är ett fint nybörjarberg för de som vill göra en alpin klättring. Berget är inte tekniskt och har en moderat vinkel på 40-45 grader på några ställen. Toppkammens sista 50-60 meter smalnar av och det blir mer exponerat upp mot toppen. Vi har självklart fasta rep på de ställen där det behövs.

Du behöver inte ha tidigare alpin klättringserfarenhet men vi ser det som ett plus.

Din fysiska hälsa måste vara god. Du ska vara förberedd på vandringsdagar på 4-6 timmar och ibland längre.

Antal dagar: 21
Pris från: 40 400 kr
Avresedatum
 • 2024-10-11 - 2024-10-30
 • 2025-03-14 - 2025-04-02
 • 2025-10-10 - 2025-10-29
Svårighetsgradering: PD Läs mer om svårighetsgraderingar
Kundomdömen:
Åkte till vackra Nepal för att vandra samt för att bestiga Tharpu Chuli, oktober 2018. Pga sjukdom blev det inget Tharpu men en helt obeskrivlig vandring till Annapurna BC med enastående guide och bärare som ordnade med allt. Resan blev fantastisk på alla sätt och vis. Rekommenderar varmt AL, professionellt bemötande, engagemang och upplägg från bokning till genomförd resa. Du är i trygga händer när du reser med Adventure Lovers med fokus på att du ska få den bästa upplevelsen oavsett vilken resa du bokar!
Pernilla
Läs fler kundomdömen

Intresseanmälan

 • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Kundomdömen