Kontakta oss 031 - 51 57 77

Tips för val av klätterutrustning - Adventure Lovers

Här följer några bra tips att använda sig av i djungeln runt klätterutrustning

Lavinutrustning:

Se till att köpa ett helt kit med spade, probe och sändare då det oftast är bättre priser på att köpa ett helt kit. De digitala sändarna har nästan helt och håller tagit över de analoga. Sändaren ska självklart kunna slå över från sänd till sök.

Tänk på: Att vara väl införstådd på all denna utrustning och att alla i gruppen behöver samma slags utrustning dock behöver det inte vara av samma märke. Kontrollera med en säljare så att de märken ni har eller köper är kompatibla med varandra om gruppen har olika utrustning. Öva ordentligt med samtliga som ska delta. Kända tillverkare: Ortodox, Mammut och Pieps.

Karbiner:

3 viktiga saker att tänka på först.

  1. Vilken slags grind/öppning

  2. Form

  3. Storlek och vikt

När du kan skillnaden mellan modellerna och förstår rätt användande kommer du att förstå vilka slags karbiner du ska köpa.

Grind/öppning:

Rak grind – Är väldigt vanligt och används ofta också på skruvkarbiner. Många slags användande, säkringar, quick draws, förvaring av utrustning, Tålig och varaktig.

Böjd grind – Den konkava grinden gör det väldigt enkelt att klippa in repet på karbinen. T ex en quick draw har en konkav grind på repsidan för enkel hantering av repet. Tålig och varaktig.

Stålvajer – En dubbel stålvajer fungerar som grind och tar genast bort vikt från karbinen. De fryser egentligen aldrig när du klättrar blött och isigt, t ex isklättring i fruset vattenfall. Mindre varaktig än de 2 andra ovan.

Skruvkarbiner:

Skruvlås – Du skruvar manuellt för att stänga och öppna grinden.

Auto lock – Så fort grinden är stängd så är karbinen också låst. Det finns en del olika modeller här att välja på beroende på vad som passar dig bäst.

En låsande karbin används främst för säkring och repellering. De är den enda slags karbin som ska användas i sådana situationer.

Form:

D Asymmetriska – Den vanligaste formen på karbin, den påminner om en klassisk D, men är mindre i ena änden för att reducera vikt. Asymmetriska har en större grind vilket underlättar inklippning av rep.

Päronformade – Väldigt lik den asymmetriska D-karbinen. Den är större och används framför allt till säkring/belay och repellering. Kan även användas som säkring vid ankare. Inte lika stark som D-form/asym-D Tyngre och dyrare än de flesta former.

D-form – En allround-karbin till den mesta av klättring. Den har den starkaste formen av karbiner vilket är positivt och på minussidan så är den tyngre och dyrare än oval-formen.

Oval – En form som passar bra för utrustning i selen. Klarar mest utrustning bland formerna. De är också väldigt användbar som en nödlösning för en repellering om ditt repelleringsvertyg (ATC/8) har gått förlorad.

Storlek och vikt:

Storleken – på karbinen är viktig i avseende för hur lätt det är att klippa in repet. Om din karbin är liten så är öppningen begränsad för grinden och du kanske fastnar med fingret mot karbinens baksida när du ska klippa in. Kan vara otroligt irriterande och potentiellt farligt om du inte snabbt och enkelt kan göra en inklppning av repet. En för stor karbin för inklippning kan också vara svårare att hantera. Så att titta på storleken av karbinen och hur lätt den är att öppna och hur mycket den öppnar för enkel inklippning av repet är viktigt.

Vikten – Det är såklart alltid välkommet med en lättare vikt av din klätterutrustning, men se upp för ultralätta varianter som kanske är bräckligare och svårare att klippa in på då de kan vara för små ibland.

Det är också värt att titta på styrkan av en karbin som mäts i / major axis / minor axis / major axis när karbinen är öppen. Du ska hitta denna information på paketet eller på köpinformationen på nätet.

Vilken slags karbin passar då till en specifik klättring. Här under följer några exempel

Säkring/belay – repellering –               Stora päronformade karbiner med lås.

Sportklättring med quick draws –        Asym. D-karbiner med rak och böjd grind/vajergrind.

Trad.klättring med quick draws –         Asym. D-karbiner med vajergrind men även modellen med en böjd och en rak grind fungerar fint

Trad.klättring övriga karbiner –             Asym.D-karbiner, D-form eller ovala.

Alpinklättring –                                      Asym.D-form, D-form och någon oval. Skruvar på ankare, belay och repellering.

Klätterhjälm:

3 kriterier som är det viktigaste.

  • Vilken slags klättring

  • Hjälmtyp

  • Passform

Hårdplast – typ ABS-plast. Inredda med tunnare skumplast eller remmar för passform. De är varaktiga och billiga.

Skumplast/EPP – Polypropylen/Polystyren. Lätta och bra ventilerade.

Vilken slags klättring ska du göra:

Alpin klättring/trad.klättring – Du kommer att ha hjälmen på dig en längre tid så välj gärna en EPP-hjälm som är lätt och väl ventilerad. Viktigt att se till att det finns clips för att pannlampan ska sitta bra. En klassisk hårdplast fungerar fint.

Isklättring – Välj gärna en EPP-hjälm men med mindre ventilation. Du vill inte att isbitar ska kunna slå in i ventilationshålen. Klassisk hårdplast går utmärkt här också.

Sportklättring i varmare klimat – EPP-hjälm med så mycket ventilation du kan hitta.

Klättersele

Du väljer din sele efter din klättring. Nu är det ju absolut inte så att du måste ha en sele för varje specifik gren inom klättringen, men det kan ändå vara bra att fundera på vad du klättrar oftast.

Vilken sele passar för vad?

Inomhus- och sportklättring – En lätt och smidig sele, det räcker med endast 2 utrustningsloopar. Oftast en tunnare belayloop och inga justerbara benslingor. Allt för att spara vikt.

Trad.klättring – Här krävs mycket utrustning och således då 4 utrustningsloopar. De är all round och har ofta justerbara benslingor. Bra vadering då det blir en del vikt på denna sele med all utrustning.

Is- och mixklättring – De påminner om tradselarna. De har 4 loopar och ofta 1 eller 2 ställen där du kan sätta fast en isskruvsclip. De är också designande för vinterförhållanden där det kan bli blött.

Alpinsele – En året-runt-sele med 4 loopar, justerbara benslinogor och ett smidigt bälte som ska vara lätt att dra åt med tjocka kläder på. Ofta i ganska tunna material då de så gott som alltid bärs tillsammans med en ryggsäck på ryggen.

  • Tänk på att det finns selar för båda killar och tjejer då vi har olika kroppsformer.

  • Hitta en sele som passar dig väl, se till att den är så anpassad som möjligt till den slags klättring du utövar oftast.

  • En sele i rätt storlek ska kunna bli både större och mindre i diameter på dig då förutsättningar med kläder och kanske vikt ändras. Den får inte vara maxad åt något håll. Kontrollera så att benslingorna passar dig väl och att den känns komfortabel.

  • En sele som sitter bra på ska du kunna få in 2 fingrar mellan bältet och bålen. Se till att bältet hamnar ovanpå höftbenen så du sitter säkert om du skulle hamn upp och ner i selen och den förhindrar då att du glider ur.

TÄNK PÅ ATT ALLTID GÅ IGENOM DIN UTRUSTNING INNAN VARJE KLÄTTRING

  • Kontrollera hjälmen så att den inte har sprickor eller allvarliga märken. Titta på remmar så de inte är fransiga eller att snabbkopplingen är skadad. Förvara torrt

  • Kontrollera så din sele inte har skador och att bältet och låset är intakt. Förvara torrt och luftigt.

  • Kontrollera karbiner och testa låsen innan du ska ut. Har du tappat en karbin i en sten så ska du räkna med att den är förbrukad och kan att fått en osynlig skada som kan knäcka karbinen vid en fallsituation.

  • Kontrollera din sändare så den funkar, färska batterier. Se till att proben inte är skadad och den går att fäll ihop utan problem. Se till att spadens ihopfällningsanordning är intakt.

Lycka till med din utrustning och ha det så kul på dina klättringar!

031 – 51 57 77

info@adventurelovers.se