Kontakta oss 031 - 51 57 77

Tipsen från en Aconcaguabestigare

Acon toppen 3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aconcagua, 6962 meter

Aconcaguasäsongen närmar sig och är bara drygt 6 månader bort, hög tid alltså att ta ett beslut om man vill göra ett försök. Adventure Lovers passade på att ställa några frågor till Kenneth som besteg Aconcagua 2015.

Läs gärna vad han har för tips för att öka dina chanser ytterligare.

Kenneth har varit på bl a Kilimanjaro, Elbrus, Aconcagua, Denali och en rad olika bestigningar i Norge under bältet. Närmast aktuell med att åka tillbaka till Denali i förhoppning om bättre väder än det vi såg förra året med ett mycket klent antal personer som lyckades nå toppen.

 

  • Du har gjort 2 försök att nå toppen av Aconcagua, 2013? och 2015 då du toppade. Vad var den stora skillnaden på de 2 försöken kände du och vad lärde du dig som en viktig detalj inför ditt andra försök som också bidrog till att nå toppen?

Vid försöket 2013 var jag tyvärr sjuk och gjorde inte mig själv rättvisa. 2015 gick det bättre och jag hade bättre erfarenhet samt att jag optimerade min packning mycket bättre. Kort å gott mycket lättare. En annan viktig detalj var att jag var mycket mer noggrann i att äta/dricka ordenligt vid varje stopp. Det ger en jämnare energibalans.

  • Din chefsguide som var Angel har en stor erfarenhet av bl a Aconcagua med över 40 toppbestigningar. Nämn några saker som du tycker gjorde att Angel bidrog starkt till din framgång.

Angel är en guide av högsta rang och han var riktigt bra på att läsa av hur gruppen mådde. Pushade vid rätt tillfälle. Sedan var han en härlig personlighet och hade en stor portion humor.

  • Du tränade hårt inför din toppbestigning 2015. Har du några bra tips till framtida kunder hos Adventure Lovers för en bra förberedelse inför ett högt berg?

Det handlar om tre saker styrka/kondition/uthållighet, dessa behöver man mixa i sin träning och ha extra fokus på uthålligheten. Backträning med packning är det bästa.

  • Är det några extra viktiga saker i utrustningslistan som du känner att det här måste du ha med dig för att lyckas på Aconcagua?

Termos är guld värd på toppturen, varm blåbärssoppa gör susen när krafterna börjar tryta. Kissflaska i tältet är ett måste. Ha med dig bars/energi som du verkligen tycker om.

  • Du är erfaren med en rad alpina klättringar i ryggsäcken, det blir ibland ensamt i tältet under väntandet på ett toppförsök. Vad är dina tips för att hålla hemlängtan på en bra nivå och både kunna fokusera på ett kommande toppförsök som du kanske inte vet exakt när det ska dyka upp samt ändå hålla tankarna till familj och vänner på en bra nivå?

Njut av att vara där, dina nära och kära väntar på dig. Ibland får man vänta länge på en toppstöt å ibland går det inte alls. Sådana är naturens lagar. När man väntar är det bara att försöka käka/dricka mycket och hjälpas åt att hålla humöret uppe. Lyssna på musik eller något annat man tycker om är bra.

Stort tack Kenneth. Vi önskar dig all lycka till på Denali!

Safe climb!

Vill du följa Kenneth på Denali så läs gärna hans blogg: http://aconcagua.blogg.se/