Island Peak, 6189 m
Ett av de absolut mest populära bergen att starta med som en introduktion till dig som vill prova alpin klättring i Himalaya. Våra bergsguider är alla otroligt erfarna och de flesta av dem har 8000-meters bestigningar där ibland ofta Mount Everest. Svensk guide vid minst 6 deltagare.
Den globala uppvärmningen smälter glaciärerna och Island Peak är ett av bergen som känner av det. Det har gjort insteget lite mer besvärligt. Det kräver att du har en del koll på din klippklättring också. Inget riktigt besvärligt men med sträng kyl och 6000 meter så är det parametrar du måste betänka.
Detta kommer också bero på om det hur kommit mycket snö i monsunen så hösten kommer möjligt att vara mer fördelaktigt än våren, men svårt att veta självklart.
Mot Everest för acklimatisering
Denna klätterexpedition är en populär upplevelseresa som startar med acklimatiseringsvandring (trek) upp till Mount Everest Base Camp och Kala Pathar då vi gör sällskap med trekking-gruppen som går till Everest Base Camp. EBC är en klassiker som ingen vill missa och att dagen därpå gå upp på Kala Pathar som brukar bjuda på en magisk soluppgång bakom Everest topp.
Island Peak Base Camp med träning
Vi går senare genom Chukkung och fram till Island Peak Base Camp eller Imja Tse som man säger i Nepal. Vi stannar i Chukkung/Island Peak Base Camp i någon dag för att samla kraft och träna och klättertekniker.
Mot toppen
Vi tar en tidig start och brukar komma iväg runt 01.00 på morgonen. Via skenet från våra pannlampor tar vi oss först uppför backen som leder upp mot klipporna som tar oss vidare till Imja Tse-glaciären. Första delen av backen går på små serpentinvägar och när vi når klipporna så blir det lite scrambling (lätt, grad 1) och något brantare vandring upp mot glaciären. Glaciärkanten brukar kallas crampon point, för här stannar vi för att ta på våra stegjärn, tar fram våra ixyxor, dricker en del och stoppar i oss energi innan vi beger oss uppåt mot toppen, via några enklare sektioner, en spännande vägg och en mer exponerad kam innan vi når toppen för firande och fotografering och filmande. Vi gör en del roliga repelleringar på vägen ned mot klipporna för att ta oss vidare hela vägen ned mot Base Camp där god dryck och en härlig lunch står och väntar på dig.
Du behöver inte ha tidigare erfarenhet av alpinklättring för att klara av att bestiga Island Peak, det är dock ett plus. Reser du på våren kan det vara mer klippa blottad beroende på hur det har snöat på vintern, se nedan.
OBS: Island Peak har fått förändringar på grund av den globala uppvärmningen och mer klippa är blottat vilket gör att det blir lite klippklättring. Självklart säkrat.
Detta är framför allt på våren då hösten fortfarande har bra med snö efter monsunen och då är det fortsatt alpin stil hela vägen.
Du bör vara i god fysisk form för att få ut så mycket som möjligt av din upplevelseresa till Nepalesiska Himalaya.
Chansen att få uppleva Everest Base Camp och efter det delta i din egen expedition är en perfekt kombination. Vi kommer att få fina vyer över Lhotse och Ama Dablam med flera från toppen av Island Peak.
Program
Island Peak är troligen ett av de mest besökta bergen i Nepal för alpinklättring. Berget ger dig en härlig blandning av scrambling på sten med klättring på snö och is. De stora utmaningarna på Island Peak som är av något ite mer teknisk klättring är först vad vi kallar väggen, en vägg med en is- och snövägg som reser sig upp framför dig. När du kommit över här så har du en exponerad kam som du följer upp till toppen. Vacker utsikt utlovas runt om dig och du kommer att känna dig mäkta solt över att ha klarat av en riktig klassisk bergstopp i Himalaya. När vi klättrat ned så följer vi i samma spår som vår anmarsch, Khumbudalen med bland annat det vibrerande Namche Bazaar på vägen hem.
Till allt detta har du en sagolik natur, där det nog är omöjligt att få med sig hem en dåligt fotograferad bild, en spännande kultur, ett otroligt varmt och välkomnande folk. Expeditionen är på 23 dagar.
Notera att vi försöker följa vårt program för din vandring/klättring i största möjliga mån, men ibland styr vädrets makter våra schemalagda dagar och vi får helt enkelt anpassa oss till moders jords vilja.
OBS: Om programmet ändras på ett sådant sätt att det blir färre tältnätter än inplanerat och fler tehus- och/eller hotellnätter tillkommer det kostnader för övernattningar samt eventuell beställd mat och dryck.
Dag 1 – Avresa från Sverige (Stockholm eller Göteborg)
Dag 2 – Ankomst till Katmandu, (1340 m)
Vi hämtar dig på flygplatsen och kör dig till ditt hotell. En av våra guider möter dig på hotellet och ser till att du har vad du behöver. De kommer att visa dig staden och framför allt Thamel, denna smältdegel med myllrande affärsliv och restauranger och barer i varje gathörn. Ett härligt inslag i en helt annan kultur än vad vi är vana vid hemma i Europa.
Upptäck Katmandus kultur tillsammans med oss. Efter frukost tar vi dig på en halvdag sightseeing där får se kultur och religion på närmre håll. Vi varierar en del vad vi åker och tittar på då vi bara har fram till lunch som vi brukar äta tillsammans i Thamel. Du kan också välja att se mer kultur när du kommer tillbaka till Katmandu från din vandring i bergen. Bland det bästa att se tillhör Swayambhunath eller the monkey temple som det oftare kallas, säkert om inte annat på grund av uttalet. Du får härifrån en otrolig utsikt over Katmandu och du kommer att få se små vita stupor, apor i träden och munkar lite överallt. Ett annat sevärt mål är Boudhanath Stupa som är en av världens största stupor med Buddhas vakande ögon i varje väderstreck. Hit vallfärdar Pilgrimmer från hela det buddhistiska Himalaya. För att få en inblick i det Hinduiska livet så besöker du Pashupatinath och dess heliga tempel. Detta ligger beläget på flodbankarna till den heliga floden Bagmati. Här finns mediterande hinduer, likbränningsplatser och apor som kilar mellan husen.
På eftermiddagen efter lunch finns det tid för shopping. Du kanske behöver komplettera din utrustning med någonting från alla de billiga affärerna i Thamel. På kvällen blir det sista chansen för en god hamburgare eller pizza för ett tag på något trevligt ställe innan det bär av morgonen där på till ditt riktiga äventyr.
Dag 4 – Flyg till Lukla (2800m) och trek till Phakding (2650m)
Vi flyger upp till den lilla bergsbyn Lukla där du kommer att starta din trek. Vi träffar våra bärare och annan personal som kommer att vara med dig på din trek till Gokyosjöarna och Everest Base Camp. Vi vandrar norrut och följer Dudh Kosi (mjölkfloden), stigen tar oss nedåt från platån som det lilla Lukla är uppbyggt på och in i skogsdalen via små pitoreska byar. Vi tillbringar första natten i den lilla byn Phakding (2650m). (3 h)
Dag 5 – Trek till Namche Bazaar (3440m)
Vi ska idag vandra upp till sherpabyn Namche, du kommer att vinna många höjdmeter på vägen upp till Namche. Utsikten på vägen är magnifik och har du tur och vädret är klart så finns det ett litet titthål på ett ställe för att se Mount Everests skönhet som en första aptitretare. I Namche som är en vibrerande liten stad har du många tehus, internetbutiker, skön shopping med bl a suveränt sköna stickade jakullsmössor. (5-7h)
Dag 6 – Acklimatiseringsdag runt Namche med utflykter
Idag är det vildag för din kropp ska hinna med att anspassa sig till den höga höjden på bästa sätt. En vildag i namche innebär dock inte ryggläge om du verkligen inte känner att du måste vila ordentligt. Vi använder dagen till att gå upp till en trevlig utkiksplats som heter Everest View Hotel där vi tar en kopp te och njuter av utsikten av Everest, Lhotse och Ama Dablam bland annat. Vi går sedan vidare till den trevliga byn Khumjung där vi går bort till klostret och du kan bland annat få se den ända återstående skalpen av en Yeti eller snömannen som vi kallar honom i Sverige. Vi tar en lunch här och går även bort till Hillary School och tittar. Edmund Hillary som är hjälteförklarad i Nepal inte bara för sin bedrift att som förste man tillsammans med Tenzing Norgay bestiga världens högsta berg utan kanske snarare för all den hjälp han har gett Nepal i form av skolor och sjukhus, han var också med och bidrog till att Lukla flygstrip blev vad den är idag. Vi går sedan ned till Namche igen för en ledig skön eftermiddag och sen middag på vårt tehus. (3-4h)
Dag 7 – Trek till Tengboche (3860m)
Dagen börjar med en skön trek på lätt underlag när vi går längs ena dalsidan med Dudh Kosi rinnande långt därnere under oss. Vi vandrar nedåt till vår når den lilla bron som korsar floden och kommer fram till vårt lunchställe. Under eftermiddagen går vi i vackra rhododendronskogar när vi kämpar oss uppför backen som leder till det vackra Tengboche. Tengboche räknas som helig plats och det finns ett stort munkkloster som du mer än gärna får besöka. Det brukar starta en ceremoni på eftermiddagen som hålls av munkarna i klostret. Här är även en härlig utsikt över Everest med flera. (4-6h)
Dag 8 - Trek till Pangboche (3950m)
Du lämnar Tengboche, vandrar genom vackra Rhododendronskogarna ner mot Deboche och vidare mot Pangboche på 3950 meter. Pangboche är en klassisk by där många av de mest kända klättrarna är födda och uppväxta. Denna dag är kort och enkel. (3h)
Dag 9 - Ama Dablam BC (4600m)
Det blir en lång dag men fantastiskt givande då du beger dig upp mot fantastiska Ama Dablam Base Camp, det berg som av många vara kanske det vackraste har självklart även ett vackert gräsbeklätt BC. Guiden kommer att berätta om berget och beskriva denna klättring som mycket väl kan vara något för dig i framtiden. Du vandrar sen ner mot trevliga Pangboche där vi spenderar natten. (6-8h)
Dag 10 – Trek till Dingboche (4360m)
Du har en kort dag upp till Dingboche, en by där folk äger jakar och odlar en hel del för att försörja sig. (3h)
Dag 11 – Acklimatiseringsdag runt Dingboche
Vi tar en vildag igen för att du ska få bästa möjliga chans till återhämtning. För att din kropp ska kunna bygga nya röda blodkroppar och på så sätt anpassa sig till höjden ännu bättre så gör vi en vandring uppåt på ett berg i ca 400-500 höjdmeter. Vi går sedan tillbaka till byn och äter lunch. Eftermiddagen får du slappa och läsa böcker, prata med andra vandrare eller vad du uppskattar bäst en lat eftermiddag. (3-4h)
Dag 12 - Trek till Lobuche (4930m)
Denna morgon börjar vår vandring på härliga breda gräsängar och du får en lätt vandring fram till lunch. Med energidepåerna påfyllda börjar en kraftiga stigning upp mot byn Lobuche. Vi passerar Tukla efter vi passerat floden där vi kan ta en lunch. När vi kommit uppför den första stigningen så kommer vi till en minnesplats för förolyckade klättrare i Himalaya. Det är en lugn och fin plats där det har rests minnesstenar på många ställen. Vi går härifrån i lugn takt mot Lobuche där vi slår läger för kvällen. Det har byggts en hel del nytt här sista åren och tehusen har blivit riktigt trevliga. (3-4h)
Dag 13 - Trek till Gorakshep och vidare till Mount Everest Base Camp (5380m)
Vi går mot den sista utposten innan Base Camp, en by vid namn Gorak Shep. Stigen sträcker sig fram på dalsidan upp till Gorakshep på 5180m, detta tar ca 3 hrs. Vi fortsätter efter lunch på morän och lite knixigare stig upp till Everest Base Camp. Gör du din Everestvandring på våren så kommer du få chansen att prata med de personer som ska göra ett försök att klättra Everest. Vi brukar alltid ha någon eller några expeditioner som vi känner här. Då finns det tid för te och klättringssnack. Vi går sen tillbaka till Gorakshep där du äter middag och sover (6-8h).
Dag 14 – Trek upp på Kala Pathar (5545m) och sen till Dingboche (4360m)
Att ta sig upp på Kala Pathar kan upplevas jobbigt och det tar 2-3h, men det är väl värt mödan då du kommer att få en sagolik utsikt över flera giganter som t ex Everest, Nuptse och Pumori. Du kommer också se Everest Base Camp härifrån detta örnbo och även upp i det beryktade isfallet. Vi går sedan ner till Gorakshep för lunch och sedan vandrar vi ned mot Dingboche med en härlig utförslöpa. (5-7h)
Dag 15 - Vandring upp till Chukkung (4730m)
En kort vandring upp till den lilla byn Chukkung. Ta en lång och skön dag vildag här och ladda batterierna inför din toppklättring. Vi kan göra vår klätterträning här på sluttningarna alternativt i Island Peak BC, (2-3h)
Dag 16 – Anmarsch till Island Peak Base Camp (5200m)
Vi går en ganska enkel trevlig väg upp mot Base Camp där vi gradvis vinner höjd till vi når Base Camp där våra kockar fixar en god måltid till dig. Vi sätter upp tält och fixar runt om vårt läger. På eftermiddagen övar du klätterteknik för att du ska känna dig säker inför ditt toppförsök på Island Peak, om inte redan gjort i Chukkung. (3h)
Förbered din utrustning inför toppförsöket tillsammans med våra bergsguider.
Dag 17 – Klättring mot Island Peak topp (6189m)
Vi tar en tidig start runt 01.00 för att på så sätt vara uppe på toppkammen innan vinden sätter in senare på förmiddagen. Vägen upp mot klipporna börjar lätt med små stigar som i serpentiner leder oss upp mot brantare partier. Du kommer att känna av den kraftigare stigningen då du scramblar (inget svårt, grad 1) på några ställen upp mot glaciären. Du når snön efter en liten travers och det är äntligen dags att sätta på stegjärnen. Vi knyter in oss i replag då det finns glaciärsprickor på berget. Du kämpar dig upp mot den berömda och omtalade väggen, som numer har en något annorlunda rutt upp då ibland avsaknaden av snö på vissa ställen har gjort linjen upp lite mer direkt och även brantare på slutet av väggen innan du når toppkammen. Du har sedan härifrån någon knapp replängd kvar upp mot toppen. Vägen upp går på en skarp exponerad kam som avslutas på vad som idag har blivit en väldigt liten topp. Du kommer att få en härlig utsikt härifrån och många minnesvärda bilder. Bl a Ama Dablam och Lhotse.
Vi klättrar sedan ned hela vägen till Base Camp. Räkna med max 12-14 timmar.
Dag 18 – Trek till Pangboche (3940m)
Vi vandrar sakta och lugnt nedför Imjadalen mot Dingboche, den härliga lilla bondebyn där vi eventuellt tar en lunch beroende vad klockan är och vandrar sedan vidare mot Pangboche. En by som har och och även nu hushåller många duktiga klättersherpas, som ofta hjälper till vid Everestexpeditioner. Här finns också en Gompa som byggdes av Laman Sange Dorje, som tog Buddhismen till denna del av landet för ca 300 år sedan. (5-7h)
Dag 19 – Trek till Namche Bazaar (3440m)
Trekken leder mot Tengboche (3860m) som har ett berömt och områdets största kloster. Klostret är relativt nyrenoverat efter att en gång för ganska länge sedan ha brandhärjats. Mycket vackra utsikter härifrån över Everest med flera. Vi fortsätter ned i trevlig rhododendronskog hela vägen ned till floden Dudh Kosi. Lunch här någonstans och energi för att sedan vandra uppför och vinna höjd till vi når lättare mark som leder in oss till Namche. En vibrerande stad häruppe i Bergen, njut av bagerier, internetcaféer och trevliga små butiker. Det är ett utmärkt tillfälle att fira dina framgångar uppe i Namche. (4-5h)
Dag 20 – Lukla (2840m)
En ganska lång dag där vi börjar med att gå ner för Namchebacken. Vi passerar alla hängbroar och kommer in i allt lummigare och grönare områden. Det blir till slut några hundra höghöjdsmeter upp till sista biten till Lukla denna dag, där du kan se byn, gå till något café, spela biljard och sen avslutar med en trevlig middag på vårt tehus tillsammans med all personal som hjälpt oss hela vägen. (6h)
Dag 21 – Katmandu
Efter tidigt morgonflyg (normalt sett) och tillbaka till ditt hotell för en dusch och citykläder, sne har du resten av dagen och kvällen till ditt förfogande där du har chansen till shopping och/eller sightseeing med det du inte hann med innan vi flög upp till Lukla. På kvällen hittar vi en mysig och trevlig restaurang där vi intar vår middag och kommer att reflektera över våra veckor uppe i bergen.
Dag 22 – I Katmandu
För dig som vill fortsätta att upptäcka Katmandus myllrande liv och rörelse ställer klockan för en tidig frukost och sen iväg ut till utflyktsmål eller Thamel. Hann du inte med Monkey tempel innan resan upp till bergen så kan det vara värt ett besök med utsikt över stora delar av Katmandu.
Dag 23 – Avresa hem
Det är tyvärr dags att ta farväl till Nepal för den här gången, men du kommer att ha en skön återförening med nära och kära och massvis att berätta och bilder och kanske filmer att visa. Välkommen tillbaka!
OBS! : Om du skulle vilja stanna några dagar längre i Nepal, kan vi erbjuda dig en mängd trevliga aktiviteter. Däribland; resa till Bhaktapur eller Pokhara. Du kan också åka till Fort Hotell i Nagarkot. Du kan åka söderut och besöka djungeln i Chitwan. Vill du ha mer äventyr så kan vi ordna mountainbiking i Katmandudalen eller forspaddling i någon av floderna i närheten. Kanske ett bergsflyg. Det finns mycket spännande att göra och det är endast du som bestämmer gränserna. Låt oss veta.
Pris från: 44 300 kr
Inkluderat i resan
- Alla transfers i Nepal, till och från flygplatsen.
- Halvdags sightseeing i Katmandu inklusive transport till och från hotellet. (Entréavgifter tillkommer)
- Välkomstmiddag.
- Flyg Lukla tur och retur.
- Hotelnätter i Kathmandu. Fyra nätter på hotell. Rummen delas två och två.
- All övernattning under vandringen, rum delas två och två.
- Samtliga måltider under vandringen och klättringen.
- Guider, kockar, sherpas och bärare.
- Samtliga klättrings och vandringstillstånd.
- Officiell avgift till Nepalesiska staten.
- Samtlig utrustning i Base Camp såsom, tält, mässtält och köksutrustning.
- Avslutning på ett riktigt trevligt hotell.
Ej inkluderat i resan
- Flyg Stockholm/Göteborg-Katmandu tur och retur.
- Måltider i Katmandu.
- Tillägg för boende i singelrum.
- Dryck (exempelvis mineralvatten, läsk och öl) under vistelsen.
- Personlig utrustning.
- Klätterutrustning (Sele, "8", karbiner, jumar, hjälm, stegjärn och isyxa, finns att hyra hos oss)
- Visum (kostnad för vistelse i Nepal, USD 40 för 30 dagar).
- Försäkring. Helikoptertransport vid händelse av olycka eller sjukdom.
- Dricks till personal, guider och bärare.
Väder i Nepal
Nepal har ett monsunklimat med två säsonger.
Monsunen ligger normalt från början av juni till slutet av september. Den torra säsongen är från oktober till början av juni.
Det lämpar sig bäst för trekking och klättring under mars-maj under vårsäsongen och från oktober till slutet av november under höstsäsongen.
Våren bjuder på varmare dagar, med oftast klara vackra förmiddagar, där eftermiddagen ofta kan ge moln och ibland även regn. Denna period är särskilt för dig som även tycker om att se blomstrande dalar med enorma rhododendronskogar och andra vildblommor. Det kan bli varmt och dammigt på en del treks från början av maj och framåt. Nattemperaturen på hög höjd runt 5000 meter ligger på ca minus 10 C.
Höstsäsongen som börjar i slutet av september fram till slutet av november bjuder på klara vackra dagar ofta till seneftermiddag. Monsunen är över och luften är frisk och kristallklar. Skogarna står i vacker grönska och hösten har oftast flest besökare uppe i Himalaya. Det är många fina och spännande festivaler under hösten. Nattemperaturen på hög höjd runt 5000 meter ligger på ca minus 10-15 C.
Vintersäsongen är från december till februari och är för många besökare lite för kall för att vara njutbar i Himalaya. Klara vackra dagar men kallt som sagt. Nattemperaturen på hög höjd runt 5000 meter ligger på ca minus 20-20 C.
Nepalesisk mat
Det Nepalesiska köket är influerat av det Indiska vilket inte är särskilt konstigt då Indien är lite som ett storebrorsland för Nepal.
Ris är en viktigt del i köket tillsammans med en mängd kryddor vilket gör rätterna mycket goda och smakrika. Nationalrätten kallas Dal Bhat och är en risrätt (Bhat) med en kryddig linssoppa till (Dal) som varje tehus har sitt speciella recept på hur de vill tillaga. I Katmandu hittar du all möjlig slags mat med västerländsk inspiration så som pizzerior och rena steakhouses mm men också mat från andra delar av Asien så som Thailändsk mat.
I bergen är mycket av maten kolhydratrik för att ge kraft till kroppen i den tunna luften. Allt tillagas färskt från tehusens trädgårdar och att en måltid ibland kan ta lite tid innan du har den framför dig är väl värt att vänta på då alla råvaror är tagna från trädgårdslandet. För dig som gillar kött så är Jak specialiteten och det går fint att äta kött upp till Namche Bazaar, men efter det är det tillrådigt att hålla dig till de vegetariska rätterna då köttet ofta färdas på bärarnas ryggar eller på jakar och är då många gångar exponerat direkt i solen, vilket självklart ökar risken för att köttet blir dåligt.
För dig med allergier och eller laktosbesvär så meddela oss om detta innan avresa så ser vi till att du får den mat du vill ha.
För dig som är med på våra expeditioner så har vi tillgång till våra egna kockar, de är mycket skickliga och du kommer högst sannolikt att älska denna mat. Här kan du gärna äta en jakburgare till middag på 5300 meter för de vet exakt hur kött ska fraktas och skyddas.
Utrustningslista
Vi skickar dig en komplett utrustningslista efter din bokning.
Kvalifikationer
Island Peak är ett utmärkt berg att börja din höghöjdsklättring på. Du behöver inte ha tidigare alpin klättringserfarenhet men vi ser det som ett plus. Du kommer att få känna på glaciärvandring och lättare is- och snöklättring.
Vi har en genomgång och träning i Nepal innan du går upp på glaciären för din högsta säkerhet.
Din fysiska hälsa måste vara god. Du ska vara förberedd på vandringsdagar på 4-6 timmar och ibland längre.
Svensk guide Vid större grupper försöker vi alltid skicka med en svensk guide till gruppen som ett komplement till våra mycket skickliga och erfarna Sherpa-bergsguider. Det finns faktorer som när bokningar är oss tillhanda i förhållande till avgång osv som kan vara avgörande om vi har möjlighet att hitta en svensk som vi brukar jobba med och känner.
- 2025-10-10 - 2025-11-01
- 2026-03-13 - 2026-04-04
- 2026-10-09 - 2026-10-31