Kontakta oss 031 - 51 57 77

Så här klarar du 7000 meter - Adventure Lovers

Lenin J 3

 

Att klättra 7000 meter är något väldigt speciellt och det är en bedrift du alltid kommer att ha med dig

Förberedelsefasen

Det finns ofta två sorters grupper för speciella evenemang, så även här. Den ena gruppen planerar noggrant och bygger upp en stege av berg de vill klättra eller redan har klättrat innan de omsorgsfullt väljer ut nästa utmaning. Inget lämnas åt slumpen, både kropp och utrustning testas, analyseras och utvärderas efteråt för eventuella justeringar.

Den andra gruppen innehåller personer som är mer spontana och har ingen riktigt lust att sätta sig ner och göra en 3-års plan. De har sina äventyr och klättringar i sitt CV och hugger mer på vad magkänslan säger att nästa utmaning ska bli och har en kortare beslutsprocess.

Ingen av de båda grupperna har mer rätt eller fel än den andra, så länge det finns rätt erfarenhet hos dessa personer eller att den är på väg att infrias inför den stora utmaningen. Även om du är spontan så krävs noggrannhet i detalj innan du åker på en rad beslut och genomföranden.

Träningsfasen

Ska du klara 7000-meter måste du dock satsa hårt på nästa steg som är träningen.

Så du har bokat din livs resa och har stora tankar om att stå där på toppen av Ama Dablam, Aconcagua, Peak Lenin, Mustagh Ata eller något annat häftigt. Har du valt Ama Dablam så har du helt säkert en bra erfarenhet och du klättrar mer tekniskt sen tidigare. Är däremot Aconcagua eller kanske Peak Lenin ditt val så har du kanske Elbrus topp eller liknande i bagaget. Det är väldigt många som har varit på toppen av Kilimanjaro och vill nu öka 1000 höjdmeter, här väljer nästa alla som är inne på detta Aconcagua. Absolut, det är 7 Summits, den högsta toppen utanför Himalaya-området och den tekniska graden är riktigt låg.

Det är ändå mycket större skillnad på upplägget, träningen och genomförandet än de flesta kan föreställa sig. Så ingen idé att du kommer från Kili och tror att du kan glida upp till toppen av Aconcagua på en ”räkmacka” med lite mer löpning i benen.

På de absolut flesta 7000-meters berg så bär du allt din utrustning själv och till detta hjälper du förhoppningsvis till med mat, gas och annat som gruppen behöver för att göra en bra och säker bestigning. När du kommer över 6000 meter så känns det i både ben och lungor när du har 15-20 kilo på ryggen på väg uppåt.

Så om du vill hela vägen upp så fuskar du inte med träningen, om än SMHI säger hällregn eller snöslask så tar du dig till din träningsbacke med entusiasm och en visualisering om att se dig själv pop toppen av just ditt berg.

Vi bjuder på massvis med bra träningstips när du gjort en bokning sen är det upp till dig att genomföra dem.

 Tidsaspektfasen

Under den första delen av tipsen så pratar vi om att en del människor har mer spontanitet inför sina livsval. Det är inga problem att vara spontan, men inför 7000-meter så måste du ändå normalt ge dig själv minst 4-6 månader innan avresa för att hinna träna upp dig så pass att du är redo både fysiskt och mentalt. Håller du en väldigt hög nivå på din träning som t ex fjällöpare, traillöpare med hårdare och längre tävlingar, klättrar mycket och högt så kan denna tidsaspekt kortas ner. Vi tar en unikt beslut på varje individ som kontaktar oss för allas säkerhet, både för din egen del men också för dina klätterkamraters skull på kommande berg.

Den mentala fasen

Det absolut vanligaste att glömma bort, särskilt för yngre klättrare är att inför ett hårdare berg där du är borta mer än 3 veckor, sover på snö i tält i tunn luft, smälter din egen snö/is, lagar din egen mat. Här gäller det att träna sinnet på att det kommer bli kallt, tungt, blött, varmt, hårt om varannat, varvat med fantastiska situationer och upplevelser såklart, men sistnämnda är lättare att bara suga in såklart.

Så ut i ett tält under vintern, trädgården kan funka utmärkt, sov där, smält snö på gasolköket, lasta på +20kg i din rygga och hitta värsta backen du har i närheten och när du tycker det bränner över allt så kör du i minst 45 minuter till. Se till att komma till berget med rätt inställning så kommer det bli både lättare, roligare och trevligare för både dig och dina kamrater.

7000-meters berg som vi åker på:

7000-meters berg som du inte hittar på vår webbsida men har all logistik för att göra:

  • Mustagh Ata

  • Lhakpa Ri

  • Puta Hiunchuli

  • Mount Nun

  • Nuptse