Kontakta oss 031 - 51 57 77

Test – Vi hjälper dig att välja en lämplig rygga

Arc 45 fl

 

Välj rätt rygga för rätt ändamål

När det kommer till utrustning där det finns ett hav att gräva ur så är det inte alltid helt enkelt att välja rätt. Ryggsäckar är typiskt en sådan produkt och vi tänkte försöka hjälpa till att underlätta ditt nästa inköp. Det är en självklarhet tycker vi att försöka hitta en mångfald i din ryggsäck så den duger i mer än ett syfte. Det kan förstås bero lite på vad du ska göra och hur länge du ska vara eller hur högt upp du ska. Testet och rekommendationerna bygger på egna erfarenheter, samtal med märkesagenter samt delade rekommendationer från tidigare testpaneler.

Vi vill också understryka att vi inte är sponsrade av något av märkena vi tar upp. Vi har gjort ett urval som vi helt enkelt tycker är i topp.

Vi väljer att dela upp användningen i kategorier för att göra det enklare att hitta just ditt ändamål.

Du kommer att se att många av säckarna har du stora användningsområden på, så läs inte rubrikerna som att det är endast detta ryggsäcken ska användas till utan det är rekommendationer.

 

Isklättring/toppförsök upp till ca 6500m/skidbestigning

 

Arc rygga 45 fl

 

Arc’teryx Alpha 45 FL

Inget ovanligt att hitta Arc’teryx på någon topplista vad gäller deras ryggsäckar. Företaget har länge legat långt eller längst fram i olika innovativa lösningar för ryggor.

FL står för ”fast and light” och det stämmer utmärkt då du får en avskalad säck med cord-snodd för t ex stegjärn och smarta dubbla fästen för isyxor. Om inte vattentät så är den dock riktigt tålig vad gäller väta. Det klassiska topplocket är utbytt mot en rulltopp som du enkelt knäpper även med handskar på. 4 infästningar för t ex skidor/liggunderlag. Väger endast 640 gr. Ca 1600 kr.

 

Gregory 35

 

 

Gregory Alpinisto 35

Ett ryggsäcksmärke som kanske inte är så känt här hemma i Sverige. De har tillverkat ryggar i mer än 30 år och har stenkoll på sin produktion. Överösta med olika utmärkelser från de stora tidningarna finns det inte mycket att klaga på här. Säcken är komfortabel och har många olika möjligheter till justeringar. Den har ett speciellt utvecklat bärsystem som ska fördela vikt över hela ryggen. Det finns fästen för dubbla isyxor, stegjärnsficka, hållare för skidor eller annat. Den är byggs på ett klassiskt vis men är en kanonfin säck. Väger ca 1,5  kg (M) beroende på storlek av säck. Finns också en 50 liters variant. Pris ca 1700 kr.

 

Klippklättring

Mammut

Mammut Neon 45

Schweiziska Mammut står för en härlig och avskalad säck som passar klockrent till klippklättringen. Den packar lätt ur och i saker. Du får plats med det du behöver för din dag vid klipporna, rep med säck, sele, skor, karbiner mm. Det finns dessutom också utrymme för att ta med mat och dryck på turen. Säcken är väldigt skön på även vid tung packning och du kan dessutom ta av avbärarbältet om så önskas. Vikt 1,3 kg med ett pris på ca 1300 kr.

Osprey 36 stratos

 

Osprey Stratos 36

Amerikanska välkända Osprey kör sällan i diket. Här har du en lätt och funktionsduglig säck att ta med på klippklättringen. Säcken har en bra ventilerande ryggpanel som håller din rygg svalare. Den har som de flesta Ospreysäckar ett bra bärsystem, Stratos är anpassat till män, men det kallas också unisex så är du tjej och gillar den så kolla in hur den känns på kroppen. Bra fästanordning om du vill stuva vandringsstavar och ett fäste för isyxa om du vill använda den som toppsäck på någon alpin tur.

Alpinklättring +6000 m

FA Alch

Eddie Bauer/First Ascent Alchemist 40 (bilden) eller Sorcerer 40

 

Föregångaren till årets nyhet Sorcerer heter Alchemist som vann mycket priser när den kom på marknaden för några år sen. Den växer från 40 l upp till 55 l, mycket smart. Sorcerer har samma funktion som Alchemist och växer från 40 l upp till 55 l, men här slutar liknelserna. Materialet som används i Sorcerer är 4 gånger(!) starkare än Kevlar. De har lyckats skala bort ca 450 gr i vikt vilket är väldigt mycket då den fortfarande har samma fina funktioner och smarta användningsområden som sin föregångare. Det finns ett minimalistiskt urtagbart liggunderlag som också kanske kan användas som spjäla vid händelse av skada. Vikt med liggunderlaget i 1,4 kg, utan fantastiska 950 gr. Smakar det så kostar det. Sorcerer ca pris 4300 kr och Alchemist ca 2000 kr, vikt 1,85 kg med liggunderlag och 1,54 kg utan. OBS. Den kan vara klurig att hitta i Europa då Eddie Bauer inte fått fäste ännu här, men om du eller kanske kompisen drar till Staterna är det bara att plocka med en hem. En riktigt spännande säck tycker vi om dock dyr för Sorcerer.

Granite Gear 70

 

Gear Granite Nimbus Trace Access 70

Granite Gear kanske många av er känner igen för sina slitstarka pack- och kompressionspåsar. De är även höjdare på att tillverka bra ryggor. Nimbus är en slitvarg som tål att packas med 30 kilo och fortfarande kännas grymt bra på din rygg. Dragkedjorna är specialdesignade för att inte smuts och grus ska fastna i tänderna på dragkedjan, funkar bra. Inte den lättaste eller mest innovativa säcken bland de vi har i texten, men du får en säck som klarar väldigt mycket under väldigt lång tid och är bekväm. Vikt 1.95 kg och ca pris är 3000 kr.

BD speed 55

 

Black Diamond Speed 55

En superlätt säck med brett användningsområde. Fungerar för alpin klättring, isklättring (välj en mindre storlek t ex 40 l), vandring och klippklättring. Den har fäste för isyxor och stegjärn, liggunderlag med mera utvändigt. Den har avtagbara prylar som topplock, frontlock och avbärarbälte. Osäkert hur tåligt tyget är, det är inte det exklusiva rymdmaterialet Eddie Bauer använder men borde hålla bra även på klippor om du är någorlunda försiktig. Känner du att Black Diamond är rätt men är osäker på om den är tillräckligt stor för dina ändamål  t ex Aconcagua eller en egen längre expedition så finns även BD Mission 75 (vikt 1.6 kg och ca 2300 kr). Speed har en vikt på endast 1,26 kg och det fina priset ca 1800 kr.

 

Minimalistiskt

Hyperlite 4400

Hyperlite Mountain Gear 4400 

En ryggsäck för den som gillar att ha det avskalat och lätt. Hyperlite är riktigt lätt och väger endast 1,13 kg för en 70-liters säck. Den har tre stora utanpåliggande meshfickor och det finns även fickor på avbärarbältet för snacks eller solskydd. Säcken är tillverkad i ett speciellt material som kallas Cuben Fiber och användes till att börja med inom seglingen. Materialet ska vara väldigt tåligt. Vikt 1,13 kg och ca pris 3000 kr.

 

Vandring

Osprey Aether 70      Osprey Ariel W

 

Osprey Aether (man) och Ariel (kvinna)

Osprey utmärker sig igen med en toppenfin vandringsryggsäck. Den finns i två storlekar för både dam (55 & 65l) och herr (60 & 70 l). Ett mycket bra bärsystem gör att du kan bära tungt och långt utan att tappa kraft på obekväma inställningar eller en konstruktion som inte tillåter tyngre vikt. Säcken har två ingångar för smidig in- och urpackning. Du kan ta av topplocket och göra om det till en liten ryggsäck. Fäste för vandringsstavar. Ventilationsnät i både rygg och avbärarbälte vilket ger en svalare rygg och midja. Fäste för isyxor om du skulle vilja ha den alpin säck. Om du går in och testar säcken hos en försäljare så be att få en vikt i säcken, då kommer den till sitt rätta jag. Vikt 2,3 kg (Aether 60l) och 2,23 kg (Ariel55 l) ca pris 1900 kr.

isko

 

Fjällräven Abisko (dam 55 & 65 l) (herr 65 & 75 l)

En ganska ny och avskalad rygga från klassiska svenska Fjällräven. Den har ett bra bärsystem som tillåter dig att bära tungt med säcken utan att det känns obehagligt. Bra avbärarbälte med fickor precis som Osprey kört länge. En bra formgjuten botten gör att du kan ställa ifrån dig säcken så den står upp, botten är också förstärkt och suger inte åt sig markfukt så det blir blött i packningen längst ner. Självklart justerbar rygglängd. En fin och bra ryggsäck för vandring och resa där du behöver dina händer till annat än att kånka på väskorna. Vikt 75 l 2.35 kg ca pris 2300 kr.

kajka

 

Fjällräven Kajka (dam 65 & 75 l) (herr 75, 85 & 100 l)

En slitvarg som har funnits länge och är omtyckt av oss svenskar. De nya varianterna har förbättringar på alla möjliga ställen. Bra bärsystem, rejäla axelremmar och avbärarbälte. Wet/Dry-utrymme. Avskalad och snygg. Den fungera bra att bära riktigt tungt med och är en klassisk vandringssäck med går också utmärkt att ha med sig på backpacking-resan. Möjligen något tung Vikt 85 l, 3.15 kg och ca pris 3400 kr (85 l).