Kontakta oss 031 - 51 57 77

Se hit – 5 perfekta tips för val av tält

IMG_0269

Här kommer 5 tips som kommer att underlätta ditt val av tält

Det finns en del parametrar som är särskilt viktiga när du ska välja vilket tält du ska köpa.

  • Hur många personer ska få plats
  • Vilka årstider
  • Vikt och packstorlek
  • Slitstyrka
  • Absider

Det finns ett par frågor du måste bestämma dig för innan du köper ett nytt tält:

Ska alla i familjen med på dessa tältresor inklusive familjens Berner Senner eller är det du och vännen eller partnern som ofta sticker ut och vet precis hur ni vill ha det?

Är du ute under sommarhalvåret, men känner kanske att en vintercamping eller alpina bestigningar ligger inom räckhåll. Tänk uppgradering så slipper du köpa ännu ett tält om ett år.

Använder du tältet när du är ute i kajaken eller ska du bära tält själv, dessutom kanske både långt och högt.

Finns det plats i absiden för utrustning som du helst inte tar in i det fina och nyinköpta tält så som stegjärn, isyxor, snöiga storskor mm.

 

5 tips som kommer att hjälpa dig med inköp och livslängd på ditt tält..

  • Köp rätt tält direkt. Om du inte har tältat särskilt mycket i dina dar så låna en väns tält för en resa, kanske en vandring eller kajakutflykt över en helg och ge det därefter en känsla vad du tror om framtida intressen och TÄNK PÅ att det är ekonomiskt bra att hellre lägga några tusenlappar extra nu om du känner att det finns vintercamping och/eller alpin klättring i kikaren eller andra äventyr där det krävs ett rejält och stryktåligt tält utöver det vanliga. Det är ingen höjdare att behöva köpa ytterligare ett tält om ett år när du har kommit på att du vill använda ditt tält året runt i olika äventyr. En annan sak att tänka på är om du ska köpa ett kupol- eller tunneltält. Båda tälttyperna kan ha sina fördelar. Ett kupoltält är självstadgande och är väldigt användbart både för den alpine entusiasten och paddlaren som kanske kan ha svårt att hitta stadgande fästpunkter på klipporna. Ett tunneltält har ofta en mycket större absider vilket kan passa familjen eller den som har med mycket utrustning.
  • Slitstyrka. Det kommer nyheter och material hela tiden som förbättrar slitstyrka och material i tältduken. Är tältet extremt slitstarkt så kostar det garanterat mer, var tror du att du kommer att hålla till med tältet. Här får inte snålheten bedra visheten om du kommer att tälta i extrema miljöer med kraftiga snöfall och starka vindar. Det kan ju i värsta fall handla om att tältduken styrka avgör om du kommer att få en någorlunda behaglig natt på berget eller om tältduken går rakt av efter en stund och panik nedför i mörkret. Är det sommarcamping med kajaken så räcker det gott och väl med ett 2-säsongstält.
  • Vikten. Går du långt på din vandring kanske i Svenska och Norska fjäll så blir det en hel del mil på en eller två veckor. Du är säkert duktig på att packa din rygga och bär inte med dig en massa onödiga saker. Detta gäller ju också i högsta grad packningens tyngsta detalj, ditt tält. Jämför vikterna på de olika tälten. Ett lättare tält kan också betyda ett dyrare tält, så fråga dig själv vad det är värt att få slippa onödig vikt även på tältet. Packar du i kajaken eller bilen så är det av mindre betydelse såklart.
  • Storlek. En bra storlek på din absider ska aldrig underskattas. I en absider (det extra förvaringsutrymmet utanför ditt innertält men innanför yttertältet) lägger du vassa föremål som vassa stegjärn och isyxor, snöiga/leriga klätter- eller vandringskängor. Det är också riktigt smidigt att sitta i ditt innertält för att laga mat/smälta snö i absiden som fungerar utmärkt som vind/köldskydd. Sörj för god ventilering när du använder gas och var självklart försiktig med lågan.
  • Skötsel. Var rädd om ditt tält. Det går bra att tvätta av det med ljummet vatten om det har blivit smutsigt. Det går fint att packa ihop ditt tält blött om regnet öser ner eller snön yr, du måste kanske bort från platsen. Se bara till att när du har hittat ett bättre skydd senare samma dag att tältet kommer upp igen och förhoppningsvis har vädret vänt och ditt tält torkar upp. Du ska i alla lägen se till att ditt tält är helt torrt innan du packar ner det i påsen för förvaring när din resa är avslutat. Tänk på att UV-strålar är riktigt elaka mot tältduken och försvagar slitstyrka och tältets övriga förmågor om det står uppställt länge i stark sol. Du kanske inte behöver sätta upp tältet direkt när du kommer fram till dagens mål på vandringen om solen står i zenit. Se över tältduken i god tid innan du ska använda tältet. Krävs det reperationer. Du kan till en del tältverkare lämna in ditt tält för en mycket bra reparation som t ex Hilleberg. Det finns också en speciell tejp du kan använda för att laga på inner- och yttertält om olyckan skulle ha varit framme och orsakat en reva. Se över om du behöver komplettera med mer tältlina och/eller tältpinnar. Är dragkedjorna tiptopp.

 

Här följer ett par tälttyper till olika användning

Extrema förhållanden

 

Hille Tarra

Hilleberg Tarra

Vikt: 4,2 kg

Typ: Kupol

Absider: 2

Personer: 2

Användningsområde: Klättringar, vandringar, paddlingar.

Säsong: Alla 4

Pris: Ca 9850 kr

 

Hille Nammatj 2

Hilleberg Nammatj 2

Vikt: 3 kg

Typ: Tunnel

Absider: 1

Personer 2

Användningsområde: Allsidigt, låg vikt gör att det är riktigt bra till vandring och klättring på längre resor. Tunnelversionen ger bra förvaringsutrymme men svårare att sätta upp på klippor och mer känsligt i kraftig vind.

Säsong: Alla 4

Pris: Ca 7 200 kr (Finns också som GT med en extra stor absider om så önskas)

 

MG Trango

Mountain Hardwear Trango

Vikt: 4.44 kg

Typ: Kupol

Absider: 1

Personer: 2 men går rätt bra med 3 för att hålla ner vikt på t ex högre klättring.

Användningsområde: Klättring och vandring. Fungerar fint både uppe på berget som i Base Camp. Tungt dock.

Säsong: Alla 4

Pris: Ca 7 700 kr (Sverige)

TNF 25

The North Face 25

Vikt: 4 kg

Typ: Kupol

Absider: 1

Personer: 2 men går rätt bra med 3

Användningsområde: Klassikt tält för alpina klättringar, fungerar utmärkt till vandringar och puddingar.

Säsong: Alla 4

Pris: Ca 7 700 kr (Sverige)

 

Tuffa förhållanden

Hille Jannu

 

Hilleberg Jannu

Svenska väldigt duktiga Hilleberg står för toppkvalitet och tekniskt kunnande.

Vikt: 3.1 kg

Typ: Kupol

Absider: 1

Personer: 2

Användningsområde: Alpina klättringar, expeditioner, men fungerar också utmärkt till långa vandringar och puddingar. Låg vikt gör att om du kan dina tält så står det sig också väldigt bra i riktigt tufft väder men lägre slitstyrka i kilo än tälten ovan.

Säsong: Alla 4

Pris: Ca 8 950 kr

Hille Kaitum

Hilleberg Kaitum 2

Vikt: 3 kg

Typ: Tunnel

Absider: 2

Personer: 2

Användningsområde: Allsidigt, den väldigt låga vikten till slitstyrkan gör det till ett riktigt bra till väldigt mycket t ex, klättring, vandring, cykel, paddling.

Säsong: Alla 4

Pris: Ca 8 150 kr

Hille soulo

Hilleberg Soulo

Vikt: 2,4 kg

Typ: Kupol

Absider: 1

Personer: 1 (rymligt så fungerar även för längre personer)

Användningsområde: För ensamklättraren/vandraren/paddlaren/cyklisten/motorcyklisten

Säsong: Alla 4

Pris: Ca 6 600 kr

 

Enklare förhållanden

 

Hille Rogen

Hilleberg Rogen

Vikt: 2,1 kg

Typ: Kupol

Absider: 2

Personer: 2

Användningsområde: Allroundtält som går att förlänga sommaren med både vår och höst, t ex, klättring, vandring, cykel, paddling.

Säsong: 3

Pris: Ca 7 250 kr

Fjällräven Akka view

 

Fjällräven Akka View 2

Vikt: 3 kg

Typ: Kupol

Absider: 1

Personer: 2

Användningsområde: Lättare sommarcamping, lättare fjällvandring. T ex lättare vandring, paddling

Säsong: 2

Pris: Ca 5 000 kr

 

Enklare och billigare

Fortfarande väldigt fina tält men inte alls så slitstarkt som tälten ovan. 

 

MSR Elixir 2

MSR Elixir 2

Vikt: 2.65 kg

Typ: Kupol

Absider: 1

Personer: 2

Användningsområde: Lättare sommarcamping. Fiske och lätt vandring under trädgräns.

Säsong: 2

Pris: Ca 3 000 kr

 

MH Optic

Mountain Hardwear Optic VUE 2.5

Vikt: 2.8 kg

Typ: Kupol

Absider: 2

Personer: 2

Användningsområde:  Lättare sommarcamping. Fiske och lätt vandring under trädgräns.

Säsong: 2

Pris: Ca 2 200 kr