Kontakta oss 031 - 51 57 77

Tränings- och utrustningstips inför din vandring.

Vandring

Har du förberett dig på rätt sätt inför din vandring

Det är mycket som ska klaffa för att din vandring ska bli en njutning och inte ett evigt slit. Det är lätt att stirra på utrustningslistan, om du ens har fått eller gjort någon, packa ner allt som står plus lite till.

Har du koll på dina kängor, rygga och vilka strumpor som passar dig?

Nedan följer en rad bra tips för att du ska kunna njuta fullt ut när du laddar inför din vandring. Vi delar in det i utrustning och träning.

Utrustning

  • Kängorna, har du redan kängor så se till att det inte finns sprickor och att lädret i övrigt är i bra skick. Vaxa in och kontrollera skosnören. Ta med två extra skosnören.                                                                                                                                                                                                         Nya kängor, testa mycket innan du bestämmer dig. Vi har alla olika läst och det är omöjligt att säga vad som fungerar på just dig. Gå till ett ställe där det finns möjlighet att gå i lite nedförsbacke. Specialister har denna förmån som t ex Naturkompaniet, dina tår får inte gå emot kängans framkant när du står i jämvikt i nedförsbacken. Gör de det så kommer du garanterat få blånaglar. Gå gärna in och prova dina kängor efter att ha gått en bra bit innan, fötterna sväller och du får en mer rättvis känsla i kängan. Tänk på att för de flesta fungerar det bäst med dubbla strumpor, en tunn s.k. liner och en kraftigare socka. Båda i ull. Då får du friktionen mot strumporna och inte din ömtåliga hud på foten.
  • Ryggsäck, har du en ljusblå rygga från Fjällräven daterat till 1972, grattis till hippfaktorn, men i övrigt kanske inte längre den ryggsäck som är att föredra för din vandring. Fundera på om hur stor säck du verkligen behöver, är du på en längre vandring och det inte finns bärhjälp, t ex svenska och norska fjäll så behöver du en säck som rymmer, kläder, kök och tält. Runt 65-80 liter kan vara lagom. Är din resa till ett ställe där du klarar dig med en dagsryggsäck så klarar du dig fint med 30-40 l. Är det en vandring med en klättring involverat så gå upp 10-15 l så hamnar du runt 50-55 l. Då finns det gott om plats för kläder, vatten, rep mm.
  • Underställ, ull, gärna i merino. Fantastisk känsla mot kroppen. Ullen har den stora fördelen att både värma och kyla, den värmer fast den är fuktig och luktar inte.
  • Mellanlager, oftast är en microfleece att föredra. Varm och smidig i sin rörlighet.
  • Isolation, en tunn dunjacka eller syntetjacka. Syntet billigare och värmer trots att det är blött. Dun varmare och lättare. Ersätter den gamla tjocka fleecejackan.
  • Skalkläder, beroende på destinationen och aktivitet. Se till att det finns ett vattentätt membran, t ex Gore-Tex. Hitta rätt plagg genom att titta på användningsområden med hur många lager skaljackan eller byxan har.

Träning

  • Benträning, det är benen som ska jobba mest, så se till att träna dessa mest. Tråkigt att hänga på gymmet säger du, träna hemma med utfall, burpees, knäböj, steg upp och ner på pall. Framför din TV om du snabbt blir uttråkad. Börja i god tid innan det är dags för avresa.
  • Se till att komma ut i terrängen när du tränar. Ta på dina vandringskängor, du får en liknande känsla som när det är dags på riktigt och har du nya kängor så går du in dem samtidigt som du tränar. Hitta bra backar för både vandring upp och ner.
  • Glöm aldrig vattnet. Du måste ha vatten med dig på din vandring, så se till att även ha med det på träningen så vänjer du dig vid att ha vattenflaskan i närheten hela tiden.
  • Se till att träna med ryggsäck, överkroppen mår bra av det och hela din kropp får en bra förberedelse inför din resa. Vilken vikt du ska ha i beror på om du ska bära allt själv, då tränar du med mer vikt i ryggan annars mindre. Vikter, böcker eller vattenfyllda PET-flaskor funkar fint som vikt i säcken.
  • Vandringsstavar, är inte bara till för pensionärer. Det kommer att hjälpa dig med balans och avlastning av knän och höfter, särskilt i nedförsbackarna. Börja träna med dem i backen redan hemma.
  • Energi, se till att hålla kroppen med energi under dina träningspass och även under din riktiga vandring. Energibars, energigel, russin, nötter, ost och torkat kött är alla utmärkta energikällor för att du ska ge kroppen ökad kraft.
  • Helheten med träningen, desto duktigare du har varit på att hålla igång din träning inför din vandring desto roligare kommer du känna att det är. Musklerna svarar i uppförsbackar, lungorna svarar den där dagen ni går lite extra långt. Du kommer att känna dig full av energi och kraft även vid dagens slut.

Lycka till med dina förberedelser!